Hardver – Natec Genesis Tin 200 egér és billentyűzet adapter

Nyomtad már egérrel a Gran Turismót?

Örök dilemma a digitális szórakoztatásban, hogy melyik perifériával jobb, könnyebb kezelni a számítógépes- és videojátékokat: kontrollerrel, vagy az egér-billentyűzet kombóval? A jártasabb gamerek jól tudják, hogy nincs mindent verő válasz, ugyanis teljesen zsánerfüggő a dolog. Konzolokon kontrollerrel éppúgy kényelmetlen a kurzort irányítva csapatni a vérgőzös stratégiákat, mint PC-n billentyűzettel platformerkedni. Viszont míg számítógépen a legtöbbször tökéletesen át lehet ültetni a kezelést kontrollerre, addig szeretett PlayStation masinánkon hiába támogatott a billentyűzet és az egér, mégsem használhatóak a programok 99%-ánál…

…eddig.

Szerencsére a világ ma úgy néz ki, hogy ha valamelyik gyártó szarvashibát ejt egy hardver fejlesztésénél és úgy dobja piacra, akkor a hiányosságot egy kisebb gyártó javítja ki egy kiegészítő termék megjelentetésével. Csak két USB-port van a cuccon? Tessék, itt egy USB elosztó! Hiányzik az új telefonodról a jack aljzat? Íme egy adapter!

A Genesis által gyártott Tin 200-as billentyűzet-egér adapterrel a fentebb vázolt problémát orvosolhatjuk, vagyis azokat a játékokat is játszhatjuk a PC-s perifériákkal PlayStation 4-en (illetve más konzolokon is), amik amúgy nem támogatják őket.

A termék első ránézésre egyszerű, de igen körültekintő, gondos csomagolást kapott. A papírtokba bújtatott kettényitható, belül kipárnázott csomagban nincs semmi felesleges sallang, csak maga a kütyü – amit gondosan körbeölel a védelmező szivacs – és egy szál, a felhasználás alap téziseit tartalmazó kártya hever benne. Első ránézésre a cucc nem tűnik többnek egy sima USB-elosztónál, a kis 59mm x 53mm x12mm méretű doboz nem valami gagyi műanyag borítást kapott, ugyanis az elektronikát egy feketére festett fémház oltalmazza a rideg külvilágtól. A telepítése igen egyszerű. Még a PS4-be történő bejelentkezés előtt csatlakoztatjuk a konzolhoz, majd bekötjük a DualShock 4-et, a billentyűzetet, végül az egeret. A művelet leírása megtalálható a doboz hátulján. Természetesen nem mindegy, hogy az egyes perifériákat hova illesztjük, mindegyiknek megvan a maga helye, amit kis ikonszerű felfestések hivatottak szimbolizálni. Miután mindent a helyére tettünk már mehetünk is a profilunkba. Az alap gombkiosztás a dobozban lapuló kártyán látható. Míg a DS-t be nem izzítjuk a PS gomb megnyomásával, addig a kontroller használhatatlan.

(A videóhoz angol felirat választható!)

És akkor most gyorsan tegyük rendbe, hogy mit is csinál a kütyü!

Voltaképpen a kis Tin 200-as csak elhiteti a PS4-gyel, hogy az egér, illetve a billentyűzeten beadott inputok a DS4-ről mennek. Tehát a gyári beállítás szerinti gombokkal tudunk kizárólag operálni, azokkal is csak azokat a dolgokat, amikre be vannak állítva (pl. WASD = bal analóg-kar irányai). Az alapbeállítás természetesen felülírható, de erről kicsit később. Mivel csak a beállított gombok élnek a billentyűzeten, a hagyományos értelembe vett szöveggépelésre nem használható.

A PS4 főmenüjében az egér majdnemhogy használhatatlan, mivel egérkurzor nincs, különben is a jobb analóg-kart hivatott utánozni, azt meg ritkán használjuk a menüben. A billentyűzetről beadott inputok egyébként tökéletesen végbemennek, az egér mozgatása által emulált jobb analóg-karra viszont lehetnek problémák, de ez nem a hardver hibája. Egyrészt a dolog kivitelezésének pontossága függ a játéktól, annak beállítási lehetőségeiről és magától a csatlakoztatott egértől. Akadt olyan egerem (Logitech Mx518), ami voltaképpen használhatatlan volt a műveletre, amely meg működött (Trust, típus ismeretlen), annál játéka válogatta, hogy mennyire működik jól a dolog. Sajnos az itthon fellelhető egérállomány nem rendelkezik nagy létszámmal, így minimálisak voltak a lehetőségeim a tesztidőszak alatt.

Viszont az egyértelműen kijelenthető, hogy még egy nem túl pontosan emulált egérrel is jóval precízebb célzásokra voltam képes, mint DS-sel, de ahogyan írtam a dolog a szoftvertől is függ. Például a Resident Evil 3-nál kiválóan emulálódott a kontroll, sokkal precízebben tudtam az egérrel adni a fejlövéseket a zozóknak, minek hála nem kevés lőszert tudtam megspórolni. Viszont az Ion Fury-nál szívem szerint DS-t ragadtam volna már 5 perc játék után, mert vagy nagyon érzékeny volt számomra a forgolódás, vagy túl csiga, de ez leginkább annak köszönhető, hogy ötösével lehet csak az érzékenységet állítani. A Paranautical Activity-nél egy minimális, alig észrevehető lag volt megfigyelhető, de egyébként teljesen jól ment az aprítás, bár most se jutottam tovább, mint anno. A Star Wars Battlefront II-ben pedig elég prímán ment a lövöldözés, amit csak abból vettem észre, hogy visszatérve a DS-hez kegyetlenül jöttek a mellélövések. Ekkor jöttem rá, hogy mennyivel jobban ment egérrel és billentyűzettel, mert azokkal csapatva a harc hevében nem jött át a pozitívum, de a kontrollerre visszaváltva szinte pofán vágott a zongorázható differencia.

Hogy részben szoftverfüggő az emulálás minősége, azt mi sem bizonyítja jobban, minthogy olyan játékokat is kipróbáltam a Tin 200-assal, amik rendelkeznek egér- és billentyűzettámogatással (They are Billions, Cities: Skylines). Ezeknél a programoknál teljes mértékben ugyanolyan volt az egér mozgása az adapterrel (a gombkiosztást leszámítva), mintha egyből a PS4-be kötöttem volna be.

Ha már szóba jött, akkor felvázolom, hogy miképpen lehet megváltoztatni a gombok kiosztását. Elsőre macerásnak fog tűnni, de igény szerint érdemes pár percet foglalkozni a kütyü átállításával, hogy pontosabb legyen az emulálás.

A dolog annyiból áll, hogy a Tin 200-ast össze kell kötnünk egy PC-vel, amire már letöltöttük a gyártó honlapjáról a drivert és a segédprogramot. Röviden annyiból áll a dolog, hogy a programot elindítva meg kell adnunk, hogy milyen gépen szeretnénk használni a kütyüt, hogy az egér érzékenysége mekkora legyen (jómagam hagytam az eredeti értéken), valamint hogy a kontroller egyes gombjai mely billentyű megnyomásával hívjuk elő. A beállításokat elmentjük a hardverre, ami ezek után a konzolhoz kötve már a mi beállításaink szerint fog üzemelni.

De még egyszer leírom: ezt nem kötelező végigzongorázni, tehát opcionális, viszont a fenti műveletet kihagyva csak azok a billentyűk fognak működni, amiket a gyártó beállított. Az alapbeállítás egyébként meglepően jóra sikerült, kis gyakorlással már fejből vágtam, hogy melyik billentyű melyik gombot takarja és vígan zongoráztam a játékok menüjében, mintha csak kontrollerrel nyomnám.

Ha negatívumot kellene mondanom a termékről, akkor bajban lennék. Az hogy az emuláció nem minden esetben működik jól, az – mint már írtam – nem a hardver hibája. Függ az egér optikai érzékelőjének a felbontásától (dpi), valamint az adatátvitel sebességétől. Nagymértékben függ még a játékoktól is, hogy azok mily módon veszik le a jelet az analóg-karokról, valamint hogy a beállításoknál mennyire lehet precízen belőni az érzékenységet. Ehhez még hozzájön az is, hogy maga az adapterben milyen érzékenység van beállítva. De ha az ember rászánja az időt és kikísérletezi a körülményeket (már ha van rá a játékban elég opció), akkor be lehet lőni közel tökéletesre a dolgokat, mintha csak egy PC-n csapatnánk a kedvenc FPS játékunkat – csak több százezres beruházás nélkül.

Leginkább azoknak tudom ajánlani a Genesis Tin 200 adaptert, akiknek egyes műfajoknál hiányzik az egér és billentyűzet adta kezelés és az azzal járó pontosabb célzás. A megfelelő egérrel jóval pontosabban oszthatóak a célzott lövések, illetve gyorsabban mozgatható a kamera abba a szögbe, amerre látni szeretnénk. Egyetlen egy rétegnek tudom csak a termék teljes elkerülését javasolni: azoknak, akik soha az életben nem játszottak PC-n komolyabb játékokkal, csak pasziánsszal és aknakeresővel.

(A tesztpéldányt támogatónk, a Platinum Shop biztosította. Köszönjük! Megvásárolható budapesti boltjaiban, vagy a linkre kattintva meg is rendelhető.)

3 hozzászólás

Hozzászólás

 1. Lehet sokan megfognak kövezni, de számomra egy konzol egyenlő a kontrollerrel.
  A 80-as évek elejétől játszom, tvfoci videojáték volt az első amit egy csavargatós, tekerős kontival kellett irányítanom.
  Egeret és bill-t csakis pc-n használok. Konzolnál ez nekem egyáltalán nem passzol a képbe.
  Persze a mostani generációnak lehet bejön.
  De lehet csak régimódi vagyok így 45 évesen 🙂

 2. Nekem egy 65-tv van es kb 3-4 m jatszom, addig eltudom vezetni?
  Hosszabbitoval gondolom, csak kerdes, h akkor nem lesz e lag.

  • Minőségi USB hosszabbítóval elvileg nem nő érezhetően a lag. Talán még a vezeték nélküli perifériákkal is működhet a dolog, de olyannal nem tudtam letesztelni és infót se találtam róla.