Generic selectors
Csak
Keresés címben
Keresés a tartalomban
Keresés hírekben
Keresés cikkekben
Keresés a fórum hozzászólások között
Keresés a fórum témákban
Kategória szerinti szűrés
Classic PlayStation
Comix
E3
EA Play Live 2020
EA Play Live 2021
Esemény
Future Games Show: Gamescom 2020
Future Games Show: Spring Showcase
Gamescom
Gamescom 2020
Gamescom 2020 Opening Night Live
Gamescom 2021
Gamescom 2021 Opening Night Live
Heti hírösszefoglaló
Hírek
Komment
Nacon Connect
New Game+ Expo
Nyereményjáték
PlayStation 5 Showcase
PlayStation Indies
PlayStation Network
PlayStation.Community
Podcast
PS5 Future of Gaming
PS5 Tudtad?
PSC Gyorsszavazás
State of Play 2020. augusztus 6.
State of Play 2020. február 25.
Stream
Summer Game Fest
Szavazás
Techno
The Game Awards
The Game Awards 2020
Tokyo Game Show
Tokyo Game Show 2020 Online
Tokyo Game Show 2021
Ubisoft Forward

NBA 2K21 (PS4)

Dobhártyaszaggató sípszót követően szól a bíró: ez bizony kétszer indulás.

A 2K által kiadott észak-amerikai profi kosárlabdaliga (NBA) történéseit feldolgozó játék úgyszintén évente jelenik meg, mint a foci, vagy éppen az baseball meccseket szimuláló programok. A vírushelyzet, a lustaság, vagy csak szimplán az új generációra való készülés miatt, de az idei sportjátékoknál úgy vettem észre, hogy a szokásosnál is kevesebb az újdonság. Amíg az EA a grafikusok munkabérén spórolt, addig más játékoknál a tartalmi előre lépéssel akadnak gondok. A tavalyi rész esetében elég nagy port kavaró mikrotranzakciók után lássuk, idén mit tett le a parkettára az NBA 2K21.

Azt már az elején érdemes letisztázni, hogy ha a videók és a tesztek alapján úgy gondolod, hogy PS5 konzolon is szeretnéd tolni a kosarazást már az első pillanattól kezdve, akkor a Mamba Forever verziót érdemes venned, mert így az új generációra is automatikusan megkapod a játékot. Ha leszurkoltuk a kasszánál a nem kevés zsetont, akkor már csak annyi van hátra, hogy aláírunk egy paksaméta virtuális szerződést. Ahhoz, hogy az összes funkció feloldódjon, még egy regisztrációt is el kell végeznünk, így már tényleg olyan a feeling, mintha leszerződtünk volna egy profi NBA csapathoz. Miután a 2K javára lemondtunk az esetleges örökségünkről, kezdődhet is a dobálás. Mielőtt bármi komolyba belekezdtem volna, egy szimpla meccset akartam nyomni. Szerencsére itt nincs túlbonyolítva semmi, ezért egy gyors csapat választást követően már dobtam is pár 3 pontosat. Meglepődve tapasztaltam, hogy mennyire sima az élmény, magas képfrissítés, jól kivitelezett támadás, majd gyors védekezés. Csak úgy potyogtak a pontok, akárcsak a valóságban. Amikor az első negyednek vége lett, akkor döbbentem rá igazán, valósággal beszippantott a játékmenet. Folyamatosan van valami esemény, és ha éppen az egyik csapat időt kér, akkor a táncoslányok ugranak be a kosarasok helyett. Nem telik el úgy másodperc, hogy ne látnánk valami érdekeset a pályán, és aláfestésképpen a kommentátorok szövege is egészen felüdítő.

Amit sajnáltam, hogy a kezdőkre nem nagyon építenek a 2K-nél, így részletes tutorial móddal se kalkuláljunk. Szerencsére az irányítás nincsen túlbonyolítva, pár meccs gyakorlás után az alapokba bele lehet jönni. Természetesen a profi szinthez már kellenek a gyors passzok, cselek és a dobásoknál a jó reflex. Az online meccsekhez és a nehézségi szint közepesnél nagyobbra állításához ellenben már nem elég pár órányi dobálás. A betanuláshoz egyébként a MyCareer módot tudnám a leginkább ajánlani, hiszen itt még csak egy játékosra kell koncentrálnunk, és láthatjuk a csapattársak mozgásán és labdajátékán, hogy nagyjából mit is kellene csinálni. Az NBA sztár nevelde a szokásos módon indul, avagy először a középsuliban játszunk a több magas gyerekkel, akit bedobott a tesi edző a pályára. Itt még nem nehéz kitűnni, aztán majd jön az egyetemi bajnokság és így tovább. Mindeközben karrierünkre is kiható döntéseket kell meghoznunk, amik azért rejtenek magukba izgalmat, pontosabban rejtettek volna, ha mindezt nem láttuk volna már az előző években is. A kezeim között csak pár 2K NBA játék fordult meg, úgyhogy én elvoltam vele harmadjára is, de egy rajongó helyében nem szívesen lennék, aki évek óta kifizeti a súlyos pénzeket és ezért cserébe csak minimális fejlődést kap a játék egyetlen tartalmas single módjában.

A karrier kivégzése után még érdemes meglesni a MyTeam részt is, ahol a jól megszokott online valutával a legdurvább csapatot is megtudjuk venni anélkül, hogy egyetlen meccset is játszanánk. Borzalmas ez a VC coin által irányított rendszer, mert amíg cipőket és egyéb kozmetikai cuccokat tudnánk venni, addig nem is lenne baj. A fő probléma ott kezdődik, hogy a rendszer erősen átcsap Pay to Win szisztémába. Ha netán belebotlotok a dühös rajongók lehúzó értékeléseibe, akkor tudjátok, hogy az ennek, valamint a kevés fejlesztésnek szól. Ezzel pedig egyúttal megjegyezném, hogy a játék önmagában nem rossz, messze ez a legjobb kosaras cím a piacon, csak így 2021-hez közelítve ez már kevés. Csak reménykedni tudok abban, hogy az igazán nagy fejlesztési csomag majd az új konzol érkezésével debütál. Na, de kanyarodjunk is vissza a multihoz. Ha elég jók vagyunk egy középerős csapattal bárki verhető, hiába jobbak az emberei. A tudás és a taktikázás sokkal többet számít, ha pedig eleget játszunk a pass rendszernek köszönhetően folyamatosan kapunk egyre jobb cuccokat. Ahogy már korábban megszokhattunk, az online meccsek pörgősek, a matchmaking gyors, úgyhogy sokáig el lehet vele lenni. Ilyenkor merül fel bennem – és szerintem sok más rajongóban is – a kérdés, hogy miért nem tanultak a tavalyi részből a fejlesztők és miért nem dolgozták át a mikrotranzakciós részt? Nagy kár érte.

További kis extraként idén is tudunk a WNBA lányokkal játszani. Ez már a FIFA szériáiban is egy ötletes újítás volt, itt is jól működik. Érdekes látványt nyújt a 2 méter magas csajokkal való zsákolás! A haverokkal összeülve viszont a legjobb meccstípus az utcai kosarazás volt. Klasszikus, régi időket idéző 1v1, 2v2, vagy 3v3 dobálgatás. Fifikás cselek, gyors elfutások és betonos pálya keménysége jellemzi ezeket a meccseket. Van egy kis lakótelepi hangulata is az egésznek, ahogy beszűrődnek a kiabálások és az egyéb hangok. Ha már hangzás, akkor pedig megemlíteném, hogy az effekteken (cipő csikorgás, szurkolás, stb…) kívül a zenék is nagyon el lettek találva idén. Hibátlan lejátszási lista pörög a játék menüjében, így nem feltétlen kell más zenét keresni, ha a menüben bolyongva szeretnénk szerkeszteni a felállásunkat. A kommentátorok úgyszintén rendben vannak, lelkesen dumálnak és inkább hozzáadnak a meccsekhez, mintsem elvesznek belőle. Az elmúlt években ezekhez mind hozzászokhattunk, viszont azért örömteli, hogy idén is hozta a szintet a 2K.

Kétes érzéseim vannak az új NBA 2K21-gyel kapcsolatban. Kevés a fejlődés és a játék ára is igencsak borsos, viszont, ha korábban csak gondolkodtál, hogy lehet meg kellene venni, akkor most ne habozz! Akiknek birtokában van az előző rész, azoknak azt tudom javasolni, hogy már csak az új generációra nevezzenek be, mert az idei rész lehet, hogy csalódás lesz a nagyon kevés igazi újdonság miatt. Én már nagyon izgatottan várom, hogy a PS5 megjelenésekor mivel lep meg minket, kanapé-kosarasokat a fejlesztőcsapat. Bízok benne, hogy a trailerben feltűnő ultra látványos, 4K izzadságcseppeken túl lesz egyéb újítás is.

(A játékot a Cenega Magyarország biztosította tesztelésre.  Köszönjük! Megvásárolható támogatónk, a Platinum Shop budapesti boltjaiban, vagy a linkre kattintva meg is rendelhető.)

Pozitívum(ok)

 • A legjobb kosárlabda játék a piacon
 • Hiánypótló NBA hangulat
 • Élvezetes online mérkőzések

Negatívum(ok)

 • Sokadik rókabőrt húzzák le a sorozatról
 • Minimális fejlesztések a tavalyi részhez képest
 • Még mindig hemzseg a mikrotranzakcióktól
7/10
Látványosság:
Játszhatóság: Kiemelkedő
Szavatosság:
Zene/Hang: Kiemelkedő
Hangulat:

martin beleszól:

2 hozzászólás

Hozzászólás

 1. Vannak bajok a játékkal, nem is kevés. Tipikus 2k kezdés. tele bugokkal meg bajokkal, majd idővel lesznek ezek javítva. next genen valamit jó lenne villantaniuk, bár a közösség nagy része annyira buta és megvezethető, hogy szó nélkül veszi első nap a játékot, és mellé a 200k VC-t szóval ha nem teszik meg sem lesznek sajnos bajban, olyan bevétele van minden évben nekik ebből a játékból.

  1
  • Sajnos teljesen egyet kell, hogy értsek. Elkeserítő, hogy mindenféle következmény nélkül ezt meglehet csinálni egy olyan klasszikus kosaras játékkal, ami egyébként is 20 ezer körüli áron megy.