Generic selectors
Csak
Keresés címben
Keresés a tartalomban
Post Type Selectors
Keresés a fórum hozzászólások között
Keresés a fórum témákban
Kategória szerinti szűrés
Classic PlayStation
Comix
E3
EA Play Live 2020
EA Play Live 2021
Esemény
Future Games Show: Gamescom 2020
Future Games Show: Spring Showcase
Gamescom
Gamescom 2020
Gamescom 2020 Opening Night Live
Gamescom 2021
Gamescom 2021 Opening Night Live
Heti hírösszefoglaló
Hírek
Komment
Nacon Connect
New Game+ Expo
Nyereményjáték
PlayStation 5 Showcase
PlayStation Indies
PlayStation Network
PlayStation.Community
Podcast
PS5 Future of Gaming
PS5 Tudtad?
PSC Gyorsszavazás
State of Play 2020. augusztus 6.
State of Play 2020. február 25.
Stream
Summer Game Fest
Szavazás
Techno
The Game Awards
The Game Awards 2020
Tokyo Game Show
Tokyo Game Show 2020 Online
Tokyo Game Show 2021
Ubisoft Forward
Videó

Industria (PS5, PS4, PSN)

Ipari szokvány.

(A teszt a PlayStation 5-ös verzió alapján készült.)

Napjainkban a független fejlesztők egy része igyekszik visszanyúlni az egykori nagyok stílusához, megcsavarva saját ötletükkel vagy gondolatiságával, illetve a rendelkezésre álló erőforrásokhoz igazítva. A Bleakmill pár fős csapata a belső nézetes műfaj legnagyobb etalonjaihoz fordult inspirációként: a Half-Life 2-höz és a BioShockhoz. Az eredmény egy jól induló, de hamar kifulladó thriller egy gépek uralta párhuzamos univerzumról, amely érdekes koncepciója egyszerűen nem tud kibontakozni és beteljesedni.

Főhősünk Nora, egy kelet-berlini kutató, aki kedvese nyomába indulva egy alternatív valóságba kerül, amit különös mechanikus szerzetek uralnak. Egyedüli kontaktja rádión keresztül árul el információkat a bizarr helyszínről, ahol masszív, lyukacsos fémgolyók, vastag csövek és masszív fémelemek tarkítják az európai stílusú épületeket. Képi világa és kezdeti hangulata legerősebb eleme a programnak: érdekes érzéseket vált ki egyszerre ismerős és idegen közegekben haladni, bár kár, hogy a korabeli német történelmi implikációk elvesznek a soron következő kalandban, és nincsenek jobban kihangsúlyozva.

Nora arzenálja tipikus fegyverekből áll össze – pisztoly, távcsöves és sörétes puska, gépfegyver –, amikkel megállíthatja robotikus ellenfeleit. Vannak, melyek életre kelt, balul elsült háztartási eszközöket idéznek, míg másokat mintha egy roncstelepen forrasztottak volna össze, de találunk olyanokat is, amik életre kelt, nyomasztó próbababákra hajaznak. Sajnos az egyébként ötletes és kellemetlen dizájnt a grafikai problémák mérgezik: túl sötét a program, ahol a fényerősség állítása semmit sem ér; gyakran problémás a távolabbi tereptárgyak és modellek betöltése, és darabos a mozgás.

Ezen pedig a játékmechanikai problémák sem segítenek: hősünk lomhán közlekedik, és nem érezzük, hogy uralnánk mozgását és vezérlését. Időnként egyszerűbb, de mégis frusztráló feladványokat kell teljesítenünk, amik kezdeti „menj ide, majd oda” felépítésükön nem lépnek túl. A rövid játékidő ellenére így hamar monotonná válik az élmény, pedig megvan a hangulata az elhagyatott épületek felfedezésének. A végére pedig a narratíva beérése is zavaros és elnagyolt, a finálé inkább elkapkodott lezárása és homályos elmagyarázása a világnak, mint egy sztoriív kibontakozása. Kihangsúlyoznám azért, hogy egy pár fős csapat fejlesztette, így nem is szabad masszív elvárásokat állítani – egyes zűrös megvalósítások azonban kiküszöbölhetők lehettek volna.

Az Industria egy aránylag érdekes alapokra épülő, de technikailag és mechanikailag nem túl jól kivitelezett alkotás: előbbi még orvosolható, utóbbi kevésbé. A belső nézetes, felfedezős-lövöldözős kalandok szerelmesei megtalálhatják benne örömüket, de ennyi pénzért semmiképp nem ajánlanám, még a legnagyobb rajongóknak se. Ettől függetlenül a világba érdemes lehet majd még visszatérni, így, ha a csapat tanul hibáiból és újra belevág egy ilyen hangulatú projektbe, akkor valami érdekesebb és egyedibb is születhetett – most legtöbb ambíciójuk kudarcba fulladt.

(A játékot a kiadó biztosította tesztelésre. Köszönjük!)

★★
CSAK ÓVATOSAN
Kiadó: Headup Games
Fejlesztő: Bleakmill
Megjelenés: 2022. június 9.