Generic selectors
Csak
Keresés címben
Keresés a tartalomban
Keresés hírekben
Keresés cikkekben
Keresés a fórum hozzászólások között
Keresés a fórum témákban
Kategória szerinti szűrés
Classic PlayStation
Comix
E3
EA Play Live 2020
EA Play Live 2021
Esemény
Future Games Show: Gamescom 2020
Future Games Show: Spring Showcase
Gamescom
Gamescom 2020
Gamescom 2020 Opening Night Live
Gamescom 2021
Gamescom 2021 Opening Night Live
Heti hírösszefoglaló
Hírek
Komment
Nacon Connect
New Game+ Expo
Nyereményjáték
PlayStation 5 Showcase
PlayStation Indies
PlayStation Network
PlayStation.Community
Podcast
PS5 Future of Gaming
PS5 Tudtad?
PSC Gyorsszavazás
State of Play 2020. augusztus 6.
State of Play 2020. február 25.
Stream
Summer Game Fest
Szavazás
Techno
The Game Awards
The Game Awards 2020
Tokyo Game Show
Tokyo Game Show 2020 Online
Tokyo Game Show 2021
Ubisoft Forward

Knight’s Retreat & Chess Knights: Viking Lands (PS4, PSN)

Kis sakk, de ezúttal matt nélkül.

Knight’s Retreat

Mostanában arra lettem figyelmes, hogy a helyi lapban, valamint az online sajtóban is felbukkantak a napi-heti sakkfeladványok. Valószínűsíthetően köszönhető ez a közelmúltban megjelent Netflixes könyvadaptációnak (Vezércsel), ami hatására reneszánszát éli a sakk. Konzolokra is jelentek meg eddig sakk témájú szoftverek, ezekkel találkozhattunk minden generációban. Egy érdekes logikai videojáték árválkodott a választható tesztek listáján, amire úgy gondoltam ismét remek lehetőség picit kilépni a komfortzónámból egy cikk erejéig. Nem sokkal később a kiadó megküldte a következő stuffot, így rögtön arról is értekezem.

A Knight’s Retreat lényegében egy 80 pályán (5 világon) átívelő 3D-s sakkfeladvány program, unortodox köntösben és stratégiai-puzzle játékelemekkel meghintve. A cél minden esetben a színes lovakat kimenekíteni az arany talapzatokra. Lényegében klasszikus huszár ugrásokkal haladhatunk, ami behatárolja a lépéseinket. Ez eddig egyszerűnek hangzik, és egy bizonyos részig az is. Néhány bemelegítő szint után elkezd beérni, új elemekkel és figurákkal operálni. Kezdetben csak más szürke bábúkat helyez le akadálynak, amik elfoglalják az adott mezőket (ezekkel is kell lépkednünk), majd később gombokat, mozgó platformokat és egyszerre mozdítható egységeket ad a képlethez. A programot nem megkönnyítendő, hogy ha a célfigurákkal átlépünk egy adott mezőre, akkor az elhagyott kocka megsemmisül, ezzel adva meg a tényleges puzzle jelzőt az egésznek. (Valljuk be, ha összevissza lehetne lépegetni a fő figurákkal is, nem igen lehetne elrontani semmit.) Viszont ami egyedivé teszi a feladványokat, hogy nem egy tényleges sakktáblán kell a lépéseket elvégezni, hanem adott számú gondosan elrendezett kőkocka áll rendelkezésre tábla gyanánt.

Nyugtató zenekíséretet kapunk az elgondolkodtató feladványokhoz, a képi világ nem akar több lenni annál, amire hivatott, persze némi vizuális effekttel azért találkozhatunk (víz, láva, más-más napszakok, tűz, szél). A készítőket idézve középkori hangulatú absztrakt tájakon zajlanak a feladványok és nem is hazudnak. Meglepően jó volt elmélkedni a feladványokon, mire felocsúdtam el is telt vele a délután bárminemű segédlet nélkül. Barátságos árcímkéje miatt is tudom ajánlani azoknak is, akik ódzkodnak a sakktól, hiszen itt nem arról lesz szó. Pár órára remek elfoglaltság lehet, egy kis agytorna sosem árt.

Chess Knights: Viking Lands

A Chess Knights: Viking Lands első ránézésre látványosan szebb vizuálisan, a bábúk, effektek és a pályák is tuningot kaptak. Az irányítást kicsit megvariálták, ami esetlenre sikeredett az analogkar tekergetéssel célzós lépés miatt. A játékba beiktatásra kerültek ellenfelek, amit erős túlzással AI-nak lehet nevezni, többnyire ide oda lépdelnek lépéseink között és ha az útjukba lépünk kamikaze módjára semmisítenek meg. A cél ebben a programban nem a visszavonulás, hanem a foglyul ejtett bajtársainkat kell szó szerint “lóháton” kimenekíteni a biztonságos mezőkre. A KR-ben lévő kapcsolók és mindenféle játékmenetet bonyolító tényezők itt eltűntek. Adott számú huszár áll rendelkezésre a mentőakciókhoz, amikből sokszor egy is elég a feladat abszolválásához. Van, ahol el is várja a game az áldozatot. Négy fő fejezetből áll az északi birodalom, ezeken belül 10 fő pálya található plusz mindenhol 4-5 extra. A szabadabb lépési lehetőségek miatt nem annyira kötöttek a feladványok (1-2 kisebb tábla kivételével), de valahogy a KR-et mégis jobbnak és hosszabbnak találtam játékélmény szempontjából. Tetszett a figurák dizájnja, kicsit keresztes lovagokat idéztek a barátságos figurák, míg a viking ellenfelek is könnyen beazonosíthatóak voltak. Egy rövid időre a fájdalmas kezelés ellenére is lehet vele próbálkozni, de ha választani kéne mindenképpen a Knight’s Retreat-et ajánlanám, az értékelőben látható négy csillag is neki szól.

(A játékokat a kiadó biztosította tesztelésre. Köszönjük!)

★★★★
REMEK
Kiadó: QUByte
Fejlesztő: Minimol Games
Megjelenés: 2021. február 13. / 2021. március 11.
Ár: 1389 Ft
Feltöltőkártya: PlatinumShop

Hozzászólás