Generic selectors
Csak
Keresés címben
Keresés a tartalomban
Keresés hírekben
Keresés cikkekben
Keresés a fórum hozzászólások között
Keresés a fórum témákban
Kategória szerinti szűrés
Classic PlayStation
Comix
E3
EA Play Live 2020
EA Play Live 2021
Esemény
Future Games Show: Gamescom 2020
Future Games Show: Spring Showcase
Gamescom
Gamescom 2020
Gamescom 2020 Opening Night Live
Gamescom 2021
Gamescom 2021 Opening Night Live
Heti hírösszefoglaló
Hírek
Komment
Nacon Connect
New Game+ Expo
Nyereményjáték
PlayStation 5 Showcase
PlayStation Indies
PlayStation Network
PlayStation.Community
Podcast
PS5 Future of Gaming
PS5 Tudtad?
PSC Gyorsszavazás
State of Play 2020. augusztus 6.
State of Play 2020. február 25.
Stream
Summer Game Fest
Szavazás
Techno
The Game Awards
The Game Awards 2020
Tokyo Game Show
Tokyo Game Show 2020 Online
Tokyo Game Show 2021
Ubisoft Forward

Nextgen kamerák – Orwell 1984-e újgenerációs extrákkal

Jó négy-öt évvel ezelőtt lehetett, amikor Bandi barátom számítógépének webkameráján egy fekete ragasztószalag csíkot láttam éktelenkedni. Meg is kérdeztem viccesen, hát eddig bírta az új Mac? [I]Jobb, ha nem látnak[/I] – jött a válasz.Aztán nem sokkal utána én is leragasztottam a laptopomon a mindent látó szemet.A Sony Computer Entertainment 2013 februárjában leleplezte a PS4-et, és vele együtt az új PlayStation 4 Eye-t. A dupla optikás, extra széles látószögű, nagyfelbontású kamera az újgenerációs mozgásérzékelős – és ennek jövőbeli változatai – játékélmény új szintre emelését hivatott prezentálni.Néhány nappal ezelőtt a Microsoft is lépett: az Xbox One a Kinect 2.0 kamerával szerelt konzol, mely kiegészítő állítólag nélkülözhetetlen – gyk. kötelező – tartozék lesz a játékhoz.Az ExtremeTech magazin cikke szerint források benéztek a Kinect 2.0 szabványai közé, és ott érdekes dolgot találtak. A kamera egy olyan biztonsági figyelőrendszer kezelésére képes, mely adott esetben speciális licencjogok ellenőrzését is végezheti. Ez például egy olyan DRM (Digital Rights Management) szűrőt is jelenthet, mely mondjuk szabott nézőszámhoz kötött.Magyarul: ha valaki példának okáért egy digitális mozicsatornára fizet elő, a szolgáltató megszabhatja, a tartalmat egyszerre mennyien nézhetik. (Eddig is volt mondjuk hasonló: nem lehet bizonyos mozifilmeket egy adott nézőszám felett nyilvánosan vetíteni.) Nos, ha a K2.0 ilyesféle jogsértést detektál, jelenti a szolgáltatónak, mely az idevágó szabályok szerint járhat el.Ennél persze a megfigyelés messzebbre is mehet. A kamera felismerheti a helyiségben tartózkodók életkorát is, ezzel monitorozhat olyan részleteket, hogy nem néznek-e esetleg illetéktelen személyek korhatáros tartalmakat.A Microsoft a dolog kirobbanása után megkereste az angol MCV magazint, reflektálva a témára. Azt mondják, valóban van ilyen szabványuk, azonban ez egy régi dolog, emellett pedig a cég “nem használ fel termékeiben minden egyes szabványt, amit azokhoz kapcsol”.Brit “ipari források” azonban azt mondják, ez a funkció mégis benne van az Xbox One-ban.Mennyire jó nekünk ez a csúcstechnológia? Valóban látnia kell egy játékkonzolnak, kik ülnek előtte, milyen életkorúak, neműek, és a személyek milyen bioritmussal működnek éppen?

Nincsenek hozzászólások.

Hozzászólás

 1. Jó kis összeesküvéselmélet. De ki fog nézni 80 millió felhasználót?

 2. Ez ijesztő, tuti nem veszek. Nálam az Xbox One már nem játszik, mint nextgen. Még a gyengébb hardverű Wii U-t is hamarabb venném.

 3. Azzal nem tudnak mihez kezdeni, hogy warezoljon a nép, kábé egy percbe kerül leszedni a google keresőmotorjával egy zenét, majd pont azt figyelik hányan nézik a filmet…. Ráadásban pont az ms volt az aki a wareznál becsukta a szemét ebben a generációban, most meg majd kamerával szűri hányan vannak a szobában. Szerintem 2020 után térjünk vissza a kérdéshez.

 4. Remélem PS4-nél nem kell, hogy mindig bekapcsolva legyen!

 5. következő lépés: minimum 1 játékost fel kell ismernie a kamerának 🙂

 6. Valóban látnia kell, de nem a konzolnak (és talán nem is a MS-nak), ő csak egy eszköz. Amerika lévén, azon sem csodálkoznék, ha ettől lényegesen messzebbre mennének.

 7. Kíváncsi vagyok a Sony hogyan tálalja majd a dolgot. Ugye alapból kapunk majd mi is ilyesmit a PS4-hez. Kötelezően kell-e majd a működéshez? Ha igen elég-e felszerelni de lehet mindig offline a kamera/mikrofon? Vagy csatlakoztatni kell és automatikusan bekapcsol ha a gép működik? Érdekes lesz. Nálam majd nézheti a falat meg hallgathatja a Megadeth-t egész nap, aztán csak kikapcsol magától 😛 Bár ha szereti a metált… lehet inkább Balázs Palit kéne…

 8. Most már tudom miért árulnak a pecsában több évadnyi Mr.Zé maszturbál blu ray kollekciót.

 9. Nem kell többé mikrofos !

 10. Előbb utóbb a rengeteg kamera és digitális eszköz lehetőséget ad arra, hogy minden átgázolva bármihez hozzáférjenek… már rég nincsenek meg a határok a kint és a magánszféra között…Le kell takarni a kamerát és e mellé üvöltsön a ROCK egész nap! 😀

 11. M$ terméket soha semmilyen körülmények között! Aki megveszi, vessen magára..

 12. Annyira dúrván nyomja az M$, ezexerint a SEGA nyomdokain járva látványosan akarnak kiszállni a konzolbizniszből.

 13. Akik most emiatt aggódnak, azoknak nincs kamerás mobiljuk se, ugye? 🙂

  • “Nekem nincs, egy egyszerű alap telóm van, kamera és “”okosságok”” nélkül. Ér kb. 5000 ft-ot, de nekem megfelel.”

 14. “http://www.origo.hu/techbazis/20130522-figyeli-a-microsoft-a-skypeuzeneteket.html””Az Ars Technica című amerikai technológiai hírportál munkatársai egy kiberbiztonsági szakértővel közösen a Skype-on négy különböző linket küldtek egy felhasználótól egy másiknak. A hiperlinkeket kizárólag a tesztelés céljából hozták létre. A vizsgálatok során kiderült, hogy két webcímet hamarosan felkereste a Microsoft egyik számítógépe, feltehetően automatikus ellenőrzés céljából.Mindez nem lepte meg a kísérlet elvégzőit, mivel a Skype felhasználási feltételei szerint a Microsoft alkalmazhat automatikus ellenőrzést a rendszerben elküldött üzenetek és SMS-ek tartalmában. “”És egy ilyen cég akar megfigyelőkamerát az emberek lakásába, állandó (24 óránként minimum) net kapcsolattal. Gondolom akkor küldi fel a kinect a sunyiban készített képeket.”

 15. Én arra leszek kíváncsi lesz e hangvezérlés valamilyen szinten a PS-ben

  • Lesz. Az új ps eye-ban is van mikrofon.

   • Hát jó, csak mik lesznek azok a dolgok, amikhez használható… Ha elég jól fog működni, akkor a box-nak majdnem, hogy annyi. Gondolom nem adnának mindenhez hangutasítást, de ha már minimálisan is, akkor is mutatja, hogy tudja ezt is

 16. C.I.A. ,F.B.I. ,Moszad,KGB,SS,MS,BKV……mindenkiről,mindenki,mindent tudni akar….

 17. A megoldás: Vegyél PlayStation-t!

 18. Xbox Go home!

 19. ps 4 be a joy ba lesz vagy ott is nem?

 20. Letakarom a picsába. Mivel az ágyammal szemben van a TV, nehogy már ingyen pornóhoz jussanak a köcsög MS tagok…

 21. A következő az endoszkóp lesz? =]

 22. bekaphatják

 23. Nem tetszik ez az irány…

 24. elmehetnek a sunyiba

 25. a nagy testvér mindent lát.

 26. Lehet, hogy csak én gondolom így, de ez nem paranoiás dolog egy kicsit? Bevallom, nem értek hozzá, de az biztos, hogy ez már az intim privát szféra szabadságát sértené, ha igaz lenne.

  • Ha már csak azt vesszük alapul, hogy mindenki telefonját, emailjét ellenőrzik , lehallgatják…Nos korántsem paranoiaEgy hozzáértő, ha tudja melyik körzetben vagy 15 perc és rólad videòzik, közben tömi a popcornt…A téma sajnos kiábrándító… a nextgen konzolokból lehet nem kérek, pedig vártam….de ez az irány…

 27. Piros Pirula…