Generic selectors
Csak
Keresés címben
Keresés a tartalomban
Keresés hírekben
Keresés cikkekben
Keresés a fórum hozzászólások között
Keresés a fórum témákban
Kategória szerinti szűrés
Classic PlayStation
Comix
E3
EA Play Live 2020
EA Play Live 2021
Esemény
Future Games Show: Gamescom 2020
Future Games Show: Spring Showcase
Gamescom
Gamescom 2020
Gamescom 2020 Opening Night Live
Gamescom 2021
Gamescom 2021 Opening Night Live
Heti hírösszefoglaló
Hírek
Komment
Nacon Connect
New Game+ Expo
Nyereményjáték
PlayStation 5 Showcase
PlayStation Indies
PlayStation Network
PlayStation.Community
Podcast
PS5 Future of Gaming
PS5 Tudtad?
PSC Gyorsszavazás
State of Play 2020. augusztus 6.
State of Play 2020. február 25.
Stream
Summer Game Fest
Szavazás
Techno
The Game Awards
The Game Awards 2020
Tokyo Game Show
Tokyo Game Show 2020 Online
Tokyo Game Show 2021
Ubisoft Forward

Horizon Forbidden West – Ezért érdemes PS5-ön kalandozni

Szebb, gyorsabb, hatékonyabb.

Holnap érkezik a Horizon Zero Dawn várva-várt folytatása, a Horizon Forbidden West, ami nem csak PlayStation 4-re, hanem PlayStation 5-re is kapható. A jelen generációs konzol számos aprósággal teszi élvezetessé az előző masinán is remekül dübörgő kalandot. Így, ha van rá lehetőséged, inkább PS5-ön vágj bele a kalandba: hidd el, megéri!

Villámgyors töltések

Ha szeretnéd teljes mértékben kiélvezni Aloy nyugati utazását, akkor rengeteg tennivaló és mellékfeladat vár rád: párbeszédek, gyűjthető tárgyak, felfedezhető helységek és masszív gépi monstrumok szegélyezik ösvényedet. Ha mindent fel akarsz fedezni, minimum 50-60 órára lesz szükséged, de ha csak a főbb mozzanatok érdekelnek, akkor is 20-30 órára lehet szükséged.  A térkép tele van tábortüzekkel, amiknek köszönhetően gyorsan utazhatsz egyik helyről a másikra: ez sima PS4-en több időbe telhet, PS5-ön viszont csupán pár másodpercig tart. Az én leghosszabb töltésem 5 másodperc volt, és ez is kirívó. Normál vagy annál nehezebb fokozaton ráadásul kikapni is egyszerűbb, így a mentés visszatöltésekor is kifejezetten jó, hogy alig pár pillanat elég, hogy újra belevethesd magad az ádáz ellenféllel való csatába. A töltőképernyőkön hasznos tippek várnak, így külön be lehet állítani, hogy a betöltést követően ne azonnal induljon a játék, ha esetleg okulnánk.

Ha ki is kapnál ettől a veszedelmes csapattól, gyorsan visszalendülhetsz a harcba

Hangok mindenütt

Ahogy Trén szerkesztőtársam tesztjében is írta, a Horizon Forbidden West világa telis-tele kiválóan összerakott hangokkal. Az ámulatba ejtő tájakat aláfestő csodálatos muzsikák, a harcok adrenalint pörgető dübörgő zenéje vagy a lopakodás közbeni feszültségkeltő dallamok mellett neszek, zajok és egyéb audioeffektek teszik ezt az élményt sokkal gazdagabbá. A PS5-ös 3D Tempest technológiájának köszönhetően egy szimpla sztereó füles is átfogóbb „hangtájat” teremt, egy komplexebb fejhallgatón pedig hatványozódik az élmény. A süvítő sivatagi szelek és a homok sodrása, a halak csobogása és csermelyek zúgása, a gépi duruzsolás vagy a lakott területek zsibongása élettel telibbé és valósabbá teszik a kalandot. PS5-ön finomhangolni lehet a különböző audioforrásokat: külön lehet szabályozni a gépek zajait, a fegyverek és robbanások dübörgését vagy a környezeti hangokat is.

A rezgések varázsa

A PS5 egyik legvagányabb funkciója a DualSense kontroller adta lehetőségek, amiket a Horizon Forbidden West szerencsére teljes mértékben kihasznál. Aloy legfőbb harci eszköze az íj és nyíl kombináció, az adaptív ravasznak köszönhetően pedig a kezünkben éled fel a fegyver: az íj felhúzásakor és kilövésekor a ravasz ellenállásának változásával a vezérlőnk imitálja a szerszám használatát. Természetesen ez a többi csataeszközre is igaz: a nyilakat gépfegyverként vető fegyverünknél folyton vissza-visszarúg a ravasz, a bombavető parittyánál pedig egy nagyot lök. Ehhez társul a DualSense haptikus visszajelzése, az egyedi rezgéseivel pedig sokkal plasztikusabb és teljesebb a világ felfedezése: egy vízesés alá beállva egyre erősödő rezgéseket érezhetünk, a gépeken lovagolva fémpatáik dobbanásával együtt dübörög a kontroller tenyerünkben, a közelharcoknál pedig minden ütés bevitelét megtapasztalhatjuk, miközben az összekötő jeleneteket is színesíti és átélhetőbbé teszi. Még ha grafikailag teljesen ugyanúgy festene a két platformon a játék, akkor is sokkal jobb így nyomni – de persze ez nem így van. Ha esetleg kellemetlenek ezek a lehetőségek, vagy szeretnéd a mértéküket szabályozni, arra is lehetőség van az átfogó beállítási lehetőségek között.

Egy ilyen jelenetnél a hangoknak és rezgéseknek köszönhetően sokkal összetettebb élményt kapsz

Felbontás vagy képfrissítés

Már a Horizon Zero Dawn is gyönyörűen festett, folytatása azonban még magasabbra emeli a képi megjelenítést. Aloy a „Tiltott Nyugaton” diverz bioszférákat jár be, fagyos hegyektől a perzselő sivatagokig, a sziklás térségektől a tengerpartig, ahol az óceán kék hullámai nyaldossák a homokos partot. Mindezt tovább fűszerezik a különböző, ember alkotta építmények romjai – és az azokra építkező „jelenkori” törzsek létesítményei. PlayStation 5-ön két vizuális mód teszi lehetővé, hogy a lehető legteljesebb mértékben élvezhessük ki Aloy kalandját. Az egyik a teljes 4K-s felbontásra helyezi a hangsúlyt, alacsonyabb képfrissítés mellett, a másik pedig a 60 fps-re fókuszál: ezek között pedig könnyedén lehet váltani. Előbbi például a csodás tájak befogadásakor remek lehetőség, utóbbi pedig a nagy, pörgős csaták hevében, amikor lehet, hogy egy pillanaton múlhat a győzelem, vagy az a régóta keresett gépalkatrész. PS5-ön egyébként általánosságban részlet- és effektgazdagabb élmény vár: ennek egyik látványos eleme a vízalatti részletek és a hullámok rendszere, valamint a jobb fény- és árnyékrendszerek.

A vízalatti túrák elképesztően csodálatosak

Ezeket a dolgokat természetesen sokkal egyszerűbb úgy átérezni, ha meg is tapasztalta az ember: főleg a kontroller adta sajátosságokat. A PS5-ös verzió elég extra lehetőséget biztosít ahhoz, hogy megérje inkább azon belevágni – már ha van erre lehetőség. Ha még nem tudtál PS5-öt szerezni, ne aggódj, mert PS4-en is a konzol egyik legjobb játékába vetheted bele magad. PlayStation 5-ön a tartalom változatlan, csak teljesebb az élmény.

A Horizon Forbidden West már kapható PlayStation 5-re és PlayStation 4-re. Tesztünket ITT olvashatod. A játék megrendelhető PS5-re és PS4-re támogatónk, a Platinum Shop budapesti boltjaiban a linkekre kattintva.

5 hozzászólás

Hozzászólás

  1. Ha választhattok, mit szoktátok inkább preferálni: a 4K30p vagy az FHD60p (vagy dinamikus felbontás, gondolom játéka válogatja) felbontást?

  2. Sajnos nekem csak PS4-en fog landolni, de nem aggódom az élmény miatt 🙂