Generic selectors
Csak
Keresés címben
Keresés a tartalomban
Keresés hírekben
Keresés cikkekben
Keresés a fórum hozzászólások között
Keresés a fórum témákban
Kategória szerinti szűrés
Classic PlayStation
Comix
E3
EA Play Live 2020
EA Play Live 2021
Esemény
Future Games Show: Gamescom 2020
Future Games Show: Spring Showcase
Gamescom
Gamescom 2020
Gamescom 2020 Opening Night Live
Gamescom 2021
Gamescom 2021 Opening Night Live
Heti hírösszefoglaló
Hírek
Komment
Nacon Connect
New Game+ Expo
Nyereményjáték
PlayStation 5 Showcase
PlayStation Indies
PlayStation Network
PlayStation.Community
Podcast
PS5 Future of Gaming
PS5 Tudtad?
PSC Gyorsszavazás
State of Play 2020. augusztus 6.
State of Play 2020. február 25.
Stream
Summer Game Fest
Szavazás
Techno
The Game Awards
The Game Awards 2020
Tokyo Game Show
Tokyo Game Show 2020 Online
Tokyo Game Show 2021
Ubisoft Forward

My Friend Pedro (PS4, PSN)

Biztos úr, a banán mondta!

A Devolver Digital egyfajta rockstarszerű függetlenjáték-kiadó, akik igazán egyedi és/vagy eszement alkotásokat vesznek égiszük alá. Nem is túl meglepő hát, hogy felkeltette az érdeklődésüket a My Friend Pedro, az egyszemélyes DeadToast Entertainment régóta egyengetett projektje. A móka eredetileg egy Adobe Flash-játék, az MFP: My Friend Pedro alapján készült, fokozatosan alakítva és duzzasztva az élményt az elmúlt öt évben – már amennyire egy darab fejlesztőnek ideje ezt engedte.

A minimalista történet névtelen, álarcos, maszkos főhősét egy beszélő banán, a címadó Pedro ébreszti fel, aki gyorsan ledarálja neki egy helyzetet: egy fegyverkereskedő által működtetett hentesüzletben vannak, blablabla, öljünk meg mindenkit. Elindulunk hát, hogy pályáról pályára libbenve kiiktassuk az ellenségeket, és kiderítsük, hogy milyen kapcsolatban is állunk ezzel az alvilági bagázzsal.

Az élmény alapszinten egy szórakoztató, kétdimenziós lövöldözős játék, amelyben egy kis gyakorlással lélegzetelállító, bravúros és frappáns gyilkolóbalettot nyomhatunk le. Karakterünk különböző fegyverekhez juthat hozzá, az élmény központi eleme pedig, hogy bármikor lelassíthatjuk az időt – ráadásul elég sok ideig maradhatunk ebben az állapotban. Ilyenkor frenetikus golyózáporunk alatt megfontolt döntéseket hozunk, és bár a cél eljutni a kijárathoz, kitűzhetjük feladatként a „gyilokkombó” minél hosszabb fenntartását.

Gurulva, a falakon ugrálva és pörögve kerülhetjük ki az ellenségek golyóit, illetve onthatjuk rájuk sajátjainkat. Ha két fegyvert markolunk egyszerre, akkor két irányba is lőhetünk játszi könnyedséggel; serpenyőket rúghatunk a levegőbe, hogy gellert kapva a golyók ellenségeinkbe fúródjanak; gördeszkán száguldozva oszthatjuk a halált, hogy végül egy szerencsétlen torkának rúgjuk a járművet – és így tovább. A My Friend Pedro középpontjában a látványos, abszurd, már-már komikus akciójelenetek generálása áll, ahol egyrészt előre eltervezett felállásokat hajthatunk végre, ha ügyesek vagyunk, ha pedig kreatívak, újabb módokat ötölhetünk ki a kivégzésre. A lövöldözés és ugrálás közepette néha egyszerűbb logikai feladványokkal találkozhatunk, ahol természetesen fegyvereinket alkalmazhatjuk szintén: gombokat és kallantyúkat lőhetünk meg, hogy újabb lehetőségeket teremtsünk a továbbhaladásra.

A nem túl hosszú kaland remekül osztja be az újdonságokat, és sosem válik önismétlővé. Szépen tagolva érkeznek az új fegyverek – a sörétes vagy a távcsöves puska –, és mindig van valami frappáns új pályatervezeti ötlet, ami üdítővé teszi az élményt. A pontgyűjtés szerelmesei pedig törekedhetnek az áhított S-fokozat elérésére, ahol szinte feltétel a pályák gyors teljesítése és a leghosszabb kombó fenntartása. A kaland egyébként ilyenkor bizonyít igazán: kiderül, hogy valóban koherensen rakták össze a pályákat, és az egybefüggő, szakadatlan haláltánc kivitelezése egyáltalán nem lehetetlen.

Szerény története hagy kivetnivalót maga után, de összességében a My Friend Pedro egy nagyon szórakoztató, dilis akciójáték, amelyben látványos mozdulatsorokkal zúdíthatjuk a végzetet ellenségeinkre, mindezt elégedett mosollyal, időnként enyhe szájtátással.

(A játékot a kiadó biztosította tesztelésre. Köszönjük!)

★★★★
REMEK
Kiadó: Devolver Digital
Fejlesztő: Deadtoast
Méret: 3.89 GB
Megjelenés: 2020. április 2.
Ár: 5990 Ft
Feltöltőkártya: PlatinumShop

Hozzászólás