MY HERO ONE’S JUSTICE 2 (PLAYSTATION 4)

Hősok kora.

Kétségtelen, hogy az elmúlt néhány év egyik legsikeresebb manga-szériája a Boku no Hero Academia, avagy angol nevén a My Hero Academia volt. A szuperhősös filmek és sorozatok népszerűsége nyugaton töretlen, ezt a hullámot lovagolja meg a japán képregény, a saját hőseposzát elmesélve. A történet itthon is ismerős lehet, nálunk a Hősakadémia címet kapta, és egyike a kevés mostani, nálunk is sugárzott szinkronizált animéknek.

A történet Midoriya Izuku, avagy becenevén Deku hőssé válását követi nyomon, ahogy erőtlen senkiből eltökéltséggel és kitartással hőssé válik. De ehhez a nemes célhoz vezető úton nincs egyedül, iskolatársai és tanárai is segítik, valamint az ő életüket és képességeiket is bemutatja a történet. Viszont a sztoriról elég ennyi, mivel a cikk témája egy folytatás, a My Hero One’s Justice 2, ami az első játék után veszi fel a történetszálat.

Bandai kiadó hírhedt arról, hogy évente több anime licencelt verekedős játékot ad ki, viszont ezek közül nagyon kevés üti meg a magas mércét. Általában a többség olcsó, bugos, tartalmatlan fércmunka, ami a rajongók lelkesedését szeretné kihasználni. Ezzel szemben a My Hero’s One Justice 2 korántsem tökéletes, viszont sikeresen átlendült a lécen, és talán túl is ment az elvárásokon (Plus Ultra!). Sajnos nem volt szerencsém az előző részhez, viszont van tapasztalatom anime fighterekkel, és meg kell mondjam, ez a játék tényleg próbálta a rajongók minden vágyát kielégíteni. Egyedi stílus? Képregényes! Sok, változatos karakter? Harmincnyolc (elvileg 40, de kettő DLC), mindegyik egyedi képességekkel, effektekkel! Karakter öltöztetés? Az összes figura saját ruhatárral, rengeteg változatos kosztümökkel és rengeteg megszerezhető extra tárggyal rendelkezik. Viszont nem minden tökéletes és csillogós… kezdjük a történettel.

A sztori a harmadik anime évad közepén veszi fel a fonalat, majd a negyedik évad közepéig megy. Miért kezdődik ilyen furcsa módon és végződik hirtelen? A játék a manga által megkezdett történetívet veszi alapul, miközben a sorozatot adaptálja…  Maga a sztori két részre van osztva, a hősök történetvonala után jönnek a gonosztevők, és az egész összesen kb. 5 óra alatt letudható. A prezentálás kiváló, az anime adott jeleneteit vágja meg képregényszerű effektekkel és kommentárral. Igaz, a létező képregényt is használhatná, de az nem színes; igaz, a kép sokkal részletesebb lenne.

A gond csak az, hogy kinek szánják ezt az egészet? Azoknak, akik megveszik a játékot, vagy olvasták a képregényt, vagy látták már a sorozatot. Ők már eleve tudják kívülről a történéseket, és teljesen felesleges így olyan sztorit leadni, ami nem mutat fel semmi újat. Azok, akik meg ezek ismerete nélkül vennék meg a játékot, teljesen el lesznek veszve, mivel a karakterek nincsenek bemutatva, és a céljaik is furcsának fognak tűnni. Egyetlen dolog, ami magyarázza a történet jelenlétét, azok a harcok, amik az átvezetők után jönnek.

A bunyók színpompásak, grandiózusak, a legtöbb támadást a saját képregényes effekthang kíséri, mint anno a régi Batman sorozatokban is láthattuk. Egy hatalmas teret kapunk mindegyik pályához, ami változatos, és mindig rombolható. A sztorimód alatt adott karakterekkel harcolunk, viszont azon kívül csak rajtunk múlik, kit választunk. Mindegyik szereplő saját mozdulatsorral, távoli és közeli támadásokkal, és végső támadással rendelkezik, utóbbi a Plus Ultra nevet kapta. A mozdulatokat az analóggal, és az átlagos Négyszög, Háromszög, Kör kombóval indíthatjuk útjára, a z X az ugrásra ösztökél. Az R1-et lenyomva erősebb támadásokat mutathatunk be, ez kombinálva más gombokkal meg a saját, speciális ultránkat hajtja végre. Érdekesség, hogy általában kapunk segítőtársakat a pályákon, főleg a sztorin kívül, és őket is előhívhatjuk az L2/R2 segítségével, hogy kimentsenek minket a szorult helyzetekből, vagy extra ütést vigyenek be az ellenfélnek.

Magukkal a csatákkal nincsen sok gond, mindegyik karaktert ki kell tanulnunk, mielőtt magabiztosak lehetnénk, de az eredmény garantáltan látványos lesz. Kisebb gond, hogy a kamera néha egy részegesen bulizó egyén elegáns mozdulatsorait utánozza, de ehhez is hozzá lehet szokni. Általában a képernyőhöz közeli, legközelebbi karakterhez ragad hozzá, akkor is, ha azok nem mi vagyunk. Hasonló probléma, mikor épületeken szaladgálni támad kedvünk vertikálisan, amit ugye minden hősnek tudnia kell, itt a kamera képes teljesen összezavarodni. Ritkán előfordul belassulás is a számtalan effekt miatt, de ez szerencsére max 1-2 másodpercig tarthat. Ez erősen összefüggésben lehet a PS4 Pro űrhajómotor hangjával is, amit nyugodt állapotban, még a főmenüben is produkál. A sztoriban még előfordulhat a haszontalan CPU karakter betegség, ami viszont az Arcade módban teljesen vérszomjas módba ugrik át.

Az Arcade mód játszható bármelyik szereplővel, ilyenkor választhatunk az alfa, béta és a gamma utak között, és egy általunk húzott kártyalap fedi az ellenfeleinket,. A harcok végén egy kis dialógust kapunk mindegyik szereplőtől. Ez kifejezetten szórakoztató, főleg a rajongóknak: megnézhetjük, mit szólnának egymáshoz bizonyos karakterek, akik még kanonikusan soha nem találkozhattak. Az Arcade teljesítésével pénzjutalmat és egyedi karakter illusztrációt oldhatunk fel, alfa út fekete-fehéret, béta félig színeset, és a gamma színezettet takar.

A Mission opcióval általunk feloldott karaktereket küldhetünk küldetésre, ahol minden teljesített misszió után szintet lépnek, tárgyjutalmakat, és pénzt kapnak. A küldetések során az életünk a harcok után megmarad, amíg nem győzzük le az adott elleneket, szóval jobb nem nekiugrani a legnehezebb küldiknek.

A Free Battle módban összesen 4-en harcolhatunk lokál módban, a saját szabályaink szerint. Két hőst irányító egyén van, és két ember veheti át a kontrollt a hősöket segítő karakterek felett, amikor azokat megidézik. Ez a mód főleg házibulikba, anime klubokba lehet kiváló.

A Network, azaz Online harcok is szórakoztatóan lettek megoldva. Vannak eventek, amik hetente változnak, különböző célok teljesítése után jutalmazzák a játékost. Vannak szobák, nyitva vagy jelszóval védve, ranked és unranked meccsek. Menetelésünket a győzelem felé az általunk szerkeszthető hőskártya mutatja.

A Training módban kipróbálhatjuk a képességeinket és megtanulhatjuk a kombókat. A Costumize a boltot, a profil és a karakter ruhatár szerkesztését takarja. Utolsó opciónk a Gallery, amiben megtekinthetjük a feloldott videókat, rajzokat, zenéket, és japán szinkronhangokat.

Ha már itt tartok, hadd beszéljek egy kicsit a kivitelezésről. A My Hero One’s Justice 2 egyik legnagyobb erénye a grafika. Az egyik legszebb cel-shaded, amit eddig anime fighterekben láttam, tökéletesen átvette az anime rajzolását, öröm nézni. Az effektek is látványosak, szikrák, robbanások mindenfelé, még ha néha ez össze is zavarja a játékost. A menü és a képregényes opciók is elképesztően passzolnak, látszik, hogy sok munkát fektettek a látványvilágba. A törésekkel, zúzásokkal keletkező hanghatások is nagyon a helyükön vannak, a szereplők is az eredeti szinkronhangjukon szólalnak meg, nincs angol opció, de ez nem is probléma. A zene az egyedüli gond, amit nem igazán sikerült eltalálni. Néha észre sem venni, hogy van, pedig ott megy a háttérben.  Van olyan, ami próbálja átadni a hősiességet, de az ember elfelejti kb. 5 perc után.

Mindenesetre, szerintem a My Hero One’s Justice 2 egy rendkívül jól sikerült próbálkozás lett, nem tökéletes, de rengeteg egyedi szereplővel, funkcióval, és feloldható dologgal rendelkezik, ami kielégíti bármelyik rajongó minden igényét. Ha viszont nem ismered a szériát, inkább fordulj a Tekkenhez és társaihoz, vagy nézd meg a sorozatot magyarul a tévében.

(A játékot a Cenega biztosította tesztelésre. Köszönjük! Megvásárolható támogatónk, a Platinum Shop budapesti boltjaiban, vagy a linkre kattintva meg is rendelhető.)

Pozitívum(ok)

  • Kiváló hangulat
  • Nagy szereplőgárda

Negatívum(ok)

  • Felesleges sztorimód
  • Hosszú a beletanulás
  • Gyér zene
7/10
Látványosság: Kiemelkedő
Játszhatóság:
Szavatosság:
Zene/Hang:
Hangulat: Kiemelkedő

martin beleszól:

Érdekes infók annak tükrében, hogy most csinálom a One Piece Pirate Warriors 4 tesztjét.

Hozzászólás