Generic selectors
Csak
Keresés címben
Keresés a tartalomban
Keresés hírekben
Keresés cikkekben
Keresés a fórum hozzászólások között
Keresés a fórum témákban
Kategória szerinti szűrés
Classic PlayStation
Comix
E3
EA Play Live 2020
EA Play Live 2021
Esemény
Future Games Show: Gamescom 2020
Future Games Show: Spring Showcase
Gamescom
Gamescom 2020
Gamescom 2020 Opening Night Live
Gamescom 2021
Gamescom 2021 Opening Night Live
Heti hírösszefoglaló
Hírek
Komment
Nacon Connect
New Game+ Expo
Nyereményjáték
PlayStation 5 Showcase
PlayStation Indies
PlayStation Network
PlayStation.Community
Podcast
PS5 Future of Gaming
PS5 Tudtad?
PSC Gyorsszavazás
State of Play 2020. augusztus 6.
State of Play 2020. február 25.
Stream
Summer Game Fest
Szavazás
Techno
The Game Awards
The Game Awards 2020
Tokyo Game Show
Tokyo Game Show 2020 Online
Tokyo Game Show 2021
Ubisoft Forward

PlayStation – a Sony kárpótlási díjat számol fel a platformok közti játékért

Az Epic hősként tüntette volna fel cross-playért.

Az Epic Games és az Apple közötti jogi balhé közepette derült ki, hogy a Sony csak akkor hajlandó támogatni a platformok közötti játékot – tehát, hogy a PlayStation felhasználók tudjanak játszani a PC-sekkel és xboxosokkal -, ha a kiadók beleegyeznek, hogy kompenzálják a céget az így kieső bevételért.

Tim Sweeney, az Epic Games vezérigazgatója a tárgyaláson tett vallomást, és abból derültek ki az infók amellett, hogy a Sony az egyetlen cég, amely ezért pénzt kér el. Korábban már kikerültek dokumentumok, amiből pedig azt lehetett megtudni, hogy akkor jár a “vigaszdíj”, ha a “felek közötti bevételi arány” 85 százalék alá esik. Ez azt jelenti, hogy ha a játékon belüli költésekből származó bevétel kevesebb, mint a PlayStationön játszó felhasználók arányának 85 százaléka, akkor a Sony kompenzációt vár. Ezzel azt akarják elérni, hogy ne más platformok üzletein vegyenek a játékba dolgokat úgy, hogy aztán azokat főleg a PlayStationön hasznosítsák. “Bizonyos esetekben az Epicnek extra mennyiséget kell fizetnie a Sonynak”, mondta Sweeney a tárgyaláson. “Ha valaki főleg PlayStationön játszik, de iPhone-on fizet, akkor ez kompenzációt vonhat maga után”. A Sonyval kötött alku szerint a cégnek joga van a kiadó könyvelését is átnéznie, hogy lássa, mennyi bevétel származott egy játékból, és ezalapján megállapítsa, hogy mennyi a része.

Más dokumentumok arra is rávilágítanak, hogy a Sony kezdetben nem akarta támogatni azt, hogy platformoktól függetlenül játszhassanak együtt az emberek. Az Epic üzletfejlesztési alelnöke, Joe Kreiner 2018-ban küldött egy e-mailt a Sonynak, amiben ez áll: “Szeretünk együtt dolgozni a PlayStationnel, és azt akarjuk, hogy mindenki jól járjon. Minél tovább húzódik ez el, annál kevésbé lesz így.” Az üzenet szerint az Epic nem csak, hogy hajlandó volt megosztani adatait a Sonyval, de felajánlotta, hogy E3-as jelenlétét a PlayStation branddel vértezi fel, és a közös játék lehetőségét a Sonyval együtt jelentené be. Kreiner úgy fogalmaz, hogy az “Epic mindent megtesz azért, hogy a Sony hősnek tűnjön” azzal, hogy támogatja ezt – míg a valóságban pont, hogy ellenezte a vállalat. Ezt a Sony elutasította, Gio Corsi fejlesztői kapcsolatokért felelős vezető rendező azt mondta, hogy a “platformok közötti játék nem telitalálat, teljesen mindegy, hogy mekkora játékról van szó”, és hogy “több cég is körbejárja az elképzelést, és egy sem tudja elmagyarázni, hogy ez miként teszi jobbá a PlayStation üzleti érdekeit”.

A Sonyt egyébként több kritika is érte korábban azért, hogy nem engedi sem a közös játékot, sem a mentések kompatibilitását a Fortnite PS4-es verziója, illetve a többi változat között. 2018 szeptemberében azonban a cég pálfordult egyet, és bejelentette, hogy mégis támogatja a cross-play lehetőségét. Akkoriban John Smedley, a Sony Online Entertainment vezérigazgatója azt nyilatkozta, hogy a bevételek miatt nem volt hajlandó beszállni ebbe a Sony.

“Nem tetszett nekik az, hogy valaki valamit megvesz az Xboxon és PlayStationön használja. Ilyen egyszerű. Hülye indok, de ez volt.”

Kreiner levele a Sonynak

Hozzászólás