Generic selectors
Csak
Keresés címben
Keresés a tartalomban
Post Type Selectors
Keresés a fórum hozzászólások között
Keresés a fórum témákban
Kategória szerinti szűrés
Classic PlayStation
Comix
E3
EA Play Live 2020
EA Play Live 2021
Esemény
Future Games Show: Gamescom 2020
Future Games Show: Spring Showcase
Gamescom
Gamescom 2020
Gamescom 2020 Opening Night Live
Gamescom 2021
Gamescom 2021 Opening Night Live
Heti hírösszefoglaló
Hírek
Komment
Nacon Connect
New Game+ Expo
Nyereményjáték
PlayStation 5 Showcase
PlayStation Indies
PlayStation Network
PlayStation.Community
Podcast
PS5 Future of Gaming
PS5 Tudtad?
PSC Gyorsszavazás
State of Play 2020. augusztus 6.
State of Play 2020. február 25.
Stream
Summer Game Fest
Szavazás
Techno
The Game Awards
The Game Awards 2020
Tokyo Game Show
Tokyo Game Show 2020 Online
Tokyo Game Show 2021
Ubisoft Forward
Videó

PlayStation 5 DualSense Cosmic Red & Midnight Black színvariációk

Vörös és fekete.

Amióta a videojáték-konzolok már a nappalik jellegzetes és hétköznapi elemeivé váltak, sokak számára fontos kérdést jelentenek esztétikai szempontból is. Nagy eséllyel nem a dizájn miatt fog valaki lecsapni egy ilyen gépre, de mégis sokat számít, hogy hogy néz ki eszközünk, pláne, ha egyéb elektronikákhoz, vagy esetleg bútorokhoz szeretnénk igazítani – vagy azokat hozzá igazítani mindezt. A Sony a legelső, szürke PlayStationje óta feketébe öltöztette masináit, a formatervezéstől függetlenül, legyen szó az ipari ihletű PlayStation 2-ről, az ívesebb PlayStation 3-ról vagy a szögletesebb PlayStation 4-ről, illetve ezek vékonyabb tervezéseiről. Ezekhez a produktumokhoz hasonlóan fekete kontrollerek jártak, amikből idővel több színkombinációt is elérhetővé tett a cég. A jóval drabálabb, egyedibb formatervezésű, és a saját normáikhoz képest formabontóan fehér PlayStation 5-höz szintén hófehér DualSense kontrollereket lehetett kapni, és az erre igényeseket elkezdte foglalkoztatni, hogy mikor és milyen színalternatívákra lehet majd lecsapni (pláne az elképesztően vagány, rosegold PS4-es DualShock után): nos, ha nem sajnálod a borsos árat a két debütáló lehetőségre, illetve ha érdekel, hogy hogy néz ki a kontroller a kezedben, amíg játszol, vagy amíg a polcon vagy az asztalon hever, akkor több szempontból is jó hír a friss duó.

A DualSense kontroller egyik esztétikai és gyakorlati különlegessége, hogy körülbelül 40 ezer aprócska, a gombokon látható szimbólum található a felületén – a gyártási folyamatról ITT tudhatsz meg többet. Ez egyrészt egy találó különlegesség, másrészt csúszásmentessé is a teszi a vezérlőt, így ha izzadós vagy, vagy egy pörgős szegmensen verítékezik a tenyered, akkor kisebb eséllyel tud kisiklani a kezeid közül, illetve nem lesz labilis az irányítás közben. Ezzel együtt viszont elképesztően könnyen koszolódik, és elég nehéz ezekből az apró dombormintákból kiszedni a szutykot: különösen fontos ezért, hogy koszos, kajás, nasis kézzel lehetőleg ne fogdosd – már ha szeretnéd, hogy tiszta maradjon. A két új színkombó viszont valamennyire orvosolja ezt a problémát.

A Midnight Black fantázianevű kontroller a klasszikus fekete változat reinkarnációja, ami a jelenleg csak fehérben kapható PS5 mellett ugyan kontrasztos, de ez nem feltétlenül probléma. Emellett remekül fest önmagában, és jól néz ki a kék fénnyel is, amit haloványan áraszt magából. A pöttöm PS-szimbólumok kevésbé látszódnak rajta, de ezzel együtt a koszolódás is, ami egy nagy pozitívum. A Midnight Black tehát alapvetően egy „vissza a gyökerekhez” megoldás azoknak, akik a klasszikus színsémát jobban kedvelték: egyáltalán nem kirívó, de azért impozáns – itt is igaz azonban, hogy a „fekete vékonyít”, ugyanis valamennyire kisebbnek tűnik (bár nem az).

Ezzel szemben a Cosmic Red egy sokkal merészebb kivitelezés, aminek külsejét szavakkal nehéz körülírni, de még képeken sem mutatja meg valódi énjét. Bár a név vörösre vagy pirosra utal, valójában egy bordós-rózsaszínes, igazán élénk és izgalmas színt kapunk, amit kifejezetten jó nézni. Míg a fehér és a fekete vezérlők inkább csak úgy vannak, addig ez a verzió határozottan vonzza a szemet: a kissé ellentmondásos „visszafogottan rikító” szókapcsolat írja talán le a legjobban. A különféle fények mellett enyhén elmozdulhat a színskálán, de sosem túlzottan. Határozottan vagány, élénk kontroller, ami szuper látványt nyújt amellett, hogy kevésbé látszik ezen is a kosz (bár jobban, mint a feketén). Nekem személy szerint ez lett a kedvencem: egyszerűen pazarul fest a gép mellett úgy, mint bárhol máshol a lakásban.

A két új lehetőség tehát két eltérő igényét elégíti ki azoknak, akiket foglalkoztat ez: a Midnight Black hagyományosabb, visszafogottabb, míg a Cosmic Red vagányabb, merészebb. Remek alternatívák, amik azt is alátámasztják, hogy maga a DualSense kontroller is jól lett megtervezve, és nagy eséllyel más színekben is jól fest – bár ahhoz be kellene jelentenie a Sonynak több alternatívát. Az egyedüli hátulötőjük áruk: ha már van két kontrollered, akkor nem biztos, hogy érdemes 20 ezer forintot (+/- pár ezerrel) kiadni egyért, viszont ha egyelőre csak egy van otthon, és vagy a váltott töltéshez, vagy a kooperatív mókához akarsz újat beszerezni, akkor nem nyúlsz mellé egyikkel sem.

(A DualSense vezeték nélküli kontroller Midnight Black és Cosmic Red színvariációit a PlayStation Magyarország biztosította tesztelésre. Köszönjük! Megvásárolhatók támogatónk, a Platinum Shop budapesti boltjaiban, vagy a linkekre kattintva meg is rendelhetők.)

1 hozzászólás

Hozzászólás

  1. A vörös már volt a kezemben, gyönyörű darab.