Generic selectors
Csak
Keresés címben
Keresés a tartalomban
Keresés hírekben
Keresés cikkekben
Keresés a fórum hozzászólások között
Keresés a fórum témákban
Kategória szerinti szűrés
Classic PlayStation
Comix
E3
EA Play Live 2020
Esemény
Future Games Show: Gamescom 2020
Gamescom
Gamescom 2020
Gamescom 2020 Opening Night Live
Heti hírösszefoglaló
Hírek
Komment
Nacon Connect
New Game+ Expo
Nyereményjáték
PlayStation 5 Showcase
PlayStation Indies
PlayStation Network
PlayStation.Community
Podcast
PS5 Future of Gaming
PS5 Tudtad?
PSC Gyorsszavazás
State of Play 2020. augusztus 6.
State of Play 2020. február 25.
Stream
Summer Game Fest
Szavazás
Techno
The Game Awards
The Game Awards 2020
Tokyo Game Show
Tokyo Game Show 2020 Online
Tokyo Game Show 2021
Ubisoft Forward

Paper Dolls Original (PS4, PSN)

Eddig csupán egyszer volt szerencsém kipróbálni a VR-t. Annak ellenére, vagy éppen annak okán, hogy ez egy horror játékkal, nevezetesen a Resident Evil: Biohazarddal történt, majdnem meg is vettem aztán a kütyüt. Talán végül csak azért nem került sor erre a döntő lépésre, mert egyrészt továbbra sem érzem annyira komfortosnak, hogy ne lássam a szobát játék közben, ahol vagyok, másrészt pedig azért szinte túlságosan is reálisnak tűntek vele a játék által prezentált, rémületes dolgok. A Paper Dolls Originalról tudni illik, hogy van PS4-re is VR-os verziója. Én ugye nem azt teszteltem, de a sima kiadás alapján vannak elképzeléseim arról, milyen lehet a virtuális valóság szemüvegén át nézve. Főleg, mivel egy ázsiai szellemű horrorról beszélünk, amely valahogyan mindig jóval borzongatóbb, mint a nyugati – kitűnő példa erre az eredeti Silent Hill, vagy a Fatal Frame sorozat.A Paper Dolls első személyű nézetben prezentált történetének főhőse Yang Ming-Yuan, egy depresszióban szenvedő apa. A játék nyitójelenetében őt és a lányát látjuk egy autóban, miközben az anya háza felé hajtanak. Az apát nyomasztó gondolatok gyötrik, és balesetet szenvednek. Amikor hősünk magához tér, egy, a Csing-dinasztia (mely Kína utolsó császári dinasztiája volt) korabeli, hatalmas udvarházban találja magát, egy lemetszett fejű halott társaságában. Miután feltápászkodik, meghallja lánya kétségbeesett kiabálását, aki őt keresi, de amikor a termet szegélyező számos ajtó egyikéhez szalad, csak egy villanást lát belőle, mielőtt a lány eltűnne. Nemcsak Yangnak, de nekünk sincs nagyon fogalmunk arról, hogy mi történik, még sincs más hátra, csak előre…

Igazság szerint nekem nagyon tetszett az első lépéseknek helyet adó terem, mert amint megláttam a kínai stílusú berendezést, rögtön a Fatal Frame jutott eszembe, és egyébként is a Kelet nagy csodálója vagyok, mely rajongást csak megerősített a közelmúltban, Délkelet-Ázsiában tett utazásom. Ugyancsak elismeréssel adóztam azoknak a viszonylag klasszikusnak nevezhető rejtvényeknek, melyekben feladatunk a közelben összeszedett dokumentumok alapján különböző tárgyakat egymással kombinálva nyitni meg újabb ajtókat, helyiségeket. Szintén sokban fokozza a feszültséget, hogy menteni csak bizonyos helyeken és elég hangulatosan, egy szál füstölő meggyújtásával tudunk, és csak akkor, ha nem sérült a kezünk. Az ellenfelekként aposztrofálandó szellemek ellen olykor időre kivitelezett gombnyomkodással küzdünk, máskor pedig szimplán el kell bújnunk előlük szekrényekbe vagy berendezési tárgyak alá. Ami viszont egy idő után szinte a nullára redukálta a lelkesedésemet egyrészt a mellékelt képeken is jól látható, viszonylag egyöntetűen sötét és már-már unalmasan egyforma lokációk kinézete. Továbbá, kiváltképp a ház emelete annyira keszekusza, hogy használható térkép híján az ember óhatatlanul elveszik benne. Harmadrészt nagyon nehéz navigálni, amikor mondjuk menekülnünk kellene, mert dacára annak, hogy van sprint opció, emberünk kb. két másodpercig képes fürgén mozogni, mielőtt visszatérne a szokásos, kényelmes lassúságához. Végül, de nem utolsósorban pedig a szellemek sokszor minden előzetes figyelmeztetés nélkül jelennek meg hirtelen az arcunk előtt, és a korábbiakban említett, nehézkes mozgás miatt sokszor nagyon nehéz meglépni előlük. Úgyhogy közepesen sikerült alkotásként tudom jellemezni a Paper Dolls Originalt. A sztori ugyan kissé nehézkesen bontja ki magát, de a választott témához tökéletes, a szellemek kellően félelmetesek, a zene és a hangok is jók, de hosszabb távon az előző fejezetben leírt fogyatkozások sajnos felülírják mindazt, amiért a horror rajongók szerethetnék ezt a játékot. Talán csak az ázsiai hangulat iránt érdeklődők tegyenek vele egy próbát, mindenki másnak felejtős.

(A játékot a kiadó biztosította tesztelésre. Köszönjük!)

Kiadó: Winking Skywalker Entertainment
Fejlesztő: Beijing Litchi Culture Media
Megjelenés: 2019.06.26.
Ár: 5190 Ft
Játékosok száma: 1
Kép: 1080p
Demo: Nincs
Méret: 1.92GB
Web: https://www.litchigame.com/
PSN feltöltőkártya: PlatinumShop

6/10
Látványosság:
Játszhatóság:
Szavatosság:
Zene/Hang:
Hangulat:

21 hozzászólás

Hozzászólás

 1. Fosnám össze magam felnőtt férfi létemre. 🙂

 2. Jó néha egy kicsit borzongani

 3. Szívesen kipróbálnám,bejön az atmoszférája.

 4. Imadom a horrort.

 5. Horror jöhet bármikor. Ázsiai? Szellemek? Azt meg szeretjük! Szívesen végigtolnám. 🙂

 6. VR-ban tennék vele egy próbát.

 7. eleg klassznak tunik kiprobalnam

 8. Nem vagyok az a tipikus horror rajongó, kicsit talán tartok az ilyenektől, de mivel nemrég lettem én is PS tulaj, és a teszt alapján nem egy totál elnagyolt játék, szívesen tennék vele egy próbát.

 9. A tesztet olvasva, felkeltette az érdeklődésemet. 🙂

 10. Szeressük az efféle horrorjátékokat.

 11. Kicsit megbántam, hogy VRra szereztem be mert atom sötét(zavaróan) és a mozgás valami katasztrófa…

  • Nem az van a VR-nál, hogy ugyan az a verzió (lemez/digit), csak ki/be kapcsolod?Vagy jó nagy baromságot mondtam?

   • Igen így lenne a normális de nem, ketté van szedve ugyanaz az az ár te döntöd el mire veszed, ez mondjuk szerintem baromi aljas húzás, de ez van.

   • Most lestem amúgy videót a PS4es verzióról hát ehhez képest a VR egy kalap kula, egy rakás dolog át se jön, már van benne egy órám de kanyarba nem láttam a szellemeket csak 2szer, ehhezképest a PS4 verzióba 30 perc alatt egy rakásszor villantanak.:S

    • Hát ez így gusztustalan! Plusz nem is értem miért ennyire más. Lehet nem akarják, hogy szívrohamot kapjon az ember…phejjj..Szóval..akkor hiába van Resi 7-em, külön VR-os kell hozzá?? Jól hangzik….

     • Nem a Resi 7 pont hogy magába foglalja mindkét verziót, ez lenne az alap.Ezt különben eddig minden játékban így tapasztaltam.A tesztvután már majdnem írni is akartam a storos nézelődés után hogy honnan veszik hogy ez VR game, csak aztán láttam hogy van VR változat.Mint mkndtam gusztustalan főleg hogy egy igénytelen port(érdemes meglesni pár videót youtubon, akár a jelenlegi végigjátszást a profil linkemen meglesheted a saját youtube csatornámon is)

     • Ez jó hír, hogy nem általános!Mindenképp megnézem, de azt hiszem ezt a verziót kihagyom.. 🙂

     • Viszont az alapot semmiképp ne hagyd ki, ha sikerül lefaragnom a havi kajakeretemen lehet megveszem a simába is, de most már csak végigtolom VRon.

     • Azt mindenképp beszerzem, az tetszett. De jó, hogy szóltál, biztos sokan csalódtak a VR minőség silányság amiatt, pedig ez pont, hogy horrornál ütne nagyot…

     • Na igen van erre jó pár példa VRon, no mindenesetre én nem akarom senki kedvét elvenni, de szerintem aki be akarja szerezni majd úgyis látja.:D

 12. Azért elég betegnek néz ki, mint általában a japán horror játékok. Nem csoda, hogy a VR-t e tekintetben kerülted, lehet én is azt tenném. :)Valamiért a Siren sorozat jutott eszembe miközben olvastam az írásod, na az is durva volt anno.