Generic selectors
Csak
Keresés címben
Keresés a tartalomban
Keresés hírekben
Keresés cikkekben
Keresés a fórum hozzászólások között
Keresés a fórum témákban
Kategória szerinti szűrés
Classic PlayStation
Comix
E3
EA Play Live 2020
EA Play Live 2021
Esemény
Future Games Show: Gamescom 2020
Future Games Show: Spring Showcase
Gamescom
Gamescom 2020
Gamescom 2020 Opening Night Live
Gamescom 2021
Gamescom 2021 Opening Night Live
Heti hírösszefoglaló
Hírek
Komment
Nacon Connect
New Game+ Expo
Nyereményjáték
PlayStation 5 Showcase
PlayStation Indies
PlayStation Network
PlayStation.Community
Podcast
PS5 Future of Gaming
PS5 Tudtad?
PSC Gyorsszavazás
State of Play 2020. augusztus 6.
State of Play 2020. február 25.
Stream
Summer Game Fest
Szavazás
Techno
The Game Awards
The Game Awards 2020
Tokyo Game Show
Tokyo Game Show 2020 Online
Tokyo Game Show 2021
Ubisoft Forward
Videó

Metal Gear Solid – lopott zene?

Norihiko Hibino, az MGS széria zeneszerzője az Electronic Gaming Monthly legutóbbi számának adott interjújában egészen furcsa dologról beszélt – arról, hogy miért is nem szerepelt az MGS alaptéma a negyedik epizódban.A Konamit ugyanis beperelték a kérdéses muzsika miatt, mégpedig azért, mert állítólag Georgy Sviridov orosz zeneszerző egyik 1974-ben írt számát másolja.”Az az igazság, hogy a Konami perben áll az orosz szerzőkkel. Természetesen nem történt lopás, azonban a Konami nem akart kockáztatni, ezért a biztonság kedvéért inkább kihagyták a kérdéses dalt.” Az eredeti zenét Tappi Iwase szerezte, nem pedig Harry Gregson-Williams, még 1998-ban. Erről [A http://www.youtube.com/watch?v=dTcNUoxCmHI]videó[/A] is van a Youtube-on.

Nincsenek hozzászólások.

Hozzászólás

 1. “Az egyébként is érdekes gyanúsítás, hogy “”másolja””. Sok eset van, mikor két zenei mű sokban hasonlít. Ez nem tilos. Lopás akkor, ha olyan szinten azonosak, hogy átlagember számára szinte teljesen egyformák. Persze az oroszok mindig is mindent maguknak tulajdonítottak, erről híresek többek között. Egyébként bekaphatják, ha tényleg nem lopás a dolog, mert nekem nagyon hiányzott az eredeti title a játékból… sniff sniff 🙁 és ha miattuk maradt ki, remélem a Konami százmilliárd kopejkára perli a gazembereket :)”

 2. Szerintem meg az MGS változat jobb 😛

 3. “Most ugyanez játszódik le könnyűzenében is. Joe Satriani beperelte a Coldplay-t, hogy lenyúlták az “”If I Could Fly”” c. számát és abból lett a “”Viva la Vida””.”

  • Valahol pedig sajnos egyértelmű a plágium, vegyük pl. Nelly Furtado-t, akik simán egy C64 tune-t használtak egyik számhoz, de az igazi baj az, hogy a szerző jóváhagyása nélkül. Ott egyértelmű, minden ritmuselem századmásodpercre azonos, dallam szintén 🙂 Az ilyenért meg is érdemlik, ha per van belőle. A Konami esetén majd kiderül. Kérdés, mi van, ha Tappy Iwase lopta el a dallamot? Erről ugyanis a Konami nem kell meggyőződjön (mármint hogy lopott vagy sem), hanem ezért tesz a szerző nyilatkozatot, vagyis ha lopott is , Iwase a felelős. Persze valszeg nem lopott.

 4. Ez kemény… A hasonlóság meggyőző, igazából nem értem, hogy ez miért nem az első rész után derült ki?

 5. Ha biztosak a dolgukban (vagyis az igazi szerzőnek perkáltak jogdíjat) akkor miért hagyták ki a 4 felvonásban? Én tuti bennt hagytam volna ezzel is jelezve hogy biztos vagyok a dolgomban.

  • Pont azért hagyták ki, mert nem biztosak a dolgukban, Többek között ezért vették ki a Portable Ops-ból, a Super Smash Bros. Brawl-ból sőt a Metal Gear 20. születésnapjára kiadott OST-ből is ezt a számot.

  • Sztem csak simán, úgy érezték, hogy nincs szükség a felesleges feszültségre.

 6. Az lehet, hogy anno csináltak hasonlót, (egyébként, én már máshol is hallottam hasonlót) DE nem Puskin versei tették híressé ezt a dallamot. Remélem az ESETLEGES folytatásban, újra felcsendül, a már jól ismert dallam.

 7. Felfújják az egészet. Alapból az MGS egy lopott tré, mivel már az őskorban voltak nano masinák, csak nem maradt fenn róluk semmilyen bizonyíték. Pff, vicces^^

 8. Azért furcsa látni, hogy annyira nem viselt meg titeket a dolog. Mármint valljuk be, nem hasonlóak, hanem pár hang módosítását leszámítva egyeznek. Csak engem zavar nagyon, hogy a dal, ami kb bármikor meg tudja dobogtatni a szívemet, egy orosz és nem egy eredeti, MGS-hez írt theme? Érzelmileg igenis ront a játékon, és ezt úgy mondom, hogy kőkemény fan vagyok, nem dilettáns kritikus.

 9. ennyebennye:)

 10. Hát ez azért elég durva…Bill Géc személyesen kereste fel az orosz zeneszerzőt! 🙂

 11. Az MGS alaptéma szerintem szerepelt a MGS4-ben, az OST-n is rajta van. Szóval nem értem Hibino miről beszél. http://www.youtube.com/watch?v=98gQRLtNS4E

  • Ez nem az alaptéma, az alaptéma az az ami az 1-ben meg a 2-ben volt, ez részben a 3. rész zenéje.De Hibino azt mondta, hogy nem tették bele a 4-be és szerintem ezt úgy értette, hogy nem lett feldolgozva mint az eddigi részek esetében

 12. Nekem is feltünt, hogy az MGS4-ben nem az eredeti theme van, de mivelhogy helyette az MGS3 nyitányának egész számosra bővített verzióját kaptuk, én szimplán azt hittem, hogy Harry a japó csávó zenéjénél többre tartotta a sajátját.

 13. A szurkolók hangosan fütyülnek a tribünről, a bíró félig – meddig tétovázik, de azért továbbengedi a mérkőzést. Én nagyjából így látom a helyzetet. Szóval a Konami-nak örülnie kellene : jogi szemszögből. Erkölcsi és rajongási valamint tisztelettudási szempontból viszont felháborító egy ilyen egyéniség és szakembereinek munkásságát lejáratni. Sajnos ma már nem lehet maradandó kár és komoly áldozatvesztés nélkül megakadályozni az ilyen és ehhez hasonló megmozdulásokat. Ma már nem a középkorban élünk ugye : gyerünk Conan, nyírd ki a varázslót, hogy a Királyon és a lányán egy karcolás se essen de még a kincs is megmaradjon.

 14. Érdekes, de értem, hogy amúgy ez a zene miért nem lett túl híres, túlságosan is oroszos. Olyan döcögős, nem is tudom… éle van az egésznek. Iwase meg az egészet megcsiszolta és elkészítette az orosz szénből, a japán gyémántot. Szerintem nem ugyan az a zene, hiába a hasonló dallam.De amúgy tényleg érdekes Kojimát látni, amikor meghallja a zenét, olyan őszintén lepődik meg, nem is értem, hogy egy ilyen emberre hogyan lehet haragudni.

 15. Én annyira észre se vettem,hogy nem szólal meg benne úton útfélen. Így fel sem tünt,hogy nem az eredeti szól a végén.

 16. Nah végre megtudtam, miért nem a szokásos MGS téma volt a főcímzene. Kár érte. Az MGS4 zenéjét szokni kell, én így pár hónap után talán kezdek megbarátkozni vele. 🙂

 17. Oh ez már régi téma…plágium lenne ha teljesen az lenne de Tappy nem plagizált csak csippantott belőle.

 18. Akkor 2001ben miért nem hőzöngtek az oroszok a Sons of libertynél?Ott teljesedett ki igazán a zenen.

 19. Hát szerepelt nem ,a végsö bossfightnál elkezdik trombitálni…

 20. X-év után bármilyen zene feldolgozható, csak kérdés mennyi év után.

  • Most is feldolgozható bármilyen zene csak jogdíjat kell utána fizetni a szerzőnek / tulajdonosnak.Amiről meg te beszélsz asszem olyan 50év, amikor már nem kell fizetni feldolgozásért 🙂

   • Annyit azért nem kell várni, mostanában volt téma (egyik haverom amatőr filmes) egy film alá (azt hiszem) Beatles zenét dolgoztak fel.Utána érdeklődtek és legális a dolog, nincs jogsértés.

    • “Valóban tévedtem mert nem 50év kicsit több.””A védelmi idő tartama országonként eltérhet, ám a legtöbb ország a Berni Uniós Egyezmény alapján állapítja meg ezen időtartamot.Magyarországon ez egységesen a szerző halálától (vagy több szerző esetén az utoljára elhunyt szerző halálától) számított 70 év.””És a többi országban is kb. ennyi a védelmi idő.”

     • Az kemény!

     • “Igen súlyos, ráadásul ezeket lehet örökölni is, tehát ha a szerző meghalt akkor egy rokon vagy akárki, akire hagyta a jogokat az lesz a tulajdonos és még 70 évig csengetik neki a zsetont, ha használják a cuccát, és nem is kell ehhez feldolgozni, pl. egy temetésen ( vagy bárhol ), “”magnóról benyomják”” már azért is fizetni kell.”

 21. erről nem is tudtam

 22. Kojima azé hogy megörült amikor felcsendült a zene 😀

 23. egyés = egész

 24. NA most, hogy ez kiderült ki is jelenthetjük:Az EGYÉS MGS széria egy sz*r! :DMár nem is tetszik! 😀

 25. Ezt TAPPI IWASE szerezte, ez a legelső MGS theme. Ezt remixelte újra Harry Gregson-Williams a MGS 2 számára. Valószínűleg azért keveritek sokan, mert az lett a híresebb. Majd ezeket követte egy új téma, amit már önállóan HGW szerzett a MGS3/MGS4-hez.

 26. Túl nagy a hasonlóság hogy ez véletlen legyen, ezt bizony Harry Gregson-Williams lenyúlta, kicsit alakított rajta, de a fő motívum majdnem hangra egyezik, és ehhez van fülem mert közel 20 évig zenéltem…

 27. Nem hiszem, hogy ebből nyúlták volna… Amúgy, lehet, hogy Tappié az eredeti, de nekem a Harry Gregson-Williams féle verzió jobban tetszik.

 28. Én is már hónapokkal ezelőtt láttam a vides interjút. És az vesse Gregsonra az első követ aki nem merített valahonnan, he egyáltalán igaz. Na bumm, valahogy majdcsak túlteszem rajta magam. A játékélményből nem von le semmit.

 29. de komoly!Ez egy elég jó zene, de egy játéknak köszönheti karierjét!érdekes…

 30. pedig végig erre a dallamra vártam a 4. részben.:(

 31. “Szó mi szó nagyon hasonlít a MGS zenéjére, csak szerintem szebb annál.Harry Gregson-Williams-től egyébként sem áll messze zenék “”kölcsönvétele””.Emlékezzünk csak vissza a Mennyei Királyság azon jelenetére amikor a vége felé az ostrom kezdete előtt Balian felavatja a lovagokat Jeruzsálemben.Az a zene ami alatta szól egy az egyben a 13. harcos c. filmből van nyúlva.Én nem vádolnám Kojimát hogy ilyen eszközhöz nyúlt, sem senki mást, de tagadhatatlan a nagyfokú hasonlóság a két mű között.”

  • “””Az eredeti zenét Tappi Iwase szerezte, nem pedig Harry Gregson-Williams, még 1998-ban”” Ez még a legelső MGS theme.”

  • “pláne hogy Kojimának nemsok köze van a zenékhez. meg a konamiban dolgozók szvsz előtte nem is hallottak az “”eredeti”” műről, így inkább azt kéne felelősségre vonni aki eladta nekik a zenéjét saját szerzeménykényt. Az orosz szerzőnek felajánlani egy összeget, azt pedig levonni a másik mukitól, meg is van oldva:D”

 32. Mondjuk ellett találva az új dallam is.

 33. Elég régi hír jaja..

 34. “Koppintottak? És akkor mivan? Inkább az “”eredeti”” szerzők örülnének, hogy kicsit előtérbe kerültek az MGS miatt… röhej :D”

  • Ha te írnál valamit és más gazdagodna belőle akkor te is perelnél, az tuti.

   • Hát a mai napig még csak hallomásból sem ismertem ezt az orosz zeneszerzőt. Nemtom, hogy mennyire sikeres, de mind1… de most nem az volt, hogy az egyik zeneszerző ellopta a másik számát és azt adta elő és azon gazdagodott meg… most arról van szó, hogy egy zeneszerző szerzeményét betétdalként használták fel… az MGS 4-ből nem azért adtak el annyit, mert benne van ennek az orosz mukinak a slágere, hanem másért… persze, én is pipa lennék, ha az én munkámból gazdagodnának meg mások… de ebben az esetben nem erről van szó…

 35. Én azt hittem ezt már vágja mindenki, csak én voltam lemaradva… Oo