Generic selectors
Csak
Keresés címben
Keresés a tartalomban
Keresés hírekben
Keresés cikkekben
Keresés a fórum hozzászólások között
Keresés a fórum témákban
Kategória szerinti szűrés
Classic PlayStation
Comix
E3
EA Play Live 2020
EA Play Live 2021
Esemény
Future Games Show: Gamescom 2020
Future Games Show: Spring Showcase
Gamescom
Gamescom 2020
Gamescom 2020 Opening Night Live
Gamescom 2021
Gamescom 2021 Opening Night Live
Heti hírösszefoglaló
Hírek
Komment
Nacon Connect
New Game+ Expo
Nyereményjáték
PlayStation 5 Showcase
PlayStation Indies
PlayStation Network
PlayStation.Community
Podcast
PS5 Future of Gaming
PS5 Tudtad?
PSC Gyorsszavazás
State of Play 2020. augusztus 6.
State of Play 2020. február 25.
Stream
Summer Game Fest
Szavazás
Techno
The Game Awards
The Game Awards 2020
Tokyo Game Show
Tokyo Game Show 2020 Online
Tokyo Game Show 2021
Ubisoft Forward

Knights and Bikes (PS4, PSN)

Ártatlan szemmel egy sérült világ.

A gyermeki, a világot még kevésbé ismerő, vagy legalábbis egyfajta különleges lencsén keresztül vizslató elme mindig próbálja saját szabályai szerint értelmezni a körülötte lévő valóságot. Abból építkezik és táplálkozik, amit ismer, és erre remek példák a rajzok, amelyeket a kölykök készítenek: komplex érzéseket ábrázolnak, de gyermeteg keretek között. A Knights and Bikes egy különleges, családi traumákat és társadalmi változásokat érintő történet, ami két gyerek szemén keresztül demonstrálja a történéseket.

Hőseink Nessa és Demelza: előbbi „potyautasként” jutott Penfurzy szigetére, és beköltözött utóbbi otthonába, akinek édesanyja életét vesztette a helyi legenda alapjaként szolgáló kincs felkutatása közben. Demelza apja az egyre rosszabb anyagi helyzet és a családot ért tragédia miatt el akarja adni a turistáknak fenntartott lakókocsiparkját és minigolfpályáját, a duó azonban elindul, hogy maguk leljenek a mitikus kincsre, amivel megakadályozhatják ennek az életmódnak a megsemmisülését. A hű házi lúddal együtt aztán mindenféle kalandokba keverednek ebben a ’80-as évek angol kisvárosi szigeti életet megelevenítő alkotásban.

A páros fokozatosan dolgozza fel az őket ért családi traumákat, miközben a helyi mítoszokból merítve indulnak a rejtett, misztikus kincs nyomába, hogy hétköznapi eszközökkel győzzenek le szintén hétköznapi tárgyakból életre kelő lényeket. A kaland pedig azt járja körbe, hogy az ő mesevilágukat miként őrli fel fokozatosan az a zord valóság, amely elől próbálnak elmenekülni: idővel pedig szembe kell nézniük a képzeletbeli kalandozás közepette a valósággal és annak rájuk gyakorolt következményeivel. A történet pedig általánosságban tárgyalja egyrészt a családi tragédiák hatását a gyermeki létre, másrészt a Thatcher-kormány gazdasági intézkedéseit a társadalomra – a kölykök mit sem észlelnek a Thatcher-ellenes graffitikből vagy abból, hogy miként sújtotta ez a munkásrétegeket; helyette bohókásan lubickolnak a tipikus erős esőzések miatt létrejövő pocsolyákban és kergetik a bájos kisállatokat. Ezt az egész hangulatot remekül kiegészíti a képeskönyvszerű képi világ, amitől komoly, a háttérben meghúzódó és a felszín alatt található témák ellenére gyermeteg stílust és hangulatot kölcsönöz az élménynek.

Az alkotást egyedül vagy ketten is lehet nyomni: előbbi esetben bármikor lehet váltani a figurák között, utóbbinál pedig értelemszerűen az egyik játékos az egyik lányt, a másik a másikat irányítja. A kölykök biciklikkel közlekednek, és nagyon szerethető módon ábrázolták a készítők azt a vagányságot, amit gyerekként cangázás közben lehet érezni – útközben versenyezni és „tuningolni” is lehet a járgányt mindenféle extra kiegészítőkkel, új kormánnyal vagy más hangú dudával. A fegyvereink is hasonló „kaliberűek”: frizbivel, vízibombával, rádióval lehet kiiktatni az ellenségeket egyszerű, de jópofa összecsapásokban, illetve ezekkel tudunk feladványokat is megoldani. A kalandozás és felfedezés során, valamint a győzelmek után mindenféle kacatot, limlomot zsebelhetünk be, amiket beválthatunk az újdonságokra.

A Knights and Bikes egy szerethető, elgondolkodtató és kellemesen bátor kaland hihető és hiteles karakterekkel, amely kiválóan ötvözi a gyerekek világnézetéből eredő stílust a komolyabb témákkal. Egyedül is szórakoztató, nem csak párban, és jó korképet ad Anglia egy bizonyos szegmensének egy bizonyos időszakáról, amely kivetíthető nagyobb társadalmi jelenségekre, illetve fókuszálható személyes hatásokra is.

(A játékot a kiadó biztosította tesztelésre. Köszönjük!)

★★★★
REMEK
Kiadó: Double Fine
Fejlesztő: Foam Sword
Megjelenés: 2019. augusztus 27.
Ár: 7319 Ft
Feltöltőkártya: PlatinumShop

Hozzászólás