Generic selectors
Csak
Keresés címben
Keresés a tartalomban
Keresés hírekben
Keresés cikkekben
Keresés a fórum hozzászólások között
Keresés a fórum témákban
Kategória szerinti szűrés
Classic PlayStation
Comix
E3
EA Play Live 2020
EA Play Live 2021
Esemény
Future Games Show: Gamescom 2020
Future Games Show: Spring Showcase
Gamescom
Gamescom 2020
Gamescom 2020 Opening Night Live
Gamescom 2021
Gamescom 2021 Opening Night Live
Heti hírösszefoglaló
Hírek
Komment
Nacon Connect
New Game+ Expo
Nyereményjáték
PlayStation 5 Showcase
PlayStation Indies
PlayStation Network
PlayStation.Community
Podcast
PS5 Future of Gaming
PS5 Tudtad?
PSC Gyorsszavazás
State of Play 2020. augusztus 6.
State of Play 2020. február 25.
Stream
Summer Game Fest
Szavazás
Techno
The Game Awards
The Game Awards 2020
Tokyo Game Show
Tokyo Game Show 2020 Online
Tokyo Game Show 2021
Ubisoft Forward

Immortals Fenyx Rising – A New God kiegészítő (PS4, PS5, PSN)

Panteoni próbatételek.

(A teszt a PlayStation 5-ös verzió alapján készült.)

A kiegészítők mindig új lehetőségeket biztosítanak a fejlesztők számára arra, hogy igazítsanak, finomítsanak eredeti elképzeléseiken, vagy a fő alkotástól merőben eltérő bővítménnyel készüljenek. A Ubisoft az elmúlt években már stabil „útitervvel” várja a vásárlókat, akik már az adott alkotás megjelenése előtt tudhatják, hogy milyen kiegészítők várnak rájuk az elkövetkező, nagyjából egy évben, és ezt mérlegelve vehetik meg a szezonbérlettel kipárnázott teljes kiadást. Ezek a fixen betervezett extra kalandok nem csak stabil bevételi források, hanem hosszú időre elkötelezik a kalandorokat, hogy időszakosan visszatérjenek ezekhez a történetekhez. A cég pedig így teszi élő szolgáltatássá azon egyjátékos projektjeit, amelyeknél a többjátékos mód nem lehetőség. A Ubisoft hol határozottan jó, hol középszerű tartalmakat gyártott élményeihez, az Immortals Fenyx Rising – A New God pedig valahol a kettő között helyezkedik el.

A kiegészítő szinte teljes mértékben kivágja az alapjáték – teszt ITT – szerves részét képező nyílt világú felfedezést, és kizárólag a különféle kihívásokra, feladványokra és fejtörőkre összpontosít. Hősünk a kaland során megismert istenek kegyeit szeretné elnyerni, hogy maga is beléphessen a görög panteonba, ehhez pedig különféle próbákat kell kiállnia, amelyek a 6-8 órás bővítmény játékidejét teszik ki. A cselekmény nem igazán halad előre, és a történetmeséléssel sem pazaroltak ezúttal túl sok időt a készítők: a játékmenetről szól minden.

Héphaisztosz, Afrodité, Árész és Athéné mind egy-egy feladatcsokorral rendelkeznek, amelyek a káprázatos, aranytól, márványtól és színes virágoktól tündöklő, a felhők között lebegő sziget különböző pontjain vannak szétszórva, ám barangolásra és felfedezésre nincs igazán lehetőség pár apróságot leszámítva. Maguk a kihívások a fő történet során bejárható tartaroszi próbatételeket fejlesztik tovább, jelentősen kibővítve a játékmechanikában rejlő lehetőségeket, de elvéve a bájitalok használatának opcióját, elvégre az itt csalásnak minősül. Bizonyos feladványoknál az istenekhez kapcsolódó központi tényezők térnek vissza, mint például az ütésre lebegő vagy landoló dobozok, vagy a mérgező, tüzes golyókkal kiiktatásra váró növények. Adott képességeket tovább tudunk fejleszteni – például a madarunk által generált, alapvetően nehezékként használt szobrunkkal most már helyet is cserélhetünk, vagy Árész földből kilövellő lándzsái egy felfelé irányuló légfuvallatot generálnak –, ezeket pedig be kell vetnünk a pályák teljesítéséhez. Egyébként kifejezetten jó volt egyébként látni, hogy a képességek használata itt sokszor már követelmény, és míg az alapjátékban megkönnyíthette a dolgunkat, ha jókor alkalmaztuk őket – például az említett lándzsadöféssel még magasabbra ugorhattunk –, itt ezek nélkül nem fogunk tudni továbbjutni.

Minden terep nagyjából ugyanúgy néz ki, de ugyanakkor nagyon látványos, ahogy ezeken a lebegő templomokon haladunk végig, a végén pedig határozottan jó érzés visszatekinteni és látni, hogy mekkora távot tettünk meg. A kihívások maguk azonban nagyon változatosak, és a mechanikából a lehető legtöbbet hozták ki az alkotók, amelyeket megspékeltek újabb elemekkel: megjelent például az elektromosság, amelyet a fémdobozokkal tudunk vezetni és vele mechanizmusokat aktiválni, vagy a mágnesesség, amely szintén a fémtárgyakra van hatással. A kihívások jelentősen próbára tehetik agytekervényeinket, azonban a fizikaalapú feladatok leginkább türelmünkkel játszadoznak. Az összetett rejtvények nagyon frappánsak és kreatívak, és hatalmas a sikerélmény, amikor megoldjuk őket, azonban eszméletlenül frusztráló, amikor a játék saját hibája miatt kell egy hosszabb szegmenst újból teljesítenünk. Többször kell például pörölyünkkel a görgethető golyóknak odasóznunk, hogy a helyükre szálljanak, és bár sokszor egyértelmű, hogy honnan kell odacsapnunk, milliméterektől, apró szögeltérésektől és a hellén (jó)istenek akaratától függhet, hogy épp arra indul-e, és oda landol-e, ahova kellene.

Míg az ilyen helyzetek bosszantóak, a harcok már kifejezetten unalmasak és értelmetlenek. Egy idő után az alapjátékban is elég monotonná válhattak a küzdelmek, itt pedig semmi más funkciójuk nincsen, minthogy töltelékek legyenek. Esetenként specifikus módon kell kiiktatnunk az ellenségeket, de azokat leszámítva sima és monoton gyepálásról van szó, amely jelentősége és élvezeti faktora is eltörpül minden egyéb mellett, amit ez a kiegészítő kínál. Ugyanis minden más szórakoztató, rafinált, ötletes és nagyon elmés, a különféle mechanikákon izgalmasan csavaró próbatételekkel kerülhetünk szembe. Emellett minden helyszínen van egy extra láda is, amellyel a hiányzó istenek szimbólumait szedhetjük össze, hogy jutalomként egy igazán frappáns bónusz kihívással találjuk szembe magunkat, amely inkább egyedi és különleges, és nem a megismertek nehezítése.

A „pályaelosztón” kristályokra vadászhatunk, amellyel az új felszerelésünket fejleszthetjük, illetve ládákat nyitogatva feloldhatunk egy új hátast: előbbiekkel célszerű foglalkozni, mert jelentősen megkönnyíthetik – főleg az ügyességi – feladatokat, utóbbinak azonban nincs túl sok értelme, mert nem igen lelünk helyet a lovagláshoz. Az az érdekes egyébként ebben a lecsupaszított élményben, hogy teljesen szembemegy a Ubisoft nyílt világú sémájával, és egyrészt hiányzott valamennyire a felfedezés, másrészt meglepően üdítő volt egy ilyen kötöttebb, nem számtalan teljesítendő ponttal teleszórt térképen mászkálni.

Az Immortals Fenyx Rising – A New God alapvetően egy szórakoztató, ötletes és kreatív kiegészítő, amely izgalmas feladványokkal teszi próbára az alapjáték veteránjait. Bár bele lehet vágni annak ismerete nélkül is, a minimális gyorstalpaló közel sem elég azon rutin elsajátításához, amelyet ez a feladatcsomag igényel. Ha élvezted a kaland kihívásait, akkor itt a helyed: itt sallang és körítés nélkül vetődhetsz egyik feladványból a másikba, amely reflexeidet ugyanannyira próbára teszi, mint elmédet. Frusztráló, fizikaalapú bökkenői, valamint értelmetlen csatái ellenére is egy korrekt csomag, és kíváncsian várom, hogy a következő kiegészítő milyen irányba indul tovább.

(A kiegészítőt a Cenega Magyarország biztosította tesztelésre.  Köszönjük! Megvásárolható a 13990 Ft-os szezonbérlet részeként vagy akár külön is, 5240 Ft-ért.

1 hozzászólás

Hozzászólás

  1. Mintha a vártnál szerényebb érdeklődés kísérné ezt a játékot PlayStation platformokon.