Generic selectors
Csak
Keresés címben
Keresés a tartalomban
Keresés hírekben
Keresés cikkekben
Keresés a fórum hozzászólások között
Keresés a fórum témákban
Kategória szerinti szűrés
Classic PlayStation
Comix
E3
EA Play Live 2020
EA Play Live 2021
Esemény
Future Games Show: Gamescom 2020
Future Games Show: Spring Showcase
Gamescom
Gamescom 2020
Gamescom 2020 Opening Night Live
Gamescom 2021
Gamescom 2021 Opening Night Live
Heti hírösszefoglaló
Hírek
Komment
Nacon Connect
New Game+ Expo
Nyereményjáték
PlayStation 5 Showcase
PlayStation Indies
PlayStation Network
PlayStation.Community
Podcast
PS5 Future of Gaming
PS5 Tudtad?
PSC Gyorsszavazás
State of Play 2020. augusztus 6.
State of Play 2020. február 25.
Stream
Summer Game Fest
Szavazás
Techno
The Game Awards
The Game Awards 2020
Tokyo Game Show
Tokyo Game Show 2020 Online
Tokyo Game Show 2021
Ubisoft Forward

Gorn (PS4, PSVR, PSN)

Nem szórakoztok jól?!

(A játékhoz a PSVR headset és a PS Move kontrollerek egyaránt szükségesek.)

A gladiátor küzdelmeknek múltja – mely halállal van kikövezve – a régi korokig vezethető vissza, mint szórakoztatási forma. A vérgőzös mulatság népszerűsége exponenciálisan nőtt az ókorban. Leghíresebb korszaka a római birodalom égisze alatt volt, ahonnan több részletes írás is fennmaradt arról, hogy milyen is volt ez a halálos cirkusz. A régészek és történészek mára már azt is tudják, hol éltek, mit ettek a gladiátorok, milyenek voltak a kilátásaik a jövőre nézve, és pontosan kik is voltak ők. Nagy részük valóban hadifogoly vagy bűnöző volt, viszont nagy számban csatlakoztak hírnevet hajszoló önkéntesek – akik más bánásmódban részesültek –, illetve nők is, akikre „harcos amazonokként” is hivatkozott történelem. A régi római bölcsesség „Panem et circenses!”, vagyis „Kenyeret és cirkuszt!” azt jelentette, hogy a kenyér alanyi jogon járt a polgároknak, míg a cirkusz alatt a gladiátorharcok és egyéb játékok értendők, amelyek biztosították, hogy a polgárok kiéljék az agressziójukat és az arénáról beszéljenek. A római elit jelmondata volt ez, akik úgy gondolták, hogy ez a kettő elég arra, hogy elejét vegyék a lázadásoknak, illetve a polgárok kellemetlen kérdezősködéseinek. Szerencsére a modern világban az emberek nem így gondolkodnak… ugye?

Mára már tisztában vagyunk azzal, hogy milyen embertelenek voltak ezek a játékok. Rengeteg dokumentumfilm készült már a témáról és megannyi szórakoztató film is, mint például az 1960-as Spartacus Kirk Douglas főszereplésével, vagy mindenki kedvence, a kiváló, 2000-ben készült Gladiátor, ahol Russel Crowe alakítja a felejthetetlen Maximus Decimus Meridiust. Bár kegyetlen múltra tekintenek vissza, az évek során az emberek idealizálták a gladiátorokat és romanticizált megjelenítésük miatt talán sokan szívesen részt vennének ilyen küzdelmekben, akár életre-halálra is. Nos azoknak, akik szeretnék tudni, hogy milyen félelmet nem ismerő harcosként gyilkolni az életünkért, és szeretnék mindezt biztonságos környezetben, jól szórakozva megtenni, azoknak a Gorn lesz az etalon!

Nagyon kevés olyan alkotás van, mint ez a játék, ami pontosan azt nyújtja, amit ígér: egy tökös, vicces, könnyed VR-gladiátor élményt. Zöldfülű gladiátorként kell felküzdenünk magunkat a ranglétrán, hulláról-hullára haladva, különböző arénákban helytállva, és elsajátítva hatalmas arzenálnyi fegyver kezelését, hogy végül mi legyünk a legjobb harcos. A császár holtan akar látni minket, így beveti a legkeményebb bajnokait ellenünk, és folyamatosan megaláz minket a nép előtt, hogy végül mi is csak egy legyünk a sok halott rabszolga közül. Egyedül vagyunk egy egész hadsereg ellen, nem bízhatunk senkiben, mert értünk senki sem fog állva kiabálni: „Én vagyok Spartacus!!!”

A játék menete nagyon egyszerű: minden arénában szembe kell nézünk egy pár gladiátorral, akik hullámokban törnek az életünkre, mindeközben pedig különböző fegyvereket kapunk. Az egymás után feltűnő harcosok utáni szegmensben mindenki mindenki ellen küzdhet, így egy igazán hektikus káoszban kell helytállnunk. A véráztatta zűrzavar után a császár különleges bajnoka vár arra, hogy lezúzzuk. Nyolc ilyen csúcsharcossal kell végezzünk, ezzel pedig elérhető egy extra főellenség, ami garantáltan nagy kihívás lesz. A játékban hatalmas nagy a káosz, viszont eszméletlenül szórakoztató. A rajfilmszerű stílus nagyon jó, mert természetellenessége segít abban, hogy bűntudat nélkül mészároljuk a gladiátorokat. A bajnokok pedig egyenesen röhejesek, viszont nagyon kreatív a kinézetük és harci stílusuk. Ott van például Achilles, akinek teljes testét páncél fedi, kivéve a bal lábát, vagy Badgermaster, aki fegyverek helyett két veszett borzzal csépel minket. Az ellenfelek mozgása leginkább egy merev részeg kocsmai bunyóshoz hasonlít, és már az jókedvre fog deríteni minket, ahogy látjuk őket csetleni-botlani, amikor pedig egymás ellen küzdenek, az egyenesen parádés!

Szükséges is a komikus hangvétel, mert az erőszak tetőzik a játékban. Lesznek leszakadó végtagok, letépett fejek, és két-három Tarantinóra való vér. Ha ez sem elég, akkor ki tudunk tépni belső szerveket, több darabra szakíthatjuk ellenfeleinket, vagy karóba húzhatjuk őket. Ebben az arénában a kegyelem nem ismert fogalom. Irdatlan mennyiségű fegyvert ismerünk majd meg az összecsapások alatt. Általában felsorolom az ilyen esetekben, hogy milyen eszközök állnak majd rendelkezésünkre, de a pusztítás olyan szerszámait is forgatjuk majd, amelyeket sose láttunk és fogtunk még, így nehéz lenne az arzenált sorra venni. Természetesen megtalálhatók a konvencionális eszközök, mint a kard és a fejsze, pajzsok, íjak, de a lényeg az, hogy a készítők nem szabtak határt a képzeletüknek és engedték, hogy az őrültnél-őrültebb ötleteikből halálos fegyverek szülessenek. Néha kell egy kis idő, mire ezeket a halálosztókat kiismerjük, mert a játék nem igazán ad instrukciókat, amikor bemutat egy speciális eszközt. A legjobb ezeket az első kézből megtapasztalni, mert garantáltan hangosan fogunk nevetni a színes felhozatalon. Az egyedüli kivétel a kétkezes fegyverek nagy része, amelyek szinte használhatatlanok, tekintve karakterünk mozgását (erről később), illetve a fegyverek kicsit gumiszerű viselkedését. Ne úgy képzeljétek el, hogy a fegyverek olyanok, mint egy főtt virsli, mert igenis érezni az ütések erejét és számít az, hogy milyen erősen lendítünk – a ruganyosságuk inkább a komikus hangulathoz tesz hozzá. Viszont a kétkezes eszközöknél gyakran nem tudunk elég nagy lendületet generálni, és érzésre olyan lesz a kezünkben egy 20 kilós kalapács, mint egy lufikígyó.

Hozzá kell tennem azt, hogy a játék elég nehéz, ami nem probléma, de ahogy előrébb haladunk, néha igazságtalanul bánnak velünk. Ahhoz, hogy leterítsük a gyilkos rabszolgák hadát, gyakran több ütést kell bevigyünk, főleg, ha van rajtuk páncél is. Ellenben mi egy ütés után elkezdünk haldokolni és elhomályosodik a látásunk, pár másodperc lehetőséget kapunk csak arra, hogy megöljünk valakit, ami semlegesíti a minket ért sérülést. Későbbi pályarészeken ez tényleg 2-3 másodperc, tehát ha nem figyelünk, végünk. A legjobb, ha blokkoljuk és visszaverjük a támadásokat, esetleg elhajolunk vagy elmenekülünk egy jobb pozícióba. Bár a játék egyszerű a felszínen, azonban néhány küzdelem után rájövünk, hogy néha nem kevés taktika kell az életben maradáshoz, és nem elég az esztelen csépelés. Gyakran megéri hátrébb lépni és hagyni a gladiátorokat, hogy egymást öljék, bár ez csak akkor történik meg, ha mindenki mindenki ellen küzd. Kis gyakorlással hihetetlen harci képességeket tudunk majd elsajátítani és garantáltan igazi bajnoknak fogjuk magunkat érezni, ahogy körülöttünk egyre csak nő a hullahegy.

Az irányítás elsőre furcsa, viszont könnyen meg lehet szokni. Gombnyomással tudunk szakaszosan fordulni, amit muszáj gyakorolni, hiszen a PSVR nem képes követni a 360 fokos mozgást. Haladni a térben úgy tudunk, hogy egy gombot lenyomva váltott kézzel húzzuk magunkat, egyfajta futó mozgást végzünk a karunkkal. Ez kicsit szokatlan, de könnyen mesterévé válhatunk az első néhány harc után. Persze nem a legideálisabb, de szerintem zseniális megoldás és elég jól működik. Viszont nem veszélytelen a játék. Ajánlom mindenkinek, hogy legyen elég nagy tere, állva játsszon, ha lehet, és legyen tisztában azzal, hogy merrefelé néz, mert a játék nem figyelmeztet, ha nem a kamerára nézünk. Mikor az ujjam találkozott az ajtóval egy igen erős lendítés után, rájöttem, hogy nagyon kell vigyázni valódi énemre is a harc hevében. (De hát ugye a harcos nem is igazi harcos sérülések nélkül…) Javaslom, hogy rakjunk magunk elé egy ventilátort, amivel egyszerű magunkat betájolni  amellett, hogy segít a pára ellen is.. (Elvileg segíthet a VR-ban fellépő rosszullét ellen is, de én ezt nem tudom se cáfolni, se igazolni.)

Ha befejeztük a sztorit, akkor megnyílik az „Endless” mód, vagyis addig küzdhetünk, amíg le nem győznek minket. Ilyenkor ököllel indulunk és másoktól kell elvegyük a fegyvert, közben egyre több és erősebb ellenfél tör ránk. Elérhető egy „Custom” mód is, ahol kedvünkre játszadozhatunk olyan beállításokkal, mint a gravitáció, vagy a fejméret. Lehetünk óriások vagy törpék, az ellenfeleink szintúgy, és harcolhatunk a már letesztelt fegyvereinkkel. Itt már csak a képzeletünk szabhat határt annak, hogy milyen módon akarjuk kivégezni a harcosokat. Úgy gondolom, hogy a játék még ennél is jobb lehetne, ha lenne benne multiplayer mód. Akár barátokkal a mesterséges intelligencia ellen küzdeni, vagy egymás ellen harcolni fenomenális lehetőség, ami biztosan vicces pillanatokkal gazdagítaná a játékot. Remélhetőleg később lehet majd csapatosan bunyózni, de enélkül sem csorbul az élmény.

Mindent összegezve a Gorn egy olyan játék, amelyben egy gladiátor bőrébe bújva megtapasztalhatjuk, hogy milyen az abszolút káosz és a véres küzdelem okozta adrenalinlöket. Egy remek PSVR alkotás, páratlan kivitelezéssel és hihetetlenül jó dizájnnal. Átgondolt, nem akar több lenni annál amit kínál, viszont a részleteket tökéletesre csiszolták a készítők, hogy maradéktalanul élvezhessük ezt a tesztoszteron fűtötte mészárlást. A szoftver abszolút megérdemel öt csillagot, és remélhetőleg még több hasonló őrületet fejlesztenek. Nem titok, hogy nagyon vártam a megjelenését, és nem is csalódtam, mert tényleg pokoli küzdelmekben lehet részünk: gyakran volt, hogy önfeledtem nevettem, vagy magamból kikelve tomboltam – pont mint egy igazi gladiátor. Mindenkinek ajánlom, hogy szerezze be, szerintem kötelező darab és garantáltan hatalmas élményben lesz részünk, ahogy végigvágjuk magunkat kihívóinkon. Biztos vagyok benne, hogy a Gorn időről-időre elő fog kerülni mindenkinél és úgy fogunk ránézni, mint ahogy Maximus néz egy aranyló búzatáblára. Szóval pergessünk ki egy marék homokot tenyerünkből, ragadjunk fegyvert, mert az életünk múlik rajta, és amikor a föld már beszívja a vért a megcsonkított testekkel teli arénában, kiáltsuk oda a tomboló tömegnek:

NEM SZÓRAKOZTOK JÓL?!

(A játékot a kiadó biztosította tesztelésre. Köszönjük!)

★★★★★
SZÍNARANY
Kiadó: Devolver Digital
Fejlesztő: Free Lives
Méret: 1.55 GB
Megjelenés: 2020. május 19.
Ár: 5990 Ft
Feltöltőkártya: PlatinumShop

1 hozzászólás

Hozzászólás

  1. Ez jól hangzik, kár, hogy nincs VR-om.