Generic selectors
Csak
Keresés címben
Keresés a tartalomban
Keresés hírekben
Keresés cikkekben
Keresés a fórum hozzászólások között
Keresés a fórum témákban
Kategória szerinti szűrés
Classic PlayStation
Comix
E3
EA Play Live 2020
EA Play Live 2021
Esemény
Future Games Show: Gamescom 2020
Future Games Show: Spring Showcase
Gamescom
Gamescom 2020
Gamescom 2020 Opening Night Live
Gamescom 2021
Gamescom 2021 Opening Night Live
Heti hírösszefoglaló
Hírek
Komment
Nacon Connect
New Game+ Expo
Nyereményjáték
PlayStation 5 Showcase
PlayStation Indies
PlayStation Network
PlayStation.Community
Podcast
PS5 Future of Gaming
PS5 Tudtad?
PSC Gyorsszavazás
State of Play 2020. augusztus 6.
State of Play 2020. február 25.
Stream
Summer Game Fest
Szavazás
Techno
The Game Awards
The Game Awards 2020
Tokyo Game Show
Tokyo Game Show 2020 Online
Tokyo Game Show 2021
Ubisoft Forward

Nyugaton is készülhet Final Fantasy game

Tavaly több hírben is foglalkoztunk a japán videojáték ipar állítólagos recessziójával, mely során több híres fejlesztő is kifejezte aggodalmát az ottani körülmények belterjessé válásával, valamint egyfajta elkorcsosulásával kapcsolatban. Többek között Hideo Kojima, a Metal Gear széria apukája is teljes mellszélességgel fordult a nyugat felé, egyfajta vérfrissítő “megmentőként” aposztrofálva a másfajta kultúrát…A legújabb felvonás a témában Yoichi Wada Square Enix főgóré nyilatkozata, melyben arról beszél, hogy a jövőben, a sorozat – több mint 15 éves – történelmében először megtörténhet, hogy tehetséges nyugati fejlesztők készítenek majd Final Fantasy játékot. Természetesen a munkát a Square emberei felügyelik majd, de a koncepciót és a megvalósítást nyugati kollégáikra bízzák. Wada “új ösvényként” jellemezte az ötletet…Aki ismeri az FF játékokat, annak talán mellbevágó lehet ez a kijelentés, hisz a franchise mindig is nagyon japános stílusáról és hangulatáról volt híres – még akkor is, ha néhány rész nem igazán aratott akkora sikert, mint az a korábbi atomcímek után elvárható lett volna. Úgy tűnik, Wada és csapata már nem abban az érinthetetlen elefáncsonttoronyban trónol, mint addig sok-sok évig, és külső segítség után kell nézniük.Wada példát is mondott, méghozzá a több “2009 év játéka” szavazáson is esélyesként indult Batman: Arkham Asylumot. Szerinte ez a game tipikus példája annak, amikor a nyugati ötletek és megvalósítás a japán játékosok ízlésvilágához is közel állnak, tehát az ilyen “nemzetközi” megoldások keresése lehet a siker kulcsa. A Square elnök úgy gondolja, az Arkham Asylum a Metal Gear játékok “következő evolúciós lépésének” is felfogható. Meredek kijelentés!A Square Enix elképzelése mindenképpen szokatlan változást hozna a videojátékok világába. Talán megérjük, hogy szteroidoktól duzzadó kommandósok, vagy megnyerően sármos kincsvadászok – a nyugati játékok tipikus hősei – szerepelnek majd egy jövőbeli FF stuffban?Vannak azonban az “új ösvénynek” buktatói is. Korábban például már szó volt arról, hogy a svéd GRIN tényleg készít egy Final Fantasy spinoff epizódot (voltak is látványervek), de a projekt állítólag elhasalt… aztán azt is beszélték, hogy mégsem, mert továbbra is dolgoznak rajta. Jun Takeuchi Capcom főnök pedig azt nyilatkozta 2009 decemberében, hogy a japán fejlesztők a kulturális különbségek miatt gyakorlatilag képtelenek együtt dolgozni nyugati munkatársaikkal. Ezt ő a Lost Planet 2 hegesztése közben tapasztalta, melynél a program Japánban készült, a zene és a szöveg azonban nyugaton.

Nincsenek hozzászólások.

Hozzászólás

 1. Belegondolva, van esély arra, hogy csinálhatnak KÖZÖSEN egy jó, és nyugatiasabb ízlésvilágú jrpg-t.A nyugat bevonása amiatt is jó lenne, hogy gyakrabban jelenhetnének meg játékok.Mint ahogy a CoDnál is két csapat dolgozik párhuzamosan.

 2. Nem hiszem nyugatfele akarnak nyitni ,volt erről már szó többször is ,aztán csak annyi történt pár nyugati programozott stb bevettek a csapatba, most is ennyi fog sztm történni .max a nyugati programozok új ötleteket,ismeretséggel stb.. fogják megismertetni a japokat 🙂 (nem hiszem az lesz mint a Silent hill originsel ,hogy a teljes játékot az amcsik csinálják ,a square azért más cég )Igazából más problémák vannak,amiket szerintem minden FFfan máig érez,ez Hironobu Sakaguchi,Nobuo Uematsu és társai hiánya ami pótolhatatlan,a kitase féle FFnek erezhetően eléggé gyengére sikeredtek.Hiába már rég óta egyhatalmas űr tátong a squarnél ezt szerintem sokan saját bőrükön tapasztalják meg (infinit stb hol a régi square minőség) és meglátszik ennek a két ember távozása összeroppantotta a square birodalmat nincs ötlet, egyediség a játékokban,stb helyette tucat rpg gamek.Kitase nem jó játékkészítő ezt szerintem a FFX,FFXIII meglátszik !!miatta szerintem az egész FF a süllyesztőbe fog majd kerülni .http://en.wikipedia.org/wiki/Hironobu_Sakaguchi

  • Te most Yoshinori Kitase-ről beszélsz? Arról az emberről aki összerakta az FFVI-VII-et, meg a CT-t?:DNa azokhoz volt köze, az FFX óta már csak producer báz! Annyit tesz, hogy pénzt ad a prodoktumba, szervezi a reklámokat és rábólint a játék kérdéses részeire. Viszont Karaktereket nem ő találja ki, meg a sok baromság amit itt sikerűlt kihámozni. Szarból azért ő se tud várat építeni.

   • te miről beszélsz ? megbocsáss …. olvas egy kicsit wikin utána a dolgoknak aztán újra válaszolj nekem ! (ez nem kötekedés ,de érzem azt hogy te nem vagy jó vár építő )

    • LOLler vagy te öregem:)http://en.wikipedia.org/wiki/Yoshinori_Kitase

     • szerinted Hironobu Sakaguchi,Nobuo Uematsu nincs köze a FF-ekhez , a ct sem ? ők távozása elég volt ,hogy a squart elrontsa ,kitase egyedül szart sem ér pl:FFX . http://en.wikipedia.org/wiki/Chrono_Trigger

     • Baz’ csavard még három felé a mondandómat légyszives. Veled a társalgás bármilyen formája nyögvenyelős, nem poén. Emiatt a téma tovább nem izgat, álljon itt lezárásként tőlem a véleményem:Se Sakaguchi, se Kitase nem ér egymagában 1 fillért sem. Uematsu-t csak azért nem vettem bele, mert ő még mindig hatalmas zenész egy magában is. De ezek az ember egy csapat tagjai voltak, akik együtt nagyon finom dolgokat tudtak kifőzni, de hát, százan százfele szaladtak. Szétszéledt a régi banda, és egymagában Axl Rose se tud alkotni egy Guns’n’Roses-t, bármennyire is szeretne,

     • bmeg ezt ugatom rég óta , egyedül szart se ér egyik sem,ez meglátszik az egyedül készíttet játékaikon is ! kicsit vulgárisabb stílusba írtam de érthetően sztm ! istenem Kitasevel az a bajom,hogy k**arcnak képzeli magát és megakarja reformálni az egész FF univerzumot értem: új fejlődési rendszer stb.. Sakaguchi mint öreg FF anyuka azért kitasét sokk mindenbe visszafogta ezért a 7,8 megmaradt alapjába véve a hagyományos rpg rendszerűnek, ezért is lett sikeres a FF7,8 !

 3. Ez a Wada a videojáték ipar egyik leg…hogy is fejezzem ki magam. Köze sincsen hozzá.

 4. Ezt a Wadát lőjje már le valaki kérem! Vagy küldjék el nyaralni örökre vagy nem tudom. Sakaguchi, Fukushima, hogy a rákba voltatok képesek ennek a pénzéhes disznónak odaadni az életműveiteket?Ez az az elmebeteg aki Motomu Toriyama kezébe adta az FFXIII-t. Róla annyit érdemes tudni, hogy ez a buza egyedűl csak FFX-2-t rendezte és írta.Yoshinori Kitase-t aki olyan címeket írt és rendezett mint a Chrono Trigger, FFVII és VI meg csak producerként vett részt az FFXIII-ban. Most komolyan, ez mennyire volt értelmes döntés?

 5. Nem jó ötlet az amcsikkal egy jrpg-t csináltatni sztem!!

 6. Szerintem egyáltalán nem lenne jó ötlet ha pl a Square összeállna valami amerikai céggel. Nehogy elb*sszák nekem az FF sorozatot.

 7. Még akár jó is lehet. BioWare+SE, valami Mass Effectes game play az FF világában. Miért is ne? Nekem hiányzik világtérkép, remélem lesz majd még lehetőség valamilyen módon szabadon járkálni két város közt.

 8. Ez már a vég kezdete…Nézzétek mit csinált a Square a Front mission sorozattal. Az anno legjobb táblás stratégia játékok királyából ( FF tactic egy szinten van) egy tps gagyi grafikás lövöldözős gamet csináltak. A régi 9-10 pontos sorozatból lesz majd egy 5 pontos szutyok……

 9. Lehet hogy amikor megjelenik majd egy-egy új FF rész,én fogom magam és elkezdem újra végigjátszani a régi epizódokat.

 10. MODERN FANTASY WARFARE ?:D

 11. “Egy nyugati Final Fantasy MMO-t tudtam volna leginkább elképzelni, de abból már jön a XIV, tehát kilőve.Kétlem, hogy a “”XV”” már nyugati lenne, de ma már az is megeshet.De ha már a japán-nyugati fejlesztés a téma, kiváncsi vagyok mit hoznak ki a Castlevaniaból spanyolhonban (vagy hol), mert jó játék is lehet belőle, ha eltekintek a címtől.Ha egy jófajta God of War klón lenne, akkor is jól járnék vele, mert legalább nem kellene Kratost bámulnom.De sajnálom hogy a két általam nagyon szeretett művészt kivágták a projectből, mert miattuk kezdtem el játszani a sorozattal.”

 12. “””Fasza”” kis Last Remnant jönne ki belőle…-.-“” Szerintem…”

 13. egyébként elkezdtem írni egy bejegyzést még tavaly júniusban, hogy sztem a jrpg műfajnak hogy kéne megújulnia, hogy a generáció vezető stílusa legyen, és hasonlókra gondoltam: lineárisabb, moziszerűbb élmény, kevésbé elvont karakterek, választható nehézségű harcok…stb.

 14. en kimondottan orulnek neki.Jobban csipem a mi nyugati RPG-inket,mint a japan vonalat.A Demon’s Souls is milyen popec lett,hogy kicsit nyugatira vettek a figurat.Jo lenne egy CoD fele megoldas ket csapattal,es valtakozo kiadasokkal.

 15. “””A Square elnök úgy gondolja, az Arkham Asylum a Metal Gear játékok “”következő evolúciós lépésének”” is felfogható. Meredek kijelentés!””nem annyiradöme pl úgy ajánlotta nekem a játékot, mint a MGS 4 “”méltó utódja””pár óra után egyetértettem vele”

 16. Lényeg a lényeg, meglátjuk mi lesz belőle, de én semminemű reményt nem tudok hozzáfűzni, már csak azért sem mert a mi ízlésünket nem igazán tudják ezek az új játékok kielégíteni.A nyugati FF, a ma élő 16-20 éves emberkéknek fog készülni és nem nekünk matuzsálemeknek, mi majd pipázunk a sarokban és oda oda mondogatjuk, hogy hát ez azért régen nem így volt.:)

 17. Érthető ez. Muszáj szegény afro amerikai gyerekeknek FF-ezni a Zixboksz három meg hatvanon, olyan szereplőkkel akikkel azonosulni tudnak. Adidasz cipős, faroknadrágos, 50 centes pólós kigyúrt gengszter karakterek kellenek ide. A történet és maga a párbeszédek is igen színvonalasak lennének, no meg egyszerű lenne őket megírni. Elég minden mondatba beírni legalább háromszor,hogy yo maddafakka és még a hülye is megérti miről szól a sztori. Számomra ez már most must have!

 18. Na ne, csak a nyugatot ne.

 19. Oda kellene adni Frank Millernek.Csinált ő már Batmanből meg Robotzsaruból is aranyat.

 20. a front mission is csodás lesz:)nem biztos,hogy jó a keveredés egyes játékoknál

 21. Én simán elképzelhetőnek tartom, hogy nyugaton is össze tudnának hozni egy jó jrpg stílusjegyeket hordozó játékot, de az egészen biztos, hogy nem lenne ugyanaz mint egy japán fejlesztésű. Elég csak megnézni a történeteket. Japán rpgk a főszereplők érzelmei köré és a nagy gonosz legyőzésére épülnek, majdnem teljesen lineárisan. Míg a nyugati rpg-kben inkább az összetett és szerteágazó történet dominál. Ha a 2 stílust összekevernék, akkor az még akár nagyot is szólhatna, én ebben bízok.

 22. Nos a vég elkezdődött már egy ideje,és ha ez a hozzáállás teret nyer,az lesz a végső döfés a jrpg már így is roncsolt szivébe!

  • A jrpg-k gyakorlatilag semennyit sem fejlodnek jelenleg, illetve mar jo ideje. Nem a nyugat dofne azt a kest, pont hogy a japanok teszik eppen mostanaban.

 23. Nem lenne annyira vészes szerintem. Az FFIX CG videóinak egy részét (vagy egészét? nem tudom) például kiadták a franciáknak, szóval nem japánok készítették, mégis jó volt – igazság szerint eredetileg fel sem tűnt, hogy más csinálta volna.Egy nyugati Final Fantasy-t úgy tudok elképzelni, mint a Harc Szellemét. Viszont még ha nem a japán Square Enix fejlesztők csinálnának egy játékot, még akkor is biztosan komolyan felügyelnék a munkálatokat, és nem veszne el a sorozat esszenciája.

 24. Nyugati FF, jönnek a gnóm arcú főszereplők bamba pofával műanyag testtel szar semmit érő történettel.

 25. Fúú, ez nagyon merész. Megnézném, hogy mondjuk a Bioware mit hozna ki eggy FF-ből. Meg úgy egyáltalán, hogy milyen lenne egy nyugat által fejlesztett keleti stílusú szerepjáték, mert egyelőre nem tudom sehogy sem elképzelni. Max úgy, hogy a karekterdizáknért, a zenéért és sztoriért a japánok felenek, a grafikáért, harcrendszerért meg az amcsik/európaiak.

 26. Remélem végre sikerül tényleg gatyába rázni a FF-t. Én nagyon örülnék, hogy ha lennének benne nyugati stílusjegyek is, de nem átesve a ló másik oldalára, valahogy meg kellene találni az optimális arányokat. Mind a japán és mind a nyugati fejlesztők tegyék bele a tudásuknak legjavát. Sok sikert nekik.

 27. Elképzeltem. Final Fantasy, Gears of War karakterekkel! Émelygek. 🙂