Generic selectors
Csak
Keresés címben
Keresés a tartalomban
Keresés hírekben
Keresés cikkekben
Keresés a fórum hozzászólások között
Keresés a fórum témákban
Kategória szerinti szűrés
Classic PlayStation
Comix
E3
EA Play Live 2020
Esemény
Future Games Show: Gamescom 2020
Future Games Show: Spring Showcase
Gamescom
Gamescom 2020
Gamescom 2020 Opening Night Live
Gamescom 2021
Gamescom 2021 Opening Night Live
Heti hírösszefoglaló
Hírek
Komment
Nacon Connect
New Game+ Expo
Nyereményjáték
PlayStation 5 Showcase
PlayStation Indies
PlayStation Network
PlayStation.Community
Podcast
PS5 Future of Gaming
PS5 Tudtad?
PSC Gyorsszavazás
State of Play 2020. augusztus 6.
State of Play 2020. február 25.
Stream
Summer Game Fest
Szavazás
Techno
The Game Awards
The Game Awards 2020
Tokyo Game Show
Tokyo Game Show 2020 Online
Tokyo Game Show 2021
Ubisoft Forward

JUST DANCE 2021 (PS4)

Virtuális karanténdiszkó.

A méltán híres, zenés-táncos Just Dance idén is visszatér, és megpróbálja felrázni, megmozgatni az elkényelmesedő gamer-társadalmat. A Ubisoft megcsinálta azt, ami egyetlen hasonló fejlesztőnek sem sikerült: olyannyira beleégette az emberek tudatába a szériát, hogy tulajdonképpen egyedüliként maradt talpon a műfajon belül. A Just Dance 2021 elhozza a nappalinkba a legújabb számokat, de persze a retro partikba való muzsikákból is akad néhány. A legnagyobb kérdés inkább az, hogy a szokásos repertoár frissítésen kívül kapunk-e valami újítást vagy be kell érnünk a szokásos apró kis finomítgatásokkal.

Az indítást követő néhány percben az új külső menüt fedezhetjük fel. Akad itt gyereknek szánt egyszerűsített nézet, ahol csak a szolidabb, családbarát dalok között tudunk válogatni, illetve tovább mehetünk a főmenübe. Az igazi változást azonban a Quick Play mód hozza el. Ahogy a név alapján sejthető, itt bizony mindenféle állítgatás és válogatás nélkül sorsol ki nekünk egy számot a gép. A bája az egésznek abban rejlik, hogy a letáncolt muzsika után egyből jön a következő, egészen addig, amíg azt nem mondjuk neki, hogy stop. Ez a játékmód igazából egy nesze semmi, fogd meg jól kategória, hiszen igazi, kreatív újítást nem kapunk vele, de partik alkalmával mégiscsak jól jöhet, mert a randomizálásnak köszönhetően nem kell percekig azon agyalni, hogy mi legyen a következő talpalávaló, ami mindenkinek megfelel.

A szoftver lényegi része, avagy a játékmenet mit sem változott az évek alatt. Továbbra is a képernyőn megjelenő táncos vagy táncosok mozdulatait kell lekövetnünk a lehető legpontosabban. A jól kivitelezett mozgásokért cserébe pontokat kapunk, amik csillagokat érnek a tánc végén, így pedig kapunk egy teljes képet arról, hogy hány csillagos a teljesítményünk. Ha valami jól működik, azt kár elrontani vagy drasztikusan megváltoztatni. Ezt a Just Dance fejlesztői is tudják, így az energiát inkább a legújabb dalok megszerzésére, és a körítésre fordítják már évek óta. A felhozatalban 40 új, eddig még sosem felhasznált dalt kapunk, illetve a profil szerkesztéséhez használható dizájnelemek is megújultak. Belátom, hogy óriási nagy újdonságokat nem lehet eszközölni a zenelistán kívül, viszont egy kis apróságot azért elvártam volna, ha már az árazás nem ment lejjebb a tavalyi epizódhoz képest. Egy könnyed, sztoriszerűen megcsinált, átvezetőkkel tarkított playlist szerintem például jó öltet lenne, illetve az online részt is felkavarhatták volna speciális eseményekkel.

A zenelistával egyébként semmi problémám sincsen, minden stílusból megtalálható néhány dal, illetve, ha a lemezen lévők nem nyújtanának elég szórakozást, akkor ott a Just Dance Unlimited. Az unlimited mód tulajdonképpen online streameli nekünk a dalokat. A havi szinten bővülő játékmódban mostanra már több száz muzsika megtalálható, viszont ezért cserébe egy minimális havidíjat is kell fizetnünk. Korábbi Just Dance tapasztalatim alapján azt gondolom, hogy ez a nagyjából 1500Ft havidíjas rendszer jobban megéri, mintha egyesével kellene zenéket megvásárolnunk, mondjuk 500Ft-ért. Ráadásul kapunk ajándékba egy hónapot (lemezes és digitális verzióhoz is) és az unlimitedet elég csak akkor meghosszabbítanunk, amikor tényleg játszunk, így pedig nem kerül virtuális por a korábban megvásárolt dalokra csak azért, mert éppenséggel tánc helyett hónapokig az új PS5-öt nyomjuk.

Összességében az új 2021-es Just Dance hozta a kötelezőt. Remek számokat kapunk idén is, történtek apró finomhangolások, de hatalmas nagy újításra azért ne számítsunk. Ha az adott társaság vevő egy kis táncra, de ha végtelen téblábolás helyett inkább valami kompetitívebb élményre vágynánk, akkor nem is kell tovább keresgélnünk. A műfajban etalonnak számító szoftvert egyszerre akár 6-an is tudjuk játszani telefonos alkalmazással, Move kontrollerekkel vagy a PS kameráját használva, így már csak helyet kell csinálnunk, nehogy „véletlenül” leüssük a másikat.

(A játékot a Cenega Magyarország biztosította tesztelésre.  Köszönjük! Megvásárolható támogatónk, a Platinum Shop budapesti boltjaiban, vagy a linkre kattintva meg is rendelhető.)

Pozitívum(ok)

  • Sallangok nélküli quick play játékmód
  • Ismételten 40 új szám
  • Még mindig a legjobb táncos játék a piacon

Negatívum(ok)

  • Az online események évek óta ugyanazok
  • A zenéken kívül nem sok változás van az előző évekhez képest
8/10
Látványosság:
Játszhatóság: Kiemelkedő
Szavatosság:
Zene/Hang: Kiemelkedő
Hangulat: Kiemelkedő

martin beleszól:

Hozzászólás