Generic selectors
Csak
Keresés címben
Keresés a tartalomban
Keresés hírekben
Keresés cikkekben
Keresés a fórum hozzászólások között
Keresés a fórum témákban
Kategória szerinti szűrés
Classic PlayStation
Comix
E3
EA Play Live 2020
Esemény
Future Games Show: Gamescom 2020
Future Games Show: Spring Showcase
Gamescom
Gamescom 2020
Gamescom 2020 Opening Night Live
Gamescom 2021
Gamescom 2021 Opening Night Live
Heti hírösszefoglaló
Hírek
Komment
Nacon Connect
New Game+ Expo
Nyereményjáték
PlayStation 5 Showcase
PlayStation Indies
PlayStation Network
PlayStation.Community
Podcast
PS5 Future of Gaming
PS5 Tudtad?
PSC Gyorsszavazás
State of Play 2020. augusztus 6.
State of Play 2020. február 25.
Stream
Summer Game Fest
Szavazás
Techno
The Game Awards
The Game Awards 2020
Tokyo Game Show
Tokyo Game Show 2020 Online
Tokyo Game Show 2021
Ubisoft Forward

MONSTER ENERGY SUPERCROSS 4 – THE OFFICIAL VIDEOGAME (PS5, PS4)

Továbbfejlesztett sárdagonya.

(A teszt a PlayStation 5-ös verzió alapján készült.)

2021-ben már a második Milestone motoros játék van nálam teszten, de aki tapasztalt az év eleji krossz játékokkal kapcsolatban, az tudhatja, hogy ez teljesen megszokott az olasz stúdiónál. Ami inkább meglepőbb, hogy fejlesztési ütemek teljesen eltérőek: a Monster Energy Supercross 4 például rendre előbb kapja meg a fejlesztéseket az MXGP sorozathoz képest. Az előző években új Unreal Engine, pályaszerkesztő, most pedig teljesen megreformált egyszemélyes játékmódok várják az önjelölt sárdagasztókat.

A játékot elindítva a már szokásosnak mondható karakterkreáláson kell átesnünk. Hazafias állampolgárként gyorsan kiválasztottam a magyar nemzetiséget, majd a végtelenül egyszerű beállítások segítésével megalkottam a női motorosomat, aki letaszítja majd a nehézfiúkat. A megújult menü már az első pillanattól kezdve rabul ejtett. Az opciók jól el vannak különítve egymástól és a felcsendülő dallamok is a jobbak közül valók. Meglepett, hogy a kötelező átszínezésen kívül ennyi extra energiát tettek a fejlesztők a stadionos szuperkrossz játéksorozat negyedik részébe. A kötelező tutorial még mindig kifejezetten hasznos, úgyhogy kezdő motorosoknak mindenképpen ajánlanám. Ha ezzel megvagyunk, akkor pedig az idő elleni versenyeken vagy a gyors eseményeken kitesztelhetjük, hogy mi a nekünk megfelelő nehézségi szint. Ezen a ponton viszont megállnék egy pillanatra, mivel a mesterséges intelligencia bizonyos szint felett irreálisan agresszív lesz. Olyan érzésem volt, mintha folyamatosan azon ügyködne, hogy felborítson. Aranyközépútként egyébként egy gyengébb szintet lőttem be nekik, viszont a motor kezelését a lehető legszimulátorosabbra tettem. Kissé kínos, hogy még mindig ilyen kacifántos módon kell szórakozni a beállításokkal, de legalább a lehetőség adott rá.

Miután megvannak az alapok, indulhat is a karriermód, ami teljes egészében megváltozott. A készítők az első kódsortól az utolsóig átírtak mindent, és ez a legjobb dolog, amit történhetett az egyjátékos mód lényegi részével. Első lépésként a Future osztályban kell indulnunk, majd, ha ügyesen teljesítünk, akkor folyamatosan lépkedhetünk fel a szamárlétrán, egészen a legnagyobbakig. A szokásos versenyek mellett extra kihívásokkal és edzésekkel is szerezhetünk tapasztalati pontokat, amelyeket később a képességekre költhetünk. A képlet nem túl bonyolult, de mégis működik. Minden egyes fejlesztéssel egyre gyorsabbak és jobbak leszünk, ezáltal pedig egyenes út vezet a sikerhez és az első győzelmekhez. Öröm volt nézni, hogy tényleg egy komoly egyjátékos szekció került a Monster Energy Supercross legújabb részébe. Amellett, hogy hiánypótló, még az alkalmazott megoldások is jól működnek.

Őszintén szólva jó érzés, hogy az elmúlt évek szárnypróbálgatásai után végre igazán jó játékokkal kedveskedik a rajongóknak a Milestone. Hivatalos sorozat révén a licencekkel sincsen semmi gond. A 250-es, és a topnak számító 450-es ligában is csak hivatalos motorokkal és pilótákkal találkozunk. A versenyzők mellett egyébként a pályák is teljesen megfelelnek az aktuális kiírásnak. Összesen 11 stadionban pattanhatunk rá az ülésre és 17 vonalvezetésen száguldhatunk végig, ami kifejezetten kulturált mennyiségnek mondható. Ha mindez nem lenne elég, akkor pedig ott van a Compound gyakorlásra alkalmas terep, amit kedvünk szerint járhatunk be keresztbe-kasul. Az előző részekhez képest sokkal részletesebb és nagyobb lett ez a sandbox terület, így végre tényleg kapunk egy nagy területet, ahol kiismerhetjük a vasparipánkat és tesztelhetjük magunkat.

Pozitívumok közé tartozik még az újragondolt szintrendszer, ami végre valahára nem csak a futamon elér eredmények tükrében fejleszthető. A gép minden egyes megmozdulásunkat jutalmazni fogja, ami az átlagostól eltér. Ilyen például a driftelés, a látványos ugratás vagy egy bravúros előzés. Ezek a kis motivációs tapasztalati pontok nagyon jó visszajelzést adnak menet közben. A futamokon megkeresett pénzből a már megszokott módon tudjuk csicsázni a motort és a karakterünket is. Konténerhajónyi hivatalos kiegészítő közül válogathatunk, ez pedig továbbra is egy remek gesztus a rajongók felé, így a kedvenc márkáinkat használhatjuk játékon belül is. A szoftverben debütáló pálya készítő részleg is folyamatos finomításokon megy keresztül. Az évek alatt mostanra már oda is eljutottunk, hogy abban a stadionban építkezhetünk amelyikbe mi akarunk. Mi választhatjuk ki az aréna típusát, nagyságát és még azt is, hogy a tető zárt legyen vagy nyitott. Az ilyen kis apróságokon látszik, hogy azért figyelnek a fejlesztők a játékosokra és próbálják minden évben meglepni őket néhány hasznos újítással, viszont grandiózus újítás a karrieren kívül idén sem érkezett. Ez persze csak szőrszálhasogatás, hiszen aki több év kihagyás után szánja rá magát egy Milestone-féle krosszmotoros programra, annak vélhetően tetszeni fognak az újdonságok. A hiányérzet inkább az évenkénti megjelenés és a rohamtempós fejlesztési időszak miatt merül fel bennem, mert ezeket tagadhatatlanul lehet érezni. Azt pedig csak remélni tudom, hogy az online részét is kezelésbe veszik a játéknak, mert ez a lobby alapú random versenyhez csatlakozás, már az előző generációban is gyenge volt és idejétmúlt.

Mindent összegezve a Monster Energy Supercross negyedik része is legalább olyan jól sikerült, mint az előzőek. A PS5-ös rezgés és grafika teljes egészében az MXGP 2020-ból lett kölcsönözve, viszont kaptunk olyan újításokat is, amelyek alapjaiban változtatják meg az élményt és a játék képét. Ha mindig csak szemeztél az futószalagon érkező motoros játékokkal, akkor ez egy jó év lehet a csatlakozáshoz. Az idegesítő hibák zömét már sikerült kiküszöbölni, és az árazás sem szállt el az egekbe. Na de elég a szócséplésből! Motorra fel, hiszen a virtuális nézők tömött lelátókon várják az újabb versenyeket.

(A játékot a Magnew biztosította tesztelésre.  Köszönjük! Megvásárolható támogatónk, a Platinum Shop budapesti boltjaiban, vagy a linkre kattintva meg is rendelhető PS4-re, míg PS5-re a PlayStation Store-ból szerezhető be.)

Pozitívum(ok)

  • Teljesen megújult karrier mód
  • Sok apró fejlesztés
  • Hangulatos zenék
  • Óriási szabadon bejárható terület

Negatívum(ok)

  • Túlzottan agresszív ellenfelek
  • Évek óta változatlan multiplayer
  • Apróbb megjelenéssel járó bugok, furcsa beakadások
8/10
Látványosság:
Játszhatóság:
Szavatosság: Kiemelkedő
Zene/Hang: Kiemelkedő
Hangulat:

martin beleszól:

1 hozzászólás

Hozzászólás

  1. PS5-ön kipróbálnám. Meg a Ride4-et is. Meg majd a Rims Racing-et-! Utsó motoros game a Ride2 és ennek az első része volt, amit toltam. Kell majd egy jó mocis game tutira. 🙂