Generic selectors
Csak
Keresés címben
Keresés a tartalomban
Keresés hírekben
Keresés cikkekben
Keresés a fórum hozzászólások között
Keresés a fórum témákban
Kategória szerinti szűrés
Classic PlayStation
Comix
E3
EA Play Live 2020
EA Play Live 2021
Esemény
Future Games Show: Gamescom 2020
Future Games Show: Spring Showcase
Gamescom
Gamescom 2020
Gamescom 2020 Opening Night Live
Gamescom 2021
Gamescom 2021 Opening Night Live
Heti hírösszefoglaló
Hírek
Komment
Nacon Connect
New Game+ Expo
Nyereményjáték
PlayStation 5 Showcase
PlayStation Indies
PlayStation Network
PlayStation.Community
Podcast
PS5 Future of Gaming
PS5 Tudtad?
PSC Gyorsszavazás
State of Play 2020. augusztus 6.
State of Play 2020. február 25.
Stream
Summer Game Fest
Szavazás
Techno
The Game Awards
The Game Awards 2020
Tokyo Game Show
Tokyo Game Show 2020 Online
Tokyo Game Show 2021
Ubisoft Forward

PlayStation 5 – kiemelt funkció a visszafelé kompatibilitás

Videojáték ipari források szerint a Sony Interactive Entertainment kiemelten fontos funkciónak tartja a PlayStation 5 esetében a visszafelé kompatibilitást, azaz a PS4 játékok futtathatóságának opcióját. Egy most nyilvánosságra került dokumentum (pontosabban szabványbejegyzés) szerint, mely 2017-ből való, ez a téma nem is annyira egyszerű, mint azt a felületes szemlélő elképzeli…Nyilvánvalóan mi ebben a csodálatos kis országban – melyet a 10 millió football szövetségi kapitány országának is szoktak volt hívni – nem csak a focihoz értünk maximálisan, de közgazdasághoz, kül- és belpolitikához, oktatáshoz, kereskedelemhez, állatokhoz, joghoz és törvényekhez, gyógyászathoz, testhez, lélekhez, divathoz, kultúrához, zenéhez, elektronikához, mechanikához és technikához, ráadásul mindannyian, az ország teljes lakossága.Így aztán azt is pontosan tudjuk, és tudtuk is mindig, hogy a visszafelé kompatibilitást [I]direkt[/I] nem csinálták meg eddig, sőt nem is akarják, pedig tök egyszerű lenne az egész: csak kéne, és már működne is.Régebbi játékot újabb rendszeren, más architektúrán futtatni általában nem is annyira könnyű feladat. Szellőztették ezt már annak idején, a PS3 esetében, sőt, még korábban a PC-s szoftvereknél is – ha valaki például ősrégi DOS-os játékot akart elindítani -, és aki beleugrott a mostanság divatba jött mikrokonzolok világába, az is pontosan tudja, hogy az idejétmúlt rendszereket gyakran egyszerűbb emulálni, mint reprodukálni.A PS5 esetében Mark Cery vezető tervezőmérnök biztos akart lenni a visszafelé kompatibilitás minőségében, ezért egy halom speciális eljárást dolgoztak ki, hogy a PS4-es szoftverek futtathatóak legyenek. Ezek között az egyik legfontosabb, hogy futtatás közben az új hardver ugyanazt a technikai teljesítményt reprodukálja, mint a régi, és makulátlanul “fordítsa le” a játékokat, a “túlpörgetés” jellemző problematikája nélkül. A teljes, technikai szakzsargonnal teletömött leírást[A http://patft.uspto.gov/netacgi/nph-Parser?Sect1=PTO2&Sect2=HITOFF&u=%2Fnetahtml%2FPTO%2Fsearch-adv.htm&r=1&f=G&l=50&d=PTXT&p=1&S1=(cerny+AND+sony)&OS=cerny+AND+sony&RS=(cerny+AND+sony)]ITT TUDOD[/A]elolvasni, ha érdekel. A PS5 tehát PS4 kompatibilitással várható!

Nincsenek hozzászólások.

Hozzászólás

 1. “A PS2 minden gond nélkül lejátszotta a PS játékokat, és ez tök természetes volt. A PS3 esetében bejött a képbe a Store, és régi kedvenceinket újraértékesítették. (Az például senkinek nem jutott eszébe a Sonynál, hogy csak egy, a régi lemez meglétét, eredetiségét vizsgáló szoftver kerüljön a gépbe, mely eljárás után a store-ról letölthető az “”új”” változat… – Talán PS Classic, vagy valami hasonló néven futott a Store régi játék részlege.)Aztán ezt gyakorlatilag PS4 esetében is eljátszották, csak a “”remastered”” lett az új hívószó. Ha a mostani gép egészen az ősidőkig lejátszaná a játékokat, mondjuk valami gyengéd élsimítással, elmosás effekttel stb, mindaz amit fent leírtam, nem lett volna akkora biznisz.Nyilván én is azt mondanám Cerny helyében, hogy ez a feladat a LEHETETLENT súrolja (és most igazán hírók vagyunk), csak némileg árnyalja a képet, amikor néhány kocka egy-egy open source homebrew projekt keretében tök ingyen szinte 100%-os emulátorokat ír. Elgondolkodtató.”

 2. Tetszett a hírbe csempészett véleménynyilvánítás. Valahol megértem.Kompatibilitás meg jöjjön csak, örülnék neki.

 3. Arról nem beszélnek, hogy akkor mi van ha Pistike PS4-en tol valami multi lövöldét úgy 30 fps-el, Józsika meg ugyanazt a játékot PS5-ön 60 fps-el? Ha Józsikának lekorlátozzák PS4 szintre lesz ám sírásrívás..

 4. “Tisztelt martin! (azért nem Martin, mert a martin egy “”nickname””, tehát nem tiszteletlenségből nem írom nagy kezdőbetűvel, hanem tiszteletből írom kicsivel)Mélységes felháborodással és levegőkapkodással olvastam szavait, amik a magyar néplélek pejoratív, cinikus, lenéző leírásáról szóltak. Kérem vegye tudomásul, hogy ez nem csak a mi nemzetünk fiaira és lanyaira igazak, ez az emberiséggel általánosan együttjáró nagyképű butaság. Ám, és itt jön a lényeg!Azzal, hogy az emberi faj egy tulajdonságát kisajátítja és csak a magyarokra tartja igaznak, pont ugyanazt csinálja, mint amit kritizál. Csak inverzen. Azt mondja amit az általános lózungok: a magyarok zsenik, a magyarok ravaszok, a magyarok megtalálják a kiskaput…a magyarok túlokoskodják saját korlátaitkat. Tehát a következtetésem, hogy Ön is és én is magyarok vagyunk. Ezt bizonyítja a két írás.”

 5. Nyilván a magyar mindenhez is ért!De jó dolog a visszafelé kompatibilitás a kiadás körüli időkre, amikor sokan vacillálnak, mert az új hardverre még nincs elég játék. Ps3 első széria még kompatibilis volt, gyorsan meg is vettem meg 4-5 ps2 játékot ami addig kimaradt. A PS4et egy év késéssel vettem csak meg.

  • “Ó, ezt már el is felejtettem: a PS3 tudta, csak aztán “”elfelejtette””. Azt hiszem akkor derült ki valami olyasmi, hogy:””Kimutatásaink, a közvélemény már nem tartja fontosnak a régi játékokat, a nagytöbbség inkább minőségi ÚJ játékokkal játszik, amelyek a gépen már nagy számban rendelkezésre állnak, így ennek a felesleges funkciónak a megtartását SEMMI nem indokolja, csak hátránya van: a gép előállítását draágítsa.”””

 6. Most akkor ez a kompatibilitás csak a lemezes játékokra lesz érvényes, vagy a digitálisan megvásárolt játékokra is?

  • Hát ha olyan kiemelt funkciónak tekintik a visszafelé kompatibilitást, akkor az lenne logikus, ha mindegyikre.

 7. Azért opcionális performance / upscale mode legyen már, és JÁTÉKONKÉNT beállíthatóan, hogy ne a systembe kelljen turkászni meg kilépegetni, ha úgymaradt és az adott game nem túl stabil vele.

 8. Azért az elég nagy kapu lett volna a Microsoft-nak, aki már ebben a generációban is előszeretettel hangsúlyozza/hangsúlyozta, hogy bezzeg náluk van ám visszafelé kompatibilitás.Másrészről, így legalább nem darabolódik fel a következő genben az amúgy elég méretes PS4-es játékos réteg.Szóval kb. ez várható volt, ahogy az is, hogy szerintem továbbra is lesznek majd remake-ek és remaster-ek.Ugyanakkor engem még az érdekelne majd, hogy vajon lesz majd lehetőség arra, hogy a PS4-es játékokat ne csak ugyanazt a grafikai teljesítményt reprodukálva futtassa az új konzol, hanem egy kicsit feljebb is tolja mondjuk a felbontást, FPS-t stb.Mert állítólag volt valami ilyesmi tervezete is a Sony-nak.https://gearnuke.com/sony-planning-backward-compatibility-for-ps5-rumor/

 9. Nagyon remélem, hogy ezáltal majd a natív 4k remastered INGYENES patcheket jelent, mert már bicska nyitogató lenne újra megvenni a Last of Us 2, Death Stranding, Tsusima, stb. ps5-ös verzióját.

 10. “Arrol lebet valamit tudni hogy ez a visszafelé kompatibilitás “”csak”” a Ps4es játékokat érinti vagy esetleg a korábbi generaciós Ps lemezeket is?”

  • A ps 4 megjelenèsekor az architektúra pc – s mivolta miatt, akkot mondták a további generációk kompatibilisek megoldását, ami ps3 konzollal nem megoldható…. Különben nem adnák ki újra.

  • PS3-mas gameket PS Now segíti majd szerintem.

 11. Nagy dolognak állìtanak be egy ilyen kis dolgot. Alapnak ès elvártnak tekintek erre…

 12. Nem akarják elveszíteni az újból összeszedett játékosbázist. Ezzel sokakat begfoghatnak.

 13. Én személy szerint nem értek a számítógépekhez, én csak játszani szeretek és azt is konzolon preferálom. Szóval fogalmam sincs, hogy hogyan oldják meg, de rendkívül boldoggá tesz a tény, hogy lesz visszafelé kompatibilitás. Köszönjük Sony bácsi! 🙂

 14. Magyarország a Szakértők országa. :DKiváncsi vagyok, hogy mit fog tudni a gép. A kompatibilitásnak örülök!

 15. tenkjú miszter martin veri kúl! ha lesz visszafele komp, ha nem, akkor is megvesszük!