Generic selectors
Csak
Keresés címben
Keresés a tartalomban
Keresés hírekben
Keresés cikkekben
Keresés a fórum hozzászólások között
Keresés a fórum témákban
Kategória szerinti szűrés
Classic PlayStation
Comix
E3
EA Play Live 2020
Esemény
Future Games Show: Gamescom 2020
Future Games Show: Spring Showcase
Gamescom
Gamescom 2020
Gamescom 2020 Opening Night Live
Gamescom 2021
Gamescom 2021 Opening Night Live
Heti hírösszefoglaló
Hírek
Komment
Nacon Connect
New Game+ Expo
Nyereményjáték
PlayStation 5 Showcase
PlayStation Indies
PlayStation Network
PlayStation.Community
Podcast
PS5 Future of Gaming
PS5 Tudtad?
PSC Gyorsszavazás
State of Play 2020. augusztus 6.
State of Play 2020. február 25.
Stream
Summer Game Fest
Szavazás
Techno
The Game Awards
The Game Awards 2020
Tokyo Game Show
Tokyo Game Show 2020 Online
Tokyo Game Show 2021
Ubisoft Forward

Microsoft – késleltetheti a Bethesda felvásárlását egy jogi perpatvar

Zűr a Fallout 4 kiegészítői körül.

A Bethesda ellen csoportos keresetet nyújtottak be amiatt, ahogyan a Fallout 4 letölthető tartalmát kezelte, amely hosszú távon hathat ki a Microsoft felvásárlási terveire.

A kereset középpontjában a Bethesda 2015 szeptemberében bejelentett szezonbérlete áll (amely árát később közel kétszeresére növelte): ezt azzal az ígérettel leplezte le, hogy a játékosok minden kiegészítőhöz hozzáférhetnek. 2017-ben a cég bejelentette a Creation Club bővítményt, amely a vállalat szerint “vadonatúj tartalmak gyűjteménye a Fallout 4 és a The Elder Scrolls V: Skyrimhoz”, 281 dollár (kb. 84 ezer forint) értékben. Ezeken a tartalmakon külsős partnerek, illetve maga a Bethesda Games Studios is dolgozott, de nem elérhető azoknak, akik megvásárolták a szezonbérletet. A csoportos kereset képviselői – Filippo Marchino és Thomas Gray a The X-Law Grouptól – azzal érvelnek, hogy ez is letölthető tartalomnak minősül, így hozzáférést kellene hogy kapjanak azok, akik már kifizették a szezonbérlet árát. A keresetet 2019 júliusában adták be, és szerződésszegés, megtévesztés és csalás is szerepel a vádak között. Margaret Esquenet, a Bethesda jogi képviselője tagadta a vádakat.

A per akár késleltetheti is a Bethesda anyavállalatának, a ZeniMaxnak a felvásárlását a Microsoft által 7,5 milliárd dollárért, ugyanis a jogászok a folyamat szüneteltetését kérik a bírótól annak érdekében, hogy ne változzon semmi a kérdéses tartalmak vonatkozásában. Az ügyvédek ugyanis attól félnek, hogy a Bethesda egy új jogi entitáshoz vinné el a dokumentumokat, ezzel védve magát a felelősségrevonástól. Tárgyalás 2022-ig lehet, a követelés összege pedig akár 1,1 milliárd dollár is lehet – de akár 10,1 milliárd is lehet az egyéb járulékos károk és költségek beszámításával.

A jogászcsapat azért is aggódik, mert a Bethesda egy másik felvásárlásos helyzetben is érdekes módon járt el. A Bethesdát régebben beperelte a Ragnarok Game, amely pénzt adott a Nine Realmsnek, amely Human Head néven üzemelt. A pénzből a Rune II című játékot készítették volna, valamint egy Oblivion Song címűt. A Bethesda gyakorlatilag megszerezte a Human Headet, amely titokban minden anyagát átírta egy másik cégre, a Roundhouse-ra. A Rune II a Bethesda The Elder Scrolls franchise-ának volt a riválisa, a Ragnarok pedig akkor értesült az átírásról, amikor képviselői a Human Head irodájához látogattak, de a Roundhouse Studios névvel találkoztak az ajtón. A Human Head – amellyel a Ragnarok egyezséget kötött – üres hüvely maradt. Alkalmazottait elbocsátották, majd újra felvette őket a Bethesda – és persze sosem fejezték be a játékot. A Ragnarok 4,5 millió dollár veszteség miatt perelte be a Bethesdát, döntés azonban még nem született. A Bethesda ebben az esetben is tagadja a vádakat. A Ragnarok a Rune II-t végül 2019 novemberében kiadta az Epic Game Store-on, és egy nappal ezután bejelentette a Human Head, hogy a Bethesda felvásárolta őket. Nos, az ügyvédek attól félnek, hogy a Bethesda hasonló taktikát alkalmazna most is, és ezért kérik a bíróságtól a microsoftos tranzakció szüneteltetését. Mivel a kérdéses tartalmak összegénél nagyobb lehet a bíróság által megítélt összeg – ami nagyobb veszteség lenne a cég számára -, a jogászok szerint gyanús, hogy ennyire sietnek a felvásárlás véglegesítésével. Két hónappal a bejelentés alkuja előtt a Bethesda jogásza rágalmazással és spekulációval vádolta a felpereseket, akik arra kérdeztek rá, hogy igazak-e a felvásárlás körüli jelentések és pletykák.

Marchino, az egyik jogász a GamesBeatnek összegezte a történéseket: “A Bethesda árult egy szezonbérletet a Fallout 4-hez azzal a meghatározással, hogy a birtokosainak minden jövőbeli kiegészítőhöz hozzáférése lesz. Kiadtak egy limitált számú bővítményt, majd egy második hullámot, de azt már Creation Clubnak nevezték, és mesterségesen kivonták a kiegészítők halmazából. Az elején tehát azt mondták: megkaptok mindent, amit csinálunk. Utána azonban kihátráltak ebből az ígéretből a saját javukra, és a felperesek kárára. Itt cselekedtek tehát rosszul. Hazudtak. Pénzt vettek el a játékosoktól, majd még több pénzt kerestek.”

A helyzet azért is érdekes, mert ha a bíróság valóban engedélyezné a Microsoft felvásárlásának felfüggesztését, és kötelezné a Bethesdát a károk kifizetésére, akkor a cég értéke is csökkenne, más helyzetet eredményezve a felvásárlás tekintetében. David Hoppe, egy a videojáték-iparra szakosodott ügyvédi iroda, a Gamma Law jogásza szerint az egész helyzet eléggé meglepő, és furcsa, hogy a Bethesda – amelynek nemrég elhunyt egykori vezetője, Robert A. Altman jogász volt – ilyen jogi baklövéseket követne el. Hoppe szerint egyik fél sem akarhat igazán bíróságra menni, és valószínűleg peren kívül megegyeznek.

A legkönnyebb opció valószínűleg az lenne, ha minden szezonbérlet tulajdonos számára elérhetővé tennék a kérdéses tartalmat.

Forrás: GamesBeat

4 hozzászólás

Hozzászólás

  1. Nekem olyan tippem van, hogy itt mindenki jól fog járni, kivéve a játékosok.
    Nem hiszem, hogy a szezonbérlettel elérhetővé fog válni a kérdéses tartalom, mert az bármelyik tulajdonosnak bevétel kiesés. Max ki kell fizetni egy kisebb büntetést egy felügyeleti szervnek mondjuk etikátlan viselkedésért.

  2. és ha meg is nyerik, és be lesz hajtva a követelés, akkor mindenki kap a léből, aki megvette anno a szezonbérlet?