Generic selectors
Csak
Keresés címben
Keresés a tartalomban
Keresés hírekben
Keresés cikkekben
Keresés a fórum hozzászólások között
Keresés a fórum témákban
Kategória szerinti szűrés
Classic PlayStation
Comix
E3
EA Play Live 2020
EA Play Live 2021
Esemény
Future Games Show: Gamescom 2020
Future Games Show: Spring Showcase
Gamescom
Gamescom 2020
Gamescom 2020 Opening Night Live
Gamescom 2021
Gamescom 2021 Opening Night Live
Heti hírösszefoglaló
Hírek
Komment
Nacon Connect
New Game+ Expo
Nyereményjáték
PlayStation 5 Showcase
PlayStation Indies
PlayStation Network
PlayStation.Community
Podcast
PS5 Future of Gaming
PS5 Tudtad?
PSC Gyorsszavazás
State of Play 2020. augusztus 6.
State of Play 2020. február 25.
Stream
Summer Game Fest
Szavazás
Techno
The Game Awards
The Game Awards 2020
Tokyo Game Show
Tokyo Game Show 2020 Online
Tokyo Game Show 2021
Ubisoft Forward
Videó

NBA 2K21 (PS5)

Újgenerációs izzadságcseppek!

Kétkedve fogadtam az újgenerációs alcímmel ellátott NBA játék érkezését. A PS4 verzió tesztelése közben azt éreztem, hogy a fejlesztők mindent megcsináltak, amit egy kosárlabda játékkal meg lehet tenni. Apróbb hibák és a bosszantó mikrotranzakció persze felütötték a fejüket, de a kevés igazi újítás ellenére azt éreztem, hogy ennél többet már nehezen lehetne kihozni a témából. A megkötések, mint kiderült, csak a konzol miatt voltak, hiszen az NBA 2K21 Next Generation valami elképesztő mértékű fejlesztést hozott el a virtuális kosarasok számára. Ki merem jelenteni, hogy a PS5 verzió legalább 2-3 évnyi újításnak felel meg – na, de inkább vesézzük ki, hogy konkrétan mi változott.

Elképesztő látványvilág ?

Az első, ami a legszembetűnőbb, hogy a grafikai fejlődés mértéke valami elképesztő. A játékosok haja, izzadsága, ruhájuk gyűrődése már-már annyira élethű, hogy egy laikus simán össze tudná téveszteni a valósággal. Amint elváltott a kamera a közeli képekről, valósággal eldobtam az agyam. A kosárpálya teljes egészében látszik, a natív 4K-nak köszönhetően pedig annyira éles a kép, hogy percekig bámultam, ahogy a játékosok készülnek a meccs kezdésére. Az államat továbbra sem tudtam felvenni a parkettáról, amikor ráeszméltem, hogy a gép stabilan tartja a 60 képkocka/másodperces értéket. A fejlesztésre szánt erőforrást egyértelműen az újgeneráció irányába tolta el stúdió, és milyen jól tették! A videók, amik a sokkal szebb megjelenést éltették, nem csak mesék voltak. Csak szuperlatívuszokban tudok beszélni a meccsekről és látványról, úgyhogy térjünk is rá a játékmenetre, mert ott is vannak izgalmas újítások.

Kontrollerbe rejtett tűz ?

Sokan mondták, hogy a DualSense iránytó sajátosságait csak az exkluzív címek fogják kihasználni és a multiplatform termékek esetén semmi pluszt nem kapunk. Itt az élő példa, hogy a 2K nem vette félvállról az új lehetőségeket. A játékosaink minden mozdulatát érezni fogjuk a markunkban. Ha kifáradt az emberünk a sok futástól, akkor egyre nehezebb lesz lehúzni a ravaszt. A rezgéseknek köszönhetően pontosan meg lehet határozni, milyen irányból blokkolnak. Az első néhány összecsapásnál csak gyermeki lelkesedéssel figyeltem, ahogy bekeményedik a ravasz. Nem vitás, hogy a konzol újdonságai hatása alatt vagyok, de amint egy kicsit belerázódtam a dolgokba, már valós segítséget nyújtottak ezek az irányítóba rejtett finomságok. Nem kellett figyelnem az állóképességre a kijelzőn, mert éreztem a ravaszon, hogy mennyi tartalék van még. A blokkokat jobban lehet érzékelni, gyorsabban lehet rá reagálni. Lenyűgöző, hogy mennyi mindent ki lehet hozni ezekből a kontrollerekből!

Kibővített világnézet ?

Az NBA játékok egyik legfrappánsabb fejlesztése a Neighborhood névre keresztelt városrész volt, amit szabadon bejárhattunk. Beszállhatunk meccsekbe és találkozhatunk a többiekkel. Igazi kosaras hangulat áradt mindenhonnan, és az utcai labda pattogtatás is élvezetesre sikerült. A gép erejét kihasználva a next-gen verzióban egy komplett várost kapunk. Jó pár órát el lehet, pontosabban el lehetett volna tölteni itt, viszont vajmi kevés az új tartalom. A terület növelése egyébként jó ötlet és a konzol is bírja, de ez így elég ingerszegényre sikerült. Ha minden jól megy, akkor esetleges frissítések formájában ezt még lehet tupírozni, de ha engem kérdeztek, szerintem csak évek múlva lesz igazán kiforrott ez a játékmód. Egyértelműen kivehető, hogy a nagy sietségben erre a részlegre már nem jutott elég idő. Kicsit olyan a hangulata, mintha egész napos kijárási korlátozás lenne… kár érte.

Így lett teljes az élmény ?

Az új NBA 2K21 új PS5 változata mindent összevetve baromi jól sikerült. Aki egy kicsit is érdeklődik a sport iránt és megvan már az új konzolja, az mindenképpen ugorjon rá, mert óriási élményben lesz része. Ha a PS4 változatnak 7 pontot adtam, akkor ez bizony megérdemli a 9-est. Szinte minden téren fejlődött egy kicsit az elődjéhez képest, a töltési időkről pedig azért nem írtam ezidáig, mivel nincsenek. Ami nincs, arról pedig nem lehet túl sokat beszélni. Egyedül a bejárható város ürességén és a mikrotranzakciókon kell túltennünk magunkat, ha ez megvan, akkor nincs megállás. LeBron és Durant már tűkön ülve várja, hogy zsákoljunk velük párat!

(A játékot a Cenega Magyarország biztosította tesztelésre.  Köszönjük! Megvásárolható támogatónk, a Platinum Shop budapesti boltjaiban, vagy a linkre kattintva meg is rendelhető.)

Hozzászólás