Generic selectors
Csak
Keresés címben
Keresés a tartalomban
Post Type Selectors
Keresés a fórum hozzászólások között
Keresés a fórum témákban
Kategória szerinti szűrés
Classic PlayStation
Comix
E3
EA Play Live 2020
EA Play Live 2021
Esemény
Future Games Show: Gamescom 2020
Future Games Show: Spring Showcase
Gamescom
Gamescom 2020
Gamescom 2020 Opening Night Live
Gamescom 2021
Gamescom 2021 Opening Night Live
Heti hírösszefoglaló
Hírek
Komment
Nacon Connect
New Game+ Expo
Nyereményjáték
PlayStation 5 Showcase
PlayStation Indies
PlayStation Network
PlayStation.Community
Podcast
PS5 Future of Gaming
PS5 Tudtad?
PSC Gyorsszavazás
State of Play 2020. augusztus 6.
State of Play 2020. február 25.
Stream
Summer Game Fest
Szavazás
Techno
The Game Awards
The Game Awards 2020
Tokyo Game Show
Tokyo Game Show 2020 Online
Tokyo Game Show 2021
Ubisoft Forward
Videó

Lost Judgment – The Kaito Files kiegészítő (PS5, PS4, PSN)

Keresd a nőt.

A Lost Judgment kiváló folytatás volt – teszt ITT -, ami amellett, hogy játékmechanikai szempontból minden téren felülmúlta elődjét, a 2019-es Judgmentet, igazán komoly, gyakran tabusított, érzékeny témákat dolgozott fel. A történet és a számtalan tennivaló, valamint a látványos, verekedős játékmenet mellett szerves részei voltak az élménynek a pozitív karakterek is, köztük az ex-jakuza Masaharu Kaito, a főhős magánnyomozó, Takayuki Yagami hű csatlósa. Az alkotás legnagyobb – és legdrágább – kiegészítője, a The Kaito Files ezúttal a szerethető verőemberre koncentrál, egy sokkal áramvonalasabb kalandot kínálva.

Yagami pár napra elutazik, így Kaito egyedül van, amikor egy igazán jövedelmező megbízással keresik meg: kétmillió jent kínál egy gazdag vállalkozó, ha hősünk elvállalja, hogy elindul megkeresni két éve állítólag öngyilkosságot elkövetett feleségét – ha pedig meg is leli, minimum 20 millióval kap többet. A bökkenő, hogy az eltűnt nő – Mikiko – Kaito egykori nagy szerelme, aki helyett végül a jakuza-létet választotta. Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy a megbízónak és Mikikónak lett egy közös gyereke, Jun, aki elszökött otthonról anyja nyomába eredve, hogy aztán Kaitóra akaszkodva kételyeket ébresszen afelől, hogy pontosan ki is a fiú valódi apja. Ezt az egész, személyes drámát pedig áthatják kék- és fehérgalléros bűntettek is, hogy egy igazán csavaros történet szövődhessen.

Szeretni való melákunk két, Yagamiétól eltérő harcstílussal tudja agyabugyálni az útjában álló rosszarcúakat: ezek a „bruiser” és a „tank”. Előbbi legfőbb sajátossága, hogy ha egyszerre ütünk az ellenséggel, akkor a hárítással együtt sebzést is bevihetünk. Utóbbi különlegessége, hogy ha jó időben védekezünk, akkor akár nem is okoznak kárt – vagy csak minimálisat – a támadások amellett, hogy harcosunk automatikusan kapja fel a tereptárgyakat, hogy lezúzza a gonoszokat. A különleges, tapasztalati pontokból feloldható képességek ezekre a főbb motívumokra építenek, hogy Kaito egy megállíthatatlan ökölosztóvá válhasson. Yagamival szemben pajtása egyáltalán nem elegáns vagy kecses, hanem nyers erejével, teljes testének bevetésével és masszív csapásokkal küldi padlóra a gonoszokat, ami nagyon szórakoztató és látványos mozzanatokat eredményez – pláne, ha egyszerre többen mernek elénk állni. (A két stílus egyébként nagyban egyezik a Yakuza játékok főhősének, Kazuma Kiryunak „brawler” és „beast” technikáihoz.)

Kaito nyers ereje a kaland több mozzanatában is megmutatkozik: míg üldözésekkor Yagami igyekszik kikerülni az akadályokat, aktuális hősünk van, hogy csak átzúz rajtuk. A „nyomozós” szegmenseknél kifinomult szaglásával és hallásával szabad szemmel nem látható részleteket tud kiszúrni, ezen készségei pedig jól jönnek a lopakodás szegmenseknél is. Ezek az apró változtatások elegendőek ahhoz, hogy figuránk egyedi karakterként domborulhasson ki, és ne azt érezzük, hogy csak új külsővel kapunk extra történetet. Ez egyébként a sztoriban is kibontakozik, ami ezúttal talán kevésbé nyúl társadalmilag fontos témához, de érinti a tipikus, egymást bármi áron fedező „frat boy” “fiúsovinizmust”, és azt, hogy a vállalkozói mentalitás mennyire követeli meg gyakran azt, hogy minden mást semmibe vegyen. Mindemellett megismerhetjük Kaito múltját, komplexebb képet kaphatunk lelki világáról, plusz szembesülhetünk azzal, hogy az érzelmi manipuláció mennyire kegyetlen, és hogy a döntéseknek hosszútávú következményei lehetnek.

Melléktartalom szinte nincs is, ami egyrészt kár, mert lehetett volna pár Kaito-specifikus extra tennivaló, másrészt viszont sokkal fókuszáltabbá teszi a történettel töltött 7-8 órát, ami egyébként jóval darabosabbá tette az alapjátékot. Nincsenek mellékügyek, és minimális extra kihívásokat és fellelhető extrákat leszámítva nem igazán tudunk sokat tenni azon kívül, hogy lejátsszuk a sztorit. Ettől függetlenül azonban egy kiváló, kompakt és szórakoztató élmény. Néhol kissé szájbarágós, de azért izgalmas krimi, ami tartogat bőven csavarokat – még ha annyira nem is meglepőek ezek –, és hozza a stúdiótól megszokott eszement humort is.

A The Kaito Files kiváló bővítménye a Lost Judgmentnek, de semmiféleképp nem ezen az áron. Közel 11 ezer forintért egy kötött, számos újrahasznosított elemmel megpakolt élményt kapunk, ami talán ennek a feléért lehetne reális. Ettől függetlenül remek próbálkozás minőségi tartalommal, csak a díjszabásért felelősek kalkulálták félre az ár-érték arányt. Ha már valamikor lecsaptál a szezonbérletre, akkor feltétlenül vesd bele magad, ha szeretted az alapjátékot, ha viszont különálló kiegészítőként vennéd meg, várj egy akcióra.

(A kiegészítőt a Cenega Magyarország biztosította tesztelésre. Köszönjük! Megvásárolható a PlayStation Store-ból 13990 Ft-ért.)

Hozzászólás