Generic selectors
Csak
Keresés címben
Keresés a tartalomban
Keresés hírekben
Keresés cikkekben
Keresés a fórum hozzászólások között
Keresés a fórum témákban
Kategória szerinti szűrés
Classic PlayStation
Comix
E3
EA Play Live 2020
Esemény
Future Games Show: Gamescom 2020
Gamescom
Gamescom 2020
Gamescom 2020 Opening Night Live
Heti hírösszefoglaló
Hírek
Komment
Nacon Connect
New Game+ Expo
Nyereményjáték
PlayStation 5 Showcase
PlayStation Indies
PlayStation Network
PlayStation.Community
Podcast
PS5 Future of Gaming
State of Play 2020. augusztus 6.
Stream
Summer Game Fest
Szavazás
Techno
Tokyo Game Show
Tokyo Game Show 2020 Online
Tokyo Game Show 2021
Ubisoft Forward

Peaky Blinders: Mastermind (PS4, PSN)

Családban marad.

Újfent tanúbizonyságot nyert a gengszterjátékok iránti vonzalmam. Ugyan a Peaky Blinders: Mastermindra nem azért esett a választásom, mert ismertem az alapötletként szolgáló filmsorozatot, hanem inkább mert a róla fellelhető képek alapján az általam ugyancsak favorizált mászkálós, felfedezős és szép külsővel megáldott programnak tűnt. Illetve a sokáig várt és általam változatlanul imádott TLOU2 grandiózusságának átélése óta érzett kiteljesedettség kapcsán most valahogy nem annyira vonzanak a nagy, új címek, szívesebben bíbelődöm apróbb, könnyedebb cuccokkal, kiváltképp, ha azokat független stúdiók készítették. Úgyhogy ez a valóban szórakoztató, nem különben ötletes progi és én tulajdonképpen a legjobbkor találkoztunk.

A Netflixnek hála biztosan több olyan olvasó van közöttetek, aki látott legalább néhány epizódot az egyebek mellett BAFTA díjnyertes Peaky Blindersből, amelynek témája a Shelby gengsztercsalád története az első világháború utáni Birminghamben. Bár a főszereplők kitaláltak, az alapötletnek valós gyökerei is vannak egy Shelby nevű, fiatalokból álló urbánus banda személyében, akik 1890 és a 20. század első évei között voltak aktívak Anglia London utáni második legnagyobb városában. Az immáron ötödik évadját taposó, szupersikeres széria érthetően megérdemelt egy videojáték adaptációt, amely az első évadot megelőző időkben játszódik Small Heath-ben, Birmingham délkeleti kerületében, és azt meséli el, miként szerzett nevet és tekintélyt magának a Peaky Blinders egy, a család eltűnését célzó, a helyi korrupt rendőrséget és a kínai ópiummaffiát is érintő cselszövés leleplezése kapcsán. A játék fejlesztője az immáron 15. évét taposó FuturLab (melynek tulajdonosa és direktora egyébként csak nevében azonos azzal a James Marsdennel, akit a Westworldből vagy a Dead to Me-ből ismerhetnek a Netflix előfizetők. 😊)

A játék címében szereplő Mastermind a “családfő” Tommy Shelby csavaros észjárására utal, aki cseles gondolkodása révén a legbonyolultabb helyzetekre is képes kész és jól működő tervekkel előállni. Bár a valódi észkombájnok mi, játékosok leszünk a történetet alkotó tíz fejezet során, melyek mind bonyolultabb szcenáriót tárnak elénk megoldandó feladatként. Az egymásra épülő akciókból álló, komplex rejtvényekként működő epizódok kifejtése során a fő stratégia minden esetben a család tagjainak összehangolt együttműködésére épül, az idő manipulációjával spékelve. Utóbbit azért kell használjuk, mert egyszerre csak egy karaktert tudunk mozgatni. Minden szereplőnk rendelkezik egy speciális tulajdonsággal: Tommy egyes mellékszereplőket tud rávenni bizonyos feladatok elvégzésére, Ada a rendőrök figyelmét tereli el, Polly zsernyákokat fizet le, a kiskölyök Finn apró réseken bújik keresztül és remek zsebtolvaj, Arthur bunyózik, valamint ajtókat tud berúgni, John pedig ugyancsak jól verekszik és fából készült barikádokat gyújt fel egy lámpással. Vegyünk egy egyszerű feladatot: mint Tommy, át kell jutnunk egy ajtón, melyet a kívül álló Ada tud kinyitni, majd el kell mennünk egy rendőr mellett. A megoldás: átváltunk Adára, vele nyitva tartjuk az ajtót egy rövid ideig. Megállítjuk az időt, visszaváltunk Tommy-ra. A képernyő alsó részén látott sávokat használva visszatekerjük az időt picivel azelőttig, hogy Ada kinyitja az ajtót. Megnyomjuk a “Play” gombot, Tommy-val átmegyünk a kinyílt ajtón. Viszont ott áll egy rendőr előttünk, aki nem szabad, hogy észrevegyen, ám el kell haladnunk mellette. Megállunk Tommy-val, pause, visszaváltunk Adára. Mint Ada, odamegyünk a zsernyákhoz és beszédünkkel elvonjuk a figyelmét egy darabig. Megint szünet, vissza Tommyra, idő visszateker oda, mielőtt Ada akcióba lendül. Lejátszás gomb megnyom, majd a figyelemelterelés alatt elsétálunk a zsaru előtt.

Úgyhogy ez az alapötlet, ami szerintem zseniális, mert kiváltképp az utolsó két-három fejezetben az összes karaktert együtt kell mozgatnunk, és tényleg sokat kell agyalni. Ugyan a pályák teljesítése időhöz kötött, de bármikor megállíthatod azt, sőt vissza és persze előre is lehet tekerni, ha szükséges. Nekem az tetszett a legjobban, amikor párhuzamosan láttam együtt folyni azokat az eseményeket, amiket előtte külön-külön találtam ki – egyfajta direktori székbe pattanunk tehát a játék során. A Peaky Blinders átlagos és nehéz szinten is játszható. Standard módban annyi segítséget kapunk, hogy a karakterek színének megfelelő karikák jelzik a pályákon, hogy kit mely irányba kell orientálnunk. Továbbá arany, ezüst és arany minősítés is jár annak függvényében, milyen gyorsan végeztünk egy-egy fejezetben. Illetve hogy még érdekesebb legyen az amúgy sem soványka kihívás, minden pályán meghatározott számú zsebórát is begyűjthetünk.

Ugyan szinkron nincs, csak feliratok, az igazán szemet gyönyörködtető állóképek, továbbá még az izometrikus nézetben is jól kivehető módon szépen megrajzolt környezet abszolút igényes külsőt ad a Peaky Blinders: Mastermind-nak. A tévésorozat rajongóinak egyszerűen kötelezővé tenném. Rajtuk kívül ajánlom minden olyan játékosnak, aki szereti az idő manipulációra épülő rejtvényeket, és / vagy a gengsztersztorikat. Nem könnyű progi, és bele kell jönni, de a pont ezért nagyon jutalmazó szisztéma tényleg egyedülálló élményt ígér mindenkinek, aki bizalmat szavaz a játéknak.

(A játékot a kiadó biztosította tesztelésre. Köszönjük!)

★★★★
REMEK
Kiadó: Curve Digital
Fejlesztő: FuturLab
Méret: 1.99 GB
Megjelenés: 2020. augusztus 20.
Ár: 8740 Ft
Feltöltőkártya: PlatinumShop

Hozzászólás