Generic selectors
Csak
Keresés címben
Keresés a tartalomban
Keresés hírekben
Keresés cikkekben
Keresés a fórum hozzászólások között
Keresés a fórum témákban
Kategória szerinti szűrés
Classic PlayStation
Comix
E3
EA Play Live 2020
EA Play Live 2021
Esemény
Future Games Show: Gamescom 2020
Future Games Show: Spring Showcase
Gamescom
Gamescom 2020
Gamescom 2020 Opening Night Live
Gamescom 2021
Gamescom 2021 Opening Night Live
Heti hírösszefoglaló
Hírek
Komment
Nacon Connect
New Game+ Expo
Nyereményjáték
PlayStation 5 Showcase
PlayStation Indies
PlayStation Network
PlayStation.Community
Podcast
PS5 Future of Gaming
PS5 Tudtad?
PSC Gyorsszavazás
State of Play 2020. augusztus 6.
State of Play 2020. február 25.
Stream
Summer Game Fest
Szavazás
Techno
The Game Awards
The Game Awards 2020
Tokyo Game Show
Tokyo Game Show 2020 Online
Tokyo Game Show 2021
Ubisoft Forward

Pénzvilág – bevételek a videojátékokból

Az Eurogamer.net online magazin kifejezetten érdekes cikket hoz arról, hová vándorol az a pénzösszeg, amit a kedves vásárló szurkol le egy-egy videojátékért. Természetesen a leközölt számok nem fillérre pontosak, hisz nem mindegy, hogy belsős – Sony, Microsoft, Nintendo – fejlesztésről van-e szó, vagy egy külsős stúdió munkájáról, de azért érdemes végigfutni a történeten, legalább az arányok áttekintése miatt. A cikk a brit piacot vesz alapul, így az összegek angol fontban értendők.- 2010 végén egy vadiúj prémium game ára £39.99 volt- Ebből £7 (17.5%) a VAT, azaz értéknövekedési forgalmi adó az állambácsinak (január 4-től ez már 20%)- £10.50 (27%) a bolt haszna- £12 (30%) a kiadó hasznaA maradék összeg eloszlása (a kiadó költségei):- 65 penny (2%) terjesztési költségek- £1.75 (4-5%) marketing költségek- £8 (20%) a konzolgyártók licencdíja (Microsoft, Nintendo, Sony)A fejlesztő körülbelüli haszna egy £40-os játékból:- £3A fejlesztők ezen felül – kiadótól/terjesztőtől függő mértékben – bónusz jutalékot is kaphatnak a későbbiekben. Ez függ az eladott példányszámtól, sőt néha az átlag tesztpontszámtól is, aminél bizonyos kiadók pl. a Metacritic.com weboldal adatait veszik alapul. Marhára nem mindegy tehát, hogy mely médium milyen értékelést dob egy szoftverre, sőt továbbgondolva kifejezetten a fejlesztők zsebére megy az a néha bizony szánalmas [I]macskajáték[/I] is, ahogy egy-egy weboldal önnön érdekeitől vezérelve ok nélkül lehúz vagy éppen túlpontoz egy játékot.[I]Money makes the world go around[/I]

Nincsenek hozzászólások.

Hozzászólás

 1. A forgalmi adó tehát fix, de a bolt a saját haszna érdekében növelheti a szoftver árát nem ? Nem vagyok közgazdász, de csak úgy érdekelne, hogy miért vannak nagy árkülönbségek a boltokban és pl. az Activison Blizzard miért tartja évekig magas áron a játékait, az EA miért vezet be őrülten alacsony akciókat ?Ez lenne a háború vagy valami ilyesmi ?

 2. a bolt haszna…

 3. Elég lehangoló, de hát így van ez minden hol nem csak a játékgyártóknál.

 4. Borzalmas. Így nézve nem nagy meglepetés, hogy csődbe mennek játékfejlesztők.

 5. Az 576 esetében sokkal érdekesebb, hogy honnan jött az első millió….pár régi fóka tudja, pár meg csak sejti. Egyébként meg felesleges szidni bármit is, mert szinte minden nagy üzlet mögött susmus van. Sokkal érdekesebb, hogy az apeh például nem ismeri a gömb utcát….

  • Ehh de még sokkal érdekesebb ez a hír…(ígérem többször nem írom le, hogy sokkal érdekesebb:)))

  • Ahol a pénz, ott az igazság…

  • “Engem nagyon érdekelne a teljes story a céggel kapcsolatban. 2008-ban sem tudtunk meg semmit, csak azt láttuk, hogy hirtelen abbamarad az újság. A legjobb konzolos lap volt, amit valaha olvastam. Pedig a hazánkban megjelenő összes ilyen magazint megvásároltam. Nem bánnám ha azok, ahogy te nevezed öket “” régi fókák “” végre leirnák a lényeget. Ha itt a fórumon nem is lehet akkor privát üzenetben. Miért nem lehet sosem elmondani az igazságot ? Pedig tudjuk jól, hogy az igazság szabaddá tesz ! A Gömb utcáról nekem is van történetem, de becsületükre legyen mondva, hogy végül mégiscsak tisztességesen jártak el !”

   • Az 576 magazin azért szünt meg, mert az internet növekedése óta egyre inkább visszaesett a forgalma, aztán már ott tartott -ahol más újság is-, hogy csak viszi a pénzt. A napilapoktól kezdve a heti és havi újságok is szenvednek. Szóval ez nem 576 probléma. Itt van jó példának a Konzol magazin. Minden elismerésem a készítőknek, hogy próbálnak valamit fentartani, csak nehezen hihető, hogy kifizetődő.

    • Túl egyszerűnek tűnik ennyivel magyarázni, hogy már nem érte meg. Az a 21 bolt is csak viszi a pénzt, mégis az újságot kellett beáldozni. Sokkal többről volt itt szó, de mindegy elöbb utóbb minden kiderül. Igen itt van a Konzol magazin, de ebből hiányzik pár dolog. Főleg a részletes leirások, tesztek és legfőképpen a melléklet, tippekkel, végigjátszásokkal. Ettől függetlenül megveszem, mert már csak ez az egy konzolos magazin van. De jo volt amikor még vettem a PlayZone, Playstation Tipp Magazin, PlayTime!, MultiPlay, stb. magazinokat is.

    • Én nyomdában dolgozom – lehet, hogy jövő hónapban ez már csak múlt idő lesz, – szóval első kézből tudom, hogy az összes újság példányszáma drasztikusan csökkent az elmúlt tíz évben. Ha nem lennének reklám újságok, külföldi megrendelések (szintén reklám), már rég bezártunk volna, pedig az ország legnagyobb nyomdája vagyunk. A nyomtatott sajtónak befellegzett, legnagyobb bánatomra, mert melót találhatok máshol, de monitoron olvasni utálok. Szeretem kezembe venni a könyvet, újságot, ilyen régimódi vagyok. És ez a helyzet a játékokkal is. Csak dobozos jöhet számításba. Dlc-knél is megvárom a dobozos verziót (pl. GTA).

 6. Az 576 áruházlánc üzletstratégiája engem is foglalkoztat már régóta. Van 21 boltjuk, ezek mind drága helyeken, ahol a bérleti dij min. 200k, ez durván 4M. Mindegyik boltban van 1-2 fő alkalmazott is, gondolom nem minimálbéren, + az utánuk fizetett járulékok, ez újabb 4M. Hozzáadjuk a többi felmerülö költséget, szerintem min. 10 Milliónál járunk. Tehát ha 10 millió Ft. értékben adnak el terméket egy hónapban, még akkor is csak nullára hozták ki magukat. Akkor egyáltalán, hogy éri meg fenntartani ennyi boltot ??? Azt meg senki sem gondolhatja komolyan, hogy 20-30M -ós forgalmuk lenne / hó ^-^

  • Valahol a gengsztereknek is tisztára kell mosni a pénzt. 😀 Persze biztos vagyok benne, hogy az 576 NEM így működik, de általában a plázákban üzemelő boltok nem tudom, hogy lehetnek nyereségesek. Bármikor megyek bármelyikbe, a boltok konganak az ürességtől, mármint a vásárlókat tekintve.

   • Azért érdekes lenne utánajárni, hogy miért tűnt el az a rengeteg folyóirat. Nincs az embereknél pénz ilyesmire, – miért nincs ?, mert eladósodtak, -miért adósodtak el ? Ha leirnám itt az igazságot, akkor abból sajnos bannolás lenne. Egyébként az általad leirt dolgokkal ( a monitoron való olvasás, a könyvek, újságok, a dobozos játékok, DLCk ) én is igy vagyok, mintha csak én irtam volna a hozzászolásokat ^-^ A pénz tisztára mosását elvicceljük, pdeig lehet itt valami, valami érdekes dolog.

    • Megkérnélek, hogy az 576-tal kapcsolatos összeesküvés elméleteidet ne a PSC-n, hanem a 576.hu-n fejtsd ki a továbbiakban. Megértésed köszönöm.

  • “Én úgy tudom az 576-os eladók havi szinten 6-7százezreket keresnek, hogy minden játékot megvehessenek, és mindenféle gépük lehessen.Söt, állítólag mindegyikük kap egy céges autót, hogy odaérjenek minden gamer rendezvényre.Mondanom se kell az E3 elsö két sorában se holmi rongyos fejlesztök ülnek minden évben.De kb a PSC-s szerkesztökröl is ez a pletyka terjeng. Martin pl fehér arany PS3-al tolja, és a “”Happy birthday to you””-t a Disturbed zúszta neki tavaly.Persze a bulira senkit se hívott meg, mert a gazdagok mind önzök XDAz EmThor meg a Scott Pligrim filmnél volt producer.Idénre kimerítettem a pltyka rovatot asszem :P”

 7. Érdekes!

 8. Egyébként a konzolgyártók és a Állam bácsi keres rajta legtöbbet , főleg ha belsős a cím.

 9. Túl kevés jut a fejlesztőknek. Nem jó ez így.

 10. Érdekes hír, szeretem a háttérinfókat. Mondjuk elég erős, hogy weboldalak pontszámaira hagyatkoznak, azt gondolnám egy komoly kiadó vagy fejlesztő csakis az eladásokat veszi figyelembe. Bár az eladásoknál meg megy az egymásra mutogatás, (pl. kiadó milyen és mennyit reklámozott stb)Egyébként nem véletlen a fizikai hordozó nélküli terjesztés növekedése, kikerülhető a kiadó, a bolt és a terjesztés is ami kapásból 23 font. Bár biztos kell fizetni a psstore megjelenésért is.Még-még ilyen háttérhíreket. 🙂

 11. Azért azt sokan elfelejtitek hogy a játék fejlesztők sokszor a Kiadó tulajdona , vagy a kiadó megbízásából készíti a programot . Nem a PD tett bele 100millát a Gt5be hanem a Sony a játék kiadója. A kiadó pénzel a játékot nem a készítő .Tényleg nem néztek a dolgok mögé csak a puffogás megy.

 12. Boltot kéne teljesen kikerülni, az nagyon sok, 30%. A legtöbb ember megvenne a kiadótól vagy fejlesztőtől is, vagy akar postán megkapja, nem érdekli, maris nagyobb lenne a haszon. Nem is értem miért kap ennyit a bolt, aki nem csinál semmit, csak a kezedbe adja a cuccot, meg elteszi a pénzt.

  • Ki lesznek majd kerülve a digitális disztribúció által.

  • ezzel csupán annyi a gond hogy a kiadó egy fillérrel sem adja olcsóbban a játékot. Sőt… egy dobozos Starcraftot pl olcsóbban megveszem, mint amennyiért a Blizzard hivatalosan letölhetőért árulja. A PSN-ről nem is beszélve, digitális disztribúció ide vagy oda, amíg az árai nem lesznek realizálva semmi jövője, lásd GO. Amíg egy boltban leakciózva olcsón megkapom, a kutya se fogja megvenni 3x annyiért.

 13. Szomorú…

 14. egy valami hianyzik ebbol az egeszbol:az ,hogy aki reszesedik az mind leadozik….tehat hiaba 10.50 kasziroz a bolt abbol meg 20% lefele es stb stb stb…igy ahogy mindenhol az allam szakit nem kevesett….es ehez nefelejtsuk a DLC-ket amibol csak ado megy le…..de szerintem ez valahogy santit…szoval nekem se tetszenek ezek a szamokha eladnak 20.000db valamibol az is csak 60lepedo..de hat biztos igy van

 15. Ez a tesztpontszámos rész nagyon meglepett, de örülök neki :)Ösztönözni kell a fejlesztőket 🙂

 16. Klassz hír.Már csak a feliratozás megválasztásáról,kiválasztásáról,hogy mi alapján történik kéne egy hasonló.Üdv.

 17. Így már érthetőbb, hogy miért vannak olyan játékok amilyenek.

 18. Ez…lolA fejlesztők vért izzadva éveken keresztül csinálnak egy játékot, és 3 fontot kapnak rá darabonként, míg a kiadó, aki gyakorlatilag nem csinál semmit, csak kiadja, a játék árának 30%-át nyersen simán megkapja.

 19. Az állam legombol 20%ot, úgy hogy nem csinál semmit, a fejlesztő meg kap 7,5%ot. Kömény.

  • Hehe, én is ezt akartam mondani csak más példával.:D

  • Mit csodálkozol? Mintha más téren vagy termékeknél nem így működne a gépezet! Például? Személyi Jövedelem Adó (és mellete a kismillió járulék ami felér még egy adóval…) Állambácsi bezsebeli és egy részét odaadja másoknak segélyként akik ugyancsak semmit sem tettek azért a pénzért amiért én vagy te vagy akármelyik dolgozó ember megdolgozott! Szóval ilyen dolog ez.

   • De ha esetleg munkanélkülivé válsz akkor ugye már nem baj ha van némi segély amit az államtól kapsz ugye?Mindig is így volt ez akárhogyan is lázongunk. A kiadók levesznek egy nagyadag jattot, de ha ők nincsenek akkor hiába csinálsz te egy játékot egyedül nem fogod tudni eladni. Ők majd segítenek neked eladni és adják hozzá a körítést (reklámok demók, csomagolás stb) Meg ha belegondoltok ha egy játék sikeres akkor az összbevételt tekintve az a 3 font is sokszorozódik ám tisztességesen.

    • koma, 30 ezer ft munkanélküliből éhen halsz… na mindegy most nem ez a téma!Elég drágák most az új szoftverárak ez tény, jó lenne ha ezen csiszolnának valamit, talán a forgalom is nagyobb lenne, és a warez-t is visszaszorítaná, persze ezek a szokásos nagy szavak!:SEmlékszem 98-99 körül amikor megkaptam a PSX-em egy új játék (az 576 kbyte-ból) 20 ezerbe került(!) a szüleim fizetésének a felét tette ki!:)

     • az meg a másik hogy van az 576 ahol manapság is drágábbak a játékok mint mondjuk egy ÜK, vagy Platinum, ami szintén drágább mintha UK-ból hozatnád be.

     • Igen, sajnos még mindig jóval drágábbak mint a többi konzolos bolt. Nem tudom hogy miért éri meg nekik ilyen magasan tartani az árakat, manapság a vásárlók is tudatosabban vásárolnak már, 2-3 ezret is spórolhat ha máshonnan veszi a játékot. De ők tudják.

     • Magasabbak a költségek, 576 általában plázákban vannak, amivel elérnek egy olyan réteget akinek nem számít a 2-3 ezer inkább az hogy este 19,50 kor is megveheti a gyereknek és le van tudva a baj. Ráadásul mindig kapsz számlát , kis konzolboltokban ez pont fordítva igaz . -25% áfa nem kevés. Egyébként egy pár hónapja szerintem pl a westendi 576 egész jó árakat hozott ki már nincs 4-6 ft különbség inkább 1000-2000ft .

     • “Volt kollégám fél éve dolgozik már a szolnoki 576 üzletben, elég lehangoló dolgokat dolgokat mesélt a forgalom szempontjából…A plázákba pont hogy nem a “”tehetősebb”” réteg megy vásárolni, vagy legalábbis nagyon sokan csak nézelődnek mert nincs pénzük semmi “”luxus”” cikkre, épphogy van annyi hogy enni tudjon adni a gyerekének vagy ehhez hasonló! Ébresztő, ez most Magyarország!”

     • “Én is ezt akartam irni, hogy szinte elhanyagolható a bevételük. De akkor miért van az, hogy a környezetemben minden 2. vállalkozás, kisbolt stb. kénytelen bezárni, pár hónappal a nyitás után, mert még a bérleti dijat sem tudják kigazdálkodni, az alkalmazottak béréről nem is beszélve. Viszont az emlitett áruházlánc, nemhogy 1-2 üzletét nem zárja be, hanem rendszeresen nyitják az újabbakat. Ki pénzelheti ezt, ki állhat a “”háttérben”” ? Milyen érdekböl tartják fenn ?”

     • Nyilván azért nem mehet olyan rosszul az üzletláncnak! Kívülről mi mezei játékosok úgyse tudhatunk semmit se. Könyvelő vagyok már csak tudom hogy megy ez…Vásároltam már náluk többször is, meg vagyok elégedve velük, csak tényleg karcosak kicsit az árak. http://576.hu/webshop_hardware_details.aspx?Platform=PS3&SelectedHardwareTitle=PS3%20G%C3%A9p%20Slim%20320GB&SelectedHardware=d29cd257-7d53-4328-9881-17819ad0bdd7&SelectedHardwareCategoryID=0cada82c-9dd3-4ec0-b0fe-ae0293b49d1e

     • “Bocs de Szolonokon mi a helyzet és pl a Budapesten nem ugyan az. Én nem vásárolok ott , benézni benézek ha arra járok . Ja meg a Narutó képregényt megveszem. De többször is kiderült hogy sokan nem is tudnak a kis boltokról. és itt most ne a HC gamert nézd , hanem a Casual réteget . Ők vannak többen . Tényleg súlyos milliókba kerül hogy ők ott vannak , és “”tisztán”” csinálják a dolgot . De mivel nagyon régóta megvannak valami nyereségnek kell lennie, különben már régen be kellet volna csukni a boltot . 1-2 szarabb év belefér , de ennyi nem .”

     • Az 576 egy név! Ez már sokat elad. Nem is sajnálom tőlük, tényleg régóta vannak már a szakmában és sok játékot vagy különleges gyűjtőit (pl: MOH Tier) csak náluk tudsz megvenni.Ha tényleg jövő hónap 22.-én jelenik meg a Killzone 3 akkor valószínűleg náluk fogom megvenni mert melózni fogok az nap és sose lehet tudni hogy a futár mikor érkezik meg!:pAnnyit még azért hozzátennék hogy vidéken sokkal több ember él mint a fővárosban. Az életszínvonal sokkal alacsonyabb ez tapasztalat. Erről ennyit…

     • Már ahol vidéken….Én Bp.-től 40km- re lakom(Pest megyében) egy kis községben,de hogy rosszabb lenne az életszínvonal……. azt kétlem.Az 576 árai pedig tényleg horror…..esetenként 4-5ezer forinttal drágább ugyanazok a játékok.A gépekről,kiegészítőkről nem is beszélve.

     • Nem vagyok hülye ki tudom számolni hogy 10-2 , az 8 . De a keresetek itt a legnagyobbak, így nagyobb esély van olyan emberekbe botlani akik megfizetik azt a plusz 2-3ezer Ft. Másik dolog nagyon könnyen elsiklotok az a tény felett hogy mindig adnak számlát. Az 25% különbség alap hangon. Mert ahol nem kapsz ott nem nagyon fogják befizetni az Áfát.

     • Most őszintén! Téged érdekel hogy befizetik-e az Áru Forgalmi Adót ha olcsóbban kapsz játékot?…

     • “egyébként itt az igazság. A mai napig, ha azt mondanám apámnak hogy kell egy Playstation játék, az első útja valszeg az 576-ba vagy media marktba vezetne, ahogy kb 10 éve vettünk ott fél évente 1-1 játékot még PS1-re 🙂 A kisgyerekes családok simán vásárolnak ilyen helyeken, a szülők már annyira nem értenek az internet-hez, hogy olcsóbb helyet keressenek, a gyerek meg addig nem foglalkozik azzal hogy olcsóbb helyet keressen, amíg nem a saját pénzéből kell vennie. Pár hónapja láttam mediában vásárolni egy nagymamát a gyerekkel singstar szerű játékot akartak venni, de csak a mikrofon kellett neki a benne lévő játék nem. A “”jófej”” eladó aszonta hogy vegyék meg így egybe, és a játékot egy konzolboltban passzolja el külön ha nem kell. Szerencsétlen nagymama honnan az anyjából találja ki hogy hol van olyan konzolbolt ami beveszi?”

     • “Te így látod, de nézd így:TE egy nagyi vagy (Nem sértés, csak képzeld el). 3 méterig is alig látsz, a gyógyszered állandóan elgurul, és mindezért csak azért nem vagy ideges, mert folyton elfelejted.Erre jön a kisunoka, aki egy vmi olyan játékor kér amiröl te csak annyit tudsz, hogy SEHOL sincs. Pedig “”mindenhol”” néztétek. Nah VÉÉÉÉÉÉGRE megvan, de jár hozzá vmi ami nektek nem kö. 2 lehetöséged van1.: Járjátok a várost tovább és tuti lemaradsz a következö 4 vasárnapi miséröl.Vagy 2.: Megveszed aztán majd a kölök szülei elszaroznak vele.Eladásban dolgozom, nálunk kb ezt látom :)”

 20. Ja ez igaz csak azt se felejtsük el, hogy nem két darab lemezt fognak majd a játékból kiadni!!!

 21. Ez röhejes hogy a bolt két és félszer annyit keres egy játékon mint aki készíti. Még az állambácsi is több hasznot húz belőle mint a fejlesztő. Itt valami nagyon rosszul megy szerintem.

 22. Na ez egy 10 pontos hír volt. Ilyeneket méééég 😀

 23. Mindig is kiváncsi voltam, hogy amikor megveszek egy játékot akkor valojában knek menyit fizetek :d

 24. ez nálunk is így van..pl a pékségben kb 10ft a 22ft-os zsemle csak ugye ott is a szállítás a bolt stb

 25. es mi a helyzet a 10 fontra learazott jatekokkal?