Generic selectors
Csak
Keresés címben
Keresés a tartalomban
Keresés hírekben
Keresés cikkekben
Keresés a fórum hozzászólások között
Keresés a fórum témákban
Kategória szerinti szűrés
Classic PlayStation
Comix
E3
EA Play Live 2020
Esemény
Future Games Show: Gamescom 2020
Future Games Show: Spring Showcase
Gamescom
Gamescom 2020
Gamescom 2020 Opening Night Live
Gamescom 2021
Gamescom 2021 Opening Night Live
Heti hírösszefoglaló
Hírek
Komment
Nacon Connect
New Game+ Expo
Nyereményjáték
PlayStation 5 Showcase
PlayStation Indies
PlayStation Network
PlayStation.Community
Podcast
PS5 Future of Gaming
PS5 Tudtad?
PSC Gyorsszavazás
State of Play 2020. augusztus 6.
State of Play 2020. február 25.
Stream
Summer Game Fest
Szavazás
Techno
The Game Awards
The Game Awards 2020
Tokyo Game Show
Tokyo Game Show 2020 Online
Tokyo Game Show 2021
Ubisoft Forward

PlayStation 5 – miért nincs elegendő konzol a piacon?

Azért, mert nincs elég…

félvezető.

Bár a pandémiás helyzet miatt gazdasági válság sújtja a világot, cégek és vállalkozások mennek tönkre nap mint nap, valamint családok szegényednek el – állítólag -, vannak dolgok, amikre nagyobb szükség van, mint a napi betevő falat: ilyen például a PlayStation 5. A sok szükségben senyvedő állampolgár pedig nem érti – hiába magyarázzák el neki ötvenedszerre -, hogy miért nem tud konzolt vásárolni, így kínjában mindenféle ostoba összeesküvés elmélettel mérgezi az on- és offline közegeket.

 • Direkt nem gyárt a Sony elég konzolt!
 • Ez is csak markettttting!
 • Meg vete a Mikorosoft a gyártó sorokatt!
 • Gyíkemberek!

Nos, nem. A Sony nagyon szeretne minél több PS5 konzolt legyártani és kiszállítani a boltokba, még annak ellenére is, hogy jelenleg veszteséggel értékesítenek minden egyes darabot. A problémát azonban a félvezető (semiconductor) komponensek globális hiánya okozza. A speciális chipeket gyártó cégek nem képesek elég komponenst készíteni, és ez nem csak a PlayStationt, de az AMD-t és a Samsungot is érinti.

A félvezetőgyártás a COVID-19 járvány kitörése után röviddel térdelt le. Az egyik leginkább szenvedő cég például a Taiwan Semiconductor Manufacturing Co volt, mely a piac egyik jelentős szereplője. Állításuk szerint a járvány miatt a nagyvállalatoknál bevetté vált “home office” szisztéma oly mértékben megnövelte a chipek iránti keresletet, melyet azóta sem tudtak feldolgozni. Hasonló állapotokról számolt be a szegmenst meghatározó Qualcomm is, akik szintén termelési nehézségekkel küzdenek.

A félvezetőket gyártó cégeket ráadásul a tech-óriások is szorongatják. A General Motors Co például gépjárműveihez, az Apple Inc pedig telefonjaihoz követel több és több chipet. Ezek a vállalatok ráadásul olyan elképesztő mértékű globális piaci hatások mozgatói, hogy termelésük akadozása egész szektorokat rengethet meg, felmérhetetlen anyagi károkat generálva.

(forrás: South China Morning Post, Ars Technica)

5 hozzászólás

Hozzászólás

 1. Szerencsétlen egy helyzet. Igaz nincs sok cím még rá, de már nagyon várom, hogy vegyek egyet. El van rakva rá boritékba a dezső egy játék árával megtoldva, így ha bármit veszek a platinumtól, mikor hívnak csak tapogatózok, hogy van e valami info.
  Sajnos a mostani körből is kimaradtam.

  A rinyálókat, hogy nincs elég cím, totál nem értem. Nem tudják megérteni, hogy itt kisebb léptékben lesz grafikai fejlődés, hogy van egy átállási időszak?

 2. Amíg továbbra is ilyen szegényes a játékkínálat és jobbára csak ráncfelvarrott ps4 es újrakiadások vannak vannak, úgy gondolom eznem nagy veszteség, nekem még várhat pár évet, minaddig, amíg már lesz vmi érdemi paletta…

 3. Ha ez lenne a legnagyobb probléma a világon…

  1