Generic selectors
Csak
Keresés címben
Keresés a tartalomban
Post Type Selectors
Keresés a fórum hozzászólások között
Keresés a fórum témákban
Kategória szerinti szűrés
Classic PlayStation
Comix
E3
EA Play Live 2020
EA Play Live 2021
Esemény
Future Games Show: Gamescom 2020
Future Games Show: Spring Showcase
Gamescom
Gamescom 2020
Gamescom 2020 Opening Night Live
Gamescom 2021
Gamescom 2021 Opening Night Live
Heti hírösszefoglaló
Hírek
Komment
Nacon Connect
New Game+ Expo
Nyereményjáték
PlayStation 5 Showcase
PlayStation Indies
PlayStation Network
PlayStation.Community
Podcast
PS5 Future of Gaming
PS5 Tudtad?
PSC Gyorsszavazás
State of Play 2020. augusztus 6.
State of Play 2020. február 25.
Stream
Summer Game Fest
Szavazás
Techno
The Game Awards
The Game Awards 2020
Tokyo Game Show
Tokyo Game Show 2020 Online
Tokyo Game Show 2021
Ubisoft Forward
Videó

I Saw Black Clouds (PS4, PSN)

English Horror Story.

Az I Saw Black Clouds képében egy újabb interaktív film érkezett a Ghost Dog Films és a Wales Interactive jóvoltából, melyben őrült pszichiáterek, biofegyverrel teli laboratóriumok, és a porcelánmániás londoni alvilág közti lavírozás után ezúttal egy vérbeli paranormális thriller főszereplőjévé válhatsz.

A filmjátékban Kristina bőrébe bújhatsz bele, aki egyik barátnője váratlan öngyilkossága okán látogat vissza tipikusan angol szülővárosába, ahol a régi barátok mellett rémisztő új kalandok várják az események miatt érzelmileg erősen megrendült lány. Ha nem volna elég a mardosó bűntudat, Kristina körül egyre furcsább dolgok kezdenek történni és hamarosan látni vél egy fehér ruhás szellemet is, akinek “meglepetés!” szintén szerepe volt abban, hogy barátnője önkezével vetett véget életének. Hősnőnk ahelyett, hogy jól leinná magát a sárga földig és elmerülne az önostorozás legmélyebb bugyraiban, inkább nyomozni kezd és hamarosan fény derít egy helyi legendára, melyben PONT egy olyan szellemről van szó, aki öngyilkosságba hajszolja áldozatait. Kristina minél közelebb kerül az igazsághoz, annál nagyobb veszélybe kerül az élete, de vajon meddig képes elmenni azért, hogy fényt derítsen a több évszázados titokra és miért visel olyan micisapkát, ami a nyolcvanas évek óta a hágai Nemzetközi Divatrendőrség hatáskörébe tartozik? Az I Saw Black Clouds többek között választ ad ezekre a kérdésekre is… vagy legalábbis az egyikre.

Sajnos a fent említett nyomozás nem olyan formában fog történni, mint amit mondjuk a Shapeshifting Detective esetében láthattunk, az ISBC ugyanis egy teljesen klasszikus interaktív film, azaz a szereped arra korlátozódik, hogy eldöntsd az adott szituációban hogyan cselekedjen Kristina. Ez egyrészt csalódást keltő, mert ehhez a sztorihoz baromi jól illett volna, ha komplexebb beszélgetési lehetőségeket / cselekvéseket kínált volna fel a játék, másrészt… szintén csalódást keltő, mert így nettó játékidő két óra körül áll meg.

A megszokott “jobbra vagy balra fuss el a szellem elől” játékmenetet hivatott kicsit megbolondítani az a Dark Pictures sorozatból pofátlanul ellopott… elnézést kölcsönvett elem, mely a döntéseid nyomán jelzi a domináns személyiségjegyeid, illetve a szereplőkhöz fűződő viszonyod. Első végigjátszáskor ez utóbbi az elejétől a végéig nem mozdult ki 50%-ról egyik karakter esetében sem, ami persze lehet engem minősít, de egy kicsit furcsa akkor is. Túl sok jelentősége mondjuk nincs ennek, lényeg, hogy a cucc jó paráztatós, igaz? IGAZ?

Sajnos amennyire hatásos és végtelenül nyomasztó tudott lenni mondjuk az Infectious Madness of Doctor Dekker, annyira olcsó (szó szerint) az I Saw Black Clouds. A játék egymás után pipálja ki a szellemes horrorok összes kliséjét az ágy alól kalimpáló kéztől az éjszakai ajtón való vészjósló kopogtatáson át egészen a mindenhol feltűnő, láthatóan baromira unott kísértetig. Sajnos emellett a kivitelezés is olyan szinten amatőr, hogy a zsáner legrosszabb szösszenetei is igazi sztárdarabnak fognak tűnni tesztalanyunk mellett. Ez részben annak köszönhető, hogy a főszerepben látható Nicole O’Neill kivételével szinte mindenki totál hiteltelen, ami különösen igaz a noname mellékszereplőkre, akik “alakítása” több helyütt a kereskedelmi tévék ál-reality műsorainak színvonalát nyaldossa. Mindent elmond szerintem a minőségről az a tény, hogy a fent említett Dark Pictures digitális karakterei sokkal hihetőbb és átélhetőbb színészi alakítást nyújtottak a sorozat mindkét részében, mint itt a hús-vér szereplők.

Maga a sztori egyébként nem rossz és amikor háttérbe szorulnak a tankönyvből kimásolt ijesztgetések egészen érdekes, bár hasonló műfajban már többször látott irányba kanyarodnak el az események. Sajnos régen rossz, ha egy paranormális thrillerben pont a paranormális rész nem működik, de sajnos itt pontosan ez a helyzet, emiatt viszont semmi garancia nincs arra, hogy a kezdeti lelkesedést gyorsan maga mögött hagyó játékos többször nekiugorjon a kísértethistóriának, ezzel kiteljesítve Kristina sztoriját.

Ugyan az I Saw Black Clouds semmiképpen sem nevezhető rossz játéknak, hiszen a vállalását magabiztosan teljesíti, mégis csalódás a Wales Interactive által kiadott korábbi FMV címek után, így megvásárlását csak a műfaj, illetve a horrorfilmek fanatikus rajongóinak ajánljuk.

(A játékot a kiadó biztosította tesztelésre. Köszönjük!)

★★
CSAK ÓVATOSAN
Kiadó: Wales Interactive
Fejlesztő: Ghost Dog Films
Megjelenés: 2021. március 30.

1 hozzászólás

Hozzászólás

  1. Köszi! 100%, h kihagyom.