Generic selectors
Csak
Keresés címben
Keresés a tartalomban
Keresés hírekben
Keresés cikkekben
Keresés a fórum hozzászólások között
Keresés a fórum témákban
Kategória szerinti szűrés
Classic PlayStation
Comix
E3
EA Play Live 2020
EA Play Live 2021
Esemény
Future Games Show: Gamescom 2020
Future Games Show: Spring Showcase
Gamescom
Gamescom 2020
Gamescom 2020 Opening Night Live
Gamescom 2021
Gamescom 2021 Opening Night Live
Heti hírösszefoglaló
Hírek
Komment
Nacon Connect
New Game+ Expo
Nyereményjáték
PlayStation 5 Showcase
PlayStation Indies
PlayStation Network
PlayStation.Community
Podcast
PS5 Future of Gaming
PS5 Tudtad?
PSC Gyorsszavazás
State of Play 2020. augusztus 6.
State of Play 2020. február 25.
Stream
Summer Game Fest
Szavazás
Techno
The Game Awards
The Game Awards 2020
Tokyo Game Show
Tokyo Game Show 2020 Online
Tokyo Game Show 2021
Ubisoft Forward

IRL – egy játékfüggő player története

Ha azt mondom, e hír középpontjában egy PC-s MMORPG, a World of Warcaft áll, talán nem érted, mit keres a téma a PlayStation.Community főoldalán? Viszont ha azt mondom, a következő őszinte és felettébb tanulságos történet egy olyan srácról szól, aki 6 évig komoly videojáték függőségben élt és gyakorlatilag minden szabad percét az online élet kötötte le, talán felkapod rá a fejed.Anthony Rosner WoW-játékos volt. WoW-függő. Hat éven keresztül nem létezett számára más, csak a mindennapos kalandozás Azeroth földjén, a raidelés, a bossok legyőzése, az epic gear és a menősködés Orgrimmar főterén. Aztán rájött…Megkapó videó, bármiféle tudományos mellébeszélés vagy sallang nélkül. Mindenkinek nagyon ajánlom megtekintésre! Aztán minden alkalommal, amikor rád csörög egy haver, hogy induljatok el bulizni, de te nem akarsz menni egy játék miatt, jusson eszedbe…[YOUTUBE]jrKjNwejhfg[/YOUTUBE]

Nincsenek hozzászólások.

Hozzászólás

 1. Nem vagyok függö! Nem vagyok függö! Nem vagyok függö! Nem vagyok függö!!!

 2. Sziasztok!Előbb utóbb mindenkinek eljön az az idő, amikor le kell tennie a játékot. Persze az okok helyenként változnak. Van akinél a család, barátok, barátnő is elég a döntéshez, van akinek ennél több kell.Jómagam is 3 évemet öltem bele online játékokba, én speciel Klánháborút, Grepolist játszottam. Szép lassan indult, napi 1-2 bejelentkezés, aztán 3 hónap alatt 20-25 város, ekkor pedig már nincs megállás. 3-4 óra alvás és 20 óra aktívság! Klánfórum, farmolás, városigazgatás, akciótervezés, világtérkép, ranglista, éjjeli akció, védekezés, körlevélírás, skype, klántalálkozó és ki tudja még mi minden. Az androidos telefonoknak hála még a héven is tudtam játszani…Hogy miért hagytam abba? Nem tudom MMO RPG-kel hogy megy, de a Travián típusú játékokban a közösség és a klán nagyon nagy húzóerő. Egy egy fontos személy kiválása alapjaiban rázza meg az egész világot. Nálunk több ilyen is történt, alábbhagyott a lelkesedés, és ráadásul nem mert megtámadni senki – ergo tök fölösleges volt ott ülni reggeltől estig – és erre már sajnáltam az időm. Mind a kétszer a klán minőségének romlása, és a játékmenetből eltűnő feszültség/izgalom késztetett arra, hogy kiszálljak.

 3. így van tessék mozogni bulizni nem csak kockulni!!

 4. pisti gyerek a kék bogyót választja:)

 5. “Ismerős szitu 🙂 Én spec “”terápiás”” célból vettem PS-t. Menekültem MMO elől. Annak idején nem volt ritka, hogy napi 18-20-órát voltam online. Indult a gép és indult vele a játék is minden egyes nap. A gépnek pedig mennie kellett mert a melóm is ehhez kapcsolódik. Azon vettem észre magam hogy már mindennél fontosabb a játék. Bosszantott ha hívtak, ha a család szólt hozzám mert az alatt az idő alatt is játszhattam volna. Elhanyagoltam magam, barátaim, családom. Tömtem magamba energiaitalt/kávét/teát akármit ami segített hogy akár csak egy órával tovább játsszak. Akkor jöttem rá hogy valami gáz van amikor a gép előtt aludtam el farmolás közben (még jó hogy nem instában XD). PS-el más a helyzet. Itt nem érzem a kényszert hogy napi szinten folyamatosan játszani kell mert az ember “”lemarad”” (aki mmo-zott tudja miről beszélek). Más dolog ez az “”elvesztegettem az életem és a pokolra fogok jutni””. Annak ellenére hogy mennyi időt beleöltem/ölök a játékokba nem érzem úgy hogy elvesztegettem volna az időm. Mindenkinek megvan a maga hobbija, én játszom. A hobbijába mindenki sok időt öl bele, szerintem ez így természetes. Aki meg úgy érzi hogy egy elvesztegetett idő ne játsszon és kész.”

 6. Nagyon durva megnézni ezt a videót főleg hogy nagyrészt megtörtént velem is…5 év Guild Wars az első nap óta játszottam (összesen 13 ezer órát raktam bele ez idő alatt) igen szép karaktert húztam fel benne mondhatnám maxosra. Megismerkedtem egy lánnyal játékon keresztül több mind fél évig jártunk. 80 km volt közöttünk szóval azért többször találkoztunk kb heti 2-3 alkalommal. Aztán elhagyott egy másik kocka miatt akit szintén GW-ben ismert meg xD. Már több mint 1 éve nem voltam online nem is leszek a második részig. A játékot rég kimaxoltam (saját szemszögemből nézve) megjártam a pvp/pve csúcsát is bőven elég volt. Azóta csak konzolon csapatom amire meg nem marad időm a meló/barátnő/suli miatt.

 7. Érdekes videó. Kicsit durván függő lehetett már a srác, de csak kigyógyult 😀 Respect 😀

 8. Én is wowoztam jó 3 évig,mai napig megvan mind a 8 karakterem,de mióta másfél éve megvettem a PS3-at,azóta épp csak felnéztem néhány alkalommal.Ja,és PS3 előtt volt kb 2 évig PS2 és wow párhuzamosan.De ma már bőven elég a PS3.A WoW egy nagyon jo és komplex játék,de a fickóhoz hasonlókat a konzolosok között is találsz,pl Hakoom,vagy kacsáék.

 9. A Battlefield 3 okozott nálam ilyen függőséget nemrég, hogy kelés–>játék alvásig…szerencsére meguntam, de hát nem csoda, amilyen mértéktelenül játszottam vele folyamatosan. Most nyugi van január közepe óta kb., néha felnézek, és szórakozom csak egy keveset.

 10. Én is támogatom, hogy ez is csak egyféle függőség. Egy forma, semmi más. Én is wowoztam, ráadásul törtön, majdnem 2 évet, az egyetem mellett. Nem volt más, sok szempontból. Ha nem ezt találtam volna, akkor biztos mangát olvasok vagy mittomén egész nap. Aztán lediplomáztam, elindult az életem, el sem hinnétek mennyire. Ma is néha felmegyek, kellemes hely Azeroth, de nincs semmi elérési vágy odabent. Szerintem a wow jelenleg az elvonulások között a legkulturáltabb és legkevésbé kártékony.

 11. Ez a 6 év tényleg durva…

 12. Hála istennek ez a WoW elkerült engem…Ezt nézzétek, kb ilyen aki megszállott:http://www.youtube.com/watch?v=XAJZ3AurgU8&feature=related:D

 13. Ismerős, párommal ketten nyomtuk. Hétköznapok: meló, majd ahogy hazaértem gép bekapcs és fekvésig játék, ha asszony előbb ért haza, akkor már ment a gép. Melóban insta és pvp-s cikkek olvasása (azért kellett, hogy vezető beosztásban ráérjek erre 🙂 ), ebédszünetben a szintén klántag(üzemvezető volt a cégnél) kollégámmal a tegnapi arenazás kitárgyalása.Hétvége: felkelés gép be és játék fekvésig.Főtt kaja: max. ha rendeltünk. Mosogatás, takarítás: felejtsd el. IRL barátok: felejtős. Szex: ritkán.Aztán párommal úgy felidegeltük magunkat a felhíguló játékosokon, tartalmon, lagos szervereken, hogy tavaly nyáron abbahagytuk 1 kis időre. Ez a kis idő még most is tart szerencsére. :)Engem nem tud semmilyen offline játék ennyire magával ragadni, na jó a Championship manager-t majd később Football managert kivéve, de abból is kigyógyultam.Mikor tavaly rácuppantam a MAG-ra, kezdett hasonlítani a mondóka elején írt dolgokra és hónapok óta be sem raktam a gépbe, pedig annyira imádom…

 14. de jó hogy nem játszottam ezzel a játékkal 🙂

 15. “Tanulságos sztori, de ez minden függőségben szenvedő egyénnek is szólhat, nem feltétlen csak a WoW-ban “”szenvedőknek””.”

 16. demon souls és dark souls függőséget okozott nálam . Mikor jön a következő From Software következő soul játéka ?

 17. azért feliratot bökhettekek volna hozzá….nem mindenkinek perfekt az angolja……sokat nem értettem belőle én sem

 18. Egy nagy gond van az MMORPG vel,totalisan magaba szippant ha egy kicsit is van erzeked hozza. En Aionoztam 2 evet imadtam marcsak azert is mert nem volt ellenfelem. Full pvp gear agyon lett verve az egesz szerver nem is egyszer. Jo volt szep volt de nalam egy annyival meg lett oldva a problem h azt mondtam most volt eleg.

 19. én csak 1.5 évig bírtam a WoW-ot eredetin aztán valahogy beleuntam…abból a másfél évből is csak kb 1 évet játszottam én aztán odaadtam a haveromnak az accom,de már ő is megunta.viszont soha nem volt problémám azzal,hogy túl sokat játszottam.ha hívtak valahová mindig mentem:)

 20. Én haveromról akartam írni egy ilyesmi cikket, csak ő éppen nem wow függő hanem achievement vadász x-boxn. Egész napokat képes volt végig játszani a virtual haverokkal, hogy ki boostoljanak számomra értéktelen dolgokat. Közben meg ott van neki 2 gyerek, az asszony már elakarta hagyni, erre azt mondta hogy vissza fogja magát… Szóval mindenki függ valamitől, de azért nem árt néha behúzni a kéziféket.

 21. Egy komoly függőségből kigyógyulni (bár egyes pszichológusok szerint igazán sosem lehet) az egyik legkeményebb dolog az életben. Én például a dohányzásról szoktam le mindenféle tapasz, elektromos cigi meg hasonló hülyeségek nélkül. Becsülendő dolog már az, hogy felismerte mit is művel valójában, az, hogy abba tudta hagyni meg pláne! Jó kis film ez, köszi.

 22. Micsoda nosztalgia szállt meg a videó nézése közben. Amiket mesélni tudnék abból külön filmet lehetne forgatni.

 23. Remélem azért nem úgy értette, hogy DJ-zik, hogy a DJ Hero-t tolja xd.Amúgy jó kis történet, én sosem játszottam MMO-val, DCUO kipróbálásra vár, de nem hiszem, hogy hagynám magam beszippantani az online világba, real world is better, még akkor is ha sok a problematika.

 24. Egyszer próbáltam Lineage 2-t, a kipróbálás végére már meg is untam. 😀

 25. Bocs, de miért is ne wowozzon? Úgy mondom ezt, hogy soha 1 perc wowot se játszottam, de miben is jobb a normál élet, mint a wow, vagy barmi más? Mert azt mindenki meg tudja mondani, hogy mit NE csináljon a másik, de a mit csinálj, azt már nem.

  • A filmet megnézted? Mert e kérdéseidre mind választ kapsz belőle. Plusz a film nem a WoW-ozásról szól.

   • Megnéztem. Nem akarok itt vitatkozni, nem Téged szóllak le, csak hülyeség a videó.

    • Miért hülyeség a videó?

     • Azért hülyeség a videó, mert ez nem old meg semmit. Az gyerek most lemondott a wow-ról, de jön majd más függőség, Aki 6 évig nyomott valamit, az simán bármi másra is rászokhat. Inkább otthon szokjon rá valami játékra, mint a drogra, vagy legyen alkesz, vagy stb, így legalább a többieknek nem árt, sőt, ahogy a videóban is látszott, csinált weboldalt, vezette azt a klánt, stb. Nem csodálkoznék róla, ha a gyerek vagy visszaszokna, vagy más, sokkal rosszabb történne vele.

     • Azt gondolom rádöbbenni a függőségedre, majd leszokni valamiről, ami elveszi az életed, mindenképpen pozitív dolog. Ráadásul a videó kedves, őszinte és nagyon emberi. Szerintem.

     • Egyik függőséget csak a másik válthatja fel.Ebben egyetértek.

  • Nem azon van a hangsúly, hogy ne WoW-ozzon. Itt a lényeg az, hogy legyen egy mértékletesség. Persze szopás az élet, bla bla bla… és időszakosan ellehet menekülni a gondok elől a játékok világába. De ne évekre. Pl én is napi szinten játszok mást és mást. Egyrészt szeretem a kihívást, másrészt pedig ezzel vezetem le a napi sz@rt ami felgyülemlik bennem. Szerintem ezzel sokan vagyunk így.Mindemellett azt sem szabad kifelejteni, hogy akármekkora lehet az életben a gond, ha játszol nem tűnik el… egyszer úgyis szembe kell szálni vele.

 26. Nekem is sikerült kijönni belőle.

 27. South Parkban jól kivesézik ezt a WOW függőséget, már csak emiatt sem próbáltam ki! 😀

 28. nekem van haverom aki annó tiszta wow-függő volt. saját elmondásai szerint 3 napokat végigjátszott.egyébként vele érezhetően nehéz volt beszélgetni, sokszor láttam a szemeiben, hogy teljesen máshol jár, ha fenn voltam nála, akkor az éppen bekapcsolt gépből 10 sértődött haverja kiabálta msn-en, hogy jó lenne ha segítene vmi nagy monsztát kinyírni…..volt erről egy frei dokumentumfilm, hát az is elég ilyesztő volt. de jókat röhögtem akkor is, amikor a westendben mutatták az új kiegészítő premierjét… annyi groteszk formát rég láttam, 13-60 évesig.

 29. “Én online Fps függőségben szenvedtem. Ezen generáció első 3 évében online Fps-ről online Fps-re szálltam.1 éve “” tiszta”” vagyok és újra élvezem a gamelés minden percét…..Azért a 6 év dúrva.”

 30. azért mesélni én is tudnék…

 31. Az ilyenekkel az a gond, hogyha nincs igazi haverod/barátod… minimum egy. Mert teszem fel rákockulsz, akármire, WoW, Aion, akármilyen konzol stb… és az életben meg egyedül vagy. Akkor soha a büdös életben nem tudsz kitörni sztem. Persze… a mértékletesség fontos, és van amikor én is átesek a ló túloldalára, de ki nem? (Szerintem a videó és a cikk lényege, hogy összehozza a WoW-osokat… szal kijön valami jó instába, mert kéne pár jó DPS, mert én ittvok tanknak, haver meg healel. 😀 )2-3 óránál egész életemben nem WoWo-ztam többet, szal nem komolyan venni! 😀

 32. Tanulságos kis sztori! Ment is a kedvencek közé!

 33. C64 óta játszom, mindig tudtam mértékkel.

 34. WOW ! sajnos vannak ilyenek… :/

 35. Én megjelenéskor játszottam vele 20 percet, aztán amikor lvl 20-ig ingyenes lett még 15 percet. Nem hinném ,hogy ez a videó nekem szól ,de attól még igen érdekes volt.

 36. Én is lehúztam 2 és fél évet WoW-n. Aztán meguntam, eladtam az accountomat és vettem belőle egy PS2-t, így tértem vissza a konzolok világába. Egyébként magát a játékot iszonyatosan leegyszerűsítették, most már tényleg nem kell nonstop ott ülnöd előtte, ha valamit el is szeretnél érni, mint mondjuk vanillawowban.

  • Rossz szó a leegyszerűsítették. Maga a játék nehezebb lett, csak sok szempontból kényelmesebb. A Raidek pl viccesen könnyűek voltak lv 60-70-en a mostaniakhoz képest.

 37. Nem tudom. Megjelenése óta nyomtam, de az eredmény az lett, hogy inkább ráuntam. Nem értem, hogy hogy tud valaki ilyesmivel fél napokat játszani akár. Egyszerűen nekem kell a változatosság. Monoton.

 38. Most néztem meg..háát elég komoly…ez kb olyan ütős film (csak sokkal rövidebb) mint a Supersize me, amit a Mcdonalds ellen forgatótt még 2004-ben egy csóka…Igen, sokan vannak így..és sokan még sajnos 6 év után se ébrednek fel…örülök, hogy én nem vagyok függő 🙂

  • Supersize me film a legnagyobb hülyeségek egyike. Ha a fazonka 30 napig pacalpörköltet enne, akkor is kikészült volna egészségileg. A legtöbb kaja hizlal, ha orrba-szájba tömi magába az ember.

 39. WoW-ot a megjelenése óta játszom én is, szüneteltetés nélkül. Az első években még szinte elengedhetetlen volt (időszakonként legalábbis), hogy rengeteget játszál, ha jó akarsz lenni, de már pár éve bőven elég pár naponta 2-3 óra játék, és akármilyen jó helyezést is elérhetsz. Igazából nincs is miért napi szinten öt-tíz-mégtöbb órákat online lenni.

 40. Nincs kanál 🙂

 41. Hat passz. 4evig CSztem, 2 evig Diablo2ztem. Se kozbe, se utana semmi bajom nem volt. Egyszercsak meguntam az egeszet.

 42. wow csak erre jó. Nem egy haverom nyomja szintén így. Meg hallom máshol is. Én azóta kerülöm az MMO-kat 😀

 43. Drogozni is lehet okosan …. 8)

 44. Egyébként ilyen repetatív szarral játszani mint ez, ami tele van onlány kurvával, cheaterrel és noobbal…. oké pár hónap, de aztán normális ember ráun. 6 év bazeg 😀

 45. Nem semmi… szerencsére engem nem kapott el így a gépszíj. Még az elején sem mikor beszippantott a videojáték világ (2001-2002 körül).

 46. Isten hozott …a Való Világban ! 🙂