Generic selectors
Csak
Keresés címben
Keresés a tartalomban
Post Type Selectors
Keresés a fórum hozzászólások között
Keresés a fórum témákban
Kategória szerinti szűrés
Classic PlayStation
Comix
E3
EA Play Live 2020
EA Play Live 2021
Esemény
Future Games Show: Gamescom 2020
Future Games Show: Spring Showcase
Gamescom
Gamescom 2020
Gamescom 2020 Opening Night Live
Gamescom 2021
Gamescom 2021 Opening Night Live
Heti hírösszefoglaló
Hírek
Komment
Nacon Connect
New Game+ Expo
Nyereményjáték
PlayStation 5 Showcase
PlayStation Indies
PlayStation Network
PlayStation.Community
Podcast
PS5 Future of Gaming
PS5 Tudtad?
PSC Gyorsszavazás
State of Play 2020. augusztus 6.
State of Play 2020. február 25.
Stream
Summer Game Fest
Szavazás
Techno
The Game Awards
The Game Awards 2020
Tokyo Game Show
Tokyo Game Show 2020 Online
Tokyo Game Show 2021
Ubisoft Forward
Videó

LEGO Builder’s Journey (PS5, PS4, PSN)

Minitúra.

(A teszt a PlayStation 5-ös verzió alapján készült.)

Az okostelefonos és -készülékes játékok már jó ideje jelentős részét teszik ki a videojátékos piacnak, illetve rengeteg olyan embert érnek el, akik az ipar „hagyományos” formáival nem igazán érintkeznek: ergo nem ülnek le kontrollerrel a kezükben kalandozni vagy izzítanak be egy számítógépet erre a célra. A masszív jövedelmet hozó projektek nagy szegmense ingyenes, ahol opcionálisan lehet valódi pénzt költeni arra, hogy tovább lehessen játszani a végtelenített világokban, vagy személyre lehessen szabni a karaktert. Az ilyenek mellett azonban számos olyan alkotás is születik, ami véges, kompakt élményt kínál, a mobil eszközök formátumához és lehetőségeihez igazítva. Az Apple előfizetéses szolgáltatása, az Apple Arcade számos ilyen mókának ad teret, amik egy része már el is kezdett „átszivárogni” egyéb platformokra – ennek az eredménye a bájos LEGO Builder’s Journey.

Az alkotás a népszerű LEGO építőkockákból épített kis maketteket kínál, amikben egy apa-fia páros keveredik mindenféle kalandba. Az előrejutásukhoz különböző logikai feladványokat kell megoldani, ami legtöbbször abban nyilvánul meg, hogy az elérhető elemekből útvonalat kell építeni számukra. Az élmény pár órát vesz csak igénybe, ami értelemszerűen abból ered, hogy ezt okoskészülékekre tervezték: fontos, hogy falatnagyságú, és ne túl hosszú legyen az adagolás, ugyanis a legtöbben rövid időintervallumokra veszik elő telefonjukat a játékhoz, és bármikor szükséges lehet elrakniuk. Ugyanez tapasztalható a játékmechanikával is: szimpla, párgombos megvalósításról van szó. Ez nem (feltétlenül) negatívum, csak érdemes észben tartani, hogy nem a konzolok az eredeti otthon a projektnek.

Ami már inkább negatívum, hogy a LEGO-ban rejlő potenciál ellenére elég egyszerűek a feladatok. Bár próbál a program variálni, és bizonyos kihívások ötletesek, az útvonalépítés elég korlátozottnak bizonyul. Ezért is kifejezetten jópofák azok a részek, amikor valami mást, valami térbelibbet kell emelnünk a meglévő kockákból. Príma azonban a móka megjelenítése és kezelése. Gyönyörű és éles kép, remekül szemlélteti az építőelemek textúráját, és kiválóan elválnak egymástól az alkotórészek, amikből az elbűvölő tájak, épületek és gépezetek vannak összerakva. Míg a játékmechanika maga nem annyira adja át, hogy mennyire is diverz a LEGO, a környezet annál inkább: zubogó folyók, félig összeomlott hideg, komplex masinák szegélyezik a páros útját, és öröm látni, hogy milyen minivilágokat álmodtak meg a Light Brick fejlesztői. Hasonlóan jó érzés lerakni a darabokat a helyükre, a hang- és rezgéseffektusok kiválóan átadják a LEGO-darabok tapinthatóságát és azt a kellemes kattanást, amivel a helyükre kerülnek. Néha picit nehéz pont oda biggyeszteni, ahova szeretnénk – még úgy is, hogy eléggé korlátozottak a lehetőségeink –, de a könnyű kezelésnek köszönhetően ez nem egy nagy probléma.

A LEGO Builder’s Journey tökéletesegy könnyed délutáni élménynek, és bár nem túl változatos, illetve többet is ki lehetett volna hozni az elképzelésből, remek kikapcsolódás. Megedzi kicsit az agytekervényeket, gyönyörködhetünk a felépített mini-makettekben, és hallgathatjuk a csodálatos háttérzenét – mindehhez pedig egy szerethető kis narratíva is társul. A legnagyobb probléma az árával van: 7 ezer forint egyszerűen túl sok érte, tekintettel arra, hogy az egyszeri végigjátszáson túl semmi mást nem kínál egy nehezen kezelhető, valamennyire szabad építést kínáló „kreatív” módon kívül. Egy nagy leárazásnál azonban mindenféleképp érdemes lecsapni rá, mert remek élmény – csak nem ennyiért.

(A játékot a kiadó biztosította tesztelésre. Köszönjük!)

★★★
KÖZÉPSZERŰ
Kiadó: LEGO System
Fejlesztő: Light Brick Studio
Megjelenés: 2022. április 19.