Generic selectors
Csak
Keresés címben
Keresés a tartalomban
Keresés hírekben
Keresés cikkekben
Keresés a fórum hozzászólások között
Keresés a fórum témákban
Kategória szerinti szűrés
Classic PlayStation
Comix
E3
EA Play Live 2020
EA Play Live 2021
Esemény
Future Games Show: Gamescom 2020
Future Games Show: Spring Showcase
Gamescom
Gamescom 2020
Gamescom 2020 Opening Night Live
Gamescom 2021
Gamescom 2021 Opening Night Live
Heti hírösszefoglaló
Hírek
Komment
Nacon Connect
New Game+ Expo
Nyereményjáték
PlayStation 5 Showcase
PlayStation Indies
PlayStation Network
PlayStation.Community
Podcast
PS5 Future of Gaming
PS5 Tudtad?
PSC Gyorsszavazás
State of Play 2020. augusztus 6.
State of Play 2020. február 25.
Stream
Summer Game Fest
Szavazás
Techno
The Game Awards
The Game Awards 2020
Tokyo Game Show
Tokyo Game Show 2020 Online
Tokyo Game Show 2021
Ubisoft Forward

Immortals Fenyx Rising – Myths of the Eastern Realm kiegészítő (PS5, PS4, PSN)

Ku, wǒ zài děng nǐ!

(A teszt a PlayStation 5-ös verzió alapján készült.)

A több ezer éves ókori mitológiák azért annyira népszerűek a mai napig, mert hőseik, isteneik és lényeik emberiek. Sőt, emberi tulajdonságokkal bíró, már-már teljhatalmú entitások, akiknek vágyaik és félelmeik vannak, akik perlekednek egymással és a sorssal, és akiket „emberfeletti” mivoltuk talán még érdekesebbé tesz: ők sem választották ezt a létet, és nekik is számolniuk kell a hatalom következményeivel. Az Immortals Fenyx Rising tömkeleg humora alatt eltemetve fel lehetett lelni ezt a motívumot, és ezért volt annyira izgalmas, hogy a görög mitológiás kaland új kiegészítője, a Myths of the Eastern Realm a ritkábban használt, de annál érdekesebb kínai mondavilágot vette alapul. Az eredmény azonban gyakorlatilag teljesen megegyezik az alapjátékkal: annak minden pozitívumával és negatívumával.

A Ubisoft Chengdu nem mert eltérni az alapformulától – vagy legalábbis nem kapott szabad kezet –, és bár új helyszínre látogathatunk egy új hőssel, új szörnyekkel küzdhetünk meg új kihívások között, és új tárgyakkal fejleszthetjük magunkat, többé-kevésbé csak a külső változott. Karakterünk ezúttal Ku, aki arra ébredt, hogy körülötte mindenki kővé változott, míg a mitikus Bu Zhou hegy szétszakadt, és egy ősi gonosz azzal fenyegeti a világot, hogy megtöri a létezés egyensúlyát, és káoszba taszítja azt. Ku, a teremtő Nuwa, valamint egy harcias hős, Gonggong segítségével indul útnak, hogy kiderítse, miként lehetne megoldást találni a helyzetre.

Mivel ez a kiegészítő egyfajta sűrített, kondenzált verziója az alapjátéknak – teszt ITT -, így minden sokkal gyorsabban és pörgősebben zajlik: mindenből kevesebb van, így a fejlődés is fürgébb, és kevesebb idő megy el triviális dolgokkal. Az alapjátéktól függetlenül indítható el, így még azoknak is jó lehet, akik egy 8-10 órás nyílt világú kalandra vágynak – nem csak azoknak, akik alternatívára szomjaznak a görög mitológia után, vagy akik alig várták, hogy ebbe a határozottan élvezetes játékmechanikába vessék bele újra magukat.

Ku szinte teljesen ugyanazokkal a képességekkel rendelkezik, mint Fenyx, egyszerűen csak a megfelelő kínai terminológiához igazítva: „Árész dühe” helyett „Huang Di pengéit” vethetjük be, míg „Héraklész ereje” helyett „Pangu erejét”. Ez a fajta „átcímkézés” igaz az egész élményre, amely szomorú, ugyanis rengeteg lehetőség rejlik ebben az alapvetően kiaknázatlan témában. Itt is a magaslatból firtathatjuk a különböző begyűjteni- és teljesíteni való dolgokat, majd indulhatunk neki a világnak, amely továbbra is színekben pompázik, és bár az épületek és a tereptárgyak a keleti kultúrát idézik, valójában nehezen megkülönböztethető az alapjátékban látottakkal. Másfelől ez a fajta „azonosság” rávilágít arra is, hogy a különböző mitológiákban mennyi a közös, és hogy gyakran hasonlóan emberi ezeknek a héroszoknak és mindenhatóknak a magja, kultúráktól függetlenül.

A feladványok továbbra is kreatívak, ravaszak és ötletesek, és élvezetes megoldani őket, legyen szó a logikai vagy az ügyességi elemekről. A görög lantok helyett bianzhong zenei harangok vannak, amelyeknél el kell érnünk, hogy egyszerre kongjanak, a „mennybéli kapukon” túl pedig lebegő felhők és gyűrűk várnak: előbbieken ugrálhatunk, utóbbiakon himbálózhatunk. Felbukkannak új, ütésre méretet váltó dobozok is, amelyek valamennyire ízesítik a kihívásokat. Összességében azonban, bár vannak jó ötletek, az alapvető képletektől nem tér el a program, és nincs is annyi idő, hogy ezek elmélyüljenek vagy kibontakozzanak.

A történet valamennyire visszafogottabb, kevesebb a poén – szemben az alap kaland 100 vicc/perces arányával –, és sokszor igyekszik komolyabban kezelni a történéseket. A szűk szereposztás személyesebb kapcsolatokat tud kialakítani, de sajnos az idő hiányában nem tudnak kibontakozni az egyébként érdekes, isteni mivoltú karakterek: az emberiséget létrehozó, ennek a terhét a vállain cipelő, sokszor túlságosan aggódó Nuwa; valamint a hirtelen haragú, harcias, felmenői elismeréséért epedező Gonggong.

A harcrendszer egy az egyben megegyezik elődjével, és bár van egy kombórendszer, aminek hatására különleges képességeink látványosabbak és hatékonyabbak lesznek, kifejezetten hátráltatják az élményt az összecsapások. Mivel a lények is teljes mértékben megegyeznek az alapjátékban találhatóakkal, és a főgonoszok sem hoznak túl sok változtatást, ezért a kötelező csatákon kívül igyekeztem elkerülni a harcokat, mert gyorsan monotonná válnak. Szerencsére nem is erőltet bele sok ilyen helyzetbe a program, de nem ártott volna neki újítás: főleg, hogy a nagy múltú kínai harcművészetek egyáltalán nem képviseltetik magukat, és Ku mozdulatsora szinte teljesen azonos Fenyxével.

Az Immortals Fenyx Rising – Myths of the Eastern Realm egy elegendő hosszúságú, tömörített verziója az alapjátéknak, kínai mitológiás köntösben. Szórakoztató, ötletes és jópofa, de egyáltalán nem mer elrugaszkodni – pedig jót tett volna neki. Az érdeklődőek rengeteget tanulhatnak a keleti mitológiáról, ha utánajárnak a különféle elhangzó kifejezéseknek és neveknek, és megtapasztalhatják, hogy a kaland miként fekteti le az alapjait ezeknek az izgalmas mondáknak és meséknek. Akik odavoltak Fenyx történetéért és kalandjáért, azoknak örömhír, hogy többet kaphatnak ugyanabból a képletből. Ez a kiegészítő azonban jobb lett volna egy teljesen külön, olcsóbban megvásárolható csomagként, ugyanis jellegéből fakadóan kedvezhet azoknak, akik esetleg már unják a görög mítoszokat, vagy csak rövidebb útra indulnának ebben a világban. Remélhetőleg a Ubisoft a jövőben is merészebben merít kevésbé reprezentált kultúrák mítoszvilágából, és egyedi élményeket épít köréjük.

(A kiegészítőt a Cenega Magyarország biztosította tesztelésre. Köszönjük! Megvásárolható a 13990 Ft-os szezonbérlet részeként vagy akár külön is, 5240 Ft-ért.)

4 hozzászólás

Hozzászólás

  1. …és akkor mostantól a Ubisoft összes mellékstúdiója – Ubisoft Uganda, Ubisoft Sevastopol, Ubisoft Sofia, Ubisoft Montenegro, Ubisoft Tóalmás, Ubisoft Ankara – megkapja a motort és csinálhat egy DLC-t népi motívumokkal.

    1