Generic selectors
Csak
Keresés címben
Keresés a tartalomban
Keresés hírekben
Keresés cikkekben
Keresés a fórum hozzászólások között
Keresés a fórum témákban
Kategória szerinti szűrés
Classic PlayStation
Comix
E3
EA Play Live 2020
EA Play Live 2021
Esemény
Future Games Show: Gamescom 2020
Future Games Show: Spring Showcase
Gamescom
Gamescom 2020
Gamescom 2020 Opening Night Live
Gamescom 2021
Gamescom 2021 Opening Night Live
Heti hírösszefoglaló
Hírek
Komment
Nacon Connect
New Game+ Expo
Nyereményjáték
PlayStation 5 Showcase
PlayStation Indies
PlayStation Network
PlayStation.Community
Podcast
PS5 Future of Gaming
PS5 Tudtad?
PSC Gyorsszavazás
State of Play 2020. augusztus 6.
State of Play 2020. február 25.
Stream
Summer Game Fest
Szavazás
Techno
The Game Awards
The Game Awards 2020
Tokyo Game Show
Tokyo Game Show 2020 Online
Tokyo Game Show 2021
Ubisoft Forward

Observer: System Redux (PS5, PSN)

Könnyek az esőben.

Az Observer továbbra is a Bloober Team legkifinomultabb alkotása: egy intim, személyes történet egy öregedő nyomozóról, aki keresi rég nem látott fiát; és egy félelmetes, kelet-európai társadalmi jövőkép, ahol a megállíthatatlan technológiai fejlődés még nagyobb szakadékot vés a társadalmi osztályok között. A fejlesztők most kibővítették és valamennyire „újrakeverték” a programot amellett, hogy különféle technikai újításokkal tették modernebbé, szebbé és jobbá – az eredetiről írt tesztünket ITT találjátok.

Az alapvető történet változatlan: Dan Lazarski, a Chiron nagyvállalat egyik ügynöke, aki technológiai bővítményeinek köszönhetően képes mások elméibe behatolni. Váratlan hívást kap elidegenedett fiától a gettószerű Halomból, ahova a modernitás iramában hátrahagyottakat sűríti a társadalom. Dan keresi az üzenet forrását, közben azonban a lakókomplexumot karantén alá vonják, karakterünk pedig a lezárt épületben próbálja kideríteni az igazságot, valamint az útjába kerülő ügyeket megoldani.

Az újrakevert változat három új mellékküldetéssel teszi gazdagabbá ezt a digitális poklot, amelyek fantasztikusan illeszkednek ebbe a torz jövőképbe, ahol az elavultság egyenlő a nyomorral. Az Observer System Redux írói mesterien szőttek egy átfogó cyberpunkos horror narratívát, amely mellékszálai is kidolgozottak és átgondoltak, ez pedig minden interakcióban és cselekménysorozatban meglátszik. Az „Errant Signal”, vagy „Téves jelzés” mellékszálban egy brutális, erőszakos szexbarlangból észlelt segélykiáltást követhetünk egy igazán morbid végkifejlethez, amely csattanója talán nem is áll annyira távol attól, ahova épp tartunk: ahol a technológia, a bántalmazás és a pornográfia gennyes kuriózuma az erre vetemedőknek. Az „It Runs in the Family”, vagy „Családi vonás” sztoriban egy akasztott emberre bukkanunk az egyik lakásban, akit aránytalanul komplex módon tudunk csak leemelni, hogy végül elméjében turkálva egy családi tragédiára bukkanhassunk. A „Her Fearful Symmetry”, vagy „Félelmetes szimmetriája” című cselekményszálban pedig egy bizarr, feltételezhetően zaklató lakos elborult románcát kísérhetjük végig, igazán a korszakhoz és a jövőképhez illő fináléval.

A fenti trión kívül nagyjából minden maradt a helyén, de lettek újabb gyűjthető elemek, illetve bizonyos tárgyakat áthelyeztek, amellett, hogy a szebb grafika és az újgenerációs technológiai megoldások igazán életre keltik ezt a maga nyomorult módján is szép helyszínt. Külön jó, hogy a DualSense kontroller finom rezgései még jobban hozzájárulnak ahhoz, hogy átérezzük a történéseket, főleg a kaland lelkét adó szürreális, absztrakt emlékjárásokban.

Az Observer System Redux egyszerre egy feljavítás és egy kiegészítő is, amely összességében teljesebbé tesz egy amúgy is fenomenális történetet. Sajnos külön nem lehet megvásárolni a bővítéseket, így azok számára, akik esetleg már játszottak vele, kevésbé lesz majd vonzó egy ilyen újrázás, főleg úgy, hogy újra teljes árat kell kiadni érte – bár annyira teljessé teszik a bővítések az élményt, hogy pár év távlatában érdemes lenne újra belevetni magát azoknak is. Akik viszont anno kihagyták: íme a remek lehetőség, hogy az elmúlt évek egyik legjobb és legelgondolkodtatóbb cyberpunk játékának komplett kiadásába vessék bele magukat – ha megoldható, PlayStation 5-ön –, amely személyes és globális, intim és univerzális, mindenek felett azonban félelmetesen, rettenetesen emberi. A Dan Lazarskit szinkronizáló Rutger Hauer számára pedig méltó kilépő. Nyugodjék békében.

(A játékot a kiadó biztosította tesztelésre. Köszönjük! Megvásárolható a PlayStation Store-ból, ára 10590 Ft.)

2 hozzászólás

Hozzászólás

  1. Az eredeti verziót pont pár hete vittem végig. A hangulat, a ‘valós világ’ látványvilága, de legfőképp a vizuális hatások nagyon frusztrálóak és nyomasztóak voltak. Még az eddigi vezető The Evil Within-t is letaszította. Úgy döntöttem, hogy semmilyen trófea stb. nem fog rávenni, hogy még egyszer játsszak vele. Sosem voltam még rosszul vizuális effektektől, de ez a játék állt hozzá a legközelebb. Az érdemeit persze nem vitatom el, de egyszer elég volt. A pókos minijátékból viszont egy 100 pályás változatot kiadhatnának, megvenném. 😀

  2. Mindenképp pótolni fogom.