Generic selectors
Csak
Keresés címben
Keresés a tartalomban
Keresés hírekben
Keresés cikkekben
Keresés a fórum hozzászólások között
Keresés a fórum témákban
Kategória szerinti szűrés
Classic PlayStation
Comix
E3
EA Play Live 2020
Esemény
Future Games Show: Gamescom 2020
Future Games Show: Spring Showcase
Gamescom
Gamescom 2020
Gamescom 2020 Opening Night Live
Gamescom 2021
Gamescom 2021 Opening Night Live
Heti hírösszefoglaló
Hírek
Komment
Nacon Connect
New Game+ Expo
Nyereményjáték
PlayStation 5 Showcase
PlayStation Indies
PlayStation Network
PlayStation.Community
Podcast
PS5 Future of Gaming
PS5 Tudtad?
PSC Gyorsszavazás
State of Play 2020. augusztus 6.
State of Play 2020. február 25.
Stream
Summer Game Fest
Szavazás
Techno
The Game Awards
The Game Awards 2020
Tokyo Game Show
Tokyo Game Show 2020 Online
Tokyo Game Show 2021
Ubisoft Forward

Helheim Hassle (PS4, PSN)

Balhé a poklokban!

Pár éve egy különösen agyament szoftvert kaptam tesztelésre, ami a Manual Samuel volt a Perfectly Paranormaltól, e teszt alanyának fejlesztőjétől. Röviden arról szólt, hogy a Sátán egyik lovasa egy vicces fogadást kötött egy jobblétre szenderült szerencsétlennel. (A szoftver egyébként nem mindennapi irányítása miatt feledhetetlen élményül szolgált.) A modern korban játszódó game után a fejlesztők most a régmúltat célozták meg, így a Helheim Hassle egyfajta előzménye fentebb taglalt első játékuknak.

Bjorn Hammerparty nem egy átlagos 14 éves viking legény, valahogy nem tartja életcéljának, hogy hősi, értelmetlen halált haljon. A kezdő képsorok pont ezt a dilemmát írják le, ahol a srác próbálja elalibizni kötelességét. Már az elején árasztja magából a fárasztó, de ugyanakkor fenemód szórakoztató poénjait a program, amiből később sem lesz hiány. Stílusát tekintve metroidvánia kalandjáték ez, sok-sok fejtörővel. Az animáció különleges és kacagtató, az egymásra kiható események pedig még több vicces jelenetbe torkollnak majd. Az egyik ilyen például egy barlangba lakó, nadrág nélküli férfi, aki egy kőoszlopra festett szeretőt dédelget. Nem fontos vele találkozni a bevezetőben, de ha segítünk rajta, akkor később a kőemberek élő legendaként tekintenek ránk.

A történet szerint végül Bjorn leesik egy magaslatról és szörnyet hal, maga alá temetve egy medvét is. A „medveölő” anyagtalan testével konstatálja, hogy végtagjai szanaszét hevernek, így az összegyűjtésük után megpróbál bejutni a pokol kapuján Helheimbe. Ezt a mindenség atyja Odin nem engedi, hiszen hősi cselekedetével Bjorn a Valhallába kerül (ami nem túl jó hely, mint azt később megtudhatjuk). Telnek-múlnak az évszázadok, a jelenben járunk, amikor is egy a Manuel Samuelből ismerős, de másik csonti lovas próbál bejutni a viking túlvilágra, hogy elhozzon egy kardot a mesterének. Mivel nem tudja elolvasni a kapura rótt betűket, így kapóra jön egy fiú sok száz éves csontváza, akit reanimál. Egy alku keretein belül Pesto a csontváz (az apokalipszis egyik lovasa, a Ragály) az ifjú viking társaságában elindul, hogy eljussanak Helhez (Helheim uralkodójához).

Sok idő eltelt így nagyon megváltozott Helheim megítélése is. Hogy kelendőbbé tegyék a helyet (Valhallával szemben) Balder kitalálta, hogy megreformálja az egészet. Egy goblin-céget felbérelve telerakták feladványokkal, ezzel is megnehezítve a duó haladását. Közben kiderül, hogy Bjorn végtagjai és a feje is le tud járni, így egyfajta halhatatlan lényként akár külön is mozgathatja azokat. Így az elérhetetlennek tűnő helyekre feldobálva testrészeit megoldhatja az elé állított puzzle-öket. Közben párosunk egy rakás szereplővel összefut, akik folyamatosan szívják a vérüket. Egyre több mókás kombinációt lehet elsajátítani attól függően, hogy miként kapcsoljuk össze a végtagokat, így a játékmenet sosem lesz unalmas, valamin mindig agyalni kell. Rengeteg a mellékküldetés is, amik sokkal több fejfájást okoznak, mint a történetben való továbbjutás. A helyszínek közt taxival utazhatunk, de ilyen pontok az adott térkép két végpontja közt is megtalálhatóak. Minden titok nagyon el van rejtve, a gyűjtögethető levelek és bogyós gyümölcsök is lehetetlennek látszó zugokban foglalnak néha helyet. A térkép ellenben nagyon jó, pontosan látjuk, ha valaminek a közelébe kerültünk és, hogy milyen és hányféle dolog vár még bezsebelésre. Sok dolgot kétféleképpen is megoldhatunk, egyfajta jó-rossz megoldásként. Az egyik ilyen például a lusta goblin pinkódja, aki nem hajlandó arrébb vinni a tornyát az útból, de a helyes kód ellenében megteszi. Ezt a néma festő haver ismeri csak, aki egyesével felfestve mutogatná a számokat, de egy mozgó platformon folyton kikerülünk a látómezejéből (a kart távolról a saját ottmaradt kezünk irányítja, míg a festőnek fejünk óbégat). Körülményes teljesíteni, így bemondhatunk egy kamu kódot is, amitől az egész szerkezet a levegőbe röpül. Ennek persze következménye lesz, mint sok minden másnak is (nekem megért egy második végigjátszást a történet).

A képi világa a Manual Samuelt idézi meg, az animáció is hasonlóan jó pofa. Színes, bolondos világot alkottak meg rengeteg szereplővel, akik egytől egyik nagy arcok. A folyton elégedetlenkedő és könnyen felidegesíthető Pestót remekül kiegészíti a higgadt és befásult Bjorn. Szerethető és nagyon idegesítő alakok jellemzik a kalandot, többen zenés koncertet is adnak hosszú dalokat énekelve. Ezeket a megfelelő helyeken Pesto el is tudja gitározni. A csontváz hölgy amúgy is az egyik legvagányabb karakter a játékban, nem egyszer percekig torzsalkodik, ha Bjornnal nem állítjuk le az agymenését ki tudja meddig mondaná  magáét. A szinkron jelesre vizsgázott, nagyon elkapták az utolsó részeges goblin karakterét is, látszott, hogy élvezték felmondani ezt a sok baromságot. Külön kiemelném Helheim kapuját őrző Modgunt, kinek fejét magunkkal tudjuk cipelni, így minden területhez hozzábüfög valami extra kis infót. Ha pedig véletlen lerakjuk, fél perc után gusztustalanul idegesítő módba vált át, és vadul beszólongat, sérteget, amíg vissza nem megyünk érte.

Maga a történet apró felfedezéssel egy jó 6 órára rúg, de a mászkálással és gondolkodással együtt ez a szám szépen kerekedik. Több, mint 3000 sornyi dialógust írtak, így a második nekifutásomra is okozott meglepetést, alternatív megoldásokat a stuff. Nagyon viccesen parodizálták ki a mitológiát és keverték bele a mai modern dolgokat (például Odin, mint influencer). Nagyon élveztem végig a cuccot és a tonnányi felfedezhető vackot, ami benne van, ezek közül a legkirályabb egy kis rendezvényen kipróbálható, elismert indie címek előtti tisztelgés (Griss, Limbo, Supermeatboy, stb.). Csak ajánlani tudom ezt a remek terméket, ha valami nem mindennapira vágysz, nyugodtan csapj le rá!

(A játékot a kiadó biztosította tesztelésre. Köszönjük!)

★★★★★
SZÍNARANY
Kiadó: Perfectly Paranormal
Fejlesztő: Perfectly Paranormal
Megjelenés: 2021. január 12.
Ár: 5569 Ft
Feltöltőkártya: PlatinumShop

2 hozzászólás

Hozzászólás

  1. Jópofa. 🙂

  2. Elgondolkodtam, milyen pazar lenne egyszer egy rendes, nagy költségvetésű open world játék valami hasonló világban, hasonló felfogással. Nem vikingek, meg görögök, meg keresztes lovagok, és nem is kínai meg japán maffia, hanem ez, valami állatság, de rendesen aládolgozva.