Generic selectors
Csak
Keresés címben
Keresés a tartalomban
Keresés hírekben
Keresés cikkekben
Keresés a fórum hozzászólások között
Keresés a fórum témákban
Kategória szerinti szűrés
Classic PlayStation
Comix
E3
EA Play Live 2020
Esemény
Future Games Show: Gamescom 2020
Gamescom
Gamescom 2020
Gamescom 2020 Opening Night Live
Heti hírösszefoglaló
Hírek
Komment
Nacon Connect
New Game+ Expo
Nyereményjáték
PlayStation 5 Showcase
PlayStation Indies
PlayStation Network
PlayStation.Community
Podcast
PS5 Future of Gaming
State of Play 2020. augusztus 6.
Stream
Summer Game Fest
Szavazás
Techno
Tokyo Game Show
Tokyo Game Show 2020 Online
Ubisoft Forward

MOBILE SUIT GUNDAM EXTREME VS. MAXIBOOST ON (PS4, PSN)

Robotmeló.

A Japánban nagy sikernek örvendő Mobile Suit Gundam anime sorozat (és egyéb szórakoztatóipari ágazatai) mára igen nagy fanbázisnak örvend, nem csoda hát, hogy a jelenleg 40. évfordulóját ünneplő franchise minden téren igyekszik lerontani a nagyérdeműt. Az évente megszámlálhatatlan-millió dollárnyi bevételt termelő, műanyag makettépítésről is elhíresült brand így nem maradhatott videojáték-adaptáció nélkül idén, ennek apropójaként született meg a Mobile Suit Gundam Extreme VS. Maxiboost ON, amely az (egyébként) árkád Gundam Versus címek otthoni konzolokra optimalizált, “mindenegyben” csomaggá duzzasztott változata. Az alapanyagként szolgáló animében (és esetleg mangákban) jártasabb olvasók ezúttal tényleg összetehetik a kezüket, ugyanis minden eddiginél impozánsabb tartalommal és játékmechanikával nézhetnek szembe, noha maga a játék azért közel sem tökéletes.

A Maxiboost ON (ne haragudjatok, muszáj rövidítenem) alapvetően egy arénaharcot előtérbe helyező versus móka, ahol a különböző mechák csapatban mérhetik össze erőiket. Ennek megfelelően, a játék főként az online összecsapásokra van kihegyezve, azonban azt el kell mondani, hogy ezekhez a megmérettetésekhez a playernek igencsak komoly szintre kell políroznia képességeit, hiszen az elsőre cammogósnak ható, némileg lassabb játékmenet komoly taktikázást és az ellenfelek átfogó ismeretét igényli. Egy tipikusan olyan játék, amelynek mélységeibe komoly szinten el lehet merülni, azonban a megfelelő betanító szakasz hiányában ez nem könnyű feladat. Ez talán a játék egyik legnagyobb hiányossága, amelyet a Mission mód igyekszik némileg pozitív irányba billenteni. Ezek növekvő nehézségű küldetések, amelyek során szövegdobozok és a józan eszünk segítségével sajátíthatjuk el az alapokat, átfogó képet kapva a játék mibenlétéről és arról, hogyan is operáljunk a csatatéren. Ahogy haladunk előre, találkozhatunk komoly kihívást nyújtó és már-már eszement kondíciókkal rendelkező missziókkal, ám kellő gyakorlattal ezek is abszolválhatóak, így hozzászoktatva magunkat a komolyabb koncentrációhoz és éles helyzetekhez. Mindenképp javaslom ezen mód abszolválását azok számára, akik még nem játszottak a Gundam Versus-széria egyik epizódjával sem, de kedvet kaptak egy kis robot-csetepatéhoz.

Amint ez megvan, jöhet a valódi móka: akár egyedül, akár osztott képernyőn vagy egy online barátunk segítségével ugorhatunk neki az internetes küzdelmek mélységeinek, amelyek azért némileg a mi, és a további online játékosok képességei alapján vannak összeválogatva. A Casual módban egyszerű meccseket játszhatunk, míg a Ranked változatban már tétre megy a dolog, ahogyan ez a hasonszőrű versus cuccokban megszokott. Amint már némileg tisztában vagyunk az irányítással, érdemes megmérettetni magunkat legalább Casual szinten, hiszen ez adja a játék szépségét, ám érdemes nagy hangsúlyt fektetni a mozgás, a kitérések és a pálya átszelésére alkalmazott boost használatára, hiszen ezek a technikák jelentik az életben maradás kulcsát, mintsem az esztelen támadás. Apropó támadások: ezek “képességekként” működnek a játékban, mindegyik rendelkezik egy bizonyos cooldownnal, azaz nem használhatjuk őket a végtelenségig, meg kell várnunk míg visszatöltődnek. Ezt érdemes észbe vésni, hiszen taktikai szempontból nem mindegy, hogy például egy különleges támadást mikorra tartogatunk, ez megfordíthatja egy mérkőzés állását egyik pillanatról a másikra.

Azok számára, akiknek az online kicsit sok lenne, szerencsére nem kell sutba dobniuk kedvenc Gundam-játékukat, hiszen a fejlesztők ezúttal komoly offline tartalmat is csaptak a csomaghoz. Ezek csúcsa a Branch Battle mód, ahol egy szerteágazó rendszerben haladva győzhetünk le akár másodmagunkkal további ellenfeleket, egyfajta high-score rendszerben, mindezt megkoronázva egyedi főellenfelekkel. Ez a mód egy igazi végtelen történet, amelynek extra szépsége, hogy a Maxiboost ON az eddigi legkomolyabb választható mecha felhozatallal rendelkezik, minden közönség kedvenc bekerült, ám ezen felül olyan masinákat is irányíthatunk, amelyek például a Japánon kívülre el nem jutott manga-spinoffokban szerepeltek, vagy csak kevesek által ismert mellékágakban tűntek fel.

A harcok során crediteket nyerhetünk, ezeknek a Customization menüpont alatt vehetjük hasznát, itt mindenféle ikonokat, avatarokat, zenéket stb. vásárolhatunk, amelyek segítségével abszolút az ízlésünkre szabhatjuk az élményt, sőt, akár saját zenéket is importálhatunk pendrive-on keresztül! Egyszóval, tartalomban nincs hiány, amint egyszer rákap az ember a játék ízére, nem tudja azt elereszteni.

Sajnos az árkád portolás hátulütője, hogy a látványvilág abszolút annak a színvonalnak felel meg, némi ráncfelvarrással persze. A hátterek nem túl kidolgozottak, a speciális effektek egy ilyen játéknál, amelyben robban, villan és szikrázik minden, érdemes lett volna kicsit jobban rágyúrni, az egyetlen dolog, ami némileg kiemelkedik ebből a felsorolásból, az a mechák kidolgozottsága. Nagy bánatomra, valószínűleg már sosem látunk magas költségvetésből kihozott Gundam-játékot, amelyben minden flottul néz ki, ám ez az élményen hosszú távon nem ejt csorbát, mindössze szívhatjuk a fogunkat, hogy ez azért tudna jobban is kinézni. Mindent összevetve azonban korrekt csomagot kapunk a pénzünkért, robusztus felhozatallal, mély játékmenettel és rettenetesen izgalmas és élvezetes összecsapásokkal, amelyek minden Gundam-rajongó szívét megdobogtatják – hiányosságai ellenére.  

(A játékot a Cenega Magyarország biztosította tesztelésre.  Köszönjük! Megvásárolható a PlayStation Store-ból, ára 17990 Ft.)

Pozitívum(ok)

  • Mély játékmenet, taktikus összecsapások
  • Minden eddiginél több választható mecha
  • Komoly single-player tartalom
  • Hamisítatlan, őrületes Gundam hangulat

Negatívum(ok)

  • Grafikai szempontból egyáltalán nem tükrözi a generáció adta lehetőségeket
  • Körülményes és időigényes betanulás
7/10
Látványosság: Átlagos
Játszhatóság:
Szavatosság: Kiemelkedő
Zene/Hang: Kiemelkedő
Hangulat:

martin beleszól: