Generic selectors
Csak
Keresés címben
Keresés a tartalomban
Post Type Selectors
Keresés a fórum hozzászólások között
Keresés a fórum témákban
Kategória szerinti szűrés
Classic PlayStation
Comix
E3
EA Play Live 2020
EA Play Live 2021
Esemény
Future Games Show: Gamescom 2020
Future Games Show: Spring Showcase
Gamescom
Gamescom 2020
Gamescom 2020 Opening Night Live
Gamescom 2021
Gamescom 2021 Opening Night Live
Heti hírösszefoglaló
Hírek
Komment
Nacon Connect
New Game+ Expo
Nyereményjáték
PlayStation 5 Showcase
PlayStation Indies
PlayStation Network
PlayStation.Community
Podcast
PS5 Future of Gaming
PS5 Tudtad?
PSC Gyorsszavazás
State of Play 2020. augusztus 6.
State of Play 2020. február 25.
Stream
Summer Game Fest
Szavazás
Techno
The Game Awards
The Game Awards 2020
Tokyo Game Show
Tokyo Game Show 2020 Online
Tokyo Game Show 2021
Ubisoft Forward
Videó

Gran Turismo 5 – 60 milliós büdzsé

Kazunori Yamauchi, a Playstation 3 exkluzív [B]Gran Turismo 5[/B]-öt fejlesztő Polyphony Digital stúdió feje interjút adott a Las Vegasban megrendezett SEMA autókiállításon. A nagyfőnök állítása szerint a GT5 – öt éves – fejlesztése nagyjából 60 millió(!) dollárba került összesen, de megérte, mert a game olyan lesz, amilyet a PD szakemberei elképzeltek.Arra kérdésre, hogy mikor jelentik be a game Japánon túli megjelenésének pontos dátumát Kazunori Yamauchi annyit mondott, hogy ez most már nem tőle függ, hanem a Sony-tól. A GT5 Japánba 2010 márciusában érkezik, így az US/EU debü talán már áprilisban esedékes.

Nincsenek hozzászólások.

Hozzászólás

 1. Hát nem mondhatni, hogy olcsó volt…

 2. soha nem fog hozzànk érni??

 3. Na de azért véleményem szerint a GT széria a legnagyobb mügonddal összerakott szimuláció, úgyhogy a szivem még mindig csak érte dohog. 🙂

 4. Nekem eddig egy problémám volt a GT-vel. Nehezen tudtam belöni a nehézégi szinteket. Vagy olyan autóval tudtam menni, amivel könnyen nyertem, vagy olyannal amivel sehogy. A GT4-ben a pontozásos rendszer nem rossz, de remélem kitalálnak valami jobbat, vagy az izgalom csak az online versenyekre marad.

 5. Ez lesz az a játék, amihez már tényleg be kell szereznem egy lcd tv-t. Na meg egy jófajta kormányt…

 6. Elég tréfás ez a dolog – a legtöbbe a pályák és az autók modellezése került, persze a fizikai motorral is elbíbelődtek. Na most az valószínű, hogy a GT6 fele ennyibe se fog kerülni, mert újrahasznosítják a modelleket, eszközöket. De mi lesz mondjuk ha jön a Playstation 4 meg a Gran Turismo 7? :)(Kisebb játékoknál néha már most is necces a megtérülés.)

  • …Mi lesz ha PS4-re jön a GT6? Nem hiszem, hogy 3-4 éven belül jön a következő rész, és addigra már aktuális lesz az újjabb Playstation. És akkor új hardware, új motor, még több idő, a többit már ismerjük…

   • Valahol olvastam, hogy ugyanazokat az eszközöket használják, és (ezért) rövidebb lesz a fejlesztés. Ez mondjuk szerintem is 3-4 évet jelent, de az még benne van a PS3 generációjában, a Sony-nak így éri meg ez az egész (most még elég vastag bukta van). Aztán lehet, hogy tévedek…

 7. 60M?!? Prologue-ból bejött sztem a nagyrésze,ráadásul befektetésnek sem rossz,hisz épül majd még rá pár rész…én inkább a támogatói oldalra lennék kiváncsi,perkálnak-e egyes cégek?!?

 8. Lesz ez még több is!A játék ipar már jelentősebb hányadot kanyarint ki a tortából mint a film ipar.Van benne lóvé rendesen!Én ezt nem is bánom.Legutóbb is jobban szórakoztam egy játékon mint egy filmen.Interaktivítás: ez a jövő!

 9. 60millió?Volt ennél drágább játék már?MGS4?

 10. állat . megéri . a sony múlik ,így talán áprilisban eljuthat eu/usa – ba . hát , szép is lenne , ha csak májusban vagy annál is később jelenne meg .persze a szép erősen idézőjeles !!!!!:)megveszem azonnal , csak jöjjön már ki .

 11. Remélem minnél hamarabb megjelenik, várom mint a messiást! A használt és fat PS2-met is akkor cseréltem le egy vadiúj slimre, mikor megjelent a bundleGT4 csomag. Ezt fogom itt is (adja az isten, hogy fehér PS3 járjon mellé)!

 12. Dilemma: Akkor kéne’ egy japcsi verzió, csak éppen japánul egy szót, jelet se tudok.

 13. Nem semmi de belegondolva az időt és a minőséget… érthető 🙂

 14. Elég nagy számban folynak a fejlesztések 🙂

 15. 60.000.000$??? Embertelen… O_O 🙂

  • Hat egy lotto otosbol csinaltathatnal magadnak egy uj gran turismot :)Dante: Szerintem az mar jo ha egy jatek eladasabol 30$ a fejlesztokhoz kerul.

   • Lottó ötösből építtetnék pályát, vennék néhány faxa verdát, hívnék pár havert (innen is!), azt’ koppanjon a gázpedál a padlólemezen! Ez lenne az én Gran Turismom! :D(Az ujjam meg belelóg a bilibe…) xD

 16. 1 millió eladott példány esetén 60$-os árcímkével számolva…az annyi mint 60 millió dollár, ez már az első héten meglesz, onnantól kezdve színtiszta nyereség.

 17. nem kis osszeg,de megéri mert ha játszani fogunk vele pofánk maj leszakad.SEMA showra én is szivesen elmentem volna nagyon nagy tuning láz van ám ott.

 18. Tényleg közel lehet a megjelenés, mert Yamauchi keményen reklámozza a cuccot.

 19. Komoly. Remélem az árát is visszahozza.

 20. a killzone 2 tobb mint 40 millioba volt,felreertes ne essek,kiraly jatek volt,de ahhoz kepest a gt5 semmit nem koltott.hozzaadva,hogy megvan a gt6 motorja!!

  • A kz2nél is a motor fejlesztése volt szerintem a borsós összeg,nem véletlenűl használja a Heavy Rain is a kz motort és a kz3 is arra fog épülni az fix.

 21. A GT5 fejlestése során többet tettek attól, hogy kefejlesztettek egy programot. A GT5-re fog épülni a GT6. Tehát még az is hasznot fog hozni, és természetesen az 5 év munkája benne lesz a GT6-ban is. Ezt a ferdeszemű nyilatkozta.

 22. Ez a 60 millió nem is tűnik sokba, úgy, hogy figyelembe vesszük a fejlesztési időt, a közel 1000 autó után kifizetendő licensz díjat, és persze a pályák után is kell fizetni. Persze ehhez még hozzá jön a reklám költség, de szerintem az is max 20 millió lesz, esetleg 30. 🙂

 23. Hát amennyi pénzt elkúrt az államunk ,abból már 2 Gran Turismo 5 is kijött volna…

 24. 60 millió dollárból 5 évig én is ellennék… 🙂

 25. Remélem majd meg is latszik szeretem a sorozatot

 26. Nem semmi. Tuti 10 pontos játék lesz.

 27. Öt éven keresztül minden hónapban 1 millió dollárt belepumpáltak a fejlesztésbe…pff nem aprózták el, ez így már csak nagyon komoly lehet.

 28. no meg ha már hatvan milcsibe van a játék, akkor a játékbemutatokon, miért mindig a tokyoi pálya van? ennyi pénzbe nem fért bele másik pálya? 😀

 29. Ajánlom az áprilisi megjelenést.,de ha a sonyn műlik akkor késni fog.

 30. Na igen, de időközben kiadták a Prologue-ot, amiből ha jól tudom 3,5 milla elment. Lehetséges, hogy a Prologue már visszahozta a GT5 fejlesztési költségét?

 31. Ez a játék DLC-k nélkül is behozza a költségeit. Szerintem minden dollárért megdolgoztak, és megéri a pénzét.Az MGS4-re mondtak még iszonyat összeget, tán magasabbat is, és az is simán nyereséges lett.A Sony-nak mi érdeke fűződne hozzá, hogy visszatartsa a játékot?

 32. 60milla, pffff…. mi az nekik, kiváncsi lennék, hogy az elözö részekböl mennyi folyt be nekik. itt siránkozik 60 milláért, de azt nem tudja megmondani hogy mikor jelenik meg eu-ban.

  • Siránkozott volna?

   • idéző jelbe síránkozik, mert megemlítette hogy 5év 60 milla. szerintem igazábol se téged, se a többieket, meg engem se érdekelt volna hogy mennyibe kerül. ha nem közölték volna, akkor senkit se érdekelne hogy mennyi az annyi. ennél lettek volna fontosabb közölni valók is, mint pl betartani azt amit megigértek, hogy a prologhoz megkapjuk a nürburgring nordschleifét. ez számomra fontosabb lett volna.

  • “””de megérte, mert a game olyan lesz, amilyet a PD szakemberei elképzeltek.”””

   • én véleményem szerint két fajta ember mondja ki az összeget, 1: aki felvág vele2: aki felvág, de a lelke mélyén síránkozok,ezt most az átlag emberekre értem.a másik meg, szerintem lényegesen olcsobb lenne, ha nem raknának bele minden féle hülyeséget, mint pl ha elrontom, akkor vissza tudom tekerni. ez oltári baromság, vagy pl a track editor. számomra ok, használni fogom, de meg lettem volna nélküle is. meg biztos hogy fog még egy két meglepetés lenni, amire azt mondanám hogy hát ez nélkül is meglennék.

 33. Gyors és nagyon durva fejszámolás: egy játék mondjuk 50 dollár, 60 milliós fejlesztés = 1200000 (egymillió kétszázezer) eladott példány a nullszaldó.

  • Előrendelési adatot nem tudsz közölni hozzávetőleg? (már ha lehetséges:)

  • És még ott van az a nem kicsi marketingkampány, ami gondolom nem 2 cent volt. De biztos behozza az árát. 1 év alatt szerintem. Egyébként lesz benne osztott képernyős multi?

  • Szentem az első héten megvan 😀

  • sima ügy.:)Yamauchi vehet majd magának egy pár exluzív autót a játékból:))

  • Annyit meg lazan eladnak nevetve! 🙂

  • A hatvanből ötven dollár a fejlesztők zsebébe menne? Kétlem. Persze tudom, hogy csak durva fejszámolás, de akkoris. :)Én egyébként meglepődtem ezen a 60 millión, sokkal többre számítottam. Valószínűleg az első néhány hétben vissza fog térülni a belefektetett pénz (ha nem rögtön az első napokban).

  • Az 50$-ból nem 50$ kerül vissza a kiadóhoz, ebből ugye adózni kell, lejön a boltos haszna, a szállítási, csomagolási költségek, és még ki tudja mi. Abban viszont biztosak lehetünk, hogy nem lesz vesztességes, hisz ez a Sony legnagyobb címe, és milliók rajonganak érte.

  • Sony belsős címnél kb megállja a helyét a számolás, de akiskereskedőt is ki kell fizetni, illetve le is kell gyártani a játékot + marketing.Egy nem belsős címnél, pl Lost Planetnél azt nyilatkozta a Capcom, hogy a 20 millás fejlesztés (reklámmal együtt) 1 millió játéknál térül meg. De mivel ez az arány belsős játékoknál jobb, a tippem az, hogy 2-3 millát kell eladnia a játékból a megtérüléshez.Zárójeles megjegyzés, hogy a Prologue 3 millió felett jár eladásokban, szóval az egész fejlesztést már kitermelték, minden egyes eladott játékon keresni fognak. Jó ötlet volt a Prologue, üzletileg :D.

   • A Prologue nem csak üzletileg volt jó, hanem a játékosok szempontjából is.

    • Persze persze, ár/teljesítményben jó dolog volt. Szeretem a Sony-t, meg ugye nem kötelező semmit megvenni, de azért kihasználták, hogy éheztették a népet, ez szerintem tény. Nyilván úgy is lehet nézni, hogy míg el nem készültek a teljessel, legalább lehetett mivel játszani – persze igen, ebben is van igazság, de mégis, azért remélem rendszert senki nem csinál belőle.

   • nem kérdés, hogy megérte nekik kiadni a prolougeot, viszont nem teljes árú játék volt, annyit nem hozott valszeg mint az 5 fejlesztése. mondjuk van storeos verziója is, ott nincs kiskereskedő meg doboz

    • Nem teljes árú,de azér nem fillérekért adták.Bár így visszatekintve megérte megvenni,nem hittem hogy még 2évet kell várni az 5re.Sebaj most már csak 5hónapot(H)

  • Aztán majd lehet, hogy nyomatják hozzá a DLC-ket. Mi meg fizetünk, mint a katonatiszt.

 34. Tényleg a 60 millát ki finanszírozta???

 35. De nagy lenne EU relased December :DBőven behozza a többszörösét a fajlesztési pénz!