Generic selectors
Csak
Keresés címben
Keresés a tartalomban
Keresés hírekben
Keresés cikkekben
Keresés a fórum hozzászólások között
Keresés a fórum témákban
Kategória szerinti szűrés
Classic PlayStation
Comix
E3
EA Play Live 2020
EA Play Live 2021
Esemény
Future Games Show: Gamescom 2020
Future Games Show: Spring Showcase
Gamescom
Gamescom 2020
Gamescom 2020 Opening Night Live
Gamescom 2021
Gamescom 2021 Opening Night Live
Heti hírösszefoglaló
Hírek
Komment
Nacon Connect
New Game+ Expo
Nyereményjáték
PlayStation 5 Showcase
PlayStation Indies
PlayStation Network
PlayStation.Community
Podcast
PS5 Future of Gaming
PS5 Tudtad?
PSC Gyorsszavazás
State of Play 2020. augusztus 6.
State of Play 2020. február 25.
Stream
Summer Game Fest
Szavazás
Techno
The Game Awards
The Game Awards 2020
Tokyo Game Show
Tokyo Game Show 2020 Online
Tokyo Game Show 2021
Ubisoft Forward

KANDAGAWA JET GIRLS (PS4)

Hullámok hátán.

Amikor megkapjuk a tesztelhető játékok listáját, az első pillantás után általában gyorsan végigpörgetem az ismeretlen címeket YouTube-on, megnézve a kiadók által közzétett trailereket. Van néha, amikor úgy gondolom, hogy talán nem én vagyok az adott játék célközönsége, de valamilyen elem megfog a trailerben, ezért lehet jól fogok szórakozni az adott programmal. Mikor először néztem a Kandagawa Jet Girls előzetesét, visszaemlékeztem a rengeteg japán versenyzős játékra, amiket anno az első PlayStationön játszottam. Valahogy – a fanservice dinnyemellek között – megvolt az az energia a videóban, amit azóta ritkábban tapasztalok a verseny orientált játékokban. Egyébként ismerős is volt a program címe, tavalyelőtt futott egy anime is ugyanezzel a névvel, nem is véletlenül. Japánban gyakran alkotnak kitalált idol/sportcsapatokat, akik köré teljes médiabirodalmat építenek a cégek. Elég csak a Love Live-ra, vagy az Idolmaster szériára gondolni, rengeteg kört futottak már a több tucat játéktól kezdve az arénás megakoncertekig – a Kandagawa lányok is ebbe a kategóriába tartoznak. Mivel nem láttam a tévésorozatot, ezért nulla ismerettel ültem a képernyő elé, amikor a PS4-en elindítottam a programot.

Bár nem rágja a játékos szájába a game, a Kandagawa Jet Girls egy olyan alternatív valóságban játszódik, ahol minden a vízisportok körül forog. Iskolás lányok évente megmérkőznek egy jet-ski bajnokságon, hogy ők legyenek az ország legjobbjai. Persze itt minden iskolának van saját jet-ski klubbja, és a város is tele van vízipályákkal.

Indítás után a képernyőn jet-skiken felvonuló lányok mind tipikus anime klisékre voltak kiépítve, hogy az adott férfi célközönségből megfogjanak valakit. Volt tipikus vagány de csöndes lány, tradicionális csapat, idol lányok, japánmániás amerikaiak, elkényeztetett örökösnő és cseléd is, hogy csak párat említsek. Szerencsére a nyitány nem ijesztett el: a rengeteg klisé és fanservice mögött egy igazán igényes, szórakoztató, de sajnálatosan túlságosan könnyű játék lakozik. Sajnálatos, mert egy coop mód és eltalált nehézség hiányzik csak belőle, hogy kitörjön a középszerűségből, és igazán maradandó alkotás legyen. A rajongók kényeztetésére kihegyezett játékokat is meg lehet jól csinálni, és ez a program egy kiváló példa lenne erre!

Már a bevezetőben látszott, de tényleg minden karakter pompázatosan fest a képernyőn! Klisés mellmozgás ide vagy oda, a játék stílusa és kinézete az egyik legnagyobb erőssége. Gondoljatok csak a Persona 5 agyondicsért karaktermodelljeire – a Kandagawa lányok is azzal a grafikai motorral kapják a hátszelet. A gyönyörűen megtervezett karakterek mellett a háttér is kiváló. Minden pályát Tokió egyes kerületei ihlettek, a nevezetességeket felfedezhetjük pályaelemekként. Láthatjuk többek között Kichijoji mosolygós buddha poszterét, Akihabara sziporkázó épületeit, vagy Asakusa nagy kapuját, amit most nem védenek az isteni szobrok, hanem a pálya közepén áll, áthajthatunk alatta. Minden fontosabb nevezetesség helyet kapott, bár erősen át lettek tervezve a városrészek.

A pályák több variációban megtalálhatók, minden kerület előfordul több napszakban is. Van szokásos egyenes, tekergős, csapdás, ugratós pálya, amit mindegyik versenyzős játéktól elvárhat az ember. Mindegyik tele van az oldalvonalakon rajongó emberekkel, kitalált cégek posztereivel, reklámjaival, mintha egy valódi verseny részesei lehetnénk, igazán fantasztikus hangulatot teremtenek. Szerencsére a verseny layoutja is kedves a szemnek, tökéletesen nyomon lehet követni a sebességet, fegyvereinket, helyezésünket, és a lányok kommentjeit is anélkül, hogy belezavarodnánk a történésekbe. Egyedül néha az effektek homályosítják el a képernyőt, viszont ez szándékosan lett így tervezve, például vízharmat, a gyorsítás utáni hátravert permet, vagy az ugratás utáni elmerülés is elhomályosíthatja a kamerát, mint a valóságban. A pályákon rengeteg labda található, amik törhetőek, elpusztításuk amellett, hogy megtartja a sebességünket, pontokkal is jutalmazhat.

Még nem tértem ki rá, viszont a kezelés is fantasztikus. Bár az oktatás kb. fél óráig tart, utána gyermeki könnyedséggel kezelhetőek a jet-skik. Ravaszok gyorsításhoz, lassításhoz, R1/L1 drifteléshez, pontosan, mint más játékokban, ugratás után korrigálhatjuk a landolást is, hogy mélyen vagy magasan landoljunk, speciális képesség a Háromszöggel, turbó gyorsítás az X-szel. Az egyedüli gond számomra a fegyverek használatával volt, ugyanis a jet-ski versenyzés csak a fele a sportágnak, a vezetők mögötti lányok sem dísznek vannak, a pályákon ugyanis szét vannak szórva vízipisztolyok, amivel egymást tudják lövöldözni a csapatok. Van bazooka, sniper és más fura, általában oda nem illő fegyver is. Lehet, csak velem volt így, de nem tudtam normálisan belerázódni a használatukba, ami egyébként a Négyzettel történik. Mondjuk ez igazából nem is okoz gondot, ugyanis az összes pályán első lehetsz a történet vagy freeplay alatt, ha csak folyamatosan nyomod a gázt. Nem kell aggódni, a fegyverekkel és pajzsokkal foglalkozni, csak gáz és irány a cél! A kb. 4-5 perces pályák alatt az összes AI hátra fog maradni, de sajnos a nehézségen nem lehet változtatni. Igazából ez teszi tönkre egyedül a játékélményt, ami egyébként kiváló lenne.

Minden iskolának/lánycsapatnak van saját története, ami igaz, hogy nagyon egyszerű és egyes epizódok leírhatóak az „összetűzésünk volt, ezért rendezzük le egy versennyel” mondattal, de mégis szórakozható lehet. Például mikor a japánmániás amerikaiak a képernyőn vannak, angolosan kiejtett japán mellett össze-vissza dobálják az angol kifejezéseket. A sztorik nem lépik túl az átlag klisét, de így is szórakoztatóak. A történetek egyenként kb. 1-3 órásak, teljesítésükkel más csapatokat/pályákat oldhatunk fel. Minden versenynek megvan a saját küldetése, ami általában a „legyél első és lődd le / ne lődd le / ne ütközz falba / stb.’ kihívásokkal letudható. Ha mind a hármat teljesítjük egy versenynél, feloldhatunk egy ruhát vagy egy kiegészítőt, amivel kedv szerint dekorálhatjuk lányainkat. A karakteröltöztetés egyébként tényleg jól lett megoldva, a feloldott tárgyakból rendesen átvariálhatjuk őket, ráadásul a szín- és ruhakínálat többsége sincs fizetés mögé zárva, de a pályákon keresett pontjainkat is elkölthetjük extrákra. Emellett minden csapat jet-skijét is kidekorálhatjuk kedvünkre, a limit a történetek teljesítésével kitolható. Emellett rengeteg feloldható rajz, extra, zene van még a programban, valamint a bevezetőben látott csapatokon kívül még fél tucat alakulat letölthető DLC-s extraként.

Mivel még tesztírás közben is emlékszem a zenére, ezért azt is inkább a pozitívumok közé sorolnám, bár erősen elektronikus, ezért nem mindenkinek tetszhet, viszont a versenyekhez megadja a kellő hangulatot. Minden lány saját japán hanggal rendelkezik, karaktereikhez igazítva, szokásosan jól megoldva, ebbe nem lehet belekötni.

Ami viszont gyengesége a programnak (a nehézségi fok választásának hiánya mellett), az a coop hiánya, valamint az online mód, amit ki se tudtam próbálni, mert bár van PS+ feliratkozásom, senki nem volt online, amikor próbálkoztam – a rankok alapján is összesen csak 180 emberke merészkedett fel Európa-szerte(?) online és ért el bármilyen helyezést. Ezért nem tudom megmondani, hogy kapunk-e bármiféle jutalmat a rangok szerzéséért, vagy csak örülhetünk, hogy végre van kihívás a játékban.

A Kandagawa Jet Girls egy tisztességes iparos munka, ami kiemelkedik az átlagos tucat-animejátékok közül és képes szórakoztatni azokat is, akik nem csak a fanservice-ért jöttek. Van benne 10+ óra tartalom és egy jó szerkesztési mód, viszont amint észrevesszük, hogy a versenyeket megnyerni piszok könnyű, kifulladhat a móka. Ha egy könnyed, szórakoztató vízi sport játékra vágysz, nyugodtan vedd meg egy leárazáson. Ha rajongó vagy, akkor is. Viszont, ha kihívást keresel, csalódni fogsz. Mindenesetre egy széria kezdetének nem rossz.

(A játékot a kiadó biztosította a tesztelésre. Köszönjük! Megvásárolható a PlayStation Store-ból 14990 Ft-ért.)

Pozitívum(ok)

  • Gyönyörű grafika
  • Ha anno élvezted a Crash 3-as jet-skizést, ezt is fogod
  • Végre nem egy bőrlehúzós anime játék

Negatívum(ok)

  • Vérző online
  • Nincs co-op mód
  • Bitang könnyű, rendes kihívástól mentes
7/10
Látványosság: Kiemelkedő
Játszhatóság:
Szavatosság: Átlagos
Zene/Hang:
Hangulat:

martin beleszól:

1 hozzászólás

Hozzászólás

  1. Igen sajna elég könnyű ahogy ellezded fejleszteni a jetskiket és online sosem találtam senkit. Mégis nagy élvezettel vittem a sulik csapatait versenyezni és a mini játékokkal is elvoltam. Online jó lett volna pár komolyabb meccset menni, de hát ez van, gozaru.