Generic selectors
Csak
Keresés címben
Keresés a tartalomban
Keresés hírekben
Keresés cikkekben
Keresés a fórum hozzászólások között
Keresés a fórum témákban
Kategória szerinti szűrés
Classic PlayStation
Comix
E3
EA Play Live 2020
EA Play Live 2021
Esemény
Future Games Show: Gamescom 2020
Future Games Show: Spring Showcase
Gamescom
Gamescom 2020
Gamescom 2020 Opening Night Live
Gamescom 2021
Gamescom 2021 Opening Night Live
Heti hírösszefoglaló
Hírek
Komment
Nacon Connect
New Game+ Expo
Nyereményjáték
PlayStation 5 Showcase
PlayStation Indies
PlayStation Network
PlayStation.Community
Podcast
PS5 Future of Gaming
PS5 Tudtad?
PSC Gyorsszavazás
State of Play 2020. augusztus 6.
State of Play 2020. február 25.
Stream
Summer Game Fest
Szavazás
Techno
The Game Awards
The Game Awards 2020
Tokyo Game Show
Tokyo Game Show 2020 Online
Tokyo Game Show 2021
Ubisoft Forward

Mozi – Boss Level – Játszd újra

Insert coin!

A Boss Level – Játszd újra című filmet annyi korábbi, klasszikus alkotás inspirálta, és ezek felemlegetése a különböző kritikákban annyira elcsépelt és fárasztó lett, hogy igazából nem is kezdem el őket felsorolni. Az alaptörténete egyáltalán nem újdonság (főhősünk újra és újra átéli ugyanazt a napot), az időhurkos vígjátékokból és akciófilmekből pedig lassan már Dunát lehetne rekeszteni, és bár a bennük alkalmazott, ezerszer felhasznált és elkoptatott klisék nagyjából ugyanazok, ami miatt elvileg már alanyi jogon unalmasnak és laposnak kellene lennie az újabb próbálkozásoknak (tegyük hozzá: nagy részük az is), mégis vannak olyan rendezők, akik nem restek ezredjére is eladni ugyanazt a formulát – pontosabban: nem csak eladni, hanem jól eladni. Most épp a ’90-es évek óta pályán lévő Joe Carnahan (Narkó, Füstölgő ászok, Szupercsapat, Fehér pokol, meg még egy rakás olyan projekt, amiből nem lett az égvilágon semmi) jött elő a farbával, és a tőle megszokott laza, szenvtelen és vérmocskos stílusban próbál kisajtolni valamit abból a koncepcióból, amiből hasonló annyi van már, mint égen a csillag. Carnahan pályáját – ahogy előbb is említettem – rengeteg olyan film tarkítja, ami legjobb esetben is csak az előkészületi fázisig jutott, vagy ha meg is született, az már nem az ő keze-nyomát dicséri (legutóbb a Bad Boys 3 volt ilyen – a végeredményt látva nehéz elhinni, hogy az nem volt eleve veszett ügy), de nem úgy a Boss Level! A film voltaképp az Idétlen időkig és A holnap határa összemixelése (hogy csak a legjobb időhurkos produkciókat említsük – igen, nyilván nem bírtam ki, hogy ne példálózzak velük én is), egy-két nyugodt, dialógus központú jelenettől eltekintve elejétől a végéig pörög, néhány vagány egysorossal, sok lövöldözéssel, autósüldözéssel, kardcsörtével és rengeteg hullával, gondolkodni meg nem nagyon kell rajta – azaz színtiszta akciófilm, amilyennek lennie kell.

A sztori főszereplője egy visszavonult, különleges egységben szolgált katona, Roy Pulver (a hamar megkedvelhető Frank Grillo megformálásában, ami azért nagy szó, mert emberünk jobbára szemét, unszimpatikus genyákat alakít), aki valamilyen különös, ködös oknál fogva újra és újra átéli ugyanazt a napot, miután meghal, ráadásul szüntelenül meg akarja őt ölni egy rakás képzett, profi bérgyilkos, szusszanásnyi időt sem hagyva neki. Carnahan szépen végigmegy az ilyenkor bevett sablonokon, és azzal az érdekes, ámbár egyáltalán nem eredeti ötlettel bolondítja meg a koncepciót, hogy az egész filmre ráhúzza a videojátékos struktúrát. A főhőst szitává lövik, felgyújtják, lefejezik, felrobbantják, és ugyanonnan (gyk. a legutóbbi mentési ponttól) kezdi újra a mókát? Check! Roy először rendre elbukik a nálánál sokkal erősebb és ügyesebb ellenfelekkel szemben, de végül hosszas gyakorlás után felfejlődik az ő szintjükre? Check! Roy a sokadik próbálkozás után már előre tudja, honnan fognak jönni az ellenfelek, ezért apró csaláshoz folyamodva megvárja, amíg összegyűlnek egy helyen, hogy könnyedén végezhessen velük egyszerre? Check! Roy szépen sorjában csap össze a láthatóan és szándékosan egyre erősebb ellenlábasokkal, és aztán eljut az ultimate fő boss-hoz (akit itt az utánozhatatlan Mel Gibson alakít, már-már perverz örömmel)? Check! Ehhez jönnek még az időhurkos filmek szokásos alapjai, hogy a főhős már kívülről fújja, mikor, mi és hogyan fog történni, vagy, hogy egy idő után már a halál sem érdekli, sőt, sokszor pont ő öli meg magát, vagy épp az, hogy miközben a helyzet megoldásán fáradozik, rálel valami új, eddig figyelmen kívül hagyott dologra, amelytől jobb ember lesz, és ami célt ad az életének.

Csontig lerágott panelek, csontig lerágott panelek hátán, viszont Carnahan jól keveri az ismerős lapokat, és egy kifejezetten szórakoztató, sodró lendületű végeredmény sül ki a receptből. Az ismerős elemeket és kliséket vagány, vérgőzös és néhol mulattatóan groteszk stílussal ellensúlyozza, és persze szarkasztikus humorral, ami alanyi jogon biztosítja, hogy egy percig se vegyük komolyan azt, amit látunk. Ennek érdekében már rögtön az elején elengedi a pórázt, és az első 20 perccel sikeresen ki is jelöli a film útját, amely iránymutatás egyszerre idézi meg például a Grand Theft Auto-sorozat fékevesztett, őrült játszóterét és a klasszikus árkád-játékok stílusát. A tömény akcióorgiát persze idővel drámai szálak és beszélgetések szakítják meg, amelyek szerencsére korrekt módon töltik ki az időt két akciójelenet között (bár nem egy olyan van közöttük, ami miatt az amúgy rövid 100 perces játékidő jóval többnek érződik), sőt, érdekes módon eléri azt, ami a videojátékokból készült filmadaptációknak eddig még egyáltalán nem jött össze. Megmutatja, hogy mi mindenre képesek ezek az alkotások, pozitív és tiszteletreméltó, odaadó képet fest róluk abban a kontextusban, hogy a főhős a videojátékok szeretetén keresztül kerül közelebb a fiához. Ennek köszönhetően bizonyos szemszögből nézve a Boss Level az egyik legjobb videojátékadaptáció, azzal a pikantériával, hogy nem videojátékból készült.

Vagy úgyis mondhatnám, hogy a Boss Level a VHS-korszak egyik kellemes darabja, annyi különbséggel, hogy 2020-ban szabadult el Hollywood boszorkánykonyhájáról.

2 hozzászólás

Hozzászólás

  1. wow, köszi az ajánlást! még ilyeneket!

  2. tökjó popcorn mozi, végig szórakoztatott