Generic selectors
Csak
Keresés címben
Keresés a tartalomban
Keresés hírekben
Keresés cikkekben
Keresés a fórum hozzászólások között
Keresés a fórum témákban
Kategória szerinti szűrés
Classic PlayStation
Comix
E3
EA Play Live 2020
EA Play Live 2021
Esemény
Future Games Show: Gamescom 2020
Future Games Show: Spring Showcase
Gamescom
Gamescom 2020
Gamescom 2020 Opening Night Live
Gamescom 2021
Gamescom 2021 Opening Night Live
Heti hírösszefoglaló
Hírek
Komment
Nacon Connect
New Game+ Expo
Nyereményjáték
PlayStation 5 Showcase
PlayStation Indies
PlayStation Network
PlayStation.Community
Podcast
PS5 Future of Gaming
PS5 Tudtad?
PSC Gyorsszavazás
State of Play 2020. augusztus 6.
State of Play 2020. február 25.
Stream
Summer Game Fest
Szavazás
Techno
The Game Awards
The Game Awards 2020
Tokyo Game Show
Tokyo Game Show 2020 Online
Tokyo Game Show 2021
Ubisoft Forward

Lost Words: Beyond the Page (PS4, PSN)

Írok, tehát vagyok.

Írni jó. Nem csak azért, mert szavaink fennmaradnak, és mert megoszthatjuk azokat másokkal, hanem azért, mert formába önthetjük gondolatainkat. Az írás segít értelmezni a körülöttünk lévő világot, segít tisztázni azt, amit érzünk, és segít struktúrát vinni az aktuális káoszba. Az írás terápiás is lehet, segíthet feldolgozni eseményeket vagy történéseket – segíthet megérteni magunkat és rendezni érzelmeinket. A Lost Words: Beyond the Page az írás fontosságáról szól, amit egy ötletes, de laza játékmechanikán és egy emberi, érzelmes történeten keresztül mesél el.

Főhősünk Izzy, aki nagymamájától kap egy naplót, és elkezd bele írni. Leírja közös kalandjaikat, a néni szólásait, és azt, hogy milyen jól érzi magát vele. A játékosok láthatják, ahogy a lány szavai megjelennek a lapokon, és a karaktert irányítva végigszaladhatnak a mondatokon. Rálépve egy-egy kiemelt szóra megjelenik a szöveg következő része, idővel pedig eljuthatunk a következő oldalra. Nagyon könnyed és laza, kihívásmentes platformer részek ezek, ahol a vizuális történetmesélésen van a hangsúly. Maga a napló, valamint közvetlen környezete a közvetítés eszköze, a lapokon pedig időnként rajzok és színek bukkannak fel, a hangulatnak és a helyzetnek megfelelően. Van, hogy egy-egy szót elmozdíthatunk és ráugorhatunk, hogy továbbjussunk, máskor a jó sorrendbe kell pakolnunk őket, hogy haladjon tovább a cselekmény. Kifejezetten ötletes megvalósítás, ahogy a szavak szó szerint előremozdítják a történéseket.

Izzy azonban nem csak hétköznapjait örökíti meg, hanem – mivel író szeretne lenni –, elhatározza, hogy ír egy fantasy történetet. Hőse egy lány, aki a mágikus szentjánosbogarak új védelmezője, faluját azonban érthetetlen okokból megtámadja egy sárkány, és teljesen elpusztítja. Figuránk – akinek külsejét és nevét mi határozhatjuk meg – útnak indul, hogy kiderítse, miért történt ez vele, az úton pedig a szokásos helyszínekre látogat – erdő, vulkanikus hegy, sivatag és társaik –, illetve különc lényekkel ismerkedik meg. Segítségéül szolgál egy varázskönyv, amelyben mágikus erővel bíró szavak vannak. Ezekkel az igékkel oldhatunk meg szimpla feladványokat: a könyvből kikapva a „break”, azaz „tör” szóval szétzúzhatjuk az akadályokat, míg a „repair”, azaz „javít” helyrehozza a lerombolt struktúrákat, elősegítve a haladást. Bár az alapkoncepció rengeteg lehetőségnek adna helyet, a játék nem bonyolítja túl, és igazából komoly kihívást sem kínál. Fogjuk fel az egészet egy enyhén interaktív mesekönyvként, amely az önfelfedezésről, magunk elfogadásáról és életünk eseményeinek feldolgozásáról szól.

A „valódi” világban Izzy nagymamája kórházba kerül, a lány pedig gondolatain, papírra vetett szavain és alakuló történetén keresztül próbálja feldolgozni ezt a számára rémisztő és idegen élményt. Az írók nagyon jól átadták ezt a gyermeki értetlenséget és fellángoló haragot az élet elkerülhetetlen, de számukra újszerű történésével kapcsolatban, és igazán őszintén dolgozzák ezt fel. A teljes játékidő kicsit el van nyújtva, de annyira frappáns ez a megvalósítás, és annyira egyszerűen, de jól dolgozzák fel a témákat, hogy az érzelmekkel teli út végén nehéz rá neheztelni. Kiszámítható, sokszor önismétlő, de mégis különleges. Felnőtt fejjel visszaemlékezve pedig a maga módján kissé megnyugtató is látni, hogy sosem voltunk egyedül ezekkel az érzésekkel, és mindenki a maga módján dolgozza fel élete meglepetéseit, legyen szó ajándékokról vagy tragédiákról.

A Lost Words: Beyond the Page egy egyszerű, de annál érzelemtelibb élmény, amely inkább egy interaktív mesekönyv és egy felnőtté válási sztori keveréke. Szimpla jellege és a kihívás hiánya eltaszíthatja azokat, akik inkább a játékmenetért játszanak, de aki kedveli az emberi és személyes narratívákat, és szívesen játszik valami mással, annak kiváló választás. Sőt, könnyűsége és témája miatt ideális gyerekek számára is, főleg, ha ők maguk is viaskodnak ilyen érzésekkel.

(A játékot a kiadó biztosította tesztelésre. Köszönjük!)

★★★★
REMEK
Kiadó: Modus Games
Fejlesztő: Sketchbook Games
Megjelenés: 2021. április 6.
Ár: 5240 Ft
Feltöltőkártya: PlatinumShop

Hozzászólás