Generic selectors
Csak
Keresés címben
Keresés a tartalomban
Keresés hírekben
Keresés cikkekben
Keresés a fórum hozzászólások között
Keresés a fórum témákban
Kategória szerinti szűrés
Classic PlayStation
Comix
E3
EA Play Live 2020
Esemény
Future Games Show: Gamescom 2020
Future Games Show: Spring Showcase
Gamescom
Gamescom 2020
Gamescom 2020 Opening Night Live
Gamescom 2021
Gamescom 2021 Opening Night Live
Heti hírösszefoglaló
Hírek
Komment
Nacon Connect
New Game+ Expo
Nyereményjáték
PlayStation 5 Showcase
PlayStation Indies
PlayStation Network
PlayStation.Community
Podcast
PS5 Future of Gaming
PS5 Tudtad?
PSC Gyorsszavazás
State of Play 2020. augusztus 6.
State of Play 2020. február 25.
Stream
Summer Game Fest
Szavazás
Techno
The Game Awards
The Game Awards 2020
Tokyo Game Show
Tokyo Game Show 2020 Online
Tokyo Game Show 2021
Ubisoft Forward

PlayStation 5 – nagyon káros lehet a magas energiafogyasztása a környezetre

Egy amerikai természetvédő szervezet szerint jobb lenne az alapértelmezett energiatakarékosság.

A PlayStation 5 és az Xbox Series X 160-200+ watt elektromosságot vesznek igénybe használat közben, amely nem csak elődeinknél magasabb, de több mint amennyit egy 60″-es/152 cm-es televízió igényel – írja egy hosszú, átfogó, alapos jelentésben az amerikai Natural Resources Defense Council – vagy röviden NRDC -, amely egy nemzetközi, nonprofit természetvédő szervezet.

A dokumentum kitér arra, hogy a platformutlajdonosok igyekeztek csökkenteni az energiafogyasztást például akkor, amikor készenléti módban vannak a gépek, ugyanis olyankor egy vagy még annál kevesebb wattot fogyasztanak. Felhívja a figyelmet viszont arra, hogy bizonyos funkciók milyen hatással lehetnek, mint például az Xbox “Instant-on” módja, amely automatikusan be van állítva a konzolban. Ezzel a funkcióval a konzol kikapcsolt állapotból pár másodperc alatt bejelentkezik az Xbox Live-ba, és alig 20 másodperc alatt lehetővé teszi azt, hogy már játszanak is a felhasználók. “A 2025-ig végzett modellezés alapján ez az apró döntés a Microsoft részéről körülbelül egy nagy, 500 MW-os szénégető erőmű éves elektromosságának termelésével ér fel, és körülbelül 1 milliárd dollár költséget jelenthet az új, amerikai Xbox tulajok számára a villanyszámláikon” – írja Noah Horowitz vezető tudós. “Kiindulva abból, hogy minimális előnye származik a felhasználóknak ebből a funkcióból, különösen meglepő, hogy a Microsoft – amely nyilvánosan jelentette be, hogy 2030-ig szén negatív lesz és olyan kezdeményezést indít a világ körül, amellyel segíti a beszállítóit és fogyasztóit szénlábnyomaik csökkentésében – nem úgy küldi ki a gépeket, hogy alapértelmezetten be lennének kapcsolva az energiatakérkos opciók. Egy ilyen változtatás pár sornyi kóddal elérhető lenne egyik napról a másikra.” Az NRDC becslései szerint a felhasználók közel kétharmada hagyta alapértelmezetten bekapcssolva ezt a funkciót, amellyel “4 milliárd kilowattórányni elektromosságot pocsékolhatnak el csak az USA-ban 2025 végéig úgy, hogy ha nem használják, de készenléti módban hagyják a gépet”. Ez körülbelül három millió tonnányi széndioxid kibocsátást jelent.

A szervezet részletezte azt is, hog az energiafogyasztása az új gépeknek kifejezetten magas a következő generációs játékoknál, de “jelentősen alacsonyabb ha a olyan alkotásokról van szó, amelyeket a régebbi masinákra terveztek és visszafele kompatibilisek”. Az Xbox Series S-t külön pozitívumként emelték ki, mivel alacsonyabb a fogyasztása játék közben mint a három másik következő generációs konzolnak. A jelentés felhívta arra is a figyelmet, hogy magas az energiafogyasztása annak, ha sorozatokat vagy filmeket streamelnek a konzolokról, és kifejzetten akkor, ha váltás megy a játékok és a filmezés között. “Lehet, hogy pár másodpercet megtakarít ez, de a konzol 30 és 70 watt között fogyaszt, ami 10-25-ször több mint amit egy olyan streaming eszköz igényel ugyanazon műsorhoz, mint az Apple TV, a Roku vagy az Amazon Fire Stick. Többször is kértük a Sonyt és a Microsoftot, hogy legyen a gépekben egy dedikált, alacsony fogyasztású chip a videolejátszáshoz, és ez az igény még fontosabb most, amikor egyre többen néznek egyre többet konzoljaikon keresztül.”

A jelentés lezárásaként az NRDC arra kérte a Sonyt és a Microsoftot, hogy végezzenek tanulmányokat arról, hogy miként veszik igénybe az energiatakarékossági opciókat konzoljaikon a felhasználók, és hogy “állítsanak elő egy nyilvános jelentés a nemzeti videojáték-konzol energiahasználatáról, amely remélhetőleg hozzájárul ahhoz, hogy a jövőben csökkenjen az energiafogyasztés és a szénmegtakarítás. Egy ilyen tanulmánynak figyelembe kellene vennie az egyre népszerűbb, felhőalapú videojátékozással kapcsolatos kibocsátásokat, amelyeknél a számítógépes feladatok nem a gépben történek, hanem energiaintenzív adatközponokban”.

12 hozzászólás

Hozzászólás

 1. Azért a dolog nem ilyen egyszerű. Egy számítógép, konzol is a műveletek végzése közben tologatja az elektronokat. Mondhatni, hogy az előbbi hatására valójában az áram szinte teljesen hővé alakul.

  Namost olyan környéken, ahol az év nagyrészében a lakást fűteni kell, a fűtéshez szükséges az a hő és energia, amit más forrásból kell biztosítani értelemszerűen a PS által szolgáltatott hőmennyiséggel csökken. Szal a skandináv országokban, ahol ráadásul az elektromos energia nagyrészét vízenergiából nyerik, vagy Kanadában a PS használat gyak semmilyen szinten nem jelent megnövekedett környezeti terhelést!

  Szal gondolkodjunk már, mielőtt a tömeges sopánkodás hatására esetleg feladjuk kedvenc szórakozásunkat és ha már amúgy sincs mit csinálni kollektív öngyilkosságot követünk el, szigorúan a szekszelni nem akaró pandamacik javára.

 2. bitcoin és egyéb bányászáshoz mérve fasorban sincs. arról nem is beszélve, h a sok gyökér kriptobányász miatt nem lehet értelmes áron videokártyához jutni. szóval értem én, hoyg sokat lehet spórolni azzal, h kikapcsolod a rákba a konzolt meg kihúzod a konnektorból, de tényleg nem jó ez másra, minthogy a szerencsétlen gamerekben nyomja feljebb a bűntudatot.
  egyrészt.
  másrészt meg talán le kéne állni a fosszilis szirszarok erőművekben történő égetésével. értem én, hoyg az atompowa nem menő, de abból legalább nem pöfög ki CO2, csak hát ugye hozzáértő emberek kellenek, h üzemeltessék…

  https://www.bbc.com/news/technology-56012952

  1
  • Elolvastad a szöveget? Nem a gamerekről van szó, hanem pl. a Microsoftról, hogy alapértelmezetten be vannak állítva teljesen felesleges funkciók…

 3. Hányinger amikor az átlag emberekben megy a bűntudat keltés amikor tudjuk ,hogy elenyésző ez az energia felhasználás a felső tízezeréhez képest. Mint mikor a Dicapro arról prédikál, hogy ne igyunk palackos vizet mikor ő magánrepülővel repked…

  1
  • Kicsit azt érzem, hogy senki nem olvasta el a cikket…

   • Pedig én elolvastam.
    Értem, hogy a Micro alapértelmezettnek hagyja a Rest funkciót ,de ennek kikapcsolása, illetve használata rajtunk játékosokon múlik.
    Ez amúgy általános véleményem ezekről a témákról, amit persze itt kicsit belekevertem.

 4. gondolom az Apple ennek akart elejébe menni mikor nem adtak töltőt a fél millás xarjaikhoz, így ha rajtuk múlik nem fogyasztanak semmit!
  perfekt!

  1
 5. Az asztali gépem komolyabb játék közben benyeli a 400-500 wattot, tehát ahhoz képest egész energiahatékony a PS5. 😅

 6. Köszönjük Emese! Pandamacik jól vannak? Az a lényeg! 😀