Generic selectors
Csak
Keresés címben
Keresés a tartalomban
Keresés hírekben
Keresés cikkekben
Keresés a fórum hozzászólások között
Keresés a fórum témákban
Kategória szerinti szűrés
Classic PlayStation
Comix
E3
EA Play Live 2020
EA Play Live 2021
Esemény
Future Games Show: Gamescom 2020
Future Games Show: Spring Showcase
Gamescom
Gamescom 2020
Gamescom 2020 Opening Night Live
Gamescom 2021
Gamescom 2021 Opening Night Live
Heti hírösszefoglaló
Hírek
Komment
Nacon Connect
New Game+ Expo
Nyereményjáték
PlayStation 5 Showcase
PlayStation Indies
PlayStation Network
PlayStation.Community
Podcast
PS5 Future of Gaming
PS5 Tudtad?
PSC Gyorsszavazás
State of Play 2020. augusztus 6.
State of Play 2020. február 25.
Stream
Summer Game Fest
Szavazás
Techno
The Game Awards
The Game Awards 2020
Tokyo Game Show
Tokyo Game Show 2020 Online
Tokyo Game Show 2021
Ubisoft Forward

MANEATER: APEX EDITION (PS5, PS4, PSN)

A táplálkozási piramis csúcsán az ember áll.

A tévhitekkel ellentétben a cápa nem egy vérszomjas, emberevő ragadozó, aki, ha rákap az ízünkre, veszetten kutat utánunk a strandokon, hogy brutális fogazatával miszlikbe szaggasson – persze szörfdeszkáinkkal együtt. Ezeket a csúcsragadozókat legfőképp a Cápa című film, illetve a média démonizálta, pedig a valóságban alig pár embert támadnak meg évente, és azoknak töredéke hal csak bele: sőt, általában azért támadnak, mert vagy táplálékkal tévesztik össze, vagy veszélyeztetve érzik magukat. Emiatt is egyik célkitűzése az ezzel foglalkozó biológusoknak és tudósoknak, hogy eloszlassák a téveszméket, egyszerűbb és komplexebb eszközökkel: előbbire példa, hogy a „nagy fehér cápát” egyszerűen csak „fehér cápának” nevezik. Nos, a Maneater: Apex Editionben ilyen erőfeszítéssel nem fogunk találkozni: ez a játék a tévhitekre épít, hogy egy középszerű, de valami elemi szinten szórakoztató élményt nyújtson.

A történetet egy cápavadászokkal foglalkozó dokumentumfilmen keresztül ismerhetjük meg, így ezek a snittek kötik össze az egyébként főként összefüggéstelen történéseket. Hősünk anyukáját egy galád ember megcsonkítja, minket pedig megtalál a hasában: természetesen beleharapunk és elszökünk a tengerbe, hogy táplálkozhassunk, nőhessünk, majd jól bosszút állhassunk nem csak rajta, hanem az ökoszisztémát veszélyeztető emberiségen is.

A játékmechanika roppant egyszerű. Cápánk harapni tud, gyorsan vetődni, illetve farkával nagyokat csapni. Végignyammoghatjuk magunkat a vízalatti bioszférán, hogy különféle nyersanyagokat szerezzünk, mint az ásványok vagy a zsír, amikkel fejleszthetjük lényünket. Minden falatozásért tapasztalatpontokat is gyűjtünk, amikkel idővel nagyobb és erősebb lehet karakterünk, amivel egyrészt át tudjuk magunkat rágni keményebb vasrácsokon, hogy új helyekre jussunk, másrészt fel tudjuk venni a küzdelmet más ragadozókkal. Idővel más cápákkal, sőt, még bálnákkal is összecsaphatunk, a teknősök, fókák pedig szimpla nasiként szolgálnak majd. A küzdelem során ha épp jókor illanunk el egy ellenfél elől, akkor egy rövid ideig lehetőségünk nyílik megragadni: ha ilyenkor harapunk bele, akkor fogainkat a húsába mélyesztjük, a joystick cibálásával pedig jobbra-balra rángatva csócsálhatjuk, téphetjük az addig mozgásképtelen áldozatot. Ez egy pici dinamikát visz a harcokba, de alapvetően a küzdelmek nem állnak másból, mint a harapásgomb püföléséből, miközben vérfelhő ölel körül minket.

Természetesen az embereket sem hagyhatjuk nyugton: kivetődhetünk a partra, hogy elkapjuk a strandolókat, csónakjaikról ránthatjuk be a szerencsétleneket, de magukat a járműveket is szétzúzhatjuk. Ha elég nagy káoszt okozunk, speciális felszerelésű vadászokat, búvárokat és komoly technikai eszközöket zúdítanak ránk. A cél minél nagyobb rumlit csapni, hogy kicsaljuk a csoportok vezetőjét, akiknek a neve paródiaként szolgál. A főgonoszok kiiktatásáért és egyéb feladatok teljesítéséért új testrészeket és szerveket kapunk, amikkel még különlegessé tehetjük állatunkat: látványos, emberfeletti képességekkel ruházhatjuk fel, hogy még hatékonyabban aprítsa miszlikbe azt, aki szembe mer szegülni vele.

Cápánk egyébként remekül lett kidolgozva, amit legfőképp akkor látunk, amikor beállítjuk kinézetét és fejlesztjük testrészeit. Kiváló a mozgása is, és nagyon látványosak az effektek, amikor valamelyik különleges képességét hasznosítjuk. A tájak is változatosak, bár túl sokat nem látunk belőlük, mivel általában a víz alatt töltjük időnket, ahol nagyjából minden ugyanúgy néz ki, függetlenül attól, hogy épp a mocsárvidék, az üdülőrész vagy az öböl területén kóválygunk – azt leszámítva, hogy máshogy válik fátyolossá a képernyő, illetve az élővilág is módosul. Az emberek ezzel szemben már elég ramatyul festenek amellett, hogy mindenki szinte teljesen ugyanolyan.

Különböző feladatokkal vezet a „sztori” egyik pontról a másikra, de ezek általában teljesen ugyanolyanok: vagy egy állatot kell legyőznünk, vagy adott számú embert felfalnunk, vagy ellátogatnunk egy helyszínre – és így tovább. A helyszínek feladatkészletének abszolválása után pedig újabb, hol humoros, hol fárasztó jelenet a jutalmunk. Ha pedig még egyéb extrákra vágynánk, akkor elindulhatunk felkutatni a gyűjthető dolgokat: ezek közül a „látványosságok” kifejezetten jópofák, ugyanis enyhe társadalomkritikával megfűszerezett helyi különlegességeket kell felfedeznünk – például egy híres, lokális roncsderbi vízben ragadt bajnokát vagy a szabadságszobor egy torz mását. Látszik, hogy a fejlesztők azért igyekeztek a tengerfeneket is valamennyire díszíteni és benépesíteni, de ezekkel együtt sem lesz túl stimuláló.

A játék legnagyobb problémája felépítésének magjában rejlik. Gyakorlatilag az első egy-két órában megtapasztalhatunk mindent, amit kínál, és utána csak ezeket ismételgeti újra. Egyszerűen nincs sem annyi változatosság, sem kreativitás benne ahhoz, hogy az átlagosnál különlegesebb élményt nyújtson. A gond, hogy nem igazán tudom elképzelni, hogy ez a mechanika ezen túl rejt-e magában többet. Jól hangzik, hogy cápaként randalírozhat az ember, de egy több órás, teljes árú videojátékot felhúzni rá már valamennyire neccesebb.

Ettől függetlenül van egyfajta elemi öröm a trancsírozásban, a pusztításban, a roppanó hangeffektekben, a szétszóródó vérfelhőben, a menekülő állatkákban és a hatalmas lényekkel való összecsapásokban. Kisebb futamokra ideális, főleg, ha túlzottan gondolkodni vagy elmerülni nem akarunk semmiben egy fárasztó nap után, csak nyomkodnánk egy kicsit a gombokat, hogy történjen azért valami, ami sikerélményként könyvelhető el.

Az Apex Editionnek része a Truth Quest kiegészítő is, ami új helyszínt, egy atomenergiával felturbózott cápát és egyéb extrákat kínál. A fő sztori után dokumentumfilmesünk átcsapott a konteók világába, és meredek összeesküvés elméletekről készít műsort, figyelemmel kísérve azért cápánk életét is. Lényünkkel új terepre úszhatunk, ahol sötét kísérletek, friss ellenségek, mutáns riválisok, paranormális és sci-fi látványosságok várnak, plusz versenyezhetünk az idővel miközben karikákon úszunk át, vagy farokcsapásunkkal embereket és bombákat hajigálva bonthatunk le jelzavaró tornyokat. A gyűjtögetés pedig itt sem marad el: alufóliával bevont paranoiásokat nassolhatunk. A sztori kőkemény paródiája az amerikai, főleg szélsőjobbos Q-Anon „hívőknek” és félelmetesen kicsavart, idióta elméleteiknek, illetve minden más, hasonló kaliberű csoportnak, akik a gyíkember liberálisoktól féltik a konzervativizmusukat. (A helyzet egyébként azért is ironikus, mert a játékot kiadó Tripwire Interactive fejét most pont azért kukázták, mert nyíltan kiállt az elég félelmetes texasi abortusztörvény mellett.) A Maneater: Apex Edition a cápás randalírozás teljes kiadása, ami azonban továbbra sem emeli ki a középszerűségből a programot. Jópofa az elképzelés, és próbálták kihozni, amit lehet belőle, de egyszerűen mást nem igazán lehet kihozni ebből, mint amit nyújt – ez pedig így az átlagosság definíciója. Jó azért kikapcsolódásnak, de megfontolandó, hogy adna-e ennyi pénzt az ember azért, hogy fehér szemétre és egyéb állatfajokra vadásszon egy mutáns cápával.

(A teszt a PlayStation 5-ös verzió alapján készült.)

(A kiegészítőt a kiadó biztosította tesztelésre. Köszönjük! Az alapjáték a PlayStation Plus 2021-es januári kínálatában szerepelt. Az alapjáték 13990 Ft-ért, a Truth Quest kiegészítő 5240 Ft-ért, míg a mindkettőt magába foglaló Apex Edition 16990 Ft-ért szerezhető be a PlayStation Store-ból.)

Pozitívum(ok)

  • Jó alapötlet, a trancsírozás szerelmeseinek remek lehetőség, jópofa ábrázolása a sztorinak

Negatívum(ok)

  • Az alapképlet hamar kifullad, néha frusztráló kezelni, túltolt ellenségek
5/10
Látványosság: Átlagos
Játszhatóság: Átlagos
Szavatosság: Átlagos
Zene/Hang: Átlagos
Hangulat:

martin beleszól:

2 hozzászólás

Hozzászólás

  1. Hulladék, mint az alap játék. 15 perc úszkálásra jó, azon felül idegesítő az irányítás és tök unalmas. Aki a mai játékfelhozatal mellett időt szán….legyen az ő baja.

  2. Az alapot nemrég fejeztem be, nem volt rossz amúgy. Kicsit egysíkú, meg ami inkább zavart, az a technikai háttér: szaggatások – még RT nélkül is, nagyon durva mértékben. Olyan frame dropok, hogy többtíz méternyi haladás/úszás/út csak úgy kimarad. Többször kibaxott a ps5 menüjébe. Ezt a DLC-t végigtolnám, de max 1000Ft adnék érte, 5-öt biztos nem. Főleg, hogy annyi pontban is. 🙂