Generic selectors
Csak
Keresés címben
Keresés a tartalomban
Keresés hírekben
Keresés cikkekben
Keresés a fórum hozzászólások között
Keresés a fórum témákban
Kategória szerinti szűrés
Classic PlayStation
Comix
E3
EA Play Live 2020
EA Play Live 2021
Esemény
Future Games Show: Gamescom 2020
Future Games Show: Spring Showcase
Gamescom
Gamescom 2020
Gamescom 2020 Opening Night Live
Gamescom 2021
Gamescom 2021 Opening Night Live
Heti hírösszefoglaló
Hírek
Komment
Nacon Connect
New Game+ Expo
Nyereményjáték
PlayStation 5 Showcase
PlayStation Indies
PlayStation Network
PlayStation.Community
Podcast
PS5 Future of Gaming
PS5 Tudtad?
PSC Gyorsszavazás
State of Play 2020. augusztus 6.
State of Play 2020. február 25.
Stream
Summer Game Fest
Szavazás
Techno
The Game Awards
The Game Awards 2020
Tokyo Game Show
Tokyo Game Show 2020 Online
Tokyo Game Show 2021
Ubisoft Forward

Hot Springs Story (PS4, PSN, Android, iOS)

Pihentető főnökösködés.

(A teszt az Android verzió alapján készült.)

A menedzser témájú programok már a videojátékozás kezdete óta jelen vannak a piacon. Mindig megvolt az a réteg, mely lelkesen érdeklődött a stílus iránt. A telefonok és tabletek megjelenésével ez csak még szélesebb körben elterjedt, és mostanra már utazás közben is fejleszthetünk játékot, vagy gondozhatunk egy ázsiai pihenőközpontot. A tesztelés során pont az utóbbit csináltam és meg kell, hogy mondjam, a Hot Springs Story jobb elfoglaltság volt, mint a már unalomig ismert cukorpárosítós match-three puzzle jellegű kreálmányokkal égetni az időt. Egy ilyen jellegű játék megkívánja a figyelmet, adatforgalmat nem igényel, és az ázsiai kultúrába is mélyebb betekintést enged. Persze ezek a szempontok csak akkor fontosak, ha nem agyhalott zombiként akarjuk simogatni a telefont, hanem minőségibb kikapcsolódást keresünk.

Ha valakik, akkor a Kairosoft csapatánál dolgozók értenek a könnyed tycoon játékokhoz. Szinte mindegyik szoftverük hasonló, de mégis van annyi eltérés a témája kapcsán, amit miatt érdekessé válhat. A középiskolás osztályfőnöki órák jutottak eszembe most, hogy oly sok év után ismét egy ilyen stílusú játék került a telefonomra. Akkoriban még fele ekkora kijelzőkön, de óriási lelkesedéssel nyomtam a cég korábbi játékait. A Hot Springs akkor kimaradt, most viszont a PS4-es verzió kiadása kapcsán itt az idő a pótlásra. Érdekességképpen megjegyezném, hogy az első verzió piacra dobása kereken 10 éve történt, azóta pedig csak finomhangolások, bugfixek jöttek a frissítések során. A játék sikere óriási volt anno, így kissé értetlenül állok az előtt, hogy ha a konzolokat is célba akarta venni a cég, akkor ez a lépés miért nem történt meg jóval korábban.

A program elindítását követően egyből megkapjuk a mi kis japán pihenőközpontunkat. A létesítmény apró és kevés embert fogad, viszont önellátó és a kezdő tőkénkből csak a fejlesztésekre kell koncentrálnunk. A hangulat egyébként egészen nyugis, itt nem fog a pulzusunk az egekbe emelkedni, viszont a kreativitásunkat annál inkább használni kell. A boltok, dísztárgyak és szolgáltatók kihelyezésénél nincsen megkötve a kezünk. A bónuszokra és a közönségre kell leginkább figyelnünk, de ez sem annyira drasztikus, mint más menedzserjátékok esetében. Tulajdonképpen lehetetlen csődbe vinni a céget, ami egyfelől adhat egyfajta nyugalmat, másfelől viszont a nehézséget redukálja le a nullára. Az egyetlen mérce a fejlődésünk gyorsasága és a maximális terület elérése lesz. Az évente egyszer megrendezendő arany hét az, ami képes megtörni a néha már unalomba fulladó fejlesztgetést. Ilyenkor egy verseny keretein belül a legnagyobb forgalmat kell lebonyolítanunk, és ha ez sikerül, akkor nem kevés extra tárgy és pénz üti a markunkat. A japán stílusú pihenő helyünk népszerűségét egyébként mindenféle bérelhető reklámokkal tudjuk növelni, tehát ha az év többi hónapjában spóroltunk, akkor egy giga reklám hadjárattal könnyen megnyerhető a bevételi verseny.

Az épületeket érdemes figyelmesen lehelyezni, hiszen a kombók is jelentősen meggyorsíthatják a fejlődésünket. Az előre lepésünk honorációjaként újabbnál újabb tárgyakat, növényeket és szolgáltatókat helyezhetünk ki, viszont ennél többet ne várjunk a játéktól. Ahogy lenni szokott az ilyen jellegű szoftvereknél, vége soha sincsen. Mindig lehet valamit finomítani szépítgetni és ha már a Dagobert bácsi módjára úszunk a pénzben, akkor a játék törlése jelenti csak a szórakozásunk végét. A céltalanság ellenére néhány napig jól eltudtam szórakozni telefonon. A probléma leginkább az, hogy a játék PS4-es megjelenése kapcsán került hozzánk tesztelésre, amiért viszont a PS Store-ban dupla annyi pénzt kérnek. (Utánajárásom alapján semmilyen extra funkciót nem tud a PlayStation 4-re készített változat.) Ugyanazt a pixelekből álló, egyszerű de nagyszerű grafikát kapjuk ugyanazokkal a lehetőségekkel. Ha a telefonos verziókkal azonos áron jelent volna meg, akkor egy rossz szavam nem lett volna, de így kissé lehúzás szaga van a koncepciónak. Összességében a játék alapvetően nem lenne rossz, viszont a tíz éves megjelenés is erősen érződik rajta. Ha mindenképpen szeretnétek valamilyen könnyed Kairosoft menedzser jellegű programot kipróbálni, akkor én a nemrég megjelenő World Cruise Story-t tudom javasolni a Hot Springs helyett, mivel jóval összetettebb és a nagyrészt a Hot Springs-ből merít, árban pedig nincsen különbség.

(A játékot a kiadó biztosította tesztelésre. Köszönjük! Hasonló jellegű a Game Dev Story is, amelyről tesztünket ITT olvashatjátok el.)

★★
CSAK ÓVATOSAN
Kiadó: Kairosoft
Fejlesztő: Kairosoft
Megjelenés: 2021. február 11.
Ár: 4530 Ft
Feltöltőkártya: PlatinumShop

Hozzászólás