Generic selectors
Csak
Keresés címben
Keresés a tartalomban
Keresés hírekben
Keresés cikkekben
Keresés a fórum hozzászólások között
Keresés a fórum témákban
Kategória szerinti szűrés
Classic PlayStation
Comix
E3
EA Play Live 2020
EA Play Live 2021
Esemény
Future Games Show: Gamescom 2020
Future Games Show: Spring Showcase
Gamescom
Gamescom 2020
Gamescom 2020 Opening Night Live
Gamescom 2021
Gamescom 2021 Opening Night Live
Heti hírösszefoglaló
Hírek
Komment
Nacon Connect
New Game+ Expo
Nyereményjáték
PlayStation 5 Showcase
PlayStation Indies
PlayStation Network
PlayStation.Community
Podcast
PS5 Future of Gaming
PS5 Tudtad?
PSC Gyorsszavazás
State of Play 2020. augusztus 6.
State of Play 2020. február 25.
Stream
Summer Game Fest
Szavazás
Techno
The Game Awards
The Game Awards 2020
Tokyo Game Show
Tokyo Game Show 2020 Online
Tokyo Game Show 2021
Ubisoft Forward

Keményedik az újgenerációs játékok nyelvezete?

Tulajdonképpen lehet azt mondani, hogy a videojátékok korhatárbesorolását végző hivataloknak – pl. az amerikai ESRB-nek – eddig nem volt túl nehéz dolga: egy-két kirívó és szélsőséges esettől eltekintve a játékprogramokra az itt-ott felbukkanó “shit” (sz*r), “fuck” (b****ameg), “fuck off” (b****meg) vagy “motherfucker” (b****meg anyád) káromkodásokon túl nem volt igazán jellemző a trágárság, vagy a közönséges kocsisnyelv. Mostanában azonban két olyan friss AAA kategóriás, híres cím is reflektorfénybe került a témában, melyek szakítva az eddigi normákkal jóval messzebb mentek a szokásosnál, egészen ingoványos területekre…Az első hír a témában az [B]Assassin’s Creed II[/B]-vel kapcsolatban jött, ahol is az ESRB a következő meglepő mondatot találta a használt dialógusok szövegkönyvében:[I]”A nő zokogott, miközben b***tam.”[/I]De ez nem minden. Annál a bizonyos ACII-es [A http://playstationcommunity.hu/note/2531]szoftpornó jelenetnél[/A] a következő két [I]ráutaló[/I] kérdés hangzik el:[I]”Mi legyen ma kapitány, a korbács vagy a fenekelő?”[/I][I]”Kapitány, tud egyáltalán a maga felesége a perverzióiról?”[/I]A másik képbe került game a [b]BioShock 2[/b]. A cucc már eleve elég kemény – például képi világát tekintve is -, de a szövegében is akadnak korhatáros kifejezések, illetve necces jelenetek:[I]”Itt mindenhol kib****tt szodomiták vannak!”[/I] (Szodomita – állatokkal fajtalankodó ember.)[I]”Egy húszasért a tiéd vagyok, matróz.[/I]Alsó hangon 18+ kategória mindkettő, nem vitás… de vajon tényleg figyel arra valaki, milyen játékok kerülnek a kiskorúak kezébe?

Nincsenek hozzászólások.

Hozzászólás

 1. Leszarnak mindent, és ezután is lefogják.Tudod egy szó-biznisz–minden erről szól(eladni)

 2. Bizonyos szemszögből a világon senki sem figyel erre, mert akkor nem vetítetnék le estimesének Songoku legújabb péppéverős hőstettét. A szülő próbálhatja megvédeni a gyerekét, de a nagyvilág úgyis erősebb.A káromkodást mindeki megtanulja, és pókot is csapot már agyon mindenki.Szerencsére azért néhányan figyelnek rá, és játékok terén is rengeteg kiskorúaknak, fiataloknak készült szórakoztató, kreatív játék létezik.

 3. Ezért van egyre több nudity a játékokban. A trágár beszéd már nem sokkoló, viszont egy szexjelenet egy game-ben még lehet az. Személy szerint én támogatom is, nincs azzal semmi baj. Persze egészséges keretek között (kecsketöcskölés meg dwarf-szerelem nem kell!!)

 4. vicces 😀

 5. haladni kell a korral.. hiába 🙂

 6. A legtöbb szülő át van verne a gyermek által. A csemete úgyis kibulizza valahogy, hogy az ősök ne tudják mit is vesznek a porontyuknak.

 7. A közéletben sokkal több perverz, gusztustalan káromkodást és kifejezést hallanak illetve tanulnak a fiatalok/gyerekek. Ez már csak a hab a tortán, érdemtelen vele foglalkozni. Másrészt bunkóságra nem tanít a játék, csak káromkodásra. Ami szerintem nem mindegy. Ergo jobb ha kinyitod az ajtót a hölgy előtt és amikor elhalad előtted miközben bemegy a fülébe súgod hogy bazdmeg a k…anyád, mintha ki sem nyitod az ajtót. 😀

 8. Ettől csak még élethűbbek lesznek a játékok. 🙂

 9. Ezekbe a játékokba ha beleillek semmi baj nincs velük!A párbeszédek az életben különös helyzetekben nem korlátozódhatnak egy magyar óra színvonalához megegyező helyre!Persze én is ellenzem a túlzott trágár tartalmat, (a GTA IV-ben nekem elég volt) de egy két mondat nem a világ… helyzet függő, ahogy ez a két mondat is…( nem úgy mint a fent említett GTA, ami már a köszönöm helyett is F*CK!! volt. )

  • beleillenek… 😀 Továbbá egyetértek azokkal akik szerint ezt nem a játékok szóhasználata ellen kéne a leghangosabban tüntetni, hanem az életben elhangozott szavakat kellene legtöbbször cenzúrázni!A gyerekek az előtt megtanulnak káromkodni, h kontrollert fognának a kezükbe

 10. Ó,a ku.va életbe. Akkor ez miatt én biztos nem fogok játszani ezekkel a kiba..ott játékokkal. 😀

 11. 18-ast rà azt jöhet a következö. Szóbeli utalàsokért nehogy Adult Only- t kelljen ràjuk rakni. Egyèbkènt van olyan ember aki nem kàromkodik legalàbb ritkàbban?Oké óvjuk a gyerekek fűleit, (akik már 8 èves koruktòl èrdekes jelzőket ès igèket hasznàlnak egymàs közt) de van olyan felnőtt, akit sèrt, ha hall egy utalàst, vagy fakk-ot? Ha nem viszik tùlzàsba, szerintem semmi baj nincs vele.Talàn a MGS4-nèl nem éreztem, mièrt kellett kemèny 1 darab “The whole fucking world“ – őt (Ha jòl emlèkszem) beletennì.

 12. NEM FIGYEL RÁ SENKI!!!!!

 13. a Brütal legendben ezt jól orvosolták:) Beeep 😀

 14. Wow, káromkodtak benne. Gyorsan 18+ rá nehogy a gyerekek angolul is megtanuljanak káromkodni xd

  • “Azt ugye tudod, hogy a világ igen nagy részében beszélnek angolul, ergo ez nem egy “”magyar”” hír, hanem nemzetközi?”

 15. 14 vagyok 9 éves korom ota csak ilyen jatekokal jatszok , ilyen hogy ba***tam szinte mindenapos szavak közé tartozik fel se nagyon tünik ezek a szavak egy játekba , tudom nem szép dolog de ez van

 16. ezek eleve korhatáros cuccok, felnőtteknek szólnak, szerintem belefér az ilyen.tegyék rá a 18-as matricát és ennyi.az meg hogy kiskorúak kezébe kerül kinek a hibája?bár nem ettől fog elhüjülni a gyerek…

 17. De miről beszélünk, mikor bármelyik 18 alatti simán hozzájuthat cigihez, piához, drogokhoz. Pont a játékokban hallható (angol)káromkodások fognak ártani…

 18. Nem sokan figyelnek, de pl kollégám most vett 360at 7 játékkal és 4et elzárt a gyermeke elől. (nem tudom miket csak úgy mondta)

 19. Ha fifáztok, állítsátok meg a játékot meccs közben egy szabálytalankodás után. Nézzétek meg a visszajátszást és közelítsétek a kamerát a játékosok felé, akik éppen a labda közelében vannak, voltak. aztán indítsátok el a visszajátszást.Anyáznak benne rendesen 😀 jó…befogom..

 20. Szerintem ha megnézzük azt, hogy mi megy minden nap főműsoridőben a tv-ben, rájöhetünk hogy teljesen felesleges ez miatt aggódni.

 21. “Szerintem ennyire durva mondatokat nem kellene a játékokba rakni, szerintem az Unchartedben a poénos káromkodás nagyon jó. Nincsenek benne durva szavak, a “”beautiful sonofabitch”” az egyik kedvenc kifejezésem az első részből.”

 22. Ki az aki erre figyel? A gyerekek több káromkodást hallanak az utcán, mint a TV-ben. Az utcán a 10-11 éves kis csitrik ge.iznek meg f.sszopóznak vadidegen(!) embereknek. Szerintem a játék a legjelentéktelenebb, ahol ezeket eltanulják..

 23. Ugyan már, ez simán teen, de max 16+.A felnőtt ismerőseim közt páran ennél sokkal, de sokkal keményebben beszélnek.

 24. Észrevettem, hogy egyre több a káromkodás a játékokban. Nem igazán tulajdonítok neki nagy jelentőséget.A kiskorúak meg simán hozzájuthatnak 18+ besorolású játékokhoz, de ezt nem tartom akkora problémának, lehetetlen megoldani, hogy ne játszhassanak ezekkel. Minden a szülő felelőssége.

 25. …mi lesz itt, amikor kijön a Postal 3…