Generic selectors
Csak
Keresés címben
Keresés a tartalomban
Keresés hírekben
Keresés cikkekben
Keresés a fórum hozzászólások között
Keresés a fórum témákban
Kategória szerinti szűrés
Classic PlayStation
Comix
E3
EA Play Live 2020
EA Play Live 2021
Esemény
Future Games Show: Gamescom 2020
Future Games Show: Spring Showcase
Gamescom
Gamescom 2020
Gamescom 2020 Opening Night Live
Gamescom 2021
Gamescom 2021 Opening Night Live
Heti hírösszefoglaló
Hírek
Komment
Nacon Connect
New Game+ Expo
Nyereményjáték
PlayStation 5 Showcase
PlayStation Indies
PlayStation Network
PlayStation.Community
Podcast
PS5 Future of Gaming
PS5 Tudtad?
PSC Gyorsszavazás
State of Play 2020. augusztus 6.
State of Play 2020. február 25.
Stream
Summer Game Fest
Szavazás
Techno
The Game Awards
The Game Awards 2020
Tokyo Game Show
Tokyo Game Show 2020 Online
Tokyo Game Show 2021
Ubisoft Forward

Nextgen – aggódik a német adatvédelmi szakértő

Berlin – Peter Schaar, a német Federal Data Protection (adatvédelmi hatóság) munkatársa, aki szövetségi adatvédelmi biztosként tevékenykedik, nemrégiben aggodalmát fejezte ki a német Spiegel magazin online felületén a Microsoft Xbox One konzoljához kapcsolt és kötelező tartozékként bejelentett Kinect 2.0 kamerával kapcsolatban.Tudvalevőleg mind a Sony, mind pedig a Microsoft új típusú kamerát gyárt majd asztali konzoljához a következő generációban, mely eszközök talán többet is látnak, érzékelnek és nem mellesleg jelentenek a játékosok személyes szférájából, mit az elfogadható és törvényes lenne.Schaar szerint a Microsoft kamerája például “folyamatosan mindenféle reakciót rögzít a felhasználóról, mint például reakciósebesség, tanulási folyamatok, vagy érzelmi állapot”. A felhasználónak ugyanakkor nincs sem beleszólása, sem lehetősége ellenőrizni, hogy a kiadó hogyan használja fel ezeket az eredményeket, mikor törli le őket archívumából, vagy milyen harmadik, külső félnek adja tovább azokat.Peter Schaar az Xbox One-t “megfigyelő” eszköznek titulálta felszólalásában.[B]*FRISSÍTVE*[/B]Nem csak az említett német, de egy ausztrál szakértő is megszólalt a Microsoft kamerájának ügyében. Tim Vines, a helyi Civil Liberties Australia emberjogi szervezet vezetője is kritizálta a Kinect 2.0 készüléket és a Microsoft terveit, mondván a kiadónak “rengeteg kérdésre kell felelnie”, mielőtt forgalomba hozhatná a terméket Ausztráliában.Vines szerint a felhasználóknak meg kell adni a lehetőséget, hogy a kamera kikapcsolása mellett is használhassák majd az új konzolt. Amennyiben ezt nem teszik lehetővé, az emberek “inkább ne vegyék meg” a készüléket. A szakértő azt mondja, ebben a formában az Xbox One kimeríti a “megfigyelő rendszer” fogalmát bizonyos ausztrál törvények szerint, így a Microsoft köteles tájékoztatni a felhasználót arról, a begyűjtött személyes adatoknak mi lesz a sorsa.

Nincsenek hozzászólások.

Hozzászólás

 1. “Az első megjelenő hack Xbox One-ra az lesz, hogy “”hogyan használd konzolt kamera nélkül”” :).Vagy bízol abban, nem téged figyelnek, meg a sokmillióból. De lehet tesztelni is őket, pl. kezdj el házi bombát gyártani kinect előtt, miközben “”Allah akbar””-t kiáltozol. Ha nem törik rád az ajtót kommandósok, nincs nagy vész.”

 2. majd ellenőrzik, ki mikor masztizik, vagy sexszel :DDDD

 3. Mindig is leszartam, hogy különféle szakértők mit rinyálnak össze a videojátékokkal kapcsolatban például arról, hogy mennyire rossz hatással vannak a fejlődésre stb. Most viszont teljesen egyetértek a hírben szereplő emberekkel. Nem kérek abból, hogy ez a szar a legkisebb mértékben is ott figyeljen a szobámban. Nálam nem lesz Ikszboksz meg Kinekt, az biztos. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy hasonló aggályok azért a Playstation kamerájával kapcsolatban is vannak bennem, de a Microfosban valahogy kevésbé bízok.

 4. Le kell takarni a p……..ba.

  • Na igen. Bár szerintem úgy lesz megoldva a dolog, mint a mostani kinectes játékoknál, tehát ha elmozdulsz a kamera elől, vagy olyan ember lép be, akit nem ismer fel, akkor megakad a dolog, és nem tudsz játszani. Ha ez lesz, semmire nem mész a letakarással, ugyanúgy nem fogod tudni használni a boxot, mintha kikapcsolnád.

  • “hátha még ilyen egyszerű lenne.pont ezért takarom le a laptop kamerát is, mert simán tudják aktiválni a tudtom nélkül. viszont múltkor azon hökkentem mikor a böngészési menüben kattintgattam, és láttam hogy azt is “”célszerű”” letiltani a gugli chrome szerint, hogy idegenek aktiválják a mikrofont. oh mondom hogy ezt is lehet?eszembe sem jutott, hogy cseszhetem a képet, a hangot azt ugyanúgy tudják.sosem lehet tudni, hogy a világ másik végén ki vihog az emberen ahogy nézi az aktiválódó ps, xbox, laptop kamerán keresztül, hogy mit csinálsz…frászt kapok ettől. uramnál mikor látom a tv alatt a kis ps3 kamerát akkor is mindig meggyőződök róla, hogy csatlakoztatva van-e…”

 5. az x360 is kémkedik a júzerek után, mindent naplóz és küld a kicsipuhának, a ps3 elvileg csak a psn-es tevékenységekről gyűjt adatot (aztán ki tudja pontosan?).az összes drm megoldás gyakorlatilag trójaiként működik(konzolon,szgépen, telón egyaránt), úgy élnek vissza a júzerek jóhiszeműségével, ahogyan nem szégyellik, és hát az a helyzet, egyáltalán nem szégyellősek. a photoDNA technológiáról hallottatok? a win8-ban alapból benne van, leszkenneli az összes gépen tárolt fotódat, majd az adatokat elküldi összehasonlításra a központi szerverekre. szép csendben bekerül ez is one-ba meg a 7-be (utóbbiba valszeg update-el). aztán ott a skype monitorozás és még a fészbukot szóba se hoztuk.tudatos felhasználókra van szükség, akik nemet mondanak erre a sok szarra

 6. Én nem lepődnék meg ha kiderülne hogy benne van a végfelhasználói szerződésben az, hogy az új gépen kinectes játékot csak pucéran lehet játszani, és az adatokat továbbíthatja valami amatőr sex oldalnak. 😀

 7. Egy ilyen gigavállalatot aztán borzasztóan meghatja néhány szakértő aggodalmaskodó megszólalása. Tegyenek konkrét jogi lépéseket a M$-al szemben, meglátjuk mire mennek vele.

 8. A multkor néztem egy videot, hogy mit tud a kinect. Alapból figyeli, hogy merre nézel, milyen érzelmi állapotban vagy, látja még a szívverésed is. A regisztráció miatt olyan adatbázis keletkezik, amelyben pontosan beazonosíthatók a júzerek és hozzájuk kapcsolva kerülnek ezek az érzékeny, biometrikus információk tárolásra. Nálunk, ha erre nincs törvényi felhaytalmazás, az az a parlament által jóváhagyott indok és feladat, akkor ilye adatbázis a személyiségi jogok védelmére tekintettel nem készíthető. Amvsiban kicsit lazább a szabályozás, de szerintem ilyet ott is csak állami szerv készíthet.

 9. Durva! PS4-en remélem nem kell, hogy mindig üzemeljen a kamera!

 10. Idióta MS ilyen és ehhez hasonló (számunkra)értelmetlen vackokat fejleszt súlyos dollár milliókért, ahelyett, hogy összerakna egy épkézláb konzolt, aminek az eladásait nem a warez és a magas kipurcanási ráta viszi a hátán…Szánalom.

 11. Szerintem ezt nem bonyolult megoldani, amikor játszol néz a kamera, amikor nem rádobsz egy rongyot aztán csókolom.

  • Mivel a kamera kötelező kellék bejelentkezésnél és később is figyel elég vszínű, h csak akkor tudsz játszani, ha a kamera érzékel téged.

 12. Má most monnyon le!

 13. Ezt a kamerás szart sohasem fogom megvenni.

 14. A nagy testvèr mindent làt.

 15. felfordul a gyomrom ettől az egésztől, ez az egész rohadtul nem véletlen.

 16. Hát igen, kemény dolog az adatvédelem..

 17. Én nem tudom, de engem például ez bosszantott fel legkevésbé. És igen értem miről van szó nem vagyok hülye, de nem a tv előtt csinálom a levél bombát meg hasonlók, az meg, h esetleg egy szobában vki lelesi, h esetleg mit csinálok a csajommal nem tudom, de engem most így hirtelen nem idegesít:D

  • Ettől függetlenül él még rajtad kívül pár millió ember a világon, aki nem szeretne idegeneket beengedni a lakásába.

 18. Ehhez csak ennyit: 😀

 19. A PS4-hez is alaptartozék a kamera. Arról már lehet tudni,hogy a PS4 esetében kötelező-e a kamera használata?

 20. Nem kell Xboxot venni, ilyen egyszerű, nekem eddig sem volt szimpi a gép. PS4-et kell venni, de azt is csak szigorúan PS eye nélkül (úgy tudom itt nem lesz kötelező kellék).

 21. A Kinect majd egy jó alapanyag lesz egy Person of Interest epizódhoz.http://i.minus.com/ibyzUtCNN5KzsG.gif

 22. Hát tényleg aggályos a dolog, közben valaki készített egy elég mulatságos videót a Microsoft konferenciáról:http://www.youtube.com/watch?v=a8iRjQL_0MQ

 23. Már vártam, hogy valami nagykutya beleköt ebbe, és igaza is van, nekem is eszembe jutottak a fenti mondatok. Mondjuk a vége az lesz, hogy az MS ezt is lenyomja a jónép torkán.

 24. Na és akkor mi van? A használt játékos megoldás meg az EU magántulajdonról szóló törvényébe ütközik. Ha valamit végig akarnak vinni akkor azt végigviszik. nem lesz beleszólásunk.

 25. Bele kell állítani egy csavarhúzót, egyenesen a szemébe.

 26. Eddig is koslattak az után aki után csak akartak. Most könnyebb lesz megfigyelni a potenciális terroristákat.

 27. “csak az a baj, szomorú, hogy semmit nem lehet ez ellen tenni.akkor majd megoldják úgy, ahogy szokták:””elfogadom a feltételeket blablabla..”” VAGY ha ezt nem teszem, akkor nem fogom tudni használni.mint a legtöbb ms programnál. mint anno az msn-nél is, vagy frissítesz, elfogadsz mindent vagy nem használod. nincs is más opció, nincs lehetőség választani.para az egész, hogy rákényszerítik az embert. így is hiába töltünk mindenféle online nyilatkozatot, hogy senki nem továbbít semmilyen adatot… hogy a francba ne tennék.még a laptopon is letakarom a kamerát. pont ebbe gondoltam bele, mikor látni rengeteg ciki, szánalmas, átverős skype beszélgetést a neten. azok vajon hogy kerültek nyilvánosságra? biztos nem a felhasználó töltötte fel, hogy megmutassa saját leégését… tényleg közeledünk egy “”szép új világ”” felé…”

 28. remélem a kamera nem lesz beépítve a ps4be

 29. “A bejelentés óta folyamatos a reklám az új boxnak. Egyre jobban kezdem azt hinni, hogy direkt csúnya és direkt vannak ilyen “”bugok”” a gépben. Mire kijön, más lesz a kinézet, meg minden vevői igényt teljesítenek és ők lesznek a jófejek a vásárlók szemében.”

  • Ó igen, kiváló reklám.

   • Számomra egyszerűen felfoghatatlan, hogy ennyire mellényúljanak. Nem hiszem, hogy hülye ott mindenki és azt sem, hogy nem beszélte át 50 jogász ezt a dolgot, viszont ahogy ismert, a rossz reklám is reklám, és pl. egy PS-es chaten, cikkekben, fórumon is ez a legközkedveltebb téma.

    • A Microsoft Észak-Amerikában a legerősebb, ahol olyan teljesidióta kölykökkel van tele az ország, akik magatehetetlen nőket erőszakolnak, pisálnak le, vagy kényszerítenek fegyverrel nemi aktusra, ezt felveszik videóra, és kiteszik a kibaszott Facebook oldalukra. Ugyanezek a gyökerek pózolnak fűvel, kokainnal és még ki tudja mivel FB oldalaikon. Szerinted egy ilyen generáció mit fog fel ebből az egészből?

     • Jó véleménnyel vagy az usa-ról…:-) Ettől függetlenül ez negatív reklám, ebből nehéz jól kijönni.(különösen a netes társadalomnak kiváló táptalaj, a mém xbox one videó a youtube elsőként hozza)E3-on durrantania kell a boxnak, hogy legyen még esélye.

     • Ezek tények.

     • Chipet kéne rakni minden emberbe születéskor, mint a kutyákba és nem kellene szarakodni ilyenekkel.

     • “Majd beléd max, “”mint a kutyákba””. Engem aztán nem fognak ilyen szarokkal ellenőrizni, nincs bizalmam “”nagy emberek”” felé.A martin által említett és az ahhoz hasonló tetteket kéne halállal büntetni, mindjárt jobban átgondolnák a kis férgek. Bár amennyi agya van az ilyennek, franc tudja.”

     • Te amúgy okos vagy?

     • Yep!

     • “Úgy tudom már ezt is tervezik, próbálják előkészíteni a terepet az emberek chipezésére is, persze csak a “”mi érdekünkben””.”

 30. hát… valóban igazat mond.