Generic selectors
Csak
Keresés címben
Keresés a tartalomban
Keresés hírekben
Keresés cikkekben
Keresés a fórum hozzászólások között
Keresés a fórum témákban
Kategória szerinti szűrés
Classic PlayStation
Comix
E3
EA Play Live 2020
EA Play Live 2021
Esemény
Future Games Show: Gamescom 2020
Future Games Show: Spring Showcase
Gamescom
Gamescom 2020
Gamescom 2020 Opening Night Live
Gamescom 2021
Gamescom 2021 Opening Night Live
Heti hírösszefoglaló
Hírek
Komment
Nacon Connect
New Game+ Expo
Nyereményjáték
PlayStation 5 Showcase
PlayStation Indies
PlayStation Network
PlayStation.Community
Podcast
PS5 Future of Gaming
PS5 Tudtad?
PSC Gyorsszavazás
State of Play 2020. augusztus 6.
State of Play 2020. február 25.
Stream
Summer Game Fest
Szavazás
Techno
The Game Awards
The Game Awards 2020
Tokyo Game Show
Tokyo Game Show 2020 Online
Tokyo Game Show 2021
Ubisoft Forward
Videó

Golem Gates (PS4, PSN)

Földet a földnek, port a pornak, hamut a Harbingernek, hogy felhúzza a seregét.

A Laser Guided Games Golem Gates című játékában remekül ötvöződik a valós idejű stratégiai és a kártyajátékok műfaja. A történet szerint mi alakítjuk a Harbingert, azt az entitást, akinek meg kell akadályoznia, hogy az Unbound nevű gonosz rátegye a kezét arra, ami a világból megmaradt. Ehhez úgynevezett Glyphs-ekkel (innentől lapok) kell harci egységeket, építményeket emelnünk a hamvakból. Eddig izgalmasnak tűnhet a dolog, pedig néhol a középszerűség szintjét sem tudta elérni a program az egyes aspektusok terén.

A játékmenet kezelésre, nézetre pont olyan, mint az RTS címek szoktak lenni általában. A terepen egy pontra klikkelve utasíthatjuk egységeinket – kezdetben a Harbringert –, hogy induljanak el az adott irányba. Ellenséges egységgel találkozva harcosaink azonnal megtámadják az agresszorokat. Önmagában a Harbringer ugyan szívós, de az offenzívákban nem igen állja meg a helyét. Támadóereje annyira elég, hogy magára hagyva kitartson az ellenséggel szemben addig, amíg a segítségére sietünk. Amennyiben ez nem jönne össze, akkor game over.

Esélyeink növelésének érdekében a folyamatosan termelődő hamvakból teremthetünk támadóegységeket, húzhatunk fel védelmi építményeket, illetve csapást is indíthatunk. Hogy éppen mit hozhatunk létre, az egyrészt attól függ, hogy a művelethez rendelkezésünkre áll-e a megfelelő mennyiségű matéria, másrészt a választható lapok is korlátozzák a lehetőségeinket. Itt lép képbe a battle-card szisztéma. Van egy úgynevezett paklink, amiben ott lapulnak több tucatjával ezek a glyph-nek nevezett lapok. Kezdés előtt megjelenik véletlenszerűen hat darab lap, amikkel kezdeni fogunk, de lecserélhetjük őket egyszer – akár az összeset – egy másikra, amit szintén random dob be a gép. A terepen ahogy megvan egy adott lap aktiválásához szükséges hamumennyiség, már pakolhatjuk is le az egységeket, vagy védelmi építményeket a látómezőn belülre. Kőkemény a FoW (gyk. fog of war), gyakorlatilag az egységek pár méternél messzebbre nem képesek ellátni, így az ellenség érkezése gyakran a meglepetés erejével bír.

A cél a legtöbb esetben a címszereplő létesítmény, azaz a gólem kapuk elpusztítása, mivel azon keresztül kívánnak az ellenséges erők átjönni megboldogult világunkba. Győzelmünk után jutalom üti a markunk, ami a legtöbb esetben újabb, a kezdő paklinkba pakolható lapokat takar, de néha speciális erőforrásokat is kapunk, amiket összegyűjtve extra képességekre tehetünk szert, mint például nagyobb látótávolság, és egyéb jótékony hatással bíró jártasságok.

A látvány főként a dizájnnal nyerte el a tetszésemet, bár maga a grafika sem csúnya, de ezeket leginkább csak a nyúlfarknyi átvezetőknél lehet értékelni. Összképileg az elmegy kategóriába tartozik. A kezelés sem jár gond nélkül. Az, hogy az egyik analóg-karral a képernyőt, a másikkal pedig a kurzort csúsztathatjuk még rendben van (annak ellenére, hogy egérrel nem szuperál a dolog), de egy árva zoom funkcióért néha ölni tudtam volna. Arról nem is beszélve, hogy kezdetben iszonyú körülményes volt az egyes egységek közti váltás. Kellett pár órányi játék, hogy beleszokjak a kezelésbe. Tartalmilag egy 15 küldetésből álló Campaign-mód, egy 33 szinten át tartó Trial-sorozat, egy online nyomható Survival-mód és egy Versus-mód (amit lehet nyomni off-, illetve online) alkotja a választási lehetőségünket. Az online módok egyébként jól működnek, ha a program talál a világhálón hozzánk hasonló, megmérettetésre áhítozó társat. Zenék/hangok terén sem emelkedik ki a program túlságosan, bár egy-két szinkronhang elég vészjóslóan hideg-rázósra sikeredett. Hangulatilag sem kapott el a harc heve, mi több gyakran idegesített fel a program azzal, hogy a nem kevés idő alatt felhúzott seregemet gyakorlatilag a semmiből érkező csapásokkal szétzilálta. Akkor vagy felhúztam újra mindent türelemmel, vagy rage quit. Ettől függetlenül el kell ismernem, hogy a program teljesen egyedi hangulattal bír, hála a kihalt világnak, a szinkronhangoknak, illetve a zenei aláfestésnek, ami önmagában nem kiemelkedő, de az előzőleg felsorolt tulajdonságok mellett hozzá tud adni az érzésnek.

A Golem Gates egy remek választás azoknak, akik mélységes fanatizmussal viseltetnek az RTS játékok felé, illetve szeretik a különleges, egyedi atmoszférával rendelkező cuccokat. Rajtuk kívül még az ínyencek, akik szeretik a nem mindennapi, különleges aurával beburkolt programokat tehetnek felé egy óvatos lépést. Mindenki másnak kár belevágni.

(A játékot a kiadó biztosította tesztelésre. Köszönjük!)

★★
CSAK ÓVATOSAN
Kiadó: Digerati Distribution
Fejlesztő: Laser Guided Games
Méret: 7.74 GB
Megjelenés: 2020. február 25.

6 hozzászólás

Hozzászólás

  1. Az egyik kedvenc műfajom az RTS,amiből sajnos egyre kevesebb van,főleg konzolon,a Trailer alapján bejön a hangulata,az egyedi látványvilága,a kártyás része.

  2. Most, hogy jobban belegondolok (és rá is kerestem), nincs valós idejű stratégia játékom Playstationre – se PS3-ra, se 4-re. Pedig a kilencvenes években az egyik abszolút kedvencem a Dune 2000 volt PC-re, aztán meg jött a Starcraft etalonnak. Úgyhogy szívesen megnyerném, gameplay-videók alapján szépnek tűnik, az meg majd kiderül, hogy mennyire kiegyensúlyozott, és, persze, hogy milyen kontrollerrel irányítani egy egér-billentyűzetre tervezett játékot.

  3. Őszintén szólva imádom az RTS műfajt és nagyon tetszik ez a darkos téma is ezek miatt szeretném megnyerni. Emellett maga a trsiler is nagyon megfogott és a kártyajátékokat is szeretem szóval nagyon érdekesnek találom.

  4. Bármi jöhet, így ez is. 🙂 Egyébként meg ki tudja, még lehet rá is kattannék. A trailere meg kifejezetten tetszik. Megnyerném! 🙂

  5. Végre egy új külön álló RTS-nek tűnő játék, nagyon tetszik az előzetese alapján, én végigvinném nagyon jónak találom

  6. Jo kis darkos RTS-nek tunik oszinten szolva most lattam eloszor de elegge bejon szivesen kiprobalnam