Generic selectors
Csak
Keresés címben
Keresés a tartalomban
Keresés hírekben
Keresés cikkekben
Keresés a fórum hozzászólások között
Keresés a fórum témákban
Kategória szerinti szűrés
Classic PlayStation
Comix
E3
EA Play Live 2020
Esemény
Future Games Show: Gamescom 2020
Future Games Show: Spring Showcase
Gamescom
Gamescom 2020
Gamescom 2020 Opening Night Live
Gamescom 2021
Gamescom 2021 Opening Night Live
Heti hírösszefoglaló
Hírek
Komment
Nacon Connect
New Game+ Expo
Nyereményjáték
PlayStation 5 Showcase
PlayStation Indies
PlayStation Network
PlayStation.Community
Podcast
PS5 Future of Gaming
PS5 Tudtad?
PSC Gyorsszavazás
State of Play 2020. augusztus 6.
State of Play 2020. február 25.
Stream
Summer Game Fest
Szavazás
Techno
The Game Awards
The Game Awards 2020
Tokyo Game Show
Tokyo Game Show 2020 Online
Tokyo Game Show 2021
Ubisoft Forward

Mars Horizon (PS4, PSN)

Elon Musk nyomdokaiban.

Az űrkutatás jelenleg is dübörög. A Space X folyamatos fejlesztései révbe értek, ami immáron nem csak holmi szóbeszéd, hiszen a NASA is Elon Musk cégét bízza meg küldetéssekkel és fontos projektekkel. Musk és a Mars Horizon játék céljai ugyanazok. Lehetőleg minél előbb embert vinni a Marsra. Az Irregular Corporation fejlesztői egy igazán érdekes témát ültettek át videojáték formában, bár meg kell hagyni, hogy a stúdió korábbi fejlesztése a PC Building Simulator is egészen érdekes koncepció volt, főleg konzolon játszva.

A tutorialt végignyomkodva már sejteni lehet, hogy nem egy egyszerű űrsétáról van szó, mint ahogy azt a látvány sugallta. A fel-fel bukkanó mini eseményeken túl egy kemény stratégiai játék keretén belül kell forradalmasítanunk az űrutazást. Ahhoz, hogy sikeresek legyünk, okosan kell bánni a pénzzel és fejlesztési pontokkal. Figyelni kell az ellenfeleket, hogy merre haladnak a fejlesztésekkel, a hibáikból pedig mi is tudunk tanulni. A játék első pár percében már rögtön egy nehéz döntés kell meghoznunk, méghozzá azt, hogy melyik űrügynökséggel tervezzük meghódítani a naprendszert. A voksolást tényleg jól át kell gondolni, mivel különböző segítségeket kapunk a választás függvényéében, a későbbiekben pedig egyáltalán nem mindegy, hogy mennyi pontot szerzünk a sikeres missziók után. Jelenleg öt lehetőség közül kell kiválasztani a nekünk szimpatikusat. A már jól ismert NASA mellett dolgozhatunk a szovjet/orosz csapattal, a japánokkal, a kínaiakkal vagy az európai ügynökséggel az ESA-val. A paletta egészen széles, így már csak a mexikói űrprogram hiányzik a repertoárból.

Az indulás egyébként tényleg a nulláról történik. 1958-ban kezdünk, ahol az első körben egy felszállásra képes rakétát kell létrehoznunk. Elsőre nem is gondoltam volna, hogy mennyire komplikált egy ilyen kilövés. Pontosan meg kell tervezni, hogy a melyik hónapban történjen az űrhajtó indítása, mert ha rossz az időjárás akkor az jelentősen rontja az esélyeinket. A játék ezen része azért kitapasztalható, illetve a különböző kutató épületek segítenek a megfelelő időpont eltalálásában. Érdekesség egyébként, hogy semmi nincs megírva előre. Ha ügyesek vagyunk és jól taktikázunk, akár az amcsik előtt is küldhetünk embert a holdra, amit természetesen trófeával és új befektetőkkel honorál a játék. A többi országgal való versenyhelyzet egyébként kifejezetten jó élményt nyújt. Több óra űrkaland után már el se tudnám képzelni a sikeres Marsra jutást szövetségek és versengés nélkül. A fejlesztési irányok plagizálása mellett partneri kapcsolatot is kiépíthetünk, ezáltal közösen kifejlesztve valami egészen újat és jobbat. Fontos, hogy az AI-ra ellenfélként és ne ellenségként tekintsünk.

A zenén és a látványon különösebben nincs mit fejtegetni, sajnálatos módon ezek inkább csak szükségszerűek. A grafika meglehetősen egyszerű, viszont vannak remek pillanatai is. Az irányítóterem jó hangulatot áraszt egy sikeres fellövést követően viszont ez is önismétlővé tud válni. A bázisépítés is kapott egy külön 3D terepasztalt, ahová lehelyezhetjük az épületeket, de sajnos ez sem néz ki túl jól. Véleményem szerint simán hanyagolhatták volna ezt a lemodellezett űrközpontot, mert a generációkkal lemaradt kinézet miatt csak akkor látogattam ide, ha muszáj volt. A zenékből összességében nincs túl sok, viszont ami van, azzal nincs különösebb probléma. A gond inkább a hangeffektekkel van. Sajnálatos, hogy ezek sem tudják fokozni a hangulatot, túlságosan érces, hogy úgy mondjam B kategóriás hanghatásokra számítsatok.

Mindent egybevetve egyáltalán nem lett rossz játék a Mars Horizon. Rengeteg jó pillanata van a hiányosságok ellenére is, az első Holdra és Marsra lépés pedig tényleg felemelő érzés. Még rohamtempóban haladva is minimum 10 órás játékidővel kalkuláljunk. A sztori során rengeteg érdekes infót tudhatunk meg az űrkutatásról és a sarkalatos pontok hátteréről. Ha csak egy minimálisan is érdekel a téma akkor bátran merem ajánlani. Nagy durranásra ne számítson senki, de hétvégi kikapcsolódásnak tökéletes program lehet a világűr meglátogatása.

(A játékot a kiadó biztosította tesztelésre. Köszönjük!)

★★★★
REMEK
Kiadó: The Irregular Corporation
Fejlesztő: Auroch Digital
Megjelenés: 2020. november 17.
Ár: 6269 Ft
Feltöltőkártya: PlatinumShop

1 hozzászólás

Hozzászólás

  1. Érdekes. Köszi! 🙂

    2