Generic selectors
Csak
Keresés címben
Keresés a tartalomban
Keresés hírekben
Keresés cikkekben
Keresés a fórum hozzászólások között
Keresés a fórum témákban
Kategória szerinti szűrés
Classic PlayStation
Comix
E3
EA Play Live 2020
Esemény
Future Games Show: Gamescom 2020
Future Games Show: Spring Showcase
Gamescom
Gamescom 2020
Gamescom 2020 Opening Night Live
Gamescom 2021
Gamescom 2021 Opening Night Live
Heti hírösszefoglaló
Hírek
Komment
Nacon Connect
New Game+ Expo
Nyereményjáték
PlayStation 5 Showcase
PlayStation Indies
PlayStation Network
PlayStation.Community
Podcast
PS5 Future of Gaming
PS5 Tudtad?
PSC Gyorsszavazás
State of Play 2020. augusztus 6.
State of Play 2020. február 25.
Stream
Summer Game Fest
Szavazás
Techno
The Game Awards
The Game Awards 2020
Tokyo Game Show
Tokyo Game Show 2020 Online
Tokyo Game Show 2021
Ubisoft Forward

PlayStation 5 – haptikus visszajelzés jöhet videókhoz

Később akár szagokat és ízeket is érezhetünk.

A Sony február elején egy olyan szabadalmat regisztrált, amely lehetővé tenné, hogy videók visszajátszásakor is lehessen a PlayStation 5 DualSense kontrollerén érezni a haptikus visszajelzést: ez azt jelenti, hogy ha valaki rögzít egy videót, akkor azt is megtapasztalhatja a néző, amit a játékos érzett. Sőt, ez akár előzeteseknél és eseményeknél is működhet úgy, hogy hozzátársítanak a képi és hanganyagokhoz haptikus programozást. A szabadalomban szó esik hasonló rendszerekről az ízleléssel és a szaglással kapcsolatban, ahol hipotetikus, erre a célra kifejlesztett technikai eszközökkel együttműködve váltaná ki a rendszer a szükséges hatást: például a VR-nál egy a szájba helyezett kellék édes, sós vagy savanyú ízeket közvetítene, vagy egy potpurrihoz hasonló tárolóból szagok és illatok szabadulnának fel.

Fontos megemlíteni, hogy a szabadalmak teoretikusak, és sokszor fordul elő, hogy valódi termék nem is születik ezekből. Ettől függetlenül izgalmas már csak belegondolni, hogy mennyire jobban beleélhetjük majd magunkat a kalandokba.

Források: SegmentNext, Playstation Lifestyle

15 hozzászólás

Hozzászólás

 1. Fingpatron ide, vagy oda, ebből még jó dolog is kisülhetne! Driftelésnél dőlne az égett gumi szaga! Aztán hívnák a rend éber őreit, hogy gumival tüzelek! 😀

 2. Nekem nem hiányzik annyira a dögszag a God of Warból vagy a Demon’s Soulsból.

 3. Ooszt ha elfelejtesz fingpatront cserélni, akkor oda az élmény. pfff
  Szerintem ez az egész egy hülyeség.

 4. Tök jó meg minden csak közben a kontroller meg gagyi anyagokból van összerakva.

  • Miért lenne gagyi anyagokból összerakva?

   • Álitólag 500 órát birnak ezek aztan leves.

    • Ezt megint ki találta már ki? 500 óra simán meg van még egy átlag játékosnak is /év, szóval ebben az esetben gari…
     De 2-3 hónap múlva meg tudom majd mondani én is.

     • Hát igen 500 az semmi,de hozzateszem ps 4 hez vettem ujj kontrollert es alapbol driftelt kicserelték de 2 honapos mutatvany volt.

   • 500 ora utan leves a kontroller nagy resze azt mondjak.

   • Az oldal kiirja hogy mar volt ilyen hozzaszolas azert kuldtem el ketszer,mikozben én nem latom hogy egyszer is elküldtem volna csak ha lefrissitem az oldalt.i pad mondjuk de csak szolok.

   • Tömve van a net azzal, hogy 400-500 óra után úgy driftel az analóg mintha kötelező lenne. Nem pár embernél, tömegesen.

    • Persze sejtettem, hogy megint az internet népe vizionál egy vélt vagy valós problémát és már látom is magam előtt a több százezres feliratkozóval rendelkező, habzó szájú jútúbereket, és persze valahonnan tájékozódni, informálódni is kell. Én is gyakran fordulok közös barátunkhoz, de könyörgöm, ezeket mégis valahogy, valami fenntartással kellene kezelni, vagy nem?

     Az a nem pár ember most mégis mennyi? Száz, ezer, egymillió? Rendeltetés szerűen használják a kontroller? Idegroham esetén is? Nekem is számtalan kontri ment tönkre a kezeim között mert mondjuk épp az volt közvetlen közelemben, amikor ki kellett magamból adnom a dühömet. Meg is tanultam a saját hülyeségemből, hogy ezek kihatnak az eszköz további működésére. Nem első alkalommal, nem is másodjára, de megtanultam…

     Én eddig durván 300 órát tettem bele PS5-ön a Fallout 76-ba, plusz a gyerekek néhányat különböző játékokba. Használjuk minden funkcióját, itt eddig nincs semmilyen meghibásodásra utaló jel. Nem rágom, nem ütöm, nem dobálom, nem fejtek ki az analógra több megatonnás nyomásokat az idegrohamaim közepette, de lehet csak szerencsés vagyok. Vagy mások szerencsétlenek, vagy hazudok, vagy mások hazudnak, nézőpont kérdése.

    • Ameddig ki nem jött az a bizonyos szétszedős videó, ami itt is volt hírként, én még nem is hallottam erről a tönkremenős dologról – de szerintem te sem. A gépem első napos és semmiféle driftet sem csinál a kontroller.

  • hagyjuk már ezt…az eddigi kontrollerekben prémium alkatrészek voltak? bőven megfelelt egy átlag usernek. most sem lesz másként…

 5. Majd 2030-ban, sem 😀