Generic selectors
Csak
Keresés címben
Keresés a tartalomban
Keresés hírekben
Keresés cikkekben
Keresés a fórum hozzászólások között
Keresés a fórum témákban
Kategória szerinti szűrés
Classic PlayStation
Comix
E3
EA Play Live 2020
EA Play Live 2021
Esemény
Future Games Show: Gamescom 2020
Future Games Show: Spring Showcase
Gamescom
Gamescom 2020
Gamescom 2020 Opening Night Live
Gamescom 2021
Gamescom 2021 Opening Night Live
Heti hírösszefoglaló
Hírek
Komment
Nacon Connect
New Game+ Expo
Nyereményjáték
PlayStation 5 Showcase
PlayStation Indies
PlayStation Network
PlayStation.Community
Podcast
PS5 Future of Gaming
PS5 Tudtad?
PSC Gyorsszavazás
State of Play 2020. augusztus 6.
State of Play 2020. február 25.
Stream
Summer Game Fest
Szavazás
Techno
The Game Awards
The Game Awards 2020
Tokyo Game Show
Tokyo Game Show 2020 Online
Tokyo Game Show 2021
Ubisoft Forward

Mortal Kombat 11: Ultimate (PS4, PS5)

Az utolsó (?) vér.

Ed Boon és a NetherRealm Studios a Mortal Kombat 11-gyel rendesen feladta a leckét azoknak, akik nem voltak hajlandóak premierkor megvenni a játékot, és úgy döntöttek, hogy inkább később ruháznak be rá, amikor majd kijön a teljes verzió az extra DLC-kkel és a többi plusz tartalommal együtt – mondván, hogy „jó lesz az, nem romlik meg”. A legutóbbi, immáron tizenegyedik Halálos Viadal tavaly áprilisban került fel a boltok polcaira, és nem túlzás azt állítani, hogy saját műfaján belül szépen le is tarolt mindent. Személy szerint az utóbbi évek legjobb bunyós játékának tartom, amely szerencsére nem csak a kritikusokat, de a rajongókat is lenyűgözte. Az persze már a legelejétől tisztázott volt és senkit sem ért meglepetésként (maximum azokat, akik eddig egy barlangban élték az életüket), hogy a stuffhoz a megjelenését követően bőven érkeznek még plusz, természetesen fizetős tartalmak, amelyek új ruhákkal és új harcosokkal gazdagítják majd az amúgy is rettenetesen nívós címet. Ezek a megszokott üzleti modell szerint szép sorban meg is érkeztek: Kombat Packok, különböző skinek, aztán, mint derült égből villámcsapás, a kiadó ledobta a bombát azzal, hogy egy combosabb sztori-DLC is érkezik a játékhoz, ami az MK11 sztorimódját volt hivatott folytatni. Az Aftermath annak rendje és módja szerint meg is jött, a kötelező új karakterekkel együtt, amelyben rég nem látott szereplők és friss, filmekből átemelt figurák (pl. Robotzsaru) is helyet foglaltak – szóval kis túlzással élve lassan annyi, az MK-univerzummal nem összefüggő harcos látogatott el Ed Boon vérgőzős agyszüleményébe, hogy azokra egy külön játékot is fel lehetett volna húzni.

Tehát bő egy évvel az alapjáték megjelenése után még egy sztori-folytatást is kaptunk (jó pénzért), ettől függetlenül aki ennek nyomán azt hitte, hogy ennyi volt, és az MK11 végre elnyerte végső formáját, a türelmes kivárók pedig rohanhatnak a boltba, hogy beszerezve egy példányt ők is elmerülhessenek a Halálos Viadal vérpermetében, azok nem is tévedhettek volna nagyobbat. Idén novemberben ugyanis megjött a teljes (?) verzió, a Mortal Kombat 11: Ultimate, ami (remélhetőleg) már tényleg a végső kiadás. A kérdőjel és a „remélhetőleg” szó zárójelbe tétele nem véletlen: amennyi tartalom jött már ehhez a játékhoz, több mint másfél év alatt, egy újabb Kombat Pack kb. annyira érné váratlanul az embert, mint az, hogy az ég kék, a fű meg zöld. És ha valaki kételkedne ebben, akkor szembesüljön a tényekkel: miközben én ezeket a sorokat írom, felkerült a Store-ra egy Klassic Skin Pack, ami Raiden, Sonya és Johnny Cage kinézetét változtatja meg az 1995-ös MK-mozifilmben látott színészek küllemére. Potom kétezer forintért már le is csaphatsz rá!

Na, de elég a rinyálásból, mert így nem jutunk előbbre! Az Ultimate természetesen az eddigi összes DLC-t tartalmazza, valamint három új karakter is bekerült a játékba, továbbá a PS4-es verziót birtoklóknak, akikhez már eljutott a várva várt PS5 konzol, egy teljesen ingyen váltással elérhető a nextgen kiadás is, ami nem mellesleg dinamikus 4K felbontással, felturbózott látványvilággal és persze gyorsabb töltési időkkel is rendelkezik. Ami az új belépőket illeti: Boonék a „ha már lúd, legyen kövér” elvét követve újabb ’80-as évekbeli filmes ikonnal hizlalták a harcosok palettáját a vietnami veterán, John J. Rambo személyében. Már a legendás karakter bemutatkozó trailere is hatalmas nagy mókát ígért, ami egyáltalán nem áll messze a valóságtól. Rambo magasan a legjobb, legélvezetesebb figura ebből a hármas felhozatalból, a korábbi, más-más univerzumokból átterelt szereplőkhöz hasonlóan minden mozdulata, a Fatal Strike-ja és a kivégzései (torokkitépés rulez!) is tökéletesen megidézik a filmeket, arról nem is beszélve, hogy a hangját maga Sylvester Stallone adta – már ha hihetünk Ed Boonnak. Rajta kívül két ismerőst is üdvözölhetünk: a nindzsa Raint és sok veterán rajongó kedvencét, Mileena-t. Előbbi a vizet manipulálva darálja le az ellent, utóbbi pedig felülmúlhatatlan fogsorával gyötri azt, aki az útjába kerül. Panasszal egyikük sem illethető, a fejlesztők rendesen odatették magukat. Amiatt már inkább húzhatjuk a szánkat, hogy a fentebb említett klasszikus skin pack csak három szereplőre terjed ki – de azért ne legyünk telhetetlenek.

Az Ultimate a kételkedések ellenére is remek, kihagyhatatlan lehetőség azoknak, akik még nem vették meg a játékot a megjelenés idejében. Azoknak, akik úgy döntöttek anno, hogy inkább kivárnak, de már nagyon szeretnének egy jót bunyózni. Nem győzöm hangsúlyozni, hogy szerintem (de valószínűleg ezzel egyáltalán nem vagyok egyedül), a tizenegyedik rész a bunyós játékok eddigi abszolút csúcsa, amit egyszerűen nem szabad kihagyni – azoknak sem, akik még laikusnak mondhatók a szériával kapcsolatban, sem azoknak, akik egy ideje már nem követik nyomom az MK-játékok, azoknak meg főleg nem, akik régmúlt gyerekkorukat a játéktermekben töltötték a klasszikus epizódok társaságában. Akárhogy is, aki nem nevez be rá, az felejthetetlen élményekről marad le. Mert az MK11 bőven van olyan jó, hogy kitartson a következő (minden bizonnyal három év múlva érkező) epizódig, vagy legalábbis minimum az Injustice 3-ig.

(A játékot a Cenega Magyarország biztosította tesztelésre.  Köszönjük! Megvásárolható támogatónk, a Platinum Shop budapesti boltjaiban PS4-re vagy PS5-re, vagy a linkre kattintva meg is rendelhető. A teszt a PlayStation 4-es verzió alapján készült. )

5 hozzászólás

Hozzászólás

  1. Erre vártam, de most még sajnos csúszni fog a beszerzése. De ami késik….

  2. Mostanában játszogatok én is az MK11-el, jó kis játék, de nekem az X valahogy jobban adta. Valamivel könnyedebb volt, jobban átlátható a lehetőségek terén.

  3. Csak be kéne már szereznem az MK11-et, de a Soul Calibur és a Tekken is csak ott porosodnak.