Generic selectors
Csak
Keresés címben
Keresés a tartalomban
Keresés hírekben
Keresés cikkekben
Keresés a fórum hozzászólások között
Keresés a fórum témákban
Kategória szerinti szűrés
Classic PlayStation
Comix
E3
EA Play Live 2020
EA Play Live 2021
Esemény
Future Games Show: Gamescom 2020
Future Games Show: Spring Showcase
Gamescom
Gamescom 2020
Gamescom 2020 Opening Night Live
Gamescom 2021
Gamescom 2021 Opening Night Live
Heti hírösszefoglaló
Hírek
Komment
Nacon Connect
New Game+ Expo
Nyereményjáték
PlayStation 5 Showcase
PlayStation Indies
PlayStation Network
PlayStation.Community
Podcast
PS5 Future of Gaming
PS5 Tudtad?
PSC Gyorsszavazás
State of Play 2020. augusztus 6.
State of Play 2020. február 25.
Stream
Summer Game Fest
Szavazás
Techno
The Game Awards
The Game Awards 2020
Tokyo Game Show
Tokyo Game Show 2020 Online
Tokyo Game Show 2021
Ubisoft Forward

Hitman (2016) – Episode 3: Marrakesh

Folytatjuk híradásunkat az IO Interactive már jól ismert szériájával, amely az idei évben epizodikus formában, hónapról-hónapra adagolja kedvenc kopasz bérgyilkosunk történéseit. A legutóbbi olasz kitérő [URL]http://playstationcommunity.hu/note/14765]Sapienza városában[/A] üde színfoltja lett a darabolt műnek, és a kritikusok körében is elég jó pontszámokkal zárt, úgyhogy kíváncsian vártuk a marokkói kiruccanást, ahol Marrakesh utcáin csatangolva kellene ismét meglelnünk a galád célpontjainkat, majd azokat végül becserkésznünk. Témaválasztás tekintetében ismét jelesre vizsgáztak a fejlesztő fiúk-lányok, hiszen az afrikai városban az arabos jelleget magán viselő, nyüzsgő piac, valamint a patika tiszta, IKEA bútorokkal felszerelt, Svéd konzulátus kellő kontrasztot és változatosságot biztosít a játékosnak. Az viszont már más kérdés, hogy mindezek kiaknázása nem feltétlen sikeredett a legprecízebben. Sapienzához képest valamivel lineárisabb lett ez az epizód, és a helyszínek által felkínált gyilkolási lehetőségekből is mintha kevesebb variáció lenne. A párizsi divatbemutató, és az olasz küldetés telis-tele volt megannyi frappáns megoldással, Marrakesh-ben viszont egyáltalán nem éreztem, hogy el lennék kényeztetve ezek terén. Habár ezt valamelyest sikerült ellensúlyozniuk a készítőknek a játék nehézségi fokával. Az izgő-mozgó romos utcáknak és a piacnak remek hangulata van. Igazi zsibvásáros miliő, ahol árusok kínálják portékáikat, megannyi turista nézelődik (és állnak bágyadtan útvonalunkat nehezítve) némi katonai jelenléttel fűszerezve, valamint a kialakult politikai helyzet miatt a konzulátus előtt megannyi tüntető fejezi ki nemtetszését füstbombákkal. A piactér mellett két nagyobb területet lehet még bejárni. A már említett Svéd követség modern felszereltségével és makulátlan tisztaságával jól ellensúlyozza, a katonai központként használt, romos iskola lepusztultságát. Ezen helyszínek között kellene levadásznunk a svéd üzletember, Claus Hugo Strandberget, valamint Reza Zaydant, helyi tábornokot.
[YOUTUBE]Jgqk4NAC810[/YOUTUBE]Mint már említettem, Sapienzához képest sajnos kisebb lett Marrakesh, és nem csak a bejárható helyszínek tekintetében, de még küldetések számában is. Mindösszesen a fent említett két célpontunk van, ezúttal nincs még egy harmadik mellékküldetés (mint a víruslabor az előző epizódban), és a felkínált Oppurtinities-ekből szintén kevesebb van, mint amit már megszokhattunk. Persze megvannak a célpontjaink napi menetrendjéből adódó lehetőségek (pl. álcázhatjuk magunkat az egyik masszőrjének, vagy a vele interjút készítő stáb egyik tagjának, stb.), de ha nincs kedvünk ezekkel bajlódni, akkor magunk is előállhatunk egy halálosabb megoldással (egy kedves barátom állítása szerint, egy adott ponton sniperrel mindkét célpont instant kiszedhető 5 perc alatt). Noha valamivel kisebb a bebarangolható terület, mégis van ennek pozitív oldala is, mégpedig a nehézségi faktora, mivel a nyüzsgő piacon nem épp egyszerű észrevétlenül akciózni. Ha mondjuk, elterelés gyanánt ki szeretnénk kapcsolni a sejtelmesen figyelő pincér ventilátorát, a szemközti bolond asszony a boltból rögtön elkezd rimánkodni, hogy „jajdenagyon rosszban sántikál itt valaki” és máris nyakunkon a helyőrség. A sok-sok NPC-nek köszönhetően sokkal jobban kell taktikázni és időzíteni, és nem árt megkeresni azokat a pontokat, ahol senki sem lát bennünket. Csak óvatosan lehet sunyiskodni a hatalmas forgatagnak köszönhetően, és ez mondjuk nem rossz így, mert ezáltal a fejlesztőknek csak sikerült egy üde foltot belevarázsolni ebbe az epizódba is.Zavaró apróságok természetesen vannak a Marrakesh városában. Például az, hogy minden lakos anyanyelvi szinten, akcentus nélkül tud angolul. Semmi arab dialektus, vagy tört angol (pedig az év elején pont sikerült megtapasztalnom, hogy az arab országok lakosainak majdhogynem érthetetlen az angoljuk), de még a konzulátuson sem lehet felfedezni egy kis svéd tájszólást. A tábornok pedig, aki tősgyökeres helyi lakos, simán brit angollal vakerált (biztos oxfordi cserediák volt). De ha nem szőrszálhasogatunk ennyire, akkor hibának mindössze a (még mindig jelenlévő) hosszúkás töltési idő, valamint a folyamatos online jelenlét róható fel. A nagy átívelő háttértörténetből ismét kapunk egy nyúlfarknyi részt, ami továbbra is picit kaotikus, de majd meglátjuk mi sül ki belőle az utolsó epizódra. Sapienza után immáron egy minimális visszaesés érzékelhető a sorozatban; bár a szinten tartás megmaradt, ám rápakolni egy fokozattal ezúttal nem sikerült. Grafikailag továbbra is pompás az új Hitman, e téren továbbra sem okoz csalódást. Ha az előző két részt már beszerezted, akkor nyugodtan beruházhatsz erre is, mert változatosság ugyan van benne, csak azt lehetett volna még fényesebbre csiszolni. Reméljük a következő Thaiföld-i epizódban lesz valami, ami majd [S]kiveri[/S] kicsapja a biztosítékot. (A tartalom megvásárolható a PlayStation Store rendszerében, a Marrakesh epizód ára 3.090Ft.)
[B]
Fejlesztő: IO Interactive

Kiadó: Square Enix LTD
Megjelenés: 2016.05.31.
Ár: 3090Ft
Játékosok száma: 1
Kép: 720p, 1080i, 1080pDemo: nincs[/B]

30 hozzászólás

Hozzászólás

  1. Érdekel nagyon ez az új Hitman de majd csak ha az összes fejezet megjelent és lesz valami jó kis leárazás hozzá:)

  2. Az IKEA mennyit jattolt a cikkért Jedi?

  3. Nagyon remélem a jövőben nem erőltetik majd sokan ezt az epizodikus felállást.

  4. Kíváncsi vagyok bejön-e ez a epizódikus módszer. Én a magam részéről megvárom, hogy egybe kiadják lemezen. Remélem lesz ilyen!

  5. Kiveri? Csak nem tán!!! Na csak jönnek a 18P pluszos játékok jó van!

  6. El is felejtkeztem erről a játékról, de várom a teljeset nagyon. Köszi az emlékeztetőt! 🙂

  7. Budapesti rész nem lesz? 😀 Az mekkora volt. 😀

  8. “Nagyon rossz ez az epizodikus felosztás, mindenképpen megvárom, míg az összes kijön, aztán majd egyben végigjátszom. (sorozatokat is így szoktam)Nagyon remélem, hogy más játékokhoz nem veszik át ezt a stratégiát, bár talán nincs még egy széria, ami (az Absolution kivételével) ennyire feldarabolható egy-egy “”édzsöntfórtiszevöndiszizdájánászpíkingnexttargetiz…”” részekre.”

  9. Olvastam a fórumban, hogy a Hitman Sniper Challenge is megjelenik PS4-re. Erről tud valaki valami bővebbet? Egyébként nekem nagyon adja a játék. El lehet szöszölni vele rendesen. És hol van még a vége?