Generic selectors
Csak
Keresés címben
Keresés a tartalomban
Post Type Selectors
Keresés a fórum hozzászólások között
Keresés a fórum témákban
Kategória szerinti szűrés
Classic PlayStation
Comix
E3
EA Play Live 2020
EA Play Live 2021
Esemény
Future Games Show: Gamescom 2020
Future Games Show: Spring Showcase
Gamescom
Gamescom 2020
Gamescom 2020 Opening Night Live
Gamescom 2021
Gamescom 2021 Opening Night Live
Heti hírösszefoglaló
Hírek
Komment
Nacon Connect
New Game+ Expo
Nyereményjáték
PlayStation 5 Showcase
PlayStation Indies
PlayStation Network
PlayStation.Community
Podcast
PS5 Future of Gaming
PS5 Tudtad?
PSC Gyorsszavazás
State of Play 2020. augusztus 6.
State of Play 2020. február 25.
Stream
Summer Game Fest
Szavazás
Techno
The Game Awards
The Game Awards 2020
Tokyo Game Show
Tokyo Game Show 2020 Online
Tokyo Game Show 2021
Ubisoft Forward
Videó

OneShot World Machine Edition (PS4, PSN)

Gépbe zárt élet.

A metafikciós elemekkel rendelkező videojátékok egyrészt elképesztően egyediek és különlegesek tudnak lenni, másrészt megoldásaik miatt kifejezetten nehéz róluk úgy beszélni, hogy ne lőjük le a poént. Ezekben a kalandokban van egyfajta átjárás a virtuális és a valós világok között, és ezt jobb esetben nem csak történetükbe, hanem játékmenetükbe is beépítik. Gondoljunk itt azokról a filmekről, amik „tudják”, hogy filmek – itt is ilyesmiről van szó, csak az interaktivitás dimenziójával megspékelve. A OneShot World Machine Edition egy ilyen szösszenet, ami eredetileg számítógépekre jelent meg, most azonban végre konzolokon is játszhatunk vele.

A történet főszereplője Niko, egy macskaszerű – de szigorúan nem macska! – lény, aki egy idegen világban ébred. Hamar megtalál egy villanykörtét, amiről kiderül: ebben az univerzumban ez az életadó nap, kihunyását pedig hanyatlás követte. Nikóval a feladatunk eljuttatni az égőt egy központi torony tetejére, visszaadva az energiát és a reményt az embereknek – ezzel pedig talán hősünk is visszatérhet saját életközegébe, ahonnan kiragadta a sors. Mindezt egy egyszerű, de kifejező képi világgal valósította meg a Future Cat, ami remekül tükrözi azt a melankolikus, keserédes, enyhén morózus élményt, amiben részünk lesz – mindezt pedig csak fokozza a szuper zene is.

A játék a régi idők kalandjait idézi, a világban császkálva pedig tárgyakat kell felszednünk, kombinálnunk és használnunk ahhoz, hogy tovább tudjunk jutni. Útközben szóba elegyedhetünk a helyiekkel, akik mind különleges és érdekes kis figurák. A teljes szereplőgárda prímán hozzájárul ahhoz, hogy törődjünk ezzel a világgal és lakóival, és törekedjünk arra, hogy sikerrel járjunk. Nem mindenki szerves része a narratívának, de ez ne tartson vissza minket attól, hogy megismerjük a kis szerzeteket, és többet megtudjunk a helyről, amelybe csöppentünk.

A OneShot különlegessé, ami kiemeli társai közül az, hogy mi, a játékos is jelen vagyunk a világban egyfajta istenségként. Nikó világát egy számítógépes programon keresztül érjük el, és rálátásunk van olyan dolgokra, amikre neki nincs: például a rendszer dokumentumaira, ahol kereshetünk egy jelszót karakterünknek. Ennél többet nem szeretnék elmondani, de ez elég lehet ahhoz, hogy értsük, pontosan milyen jellegű a megközelítése a játéknak. Ahogy arra is, hogy érezzük: itt azért el tudnak veszni dolgok a „fordításban”. Az eredeti, még ingyenes, 2014-es, majd a teljes 2016-os megjelenés mind PC-re volt, ahol nem kellett szimulálni a számítógépes közeget: elvégre azon keresztül futtattuk a játékot. Minden ahhoz kapcsolódó tevékenység organikus volt, így ütősebb is. Itt már az indításkor látjuk fiktív PC-nket a konzolon, és szűkösebb a mozgásterünk is – nem tudunk például a PS5 rendszerfájljai között turkálni. Nyilvánvalóan ez egy jó járható út volt, és vagy így játszunk vele, vagy egyáltalán nem – de itt kitűnik azért, hogy mennyit számíthat maga a platform is, és mennyire nehéz lehet az ilyen jellegű megközelítéseket adaptálni.

A World Machine Edition pár fellelhető extrát is tartalmaz, így a karakterekről gyűjthetünk rövid leírásokat, „asztali” háttérképeket, valamint színsémákat szedhetünk fel, ha a jobb joystickkel irányítható „egérrel” rájuk kattintunk. Sajnos ezeken túl nincs semmilyen új tartalom, ami ellensúlyozná a portolással kieső elemeket, de még ezzel is egy remek, igazán egyedi és a független szcéna létjogosultságát újra csak igazoló programmal van dolgunk. Nem jelent túl nagy kihívást, de szórakoztató, elgondolkodtató, frappáns és lelke van a OneShot: World Machine Editonnek, és már csak ezért is megéri játszani vele.

(A játékot a kiadó biztosította tesztelésre. Köszönjük!)

★★★★
REMEK
Kiadó: Dangen Entertainment
Fejlesztő: Future Cat
Megjelenés: 2022. szeptember 22.

Hozzászólás