Generic selectors
Csak
Keresés címben
Keresés a tartalomban
Keresés hírekben
Keresés cikkekben
Keresés a fórum hozzászólások között
Keresés a fórum témákban
Kategória szerinti szűrés
Classic PlayStation
Comix
E3
EA Play Live 2020
EA Play Live 2021
Esemény
Future Games Show: Gamescom 2020
Future Games Show: Spring Showcase
Gamescom
Gamescom 2020
Gamescom 2020 Opening Night Live
Gamescom 2021
Gamescom 2021 Opening Night Live
Heti hírösszefoglaló
Hírek
Komment
Nacon Connect
New Game+ Expo
Nyereményjáték
PlayStation 5 Showcase
PlayStation Indies
PlayStation Network
PlayStation.Community
Podcast
PS5 Future of Gaming
PS5 Tudtad?
PSC Gyorsszavazás
State of Play 2020. augusztus 6.
State of Play 2020. február 25.
Stream
Summer Game Fest
Szavazás
Techno
The Game Awards
The Game Awards 2020
Tokyo Game Show
Tokyo Game Show 2020 Online
Tokyo Game Show 2021
Ubisoft Forward

Környezetbarát Ubisoft gammák a láthatáron

Derült ki mindez a mamutcég frissen kiadott sajtóközleményéből. A francia illetőségű Ubisoft a továbbiakban nem kívánja mellékelni a több évtizedes múltra visszatekintő használati utasítás füzeteket. A dolog hátterében a cég új, környezetvédelmi törekvése áll. A kiadóóriás számításai szerint 1 tonnányi füzet előállításához 2 tonnányi fát kell kivágni, 15.000 gallon szennyvizet és közel 3 tonnányi szén-dioxidot pedig a természetbe engedni.A kis füzetek hamarosan nem lesznek megtalálhatóak sem a PS3, sem az Xbox360, sem pedig a PC játékok dobozaiban, hanem a játékok lemezén, digitális formában fogják elfoglalni helyüket.

Nincsenek hozzászólások.

Hozzászólás

 1. Őszintén mikor olvastatok utoljára manual-t?

  • Ma. A Friss Witcher-ét. XD

  • Tegnap (SIREN) x)Az átlagos kézikönyvek mellőzése nem érdekel (beállítások, irányítás), de amikben vannak kisebb sztorik, fejlesztői kommentár a játékkal kapcsolatban vagy karakterek bemutatása azokért nagyon kár lenne …

 2. Na ezt jó lenne elfelejteni nagyon gyorsan.Az egy szép dolog, hogy védjük a környezetet, de olvasni mindig is papírról volt jó. Ráadásul ha már kifizetem a pénzt a játékomért, akkor legalább legyen borítója és kézikönyve, mert különben nem igazán fog különbözni a másoltaktól….

 3. Jó ötlet!

 4. megleszek a kézikönyvnélkül is. Sztem is fölösleges sok dologhoz, ám van amihez azért hasznos is tud lenni.

 5. Csak ritkán olvastam eddig végig a füzeteket, én támogatom az ötletet.

 6. Én mindig (!) a kézikönnyvvel kezdem, a sztori és az esetleges speckó mozgások miatt, kötsög zöldek & ubi: lesz@phattok!

 7. Kár. Én szeretem a kis füzeteket. 🙁

 8. kár érte, nekem ez minusz pont az ubi-nál, én személy szerint azért is szeretek játékot venni mert megvan a fillingje mikor kinyitod megnézed a füzetecskét, nézegeted a boritót, meg aprólékosan tanulmányozgatom, mégha tudom is hogy mindbe ugyaz van, lehet én vagyok bogaras, de ez is hozzátartozik egy játékhoz, ennek inkább eszmei értéke van, és ha már tizen valahány ezret fizetek egy uj játékért, akkor azért legyen igényes annyi pénzért, nem beszélve az edisönökről.

 9. Anno a pc-s új prince of persiához sem adtak.

 10. amúgy is szegényes volt:(a ps1-nél még voltak batár vastag füzetek

 11. Én megse szoktam nézni füzeteket, így felőlem azt csinálhatnak vele amit akarnak.

 12. Evették tűle a pappirgyát! :)Amúgy nekem nagyon fog hiányozni a kis könyv. Mert nagyban hozzájárult az oridzsi game kibontásának szertartásához. Meg ettől volt olyan fasza új szaga a doboznak. :)Remélem a többi kiadó nem követi a Ubi példáját!

 13. Ez nem környezetbarát, inkább pénztárcabarát. És nem nekünk hanem az Ubisoft-nak. Tuti nem lesznek olcsóbbak ez miatt a játékok, nekik viszont elég sok pénz megmarad ha pár millió kiskönyvvel kevesebbet kell kinyomniuk. Én mindig meg szoktam nézni a füzeteket, ha már van 🙂 Legtöbbször nem sok lényeges infó van, de néha azért akadnak jó tippek, meg szép képek.

 14. Zsír….fizetős demó, kézikönyv nada, szép új világ. Tök jó, hogy most kezdenek el foglalkozni a Földdel.

 15. Én sem szoktam nézegetni a kis könyveket, de azért ha kinyítok egy játékot, jól mutat benne, nekem hiányoznának ezek, viszont ha ezért minimálisan is, de olcsóbbak lesznek a játékok, akkor nem szóltam, addig is álszent spórolásnak tűnik az egész 🙂

  • A borító belső részére is rakjanak valami fasza kis színes képet és máris nem azt a buzi fehér papírt kell nézni. Ha ezt megklépnék, akkor már jobb kedvel nyitot ki a tokot és a kézikönyv se hiányozna.Nem tudom, hogy a belső borító miért olyan lehetetlen dolog.

 16. Gammák.. Brrr…

 17. jó ötlet,és igy olcsobb lesz,vagy drágább?

 18. Ugye hogy elég a DVD, ha még ez is ráfér… 🙂

 19. Jöjjenek foscsi kék blueray tokban borító nélkül egyből, vagy promosan cd tokban.

 20. nagyon..

 21. Nagxon helyes, sokszor ki se nyitom a füzetet. Az nyomiknak készül.

 22. Anno a csere-bere helyeken (pl. pecsa) ami gémben nem volt papír, azt sz*rabbul számolták be. Most meg ez lesz a módi.

  • Ez azért volt, mert az ilyen helyeken nagyon sok platórol leesett (csak a lemez, tokban nyomtatott boritóval) játékot árultak, és így mivel ezeket ők maguk is az eredeti ár kábé feléért adták (még mindig van pár ilyen játékom), így nyilván kevesebbért is vették vissza.Egyébként én használati utasítás párti vagyok. Kapjak valamit a pénzemért, ne spórolják már le a fenébe!A pénzért letölthető játékok meg a pofátlanság csúcsa kategória.

 23. én nem is értem, hogy eddig miért nem így csinálták. beteszed a játékot és a játékon belül meg van 1 kis minilexikon, amit tudni akarsz a játékról, ott minden le van írva. szerintem ez 1 nagyon jó ötlet.

 24. Újrahasznosított papírról még nem hallott a NAGY KÖRNYEZETBARÁT cég?

 25. Tölem…A Bravia is ezt csinálja.

 26. Én szerettem ezeket olvasgatni ha nem volt időm játtszani

 27. Eleve szerintem fölösleges volt ez a füzet téma. Mármint a mostani játékoknál, N64-es korszakban még kellett. 🙂 Erre átállhatna az összes studió.

 28. Nekem tetszik ez a megoldás.

 29. Nem tom, haverokkal mindig átlapozgatjuk a füzetecskéket, hátha írnak benne vmi jót. Eddig egy kivétel volt a Fifa 10 (utálom azt a játékot), öcsém már 3 hónapja játszott vele és mondta hogy neten mittom én mien trükköt csináltak ellene, mondom nézze meg a füzetben, és egy csomó szerinte tök hasznos cucc fel volt sorolva a kiskönyvben. Mondjuk ez a ritkábbik eset. Most néztem az AC2 füzetét… és semmi érdekes nincs amit a játék ne mondana el a legelején. Szal néha jó ha van, néha meg WC papírnak több haszna lenne ott. Mondjuk ami igényes könyvecske volt az a World of Warcraftokhoz járó (Nem a Battle Chestes mert az már nem kéziköny hanem valami 100 oldalas játékbemutató) A fákat meg amúgy is kifogják vágni valamiért, most lényegtelen hogy kerti kapát csinálnak belőle vagy kisfüzetet.

 30. Én el szoktam olvasni a kis könyvet. :-(De megértem a döntést.

 31. Helyes.Csak támogatni tudom.Elég ritka eset, hogy alaposan átnézzem.

 32. Az amerikaiak örülhetnek akkor. Ők biztos találnak majd valamit ebben amit be lehet majd perelni és akkor kaszálnak :).Amúgy számomra tök mindegy, hogy beleteszik-é vagy sem, mert eddig is tök mindegy volt számomra, hiszen egyikbe még csak bele sem lapoztam. Aki meg huszadjára is szeretné elolvasni, hogy mi is az az options meg load game az digitálisan megteheti az epilepsziás roham figyelmeztetéssel együtt vagy fellapozza majd egy régebbi játék füzetét a tök ugyanazon információkért. Bár ez a legyünk zöldek hozzáállás izzadtságszagú kifogásnak hangzik kissé. De annyi baj legyen. Látszat és látszattartás! Fontos! :D:D:D

 33. Engem nem fog zavarni a hiánya.

 34. nem szoktam a manualt olvasgatni, úgyhogy nem fog hiányozni.amúgy nekem a digitális terjesztéssel sincs bajom, elég lenne a gyűjtői változat a polcon.

 35. Nekem hiányozna a füzet. Pl. a MGS1-hez is rengeteget ad a füzet. Megteremti a játék alaphangulatát. Persze van pár játék, ahol semmit nem mond a kis füzetecske, de sok olyan is van, amit már csak a képek miatt is érdemes néha átlapozgatni.

 36. Digitális formában? Na az szép…

 37. Jaaj, ez milyen kamu már. Vagy kapnak emaitt valami eu-s támogatást, hogy ennyire zöldek (hisz a zöld arculatot szerintem a videójátékosok nagy része nem értékeli annyira egy ilyen cég esetében, mint mondjuk egy élelmiszer-gyártó vállalat esetén…). A másik ok,hogy nem akarnak még azzal is kínlódni, hogy megtervezzék a füzetet.Személy szerint nekem hiányérzetem lesz. Hisz a füzet volt az egyetlen amit a warezosok nem nagyon tudtak kivetelezni. (borító, lemezkép nem nagy wasisdas, de egy igényes füzet már mission impossilbe). Így egyre inkább hasonlít majd a warez editionre. Inkább lenne újrahasznosított papírból……

 38. Soha életemben még csak ki sem vettem a füzetecskét a helyéröl!

 39. Nekem nem fog hiányozni, amúgyis csak egyszer olvastam végig őket, azt’ visszakerültek a helyükre.

 40. Nem baj. Tőlem sima tokban is jöhet, csak nyomassák a jó játékokat… : )

 41. Kevesebb idő, kevesebb pénz, kevesebb munka, több bevétel…Rohadjanak el…

 42. és ha ingyen adnák akkor meg nem rohadna náluk a sok papírpénz,meg nem kéne annyi fát kivágni azért hogy nyomhassanak pénzt…

 43. nemes cel, tamogatom. sot, a jovoben ubisoft termeket csak ujrairhato lemezre warezolok.

 44. Ez egy jó ötlet, ma már nagyon kevesen használják a kis kézikönyveket szerintem. Egyszer átlapozzák aztán pápá. A többi kiadó is átgondolhatná ezt az ötletet

 45. Spórolnak.

 46. Mondjuk jogos… mennyit pénzt megspórolnak már vele. Ezt a többi kiadó is követni fogja?

 47. nekem hiányozna/fog

 48. és olcsóbbak lesznek a játékok?nem.???!!!

 49. Nem lesz se borító,se tok csak egy rongyos-lyukas tescoszatyiba csomagolják be a lemezt.És mindezt csak és kizárólag a környezet érdekében,jah:D

  • Ott még nem tartunk. 😀

  • Lemez sem lesz mert az meg műanyag és rohadt sok kőolajba kerül az előállítása , a doboz is megszűnik szintén e miatt. Ezt is megoldják újra hasznosítót papír zsebkendőkből és wc papírból lesz a játék doboza és csak letöltő kódot fog tartalmazni.

 50. Annyira nem fog hiányozni, igazából nem szoktam sok hasznát venni. Miután kibontom a játékot átlapozom, aztán ennyi. Másfelől viszont biztos hiányérzetem lesz, hiszen eddig mindig ott volt a füzet a dobozban.

 51. $$$Spórolnak$$$

 52. Lol, ezután majd azt fogják mondani, hogy a borító is csak pazarlás és CD tokba fognak megjelenni a játékok xD

 53. Helyes!

 54. Ismerve azt a tényt, hogy az ubi mennyire nem szereti a pénzt. 😀

 55. És gondolom ez majd meglátszik a fogyasztói árban is…