Generic selectors
Csak
Keresés címben
Keresés a tartalomban
Keresés hírekben
Keresés cikkekben
Keresés a fórum hozzászólások között
Keresés a fórum témákban
Kategória szerinti szűrés
Classic PlayStation
Comix
E3
EA Play Live 2020
EA Play Live 2021
Esemény
Future Games Show: Gamescom 2020
Future Games Show: Spring Showcase
Gamescom
Gamescom 2020
Gamescom 2020 Opening Night Live
Gamescom 2021
Gamescom 2021 Opening Night Live
Heti hírösszefoglaló
Hírek
Komment
Nacon Connect
New Game+ Expo
Nyereményjáték
PlayStation 5 Showcase
PlayStation Indies
PlayStation Network
PlayStation.Community
Podcast
PS5 Future of Gaming
PS5 Tudtad?
PSC Gyorsszavazás
State of Play 2020. augusztus 6.
State of Play 2020. február 25.
Stream
Summer Game Fest
Szavazás
Techno
The Game Awards
The Game Awards 2020
Tokyo Game Show
Tokyo Game Show 2020 Online
Tokyo Game Show 2021
Ubisoft Forward

Kill It With Fire (PS4, PSN)

Arachnofóbiások ne kíméljenek!

A pókokért kevesen rajonganak. Ijesztőek, szőrösek, harapnak, csípnek, általában nagyok és fenyegetőek (legalábbis azoknak, akiket instant kiráz a hideg, ha meglátnak egyet, nem léteznek eléggé kicsi ízeltlábúak), ezért a legtöbbünk undorodik vagy egyenesen retteg tőlük, de minimum frászt kap, ha találkozik egy nyolclábú csodával a saját lakásában, és úgy en bloc bárhol máshol is. És mégis, mindezek ellenére (vagy inkább pont emiatt) paradox módon hihetetlenül népszerűek is. A közösségi oldalakat böngészve nehéz nem belebotlani egy-egy vicces fotóba, poénba vagy mémbe velük kapcsolatban, amelyek legtöbbször egyetlen egy, mára már ezer módon meg- és átfogalmazott, de mind a mai napig ütős csattanóra futnak ki: azaz, ha pókot látsz a szobádban, ne szarozz, gyújtsd rá az egész házat a fenébe, aztán menekülj, de gyorsan! A texasi illetőségű Casey Donnellan Games nevű fejlesztőcsapat erre a jelenségre és az emberiséggel valószínűleg egyidős arachnofóbiára húzta fel Kill It With Fire című játékát.

A koncepció pofonegyszerű: egy rovarirtó cég elszánt, munkamániás dolgozójaként egy egész városnyi póksereg likvidálása vár ránk. Se több, se kevesebb. Ehhez pedig jókora fegyverarzenál áll rendelkezésünkre, nekünk pedig „a cél szentesíti az eszközt” alapon minden lehetséges módon meg kell fékeznünk a nyolclábúak egyre inkább elharapódzó invázióját. Párna, serpenyő, pisztoly, shotgun, dobócsillag, Molotov-koktél, C4, lángszóró, teljesen mindegy, egyre megy: a munkát el kell végezni. Mi sem lehetne egyszerűbb – gondolja a pelyhedző állú újonc rovarirtó –, de hamar nyilvánvalóvá válik, hogy ellenfeleink közel sem hétköznapi házi pókok. Ahogy gyilkoljuk őket, úgy jelennek meg az egyre nagyobb, szívósabb, különlegesebb dögök, amelyek közt ugyanúgy vannak radioaktív, hálót köpködős példányok, mint a haláluk után lángra lobbanó típusok, vagy méretes királynők, akikből pici pókok tömegei szaladnak szerteszét, ha sikerül őket lecsapni – ez utóbbi azt hiszem minden arachnofóbiás rémálma.

Ráadásul a pókok néha igencsak trükköznek, szinte bárhol képesek elbújni: a vécédeszka alatt, a fiókokban, a könyvek között, a szemetesláda alján – bár elpusztítások nem okoz nagy gondot, főleg annak tekintetében, hogy micsoda arzenál áll rendelkezésünkre (igen, még a feladatainkat és a különböző különleges kihívásokat számon tartó mappánk is használható fegyverként). A rejtett kihívásokat már csak azért is érdemes bevállalni, mert sikeres teljesítésüket követően extra jutalmakat kaphatunk (a pályákon sem árt szétnézni, rengeteg fegyverre és különböző ládákra lelhetünk), továbbá ezek a rövid pillanatok az amúgy nem túl hosszú játékidőt is kitolják egy kicsit – bár így sem tart tovább két-három óránál. Ha őszinte akarok lenni, a Kill It With Fire-ben nem is nagyon van több. A küldetések nem túl változatosak, hiába vannak a mellékfeladatok konkrét feltételhez kötve, hiába rombolható a környezet és hiába barangolhatunk különféle helyszíneken (mint például irodákban, benzinkúton vagy japánkertben), nagyon hamar a végére fogunk érni.

Ami mondjuk nem is akkora baj: a Kill It With Fire rettenetesen kevés lehetőséggel kecsegtet, a koncepció gyakorlatban kissé minimalista, így elkerülhetetlen, hogy rövid időn belül ne váljon végérvényesen monotonná. És voltaképp a Tiszavirágéletű szavatossággal ezt még pont sikerült megakadályozni. A Kill It With Fire karcolgatja azt a pontot, ami után már unalmas önismétlésbe fordulna át a folyamatos pókgyilok, de a fejlesztők még épp idejében kapcsoltak, és tudatosan lőtték be az arányokat. Igen, nem fogsz vele sokáig játszani, igen, csupán egy egydélutános szórakozás (legalábbis eléggé alacsony az újrajátszási faktora), de azzal nehezen vádolható, hogy kevés lenne. Pont annyi, amennyire szükség van. És a szerencsére a stuff árszabása is ehhez igazodik.

(A játékot a kiadó biztosította tesztelésre. Köszönjük!)

★★★★
REMEK
Kiadó: tinyBuild
Fejlesztő: Casey Donnellan Games
Megjelenés: 2021. március 4.
Ár: 5240 Ft
Feltöltőkártya: PlatinumShop

4 hozzászólás

Hozzászólás

 1. Utálatos szemét dögök.

  • Múltkor nagyba ülök az ágyon, nézem a tévét, a szemem sarkából észreveszek valamit, mintha valami mozogna a szőnyegen. Odanézek, egy szinte madárpók méretű szőrös dög mászkált ott, majdnem szívrohamot kaptam. Eszembe is jutott rögtön ez a játék.

   • Ez nekem is örök parám, hogy egyszer odanézek, és valami nagy dög van ott.

   • ???? A semmiből ott volt a szőnyegeden egy madárpók? Kemény lehet az élet a brazil banán földeken. 😀
    Én személy szerint szeretem a pókokat, de szinte minden élőlényt egészen addig amíg nem meztelen csiga ,vagy imádkozó sáska. 😀