Generic selectors
Csak
Keresés címben
Keresés a tartalomban
Keresés hírekben
Keresés cikkekben
Keresés a fórum hozzászólások között
Keresés a fórum témákban
Kategória szerinti szűrés
Classic PlayStation
Comix
E3
EA Play Live 2020
Esemény
Future Games Show: Gamescom 2020
Gamescom
Gamescom 2020
Gamescom 2020 Opening Night Live
Heti hírösszefoglaló
Hírek
Komment
Nacon Connect
New Game+ Expo
Nyereményjáték
PlayStation 5 Showcase
PlayStation Indies
PlayStation Network
PlayStation.Community
Podcast
PS5 Future of Gaming
PS5 Tudtad?
PSC Gyorsszavazás
State of Play 2020. augusztus 6.
State of Play 2020. február 25.
Stream
Summer Game Fest
Szavazás
Techno
The Game Awards
The Game Awards 2020
Tokyo Game Show
Tokyo Game Show 2020 Online
Tokyo Game Show 2021
Ubisoft Forward

Overcooked! 2 – Gourmet Edition (PS4, PSN)

Még pokolibb, még szórakoztatóbb konyha!

A videojátékozásról valószínűleg a legtöbb embernek egy viszonylag izolált, egyedül művelt időtöltés jut eszébe, a multiplayerről pedig fejhallgatós-mikrofonos, a monitor elé görnyedő, kiabáló fazonok. Pedig a videojáték igenis lehet közösségi, ráadásul helyi élmény. Erre fantasztikus példa a 2016-os Overcooked!, amely új életet lehelt az összejöveteleken nyomkodható partijátékok fogalmába, továbbá imitációk és az élményt emulálni próbálók sora követte. 2018 augusztusában piacra került a várva-várt folytatás, az Overcooked! 2, amelyet számos ingyenes és fizetős frissítés követett – folyamatosan pátyolgatta alkotását a csapat –, idén áprilisban pedig egy tartalomtól duzzadó csomagként lett elérhető az Overcooked! 2 – Gourmet Edition. Ez a pakk pedig újból tudatosíthatja mindenkiben: még mindig ő a király!

A Team17 és a Ghost Town Games közös munkájában az alapfelállás megmaradt: összesen akár négy játékos működhet együtt ahhoz, hogy különféle, egyre elborultabb éttermekben időben és sorban elkészítsék a rendeléseket. Minden helyszínen bizonyos ételeket kell elkészítenünk – ezek lehetnek pizzák, hamburgerek, burritók, sushik, vagy például levesek –, az alapanyagokat pedig (általában) kötött pontokon található dobozokból kell kivenni, felszeletelni, majd beletenni a szükséges konyhai eszközbe: lábosba, serpenyőbe, mixerbe, és így tovább. Például ha egy hagymalevest szeretnénk főzni, akkor ki kell vennünk a hagymákat a helyükről, felszeletelnünk az erre a célra kijelölt ponton, majd beletennünk őket egy lábosba, amit pedig a tűzre kell helyeznünk: ha túl sokat marad ott, kigyullad, és rohanhatunk a poroltóért. Általában akadályok állnak utunkban, és van, hogy csak az egyik játékos éri el valamelyik kritikus pontot, így alapos együttműködéssel lehet csak elérni a közös célokat – persze minél többen nyomkodjuk, annál nagyobb lesz a káosz, ami a játék szépsége.

Az egyik legnagyobb újítás az online multiplayer mellett, hogy a dobás mint játékmechanikai elem tér vissza: egymáshoz hajíthatjuk az alapanyagokat, és mivel az ANTSZ-nek megfelelő szerv nem képviselteti magát a Hagyma Királyságban, ezért semmilyen módon nem okoz gondot, ha épp a földre dobjuk az élelmet. Ha viszont jól célzunk, akkor cimborá(i)nk tenyerébe pottyanthatjuk, vagy éppen a serpenyőbe vagy lábosba. Ez az egyszerű újítás a játékmenet funkcionális és humoros dimenzióit nyitja meg.

Egy másik izgalmas elem, hogy dinamikus éttermekkel találkozhatunk: például a folyón zakatolva kell kis állomásokról összegyűjtenünk a szükséges alapanyagokat, vagy egy léghajón utazunk, ami később lezuhan. Ezzel folyamatosan módosulnak a célok és az elérésükhöz szükséges taktikák, amik sokkal kiszámíthatatlanabbá és frenetikusabbá teszik az élményt. E mellé több új sajátosság is társul: például a varázslókonyhákban mágikus átjárókon közlekedve tudunk egyik pillanatról a másikra átlibbenni valahova.

Az Overcooked! 2 rengeteg új tartalommal, innovatív elképzelésekkel és sajátos humorával ízig-vérig méltó folytatás, amely egyszerűen letehetetlen: akár ketten nyüstölitek a kontrollert, akár egy összejövetelen, többen vetitek bele magatokat két nassolás és pár hideg sör közben és után. A Gourmet Edition azonban fantasztikus újdonságokkal gazdagítja az amúgy is laktató (hehe) élményt, amit közben ingyenes frissítések tettek még pikánsabbá.

Ingyenesen lett elérhető 2018 karácsonya alkalmából a Kevin’s Christmas Cracker, amelyben ünnepi süteményeket, pitéket és forró csokit lehetett elkészíteni új, tematikus pályákon, tavaly februárban pedig a kínai újév szellemében a Chinese New Year gyümölcssalátákkal és szintén passzoló konyhákkal dúsította a mókát. Tavaly decemberben a Winter Wonderland hozott újabb szezonális kalandokat, mindegyikhez új, bűbájos szakácsok is társultak, idén januárban a kínai patkány évét ünnepelhettük wok tálakkal és passzoló karakter külsőkkel, július közepén a Sun’s Out Bun’s Out a nyári fesztiválszezonra invitált finom fagylaltokkal és kutya szakácsokkal, végezetül pedig a Kínában és Kelet-Ázsiában ünnepelt őszközépünnep alkalmából finom holdsüteményeket készíthettünk, miközben lavíroztunk a tavirózsaleveleken, amelyek ideiglenesen eltűnnek, ha rájuk lépünk . A pontvadászok az alapvető három csillag mellé egy sokkal nehezebben elérhető negyedik csillagért is folytathatták a szakács-csatát, továbbá lett gyakorló és túlélő mód is: előbbiben tréningelhetjük kulináris bajkeverésünket, utóbbiban pedig minden elkészített étel hozzáad pár másodpercet az időhöz.

A fizetős kiegészítők – amelyek a Gourmet Edition sava-borsa – pedig már combosabbak voltak. A Surf ’n’ Turf trópusi pályáin már saslikot és smoothie-kat alkothattunk, a tűzoltást és a tányérmosást pedig vízipisztolyokkal zavarhatjuk le. A Campfire Cookoff az erdei táborok és mályvacukor-sütögetések imádni való hangulatát hozta magával, ahol az egyik legnagyobb változás a hátizsákok megjelenése: itt elemózsia helyett az alapanyagokat cipelhetjük a vállunkon, így egyfajta mobil állomásként szolgálva. Ez egyrészt frappáns és nagy segítség, másrészt hatalmas zűrt okozhat, amikor mindenki szaladgál és próbálunk egymás hátáról kinyerni egy darab kekszet. A Night of the Hangry Horde-ban az élőholt eledelekkel vehetjük fel a küzdelmet, ráadásul újfajta „hordamód” pályákon. Ezekben a konyhákban a gonosz, zombi szénhidrátok, gyümölcsök és zöldségek bedeszkázott bejáratainkat ostromolják, ha pedig átjutnak, kiszipolyozzák a konyháink lelkét dühös falánkságukkal. Rendeléseik teljesítésével pénzt zsebelhetünk be, amivel visszaszerelhetjük védőeszközeinket, valamint feloldhatunk hasznos átjárókat. Továbbá itt nem az idővel versengünk, hanem hullámonként érkeznek a galádok – ha mindenkit megetettünk és még életben maradtunk, garantált a siker. Kreatív új elem a kályha, amelyet szénnel kell befűteni, és csak akkor járul hozzá az étel elkészítéséhez, ha megfelelően alágyújtunk – ráadásul a tűz szintjének megfelelő intenzitással. Az utolsó fizetős pakk, a Carnival of Chaos a vurstlik tündöklő összevisszaságát idézi, és a tematikus elemek mellett szintén gazdagította a játékmechanika palettát. A cirkuszi ágyukkal a közlekedés új formája került a repertoárba, valamint a helyszínnek megfelelő gyorskajákat üdítőital-automatákból kinyerhető italokkal, plusz különféle szószokkal kiegészítve tálalhatjuk.

Az Overcooked! 2 – Gourmet Edition egy fantasztikus gyűjtemény, amely nem csak az elmúlt időszak egyik legjobb kooperatív mókáját tartalmazza, hanem minden létező kiegészítőt. Le a kalappal a csapat előtt, hogy egy önmagában is ízletes falatot folyamatos gondozással és minőségi tartalmakkal üdén és frissen tudtak tartani, még két évvel a megjelenése után is! Párban vagy csapattal, józanul vagy bódultan, frissen vagy bágyadtan – kiváló választás, amely alapja egy mesteri recept! Ha pedig már a következő generáción nyomnád – vagy valamiért kimaradtál ebből a fergeteges mókából –, akkor célszerű lecsapni az Overcooked! All You Can Eat kiadásra, amely feljavított formában tartalmazza az első epizódot is a második minden tartalmával együtt.

(A játékot a kiadó biztosította tesztelésre. Köszönjük! Az alapjátékot 8740 Ft-ért veheted meg magában, ha pedig már rendelkezel vele, akkor a szezonbérlet 6269 Ft-ért szerezhető be a PlayStation Store-ból. Ha esetleg külön érdekelnek a bővítmények, akkor a Surf ‘n’ Turf, a Campfire Cook Off és a Carnival of Chaos kiegészítőket 1909 Ft-ért kaphatod le, míg a Night of the Hangry Horde-ot 3192 Ft-ért. A kizárólag öt új szakácsot kínáló Too Many Cooks Pack ára 1039 Ft. A szezonális extrák ingyenesek.)

★★★★★
SZÍNARANY
Kiadó: Team17
Fejlesztő: Team17 / Ghost Town Games
Méret: 2.79 GB
Megjelenés: 2020. április 7.
Ár: 13990 Ft
Feltöltőkártya: PlatinumShop

6 hozzászólás

Hozzászólás

  1. A Gourmet Edition 14e. Abban benne van minden, de be lehet külön-külön is szerezni. Az alap az 8700, a Season Pass 6200Ft, de a DLC-k árai is le vannak írva egyesével.

  2. A cikkben az van, hogy a játékban benne van minden kiegészítő, a cikk alatt meg az, hogy melyik DLC mennyibe kerül. Csak én nem értem, hogy most akkor mi a helyzet?

  3. Imádom kihagyhatatlan
    A Nights of the Hangri horde meg brutál jó